גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: היום של הקונטנגו - שישה דברים שכדאי לדעת על הקריסה ההיסטורית במחירי הנפט

איך קשורה עיירה נידחת במדינת אוקלהומה שמספר תושביה אינו עולה על 8,000 לדרמה הגדולה של הנפט, למה הקונטנגו של 2008 היה רק פיילוט לקונטנגו של 2020, מה קרה ב-24 השעות האחרונות, ואיך כל זה קשור לישראל?

אסדת קידוח נפט / צילום: חסן ג'מאל, AP
אסדת קידוח נפט / צילום: חסן ג'מאל, AP

1. קושין (Cushing)

 הדרמה הגדולה של אתמול מתחילה בקושין, עיירה נידחת במדינת אוקלהומה שמספר תושביה אינו עולה על 8,000. הרבה לא קרה בעיירה הזו מאז ימי החלוצים עד שב-1912 נקדח בסמוך לעיירה שדה הנפט הראשון. בתוך מספר שנים הפכה קושין לבירת הזיקוק של ארה"ב, ולא פחות מ-50 בתי זיקוק פעלו בסביבותיה בשנות ה-30 של המאה ה-20.

בשנות ה-80 התרוקנו שדות הנפט של קושין ובתי הזיקוק שלה החלו להיסגר. העיר הייתה מסיימת את תפקידה ההסטורי אלמלא מסוף המיכלים של חברת הנפט shell שהפך את קושין למה שהיא היום: צומת הנפט של ארה"ב.

שמונה חברות אנרגיה, העוסקות בהזרמת נפט לצרכני קצה, פועלות מקושין ושם נמצאת גם נקודת הניפוק הפיזית של הנפט האמריקאי מסוג WTI - הנפט הסחיר ביותר בשווקים הפיננסיים. יכולת האחסון של קושין גדלה עם השנים והיא מתקרבת היום ל-100 מיליון חביות נפט, כמות השקולה לשיא צריכת הנפט העולמית היומית. כל האחסון של הנפט הפך לנושא אסטרטגי בעקבות משבר הנפט של 1973 כשמדינות המערב הגדילו את יכולות אחסון הנפט שלהן, כדי להתגונן מפני חרם נפט של אופ"ק. בשנים האחרונות התברר שלאחסון נפט יכול להיות גם ערך כספי אדיר, במצב השוק החריג המכונה בשם האקזוטי קונטנגו.

2. קונטנגו (Contango)

מדובר במצב שבו מחיר חוזה עתידי על סחורה מסויימת גבוה ממחיר הסחורה באספקה מיידית (ספוט). ככל שהפער גדול יותר כך גדל הערך הכלכלי של היכולת לאחסן את הסחורה. הקונטנגו הגדול הראשון בשוק הנפט התרחש ב-2008 כשבעקבות קריסת ליהמן ברדרס ומשבר האשראי העולמי קרס מחירה של חבית נפט משיא של 140 דולר ל-25 דולר בלבד.

כשהחוזים העתידיים על הנפט הצביעו על התאוששות קרובה מיהרו סוחרי נפט זריזים להשתלט על מיכלים, אניות וכל כלי קיבול אחר בשביל לאחסן בו את הנפט עד להתאוששות המחירים. ולא רק הם. הקונטנגו של 2008 הביא את וול סטריט לקושין, כשמורגן סטנלי, גולדמן זקס ובנקי השקעות אחרים רכשו נפחי אחסון בחוות המיכלים הענקיות.

3. מה הוביל לקריסה הגדולה

 הקונטנגו של 2008 היה מסתבר רק פיילוט לקונטנגו של 2020.  הגורמים לקונטנגו הנוכחי ברורים: מצד אחד הפקת הנפט בשיא של כל הזמנים. מצד שני הביקוש לנפט בהתרסקות הסטורית.

היקף הפקת הנפט בארה"ב גדל ללא הפסקה, בעידודו הנמרץ של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שהרבה להתגאות ב"דומיננטיות שלנו" בשוק האנרגיה העולמי. בספטמבר 2018 הפכה ארה"ב רשמית למפיקת הנפט הגדולה בעולם, כשהיא עוקפת את רוסיה וערב הסעודית. מאז הפער רק הלך והתרחב כשב-2019 הפיקה ארה"ב בממוצע כמעט 20 מיליון חביות נפט ליום (לפי מנהל האנרגיה הפדראלי), שהם 19% מסך התפוקה העולמית לעומת 11-12 מליון שהפיקו רוסיה וערב הסעודית (כל אחת בנפרד). שתי האחרונות הן שדרדרו כזכור כדור השלג בחודש שעבר כשפתחו במלחמת מחירים שאיימה להציף את העולם בנפט זול.

אבל המכה העיקרית לשוק הנפט לא מגיעה מצד ההיצע אלא מצד הביקוש: השבתת הכלכלה האמריקאית וכלכלות המערב האחרות בגלל מגפת הקורונה ריסקה את הביקושים לנפט במימדים חסרי תקדים. צריכת הבנזין למכוניות בארה"ב נחתכה בתוך חודש ב-50%. צריכת הדלק הסילוני למטוסים התרסקה ב-70%. ההערכות העדכניות של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה מדברות על ירידה של כמעט שליש מהביקוש היומי לנפט, אירוע שכמותו לא קרה מאז שמכונית ה-T הראשונה של הנרי פורד יצאה לדרך.

למרות התרסקות הביקושים המשיכו המפיקים בארה"ב לעבוד. רבים מהם שקועים עד הצוואר בחובות לבנקים וחייבים הכנסות. החכמים שבהם גידרו את מחיר הנפט כך שככל שמחיר הנפט יורד, הרווח שלהם גדול יותר. מתישהו הסכר שהחזיק את מחירי הנפט היה אמור להיפרץ, וזה קרה אתמול (ב') עם הקריסה הדרמטית ביותר של מחיר הנפט אי-פעם.

4. מה קרה ב-24 השעות האחרונות?

על-פי פרסומים, הסינים קנו כמויות ענקיות של נפט אמריקאי זול, אבל רוב עודפי הנפט פשוט אוחסנו. מיכלים, צנרות נפט ריקות, אפילו מיכליות ישנות ובעצם כל אנייה עם בטן ריקה התמלאו. אחרון אחרון יתמלא הגדול מכולם: המאגר בקושין. על-פי תחזיות שפורסמו ביום שישי האחרון, קושין צפוי להתמלא עד לטיפת הנפט האחרונה בתוך שבועיים.

מה יהיה אח"כ? מפיקי הנפט בצפון אמריקה אינם יכולים לשפוך את עודפי הנפט שלהם סתם כך. הם צריכים לאחסן אותם היכן שהוא - ואין להם איפה. מאחר ושוק הנפט האמריקאי הוא שוק משוכלל ביותר, הביקוש האדיר מתרגם מיד לירידת מחיר החבית או לזינוק במחיר שמוכן לשלם מי שמחזיק בנפט למי שמוכן לקנות אותו ממנו ולאחסן אותו.

היום (ג') אמורים לפקוע החוזים העתידיים על מחיר ה-WTI לחודש מאי. אפשר להניח ששוק הנגזרים של חוזים עתידיים ואופציות על מחיר ה-WTI, תעודות הסל ושאר המכשירים הפיננסיים רק מעצימים את התנודתיות. בשורה התחתונה ה-WTI החל את היום הקשה ביותר בתולדותיו במחיר חבית לאספקה מיידית של 18.27 דולר וסיים אותו במחיר שלילי של 37.63 דולר - ירידה של 56 דולר ביום מסחר אחד.

5. ואיך כל זה קשור אלינו?

 הכוכב של סיפורנו עד כה היה ה-WTI אבל גם מחירי נפט נוספים בצפון אמריקה קרסו היום יחד איתו. מפיקי הנפט הקנדי למשל נמצאים במצוקה גדולה עוד יותר מהמפיקים בארה"ב משום שאפשרויות היצוא שלהם מוגבלות יותר. אבל הקריסה הגדולה של אתמול לא השפיעה על מחיר הנפט שישראל צורכת.

הנפט שמגיע אלינו הוא מסוג ברנט ורובו מופק בים הצפוני. מחירי הברנט נמצאים גם הם בשפל, אבל במחיר של 22 דולר לחבית יכולים מפיקי הברנט להיות יחסית מרוצים.

מדוע מחיר הברנט לא התרסק? הסיבה העיקרית לכך לפי אנליסטים היא שלברנט יש גמישות רבה יותר - הוא מופק בים וניתן לשנע אותו לכל מקום בעולם. הנפט הצפון אמריקאי לעומת זאת מופק ביבשה והיכולת לשנע אותו מוגבלת למקומות שמגיעים אליהם צינורות נפט. ועדיין אפשר להניח שגם הנפט הצפוני שלנו ימשיך לרדת בעתיד הנראה לעין.  

כמה מזה נרגיש במשאבת הבנזין בתחנת הדלק הסמוכה למקום מגורינו? מעט מאד. כבר היום כשהוא עומד על 4.89 שקלים בלבד לליטר מחיר הבנזין הוא כמעט 90% מס. אם מחיר הבנזין יירד לאפס - נקבל הוזלה של 54 אגורות. על מחיר בנזין שלילי אפשר להמשיך לחלום.

6. ומה הלאה?

 נכון להיום יש פער בלתי נתפס של 60 דולר בין מחיר הנפט לאספקה מיידית למחירו לאספקה בחודש יוני. זהו כאמור הקונטנגו הגדול בהסטוריה ואפשר להניח שהוא לא יישאר הרבה זמן.

המחירים יתקנו את עצמם בתוך זמן קצר, הביקוש יתאושש, ההיצע יקטן, נקודת איזון חדשה תימצא וממנה מחיר הנפט יחזור לעלות. זאת כנראה גם הסיבה לכך שמניות החברות המפיקות נפט ומספקות שירותי נפט לא התרסקו אתמול. אחרי ירידות של עד 80% נוצרה בשווקים התחושה שרמת המחירים הנוכחית כבר מגלמת את התרחיש הגרוע ביותר.

הבעיה שבימים האחרונים מתחילים בארה"ב להפנים שייתכן שהביקוש לנפט גולמי לא יתאושש בקרוב אלא יישאר ברמות השפל שלו עוד חודשים. התחושה הזו תעמוד עכשיו למבחנה הגדול. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס