גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגרף היומי: הנתונים שמוכיחים שהקורונה היא ממש לא שפעת

לפי מכון מחקר כלל-אירופי בדנמרק, מספר קטן בלבד של מדינות, שלא פעלו בזמן נגד הנגיף, מזניקות את נתוני מספרי המתים בכל היבשת ● חוקרת בפרויקט: הקורונה נבדלת משפעת בכך שאינה פוגעת בילדים, דורשת טיפול אינטנסיבי במיוחד, ובכך שפגעה קשה במדינות מאוד מסוימות

גרפיטי בוושינגטון, ארה"ב / צילום: Ted S. Warren, AP
גרפיטי בוושינגטון, ארה"ב / צילום: Ted S. Warren, AP

ויכוח עז ניטש בשבועות האחרונים בישראל ובעולם בין מי שסבורים שהקורונה היא מגפה משמעותית, שיש לנקוט צעדים חסרי-תקדים כדי להתמודד אתה (סגר, ריחוק חברתי, סגירת בתי ספר, סגירת עסקים, חובת לבישת מסיכות), לבין מי שסבורים כי מדובר ב"שפעת עם יחסי ציבור", כפי שהגדיר אותה פרופ’ יורם לס בראיון להדס מגן ב"גלובס": מחלה נגיפית עונתית, שכלל אינה בת-השוואה למגפות המוניות מן העבר, ושלא צפויה להביא לקריסת מערכת הבריאות או לתמותה חריגה באופן משמעותי.

אחת השאלות הגדולות בוויכוח הזה היא אם התמותה העודפת שנגרמה עד כה מהקורונה היא חריגה בהשוואה לתמותה עודפת שנרשמה בעבר מהתפרצויות שפעת חמורות במיוחד, או אם יש לה פוטנציאל להפוך לכזאת. בסוף השבוע פירסם פרויקט ניטור תמותה כלל-אירופי בשם EURO-MOMO, המסונף למכון לחקר מחלות זיהומיות (SSI) במשרד הבריאות הדני, את הנתונים השבועיים האחרונים שלו, המנסים לענות בדיוק על שאלה זו.

לפני שצוללים לנתונים ראוי להקדיש פסקה שלמה להסתייגויות, כפי שהמכון עצמו מבקש לעשות. מדובר בפרויקט המנטר תחלואה עודפת באירופה כבר יותר מעשור, על בסיס שבועי, במטרה לאתר מקרים, כמו שימוש בנשק ביולוגי, תמותה בשל גלי חום או התפרצויות שפעת, או כל מקור חריג אחר. הוא עושה זאת בשיטות סטטיסטיות המשקללות את גודל האוכלוסייה לאורך זמן, תוחלת החיים בכל מדינה ונתונים נוספים.

הקורונה יותר קטלנית מאשר השפעת

במקרה הנוכחי, מבקש הפרויקט להזהיר כי מדובר בנתונים ראשוניים ובתחזיות ראשוניות בלבד, וכי מדינות שונות סופרות מקרי מוות מקורונה באופן שונה (חלק למשל כוללות תמותה בבתי אבות, חלק עדיין לא). הנתונים נכונים לשבוע שהסתיים ב-12 באפריל.

הנה כמה דברים שאפשר ללמוד מניתוחי המכון עד כה:

בשורה של מדינות אירופיות - אלה שנפגעו בצורה הקשה ביותר מנגיף הקורונה - התמותה מקורונה כבר שברה את שיאי התמותה העודפת לפי שבוע בארבע וחצי השנים האחרונות, כולל את גל השפעת המשמעותי של חורף 2016-2017. בגרשפים שפירסם המכון לגבי כל מדינה, ציר ה-X הוא זמן ביחידות של שבוע מאז תחילת 2016, וציר ה-Y שלהם הוא "ציון Z" - מדד משוקלל שקבע המכון למדידת תמותה עודפת. תחזית התמותה מסומנת בקו מקוווקו, ועליו קו התמותה העודפת.

ניתן לראות בחמש השנים האחרונות "שיאים" של תמותה עודפת במדינות שונות, בעיקר בחורף ובעיקר בגלל התפרצויות שפעת. אבל בשורה של מדינות אירופית, הנתונים של החודש האחרון מראים זינוק ו"שבירת שיאים שבועיים", מעבר לרמה שנרשמה בעבר. בין המדינות האלו נמצאות (לפי סדר שמות המדינות באנגלית): בלגיה, צרפת, איטליה, הולנד, ספרד, שוויץ, אנגליה וגם שבדיה, שעומדת במרכז ויכוח בינלאומי בנוגע לדרך התמודדותה עם המחלה.

יש כמה מדינות אירופיות שבהן לא נרשמה תמותה עודפת כתוצאה מהקורונה. בחלק מהן גלי השפעת של השנים האחרונות היו חמורים יותר, בחלק אפילו נרשמה ירידה בתמותה בשבועות האחרונים. בהן (לפי סדר שמות המדינות באנגלית): אוסטריה, דנמרק, אסטוניה, פינלנד, מדינות המחוז ברלין והסן בגרמניה, יוון, הונגריה, אירלנד, מלטה, נורבגיה ופורטוגל. דנמרק, בראשותה של מטה פרדריקסן, הייתה בין המדינות הראשונות שאימצו צעדי סגר, והיא הראשונה באירופה שפתחה את בתי הספר היסודיים.

עוד עולה מנתוני המכון, כי בקבוצת הגיל 15-64, התמותה האירופית השבועית הכוללת מקורונה עברה עד כה את שיעורי התמותה העודפת שנרשמו בארבע וחצי השנים האחרונות, כולל השיאים שנרשמו בחורף 2016-2017. כלומר, דווקא קבוצת גיל זו - שהיא לא עיקר הקורבנות של הקורונה (הגיל הממוצע של הקורבנות ברוב מדינות אירופה הוא 80) - רושמת תמותה רבה יותר בהשוואה לשפעת.

אחת החוקרות בפרויקט, טירה גרובה קראוסה, אמרה ל"גלובס" ש"אנחנו רואים שיש שלושה הבדלים עיקריים בין התפרצות הקורונה להתפרצויות קודמות של שפעת. ההבדל הראשון והחיובי הוא שהקורונה, לפי המסתמן עד כה, לא פוגעת בילדים כמו שפעת. יש פחות מקרי מוות של ילדים מקורונה ביחס למקרי מוות של ילדים משפעת בזמנים שהיתה תחלואה מאוד משמעותית", אמרה.

"הדבר השני שאנחנו רואים", הוסיפה, "הוא שבניגוד לשפעת, צריך הרבה יותר טיפול רפואי כדי לצלוח את המחלה. שיעור החולים הדורשים טיפול נמרץ או אשפוז כלשהו כדי לשרוד הוא גדול יותר בקורונה מאשר בשפעת, וזה סיכון רציני למדינות שהמערכות שלהן אינן מוכנות".

"הדבר השלישי הוא כמובן מספר מקרי המוות", אומרת קראוסה, "ברמה האירופית הממוצעת לכל הגילאים מדובר בתמותה חריגה שמשתווה מבחינה שבועית לשיאים שנרשמו בעבר, במיוחד בחורף 2016-2017, אך הבעיה היא שבעוד שגלי השפעת תקפו כמעט את כל המדינות, רוב העלייה הנוכחית הזאת מוסברת על ידי מדינות בודדות בלבד".

במלים אחרות, ללא צעדי המנע שננקטו על ידי רוב מדינות אירופה, אלה שבהן היתה התפרצות קשה ואלה שבהן ההתפרצות נבלמה, התחלואה העודפת השבועית - שכבר משתווה לשיא התמותה השבועית משפעת - הייתה עלולה לעבור גם אותה.

זאת היא גם השורה התחתונה של פרסום המכון. "אנחנו רואים שהתמותה העודפת (ברמה האירופית) נוצרת כתוצאה מעלייה גבוהה מאוד בתמותה עודפת בכמה מדינות, במיוחד בקבוצת הגיל מעל 65, אבל גם בקבוצת הגילאים 15 עד 64", כתבו חוקרי המכון בעדכון האחרון שלהם.

מדי יום חמישי הם מפרסמים עדכון נוסף, אותו ניתן לראות באתר: www.euromomo.eu

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?