גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתאמנים עוזבים את חדרי הכושר, והחשש בענף הוא שהפחד מהנגיף יימשך גם בשגרה

המגפה הביאה לסגירה מוחלטת של חדרי הכושר, דווקא כשהיו בשיא פריחתם ● הענף שהיה סמל לבריאות הפך לסמל להדבקה, ולפי משרד הבריאות הוא לא ייפתח בקרוב ● בעלי SPACE: "אנחנו כל הזמן מאבדים לקוחות. ההפחדות של גורמי הבריאות גורמות להם לבטל מנויים"

חדר כושר של רשת SPACE  / צילום: שי בן נפתלי
חדר כושר של רשת SPACE / צילום: שי בן נפתלי

ענף הכושר בישראל היה בין הראשונים להיסגר בעקבות משבר הקורונה, אך כנראה יהיה האחרון להיפתח. המנויים הוקפאו, התזרים נעצר, ולמעלה מ-110 אלף עובדים הוצאו לחל"ת כפוי. בינתיים, בשעה שההנחיות של משרד הבריאות רואות בחדרי הכושר איום בריאותי, ומסתמן שהאוכלוסיה של בני 65 מעלה, שהיוותה כחמישית מהלקוחות של החברות הללו תישאר הרחק מהם לזמן ארוך, בשטח מתפתחים מודלים חלופיים של אימון מרחוק. "גלובס" ממפה כיצד משפיעה מגפת הקורונה על הענף, שעד לפני רגע נחשב "בריא", והיום מסומן כמוקד הדבקה.

רבע מהמתאמנים הם בני 50 ומעלה

בניגוד לענפים שהפגינו חולשה עוד טרם משבר הקורונה דוגמת ענף האופנה, המשבר הנוכחי פוגש את ענף הכושר בישראל כשהוא נמצא בשיא פריחתו. מפעילות שהתאפיינה בחדרי כושר קטנים המיועדים בעיקר לגברים צעירים, ספורטאים ומפתחי גוף, ענף הכושר התפתח בשני העשורים האחרונים לקהלים חדשים.

בשנים האחרונות החלה מגמת התעוררות משמעותית בענף, על רקע הגברת המודעות לחשיבות של פעילות גופנית באופן שבא לידי ביטוי הן בגידול בביקושים, בעליית היקפי המכירות, והן בענפים המשלימים לו ובראשם הלבשת הספורט.

לפי נתונים שהציגה הולמס פלייס במצגת למשקיעים ב-2019, שוק הכושר הישראלי נאמד בכ-4 מיליארד שקל וצמח ב-8%-6% מדי שנה מאז 2013, והוא כולל כ-2,000 מועדונים, מחצית מהם חדרי כושר והיתר חדרי סטודיו לחיטוב או מרכזי קאנטרי קלאב. כמות המתאמנים במועדוני כושר ובריאות בישראל בשנת 2018 נאמדה בכ-1.33 מיליון איש.

גם בארה"ב סוגרים

כמה מהמתאמנים הללו עשויים להיות מורחקים מחדרי הכושר לפרק זמן ארוך או נמצאים בקבוצת סיכון בשל גילם? מנתונים שהוצגו בדוחות הולמס פלייס, עולה שרוב המתאמנים (52%) מהמנויים במועדוני הכושר הם בגילאי 25-50, אך קרוב לרבע (24%) מהמנויים ב-2018 היו בגילאי 51 ומעלה, כשלא קיים פילוח מפורט לגבי החלוקה הפנימית. עם זאת, הולמס פלייס מציינת כי "בישראל נראה שמרבית המועדונים אינם מגדירים קבוצת גיל זו כקהל המטרה ואינם מתאימים את הפעילויות והשיווק לפלח שוק זה".

אלא שכעת הענף כולו נכנס להקפאה, ונראה שזו רק ההתחלה. מוקדם יותר השבוע דווח ב-CNBC כי רשת חדרי הכושר 24Hour Fitness האמריקאית שוקלת להגיש בקשה לפשיטת רגל בחודשים הקרובים. זאת, לאחר שווירוס הקורונה דחף את ענף הכושר כולו לקצה. הרשת מתמודדת עם חובות מכבידים, התדרדרות בביצועים ונגיף שאילץ אותה לסגור ב-16 במרץ את 450 מועדני הכושר שהיא מפעילה.

"אם מועדוני הכושר לא ייפתחו, הענף כולו בסכנת קריסה, שתגרום להתווספות של 150 אלף איש למעגלי האבטלה", אומר ל"גלובס" חיים פרנקל, מנכ"ל ובעלים רשת מועדוני הכושר SPACE, המפעילה כ-20 מועדונים ומעסיקה למעלה מ-700 עובדים.

פרנקל חבר לחברות גדולות ולעסקי סטודיו פרטיים בתחום הכושר, כדי להוביל את המאבק להחזרת הענף לפעילות. לדבריו, הוא מייצג יחד עם הרשת שבבעלותו כ-200 עסקים, בהם רשת הולמס פלייס, גו אקטיב, סטודיו סי ואחרות.

"הירידה בתנועת המתאמנים התחילה עוד לפני ההסגר - כבר בתחילת מרץ. אני כל יום מקווה לגלות שהתעוררתי מה'קומה' שהשוק נמצא בה, שזה היה חלום רע", הוא אומר ומוסיף: "כל יום שהתעשייה הזו משותקת מגדיל את הסיכויים לפגיעה אקוטית ביכולת של מכוני הכושר להחזיר חלק מהעובדים. פוטנציאל הנזק יכול להגיע אף ל-70%".

גם מנכ"לית חברת הולמס פלייס, קרן שתוי, יצאה בסוף השבוע האחרון בקריאה למשרד הבריאות לפתוח את המכונים. "היום כבר אין מחלוקת לגבי החשיבות של הכושר והספורט כרפואה מונעת. אני קוראת למקבלי ההחלטות להחליט בפעימה הראשונה על פתיחת מועדוני הכושר, החזרת עם ישראל לכושר היא מרכיב מרכזי בשמירה על בריאות הציבור".

איבדו את המבוגרים? 

חדרי הכושר לא חזרו לפעילות בפעימה הראשונה, ולפי התמונה המסתמנת כיום נראה כי החזרה שלהם לפעילות עדיין רחוקה מלהתרחש. אלא שבניגוד למגזרי ההסעדה וההלבשה, בתחום מועדוני הספורט המודל העסקי מתבסס על לקוחות קבועים ועל מנויים. לדברי פרנקל, "אנחנו מאבדים כל הזמן בצורה אורגנית לקוחות, אנחנו מאבדים לקוחות שעוזבים - הם פונים לביטולי עסק, ואומרים - אני לא יודע מתי אתם חוזרים, וההפחדות של גורמי הבריאות גורמות להם בראש ובראשונה לבטל מנויים. אני גם לא יודע מתי נחזור, אין כרגע שום צפי לחזרה". פרנקל חושש גם לגבי קהלים ספציפיים שלא יחזרו - "אני מעריך את כל לקוחות ה-65 כנראה לא נראה עד ינואר. ברגע שהקהל הזה יצא מהמעגל שלנו לתקופה - איבדנו הכנסה".

כך למשל, חברת מועדוני הכושר הציבורית הולמס פלייס ישראל, שבבעלותה 30 מועדוני כושר ונחשבת לאחת הגדולות והמבוססות בתחום, דיווחה בחודש שעבר כי בעקבות הנחיות הממשלה לסגור את מועדוני הכושר, היא נאלצה להוציא לחופשה ללא תשלום את כל עובדיה ומנהליה וכן את אלו המועסקים בחברות הבנות.

אם ניתן להשליך מהדיווחים של הולמס פלייס גם על רשתות גדולות נוספות בענף - היות והחברות בענף עובדות על בסיס של מינויים חודשיים, משמעות ההסגר עבורן היא הקפאה מלאה של ההכנסות.

הולמס פלייס פרטה בדיווחיה, כי "היות והחברה עובדת על בסיס של מינויים חודשיים, בשל הפסקת פעילות המועדונים לחברה לא תהיינה הכנסות והשלכות יישום הנחיות הממשלה על תוצאות החברה עלולות להיות בעלות השפעה שלילית מהותית, כאשר מידת מהותיות ההשפעה תיגזר, באופן טבעי, ממשך תקופת הסגירה". במקביל, היא מגלה כי שלחה מכתב לכלל בעלי הנכסים בו הודיעה כי היא מפסיקה לשלם שכר דירה ודמי ניהול בתקופת הסגירה.

בהמשך, הולמס פלייס עדכנה ב-19 במרץ 2020 כי עקב השלכות משבר הקורונה היא ניצלה את מלוא מסגרת האשראי לזמן קצר העומדת לרשותה בהיקף של 20 מיליון שקל בריבית בשיעור של 5.2%-10.4% בתלות במדרגת ניצול המסגרת. מדובר בצעד שנועד להזרים לחברה מזומנים על מנת לצלוח את התקופה הנוכחית. עם זאת, מציינת הולמס פלייס כי לאור רמת הנזילות הנוכחית שלה ויחס חוב ל-EBITDA שהוא נמוך מ-1, היא מעריכה כי יש לה יכולת פיננסית להתמודדות עם השלכות סגירת המועדונים ותהיה מוכנה לחזרה לפעילות מלאה מיד כשיותר לה.

הבעיה באימונים מקוונים 

אלא שמתוך הכאוס, פורצת גם היצירתיות של היחידים. מתאמני ספורט שביקשו לשמר את השגרה שלהם מיהרו לרכוש ציוד ספורט הביתה - משקולות, מזרונים ואפילו אופני כושר, עד כדי חיסול המלאי של מוצרים פופולריים ברשתות, כמו דקטלון או מגה ספורט.

במקביל, בעוד שרשתות גדולות פרסמו אימונים מוקלטים ללא תשלום, שלא מספקים להם הכנסה, יותר ויותר מאמנים פרטיים ובעלי סטודיו לפילאטיס או אירובי החלו למצוא חלופות בדמות אימון מקוון בתשלום. המאמנים משתמשים באפליקציה לשיחות הוידיאו זום ומעביר אימון בשידור חי שיכול לנוע ממתאמן אחד, ולעיתים גם לכלול עשרות רבות של מתאמנים. בינתיים נראה שדווקא עצמאים בעלי סטודיו לפילאטיס ולאירובי מצליחים לשמר הכנסה גם בימים אלה.

ואולם, לדברי פרנקל, שמוביל את המאבק הענפי, הפתרון הזה הרבה פחות רלוונטי למי שנהגו להתאמן בחדרי כושר. "אנחנו נותנים פעילות אונליין - כל הפעילויות האלה מצולמות ומועלות בחינם כדי לתת מענה ללקוחות שלי פעילות ספורטיבית. אין ספק שנפתחה פה נישה חדשה, שכנראה חלקם ימשיכו בפעילות הזו, ועדיין זה לא תחליף לרשתות הגדולות. איך אני יכול לעשות זום של 70 אלף לקוחות? איך אפשר לתת מרחוק אימון של מכון כושר? הפעילות הזו היא פלסטר, היא לא תחליף אמיתי".

למעשה, בניגוד למגזרי פעילות אחרים שמקווים לחזור לשגרה ביום שאחרי המשבר, החשש בענף נוגע לא רק לתקופת ההסגר, כי אם גם הרבה מעבר אליו - חשש מהידבקות שילווה את המתאמנים גם שנה קדימה, וגרוע מכך - מיתון שיגרום לירידה בהכנסה הממוצעת, ולקיטון במעגל הצרכנים שיוכלו להרשות לעצמם הוצאה על פעילות ספורטיבית.

"אנשים עלולים להתייחס לזה כאל מותרות, ולא יעשו מנוי כי מצבם הכלכלי ייחלש", חוששים בענף. בענף הספורט גורסים כי האוויר הכלכלי והמצב של הלקוחות יאפשר "שלושה שבועות עד חודש עד שיתחילו בעיות כלכליות מצד הרשתות והמועדונים הפרטיים", וטוענים כי כבר כרגע הבעלים לא מצליחים למשוך שכר ונעזרים בכספים של חסכונות. "אם הקהל לא יראה שינוי תהיה מגפה של ביטולי מנוי, ונצטרך לבנות את התעשייה הזו מחדש" הם חותמים. 

עוד כתבות

עמי לוטבק / צילום: עומר הכהן

מול יקב בנימינה: מייסד WIZ השלים רכישת מגרשים ב־28 מיליון שקל, כולל ההשבחה

לגלובס נודע כי בעסקה המרכזית, שבה רכש עמי לוטבק מחצית ממגרש שפוצל ואושרה בו תוכנית ל־4 קוטג'ים, התחייב הרוכש לשלם גם את היטל ההשבחה שחל על המוכר ● בסך הכול רכשו לוטבק ואשתו רות שני מגרשים צמודים שעליהם שלושה בתים, במסגרת שלוש עסקאות שנמשכו יותר משנתיים

ייצור באנרגיה מתחדשת / אילוסטרציה: Shutterstock

"לא הגענו לשיא": במזרחי טפחות בטוחים שיש הזדמנות במניות האלו

מדדי האנרגיה זינקו בעשרות אחוזים ב־2025, ובמזרחי טפחות סבורים כי ראלי האנרגיה רחוק ממיצוי ● בבנק מצביעים על יציבות שותפויות הגז, דיבידנדים גבוהים וביקושי שיא לחשמל – וממליצים על חברות נבחרות בארץ ובעולם

בודקים את המיתוס. ילידי אמריקה / צילום: איור: ספריית הקונגרס, ויקיפדיה

אמריקה הייתה שלווה עד בוא האדם הלבן? המציאות הייתה יותר מורכבת

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: לפי הוליווד, העולם החדש הושחת ע"י אירופה, אלא שגם לפניה לא הכל התנהל בהרמוניה

קוטג' עם 7 חדרים בקריית גת

תושב חוץ קנה בית בקריית גת במחיר גבוה במיוחד

קוטג' בעל 7 חדרים בשכונת כרמי גת בקריית גת נרכש תמורת 5.18 מיליון שקל ● זוהי העסקה השנייה בגובהה בעיר, ולגלובס נודע כי הרוכש הוא תושב חוץ מארה"ב ● "יש ביקושים לצמודי קרקע בקריית גת, אבל בני המקום לא משלמים מחירים בסדרי גודל כאלה"

חפשו את הנציג האנושי / צילום: AI

החברה הזאת פיטרה 700 עובדים והחליפה אותם בבוטים. ואז החזירה את כולם

חברות רבות עוברות לאייש מוקדי שירות בבוטים, מחליפות את הנציגים האנושיים וגם גורמות ללקוחות ללא מעט תסכול ● יש מי שהחזירו את הגלגל לאחור ואת הנציגים האנושיים, ואחרים דווקא מתהדרים באחוזי פניות גבוהים שנסגרים בדיגיטל ● האם זו הצלחה או שרבים מהלקוחות נותרים חסרי מענה? ● גלובס יצא לבדוק לאן הולכת המהפכה, מה אנחנו מרוויחים ממנה ואם עוד אפשר לסגת לאחור

ליאור סגל, מנכ''ל וממייסדי עין שלישית / צילום: יקיר שוקרון

הענקית מהאמירויות אישרה רכישת 30% מהחברה הביטחונית מישראל

הקונגלומרט הביטחוני האמירותי אדג' אישר את רכישת החברה הביטחונית הישראלית עין שלישית, בעסקה שנסגרה בינואר אשתקד ● האסיפה הכללית של החברה צפויה להתכנס ב־15 בפברואר כדי לאשר את מתווה העסקה הסופי

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

מה קורה בגוף בזמן השינה - ואיך זה מאפשר לנבא 130 מחלות

OpenAI תשיק גרסה ייעודית של ChatGPT למענה על שאלות רפואיות. המחיר: ויתור על הפרטיות ● חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד מראים שלילה אחד של שינה יכול לנבא עשרות מחלות ברמות דיוק של 80% ומעלה ● באייר מקימה בישראל מעבדה שתדמה מתקפות סייבר על מפעלי תרופות, וחברות ישראליות מציגות פריצות דרך – מטיפול ואבחון סרטן ועד "אינקובטור חיבוק" לפגים ● השבוע בביומד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אברך תבע מזונות מאשתו בגלל משכורת נמוכה. מה קבע ביהמ"ש?

אברך טען כי הוא מרוויח 1,100 שקל בחודש, ולכן אשתו צריכה לשלם לו מזונות - ביהמ"ש העריך את הכנסתו ב־50 אלף שקל ● חברת תיווך הציגה נכס לרוכשת, והיא פנתה לבסוף למתווכת אחרת בקשר לאותה הדירה. מי זכאי לדמי התיווך? ● ובג"ץ החמיר את התנאים להוכחת זכאות לקרקע לבנייה ביישוב מגורים ● 3 פסקי דין בשבוע

שר המשפטים יריב לוין וח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים דווקא כן מגביר ודאות

תיקון חוק החוזים אינו מושלם, אך הביקורת עליו מתעלמת מהתמונה המלאה ● הוא אומנם לא מבטל את שיקול-הדעת של השופטים, אך עושה סדר בריבוי הגישות שלהם לפרשנות, מגביל עמימות ומאפשר לצדדים לדעת מראש כיצד חוזיהם ייבחנו

איור: shutterstock

כמה מתנות והטבות קיבל העובד הישראלי הממוצע בשנת 2025?

על רקע יוקר המחיה, שנת 2025 הסתיימה עם עלייה של 10% ברכישות דרך מועדוני לקוחות; העובד הישראלי הממוצע קיבל מהמעסיק מתנות והטבות בשווי של כ-1,200 שקל ● מנכ"ל חברת ICL אירח במפעלי ים המלח את שגריר ארה"ב ● התערוכה החדשה של הפקולטה לאמנויות בסמינר הקיבוצים ● וזה המנכ"ל החדש של הסניף הישראלי בחברת התרופות הגדולות בעולם ● אירועים ומינויים

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

חד קרן חדש בסייבר: טורק מגייסת לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר

חברת הסייבר מתל אביב מגייסת 140 מיליון דולר לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר בהובלת קרן ההון סיכון האמריקאית מרלין ונצ'רס

מצב השווקים / צילום: Shutterstock

המניות החביבות על האנליסטים לשנה החדשה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

אפקט העליות בשוק המניות: הצעירים לא חוששים כמעט מהפסדים ● בנקי השקעות מובילים בארה"ב מזהים הזדמנויות ל-2026 ● 10 המניות שסומנו כהכי גרועות בת"א והפתיעו את המשקיעים ● ההמלצה המדהימה של בנק אוף אמריקה למניות הבנקים הישראליים ● וגם: למה האנליסט האופטימי מוטרד?

פייסבוק / צילום: Shutterstock

הונאות ההשקעה ברשת עולות מדרגה - זו ההודעה המחשידה

נוכלים פתחו פרופילים מזויפים בפייסבוק ובמסנג'ר והתחזו לכתב שוק ההון ולמגיש פודקאסט "כסף בקיר" של גלובס, בניסיון לקדם קבוצות השקעה פיקטיביות ● בתגובה ראשונית לפניית העיתון, קבעה מטא כי אין הפרה של כללי הקהילה

מושיק רוט. ''אני צריך כל יום לרוץ ולנצח את המאה מטר'' / צילום: אסף קרלה

"התחלתי ב-800 שקל ארוחה לאדם והבנתי שזה לא כלכלי": מושיק רוט בראיון על המסעדה הכי יקרה בישראל

מושיק רוט הציע את הארוחה הכי יקרה בישראל – 2,000 שקל לראש בסעודת הסילבסטר - ואנשים רבו כדי לשלם גם 5,000 ● בראיון לגלובס הוא מדבר על התמחור ("פחדתי מאיך שזה יתקבל פה"), מספר על הקושי בפיין דיינינג ("אתמול ביטל זוג - 10% מהמחזור נפל"), ומקפיד על כל פרט בארוחה שהיא פשוט פנטסטית: "אני לא מזייף, ואני יודע שאני מספק את הסחורה"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

הנתונים שמצפים להם בישראל ובארה"ב, ומה צפוי מחר במניות הדואליות?

שבוע המסחר החדש שנפתח מחר יושפע מהמתיחות הגיאו-פוליטית ברחבי העולם, מונצואלה ועד איראן ● המניות הביטחוניות בלטו בעליות בשבוע החלף, והמדד קפץ במעל 11% בת"א ● מדדי המחירים לצרכן יעמדו במוקד בישראל ובארה"ב ● אלביט ונובה צפויות לחזור עם פערי ארביטראז' חיוביים, ומה יקרה לטבע? ● וגם: המדדים המובילים בוול סטריט • כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר 

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' טובה רוזנבלום / צילום: שרון רוזנבלום

החוקרת שמצהירה: זה הדבר הכי מסוכן שאנחנו עושים על ההגה

שיחה עם פרופ' טובה רוזנבלום, ראש המכון לחקר הגורם האנושי בתאונות דרכים באוניברסיטת בר־אילן ● על הסיבות שהידרדרנו לתחתית הרשימה בעולם והדבר הכי מסוכן שאנחנו עושים על ההגה

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

שכחתם לממש את התווים? המאבק על החוק שאמור להזכיר לכם

לאחר דיון בוועדת הכלכלה, ראש הוועדה דוד ביטן בוחן דחייה של יישום הרגולציה החדשה על שוברי מתנה ותווי קנייה, לאחר שכבר אושרה, ומסר כי הוא מוכן לשקול ארכה באורך של כ-4.5 חודשים ● בענף מזהירים מעלויות של מיליונים, חוסר בהירות וחשיפה לתביעות ייצוגיות

גל אביב, מנכ''ל בלנדר / צילום: סיון פרג'

בשל שינויים בסביבת הריבית וקיטון בהפקדות: בלנדר יוצאת מההלוואות החברתיות

חברת האשראי של משפחת אביב הודיעה כי תפסיק להעמיד הלוואות P2P חדשות, בעקבות "שינויים מהותיים שחלו בסביבת הריבית, שגרמו לקיטון בהפקדות למערכת" ● בלנדר הונפקה בתחילת 2021, ומנייתה צנחה בכ-88% ביחס למחירה בעת ההנפקה

התותח הישראלי החדש שיודע להתמודד עם האיום האיראני

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מגזין אמריקאי טוען שהתותח החדש של אלביט יכול לתת מענה לטילים מאיראן, האם המחאה באיראן יכולה להפיל את המשטר, וישראל וחמאס בדרך לעימות נוסף • כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה מגלה: בכמה קפץ מחזור המסחר ביום שישי האחרון לעומת ימי ראשון

פעילות המשקיעים הזרים היוותה כרבע ממחזור המסחר שעמד על 1.9 מיליארד שקל – כ-26% מעל המחזור הממוצע בימי ראשון אשתקד ● מחזור המסחר היומי הממוצע בשבוע החולף טיפס ל-4.7 מיליארד שקל