גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: מדוע בחר נתניהו במועמדת שלא נכנסה לכנסת לנציגתו בוועדה לבחירת שופטים

עו"ד אסנת מארק כיהנה בכנסות האחרונות לסירוגין והופיעה במקום ה-38 ברשימת הליכוד בבחירות האחרונות • אבל בזכות החוק הנורבגי, היא אמורה להתמנות לנציגת הקואליציה בוועדה לבחירת שופטים • מהם שיקולי רה"מ בבחירת המועמדת האלמונית?

בנימין נתניהו ועו"ד אסנת מארק / צילום: אמיל סלמן - "הארץ", יוסי זמיר
בנימין נתניהו ועו"ד אסנת מארק / צילום: אמיל סלמן - "הארץ", יוסי זמיר

ההסכם הקואליציוני שנחתם השבוע בין הליכוד לכחול לבן, 14 עמודים מסובכים ומנוסחים בסרבול, לא מפסיק לזמן הפתעות. במשך שבועות טענו בכחול לבן ובליכוד שהוויכוח הפוליטי בין הצדדים מתנהל סביב שאלת הוועדה למינוי שופטים. בשיאו של משבר הקורונה, קריסה כלכלית וטלטלה חברתית מן הקשות שידעה המדינה, נתניהו גנץ וצוותיהם ההדדיים בדקו את זהות כל אחד ואחת מהאנשים היושבים בוועדה שממנה את השופטים בישראל.

נתניהו ניסה לקדם את החוק הצרפתי שימנע את העמדתו לדין לפני כשנה וחצי, אך זה לא צלח. כעת הוא חותר למגע באמצעות שליטה ישירה על זהות שופטי ישראל. מבחינת נתניהו זהו מאבק לטווח רחוק, אך מרובה אמצעים. הוא משך את בני גנץ פנימה, פירק את כחול לבן וגם אם השלב הראשון במשימה ארך זמן רב - שנה פלוס ושלוש מערכות בחירות - הסבלנות השתלמה. זה מזכיר את ניסיונות ההשתלטות של נתניהו על התקשורת בישראל: "וואלה", ערוץ 20, "ישראל היום", התערבות בתאגיד השידור הציבורי ואמירות נגד ערוץ 13 (לשעבר 10). צעד אחר צעד, גם את רומא לא בנו ביום אחד.

מאחר שנתניהו לא מתכוון לנטוש את משרת ראש הממשלה, למעט אולי לתקופה קצרה של 18 חודשים - הרי שמהלכים בתוך הוועדה למינוי שופטים הם בבחינת חציבת הדרך מעלה: הם התחילו בעבר וימשיכו ביתר שאת. לבטל את נציג הח"כים מן האופוזיציה? צ׳ק. מדובר בביטול כללים שהיו בתוקף זה 30 שנה.

המועמדת המקורית: הח"כית מאי גולן

ועתה לבחירת נציגי הקואליציה בוועדה: מדוע בחר נתניהו בעורכת הדין אסנת מארק, אשר אינה כלל חברת כנסת ולמעשה לא יכולה להיבחר לשבת בוועדה? היא אוזכרה שמית בתוך ההסכם הקואליציוני, לצדו של ח"כ צביקה האוזר מסיעת דרך ארץ, לשעבר מרשימתו של משה יעלון. לפי גורמים בליכוד, מארק אפילו לא ידעה ששמה ישולב כמועמדת לוועדה לבחירת שופטים והופתעה כמו רבים למצוא עצמה שם. בכחול לבן מיהרו להדליף לערוץ 12 שמדובר בהישג שלהם; הליכוד ביקשו להכניס לוועדה את הח"כית מאי גולן, מי שהייתה פעילה ומועמדת של "עוצמה יהודית" של מרזל ובן גביר, ועברה לליכוד לפני מספר שנים. והנה, הם הצליחו לעמוד על שלהם ולדחוק אותה מחוץ לוועדה.

מארק שימשה כחברת כנסת למשך כחודשיים בשלהי הכנסת ה-20. לאחר מכן , נכנסה ויצאה כח"כית בכל תקופת חילופי הכנסות, אך בפועל אף אחד לא עבד בחודשים האלה ברשות המחוקקת וכך היא נותרה אלמונית יחסית. נתניהו יכול היה לכלול בהסכם הקואליציוני שמות של חברות כנסת אחרות שייצגו את הליכוד בוועדה (הליכוד ממנים אישה לוועדה, כיוון שיש חובת איזון מגדרי).

קטי שטרית, נאמנתו של נתניהו מבית שמש, או קרן ברק, שנחשבת במפלגה לדמות עצמאית, אם כי לא אחת שתחרוג ממשמעת סיעתית. גם שרן השכל, מיכל שיר או אתי עטיה; האחרונות מזוהות יותר עם גדעון סער, ולפיכך בעיני רוחו של נתניהו הן פסולות על הסף.

אם כן , מדוע דווקא למנות אותה, הנמצאת במקום 38? את ההסבר הראשון ניתן למצוא בתמונות של משפט דיני העבודה של עובדת בית ראש הממשלה לשעבר שירה רבן נגד שרה נתניהו. בסוף דצמבר 2019, התייצבה אשת ראש הממשלה להעיד במשפט אחרי שבסיבוב קודם, באוקטובר 2019 היא לא הגיעה לדיון וננזפה על-ידי בית המשפט. נתניהו הגיעה מלווה בלא אחרת מאשר חברת הכנסת דאז מארק, לא כעורכת דינה, אלא כדי לתמוך נפשית וחברתית באולם בית המשפט.

כעבור כמה חודשים, בפברואר 2020, תוך כדי מערכת הבחירות השלישית, נערך כנס בחירות בנתניה. ראש הממשלה לא שכח להחזיר טובה. בנאום בפני הפעילים הוא אמר: "יש לי משימה. להכניס את אסנת מארק לכנסת. באיזה מקום את אסנת?" פנה אליה מהבמה. מארק ענתה מאחת השורות הראשונות באולם: "38", ונתניהו הגיב: "זה בידינו, אפשר לעשות את זה".

כעת מארק צריכה להיכנס לכנסת כדי שנתניהו יגשים את המשימה וישבץ אותה בוועדה למינוי שופטים. איך יוכל להכתיב לה אילו שופטים לדרוש ואילו לפסול? ניר הירשמן, מאנשי הליכודניקים החדשים, הציג הסבר. החוק הנורבגי הוא הכינוי שהוצמד לטריק מאוד ישראלי, הרבה פחות נורדי. בחוק הקיים, שרים יכולים להתפטר מתפקידם כח"כים, וכך להכניס את הבאים בתור ברשימה ובלבד שהשרים יכולים להתחרט בכל רגע ולחזור מיד לכנסת. בכך מופעל ‘שוט’ על מארק. נתניהו ידרוש משריו להתחייב מראש שהם מתפטרים מן הכנסת, כדי שמועמדים ברשימה במקומות 37 ו-38, אריאל קלנר ואסנת מארק, יוכלו להפוך לחברי כנסת. מארק תיבחר לוועדה למינוי שופטים, אך בכל נקודה בזמן, בעת שירותה בוועדה, היא תדע שניתן יהיה לסיים את כהונתה בכנסת בקלות. כלומר, שירותה בוועדה למינוי שופטים יהיה בכל עת תחת חרב פיטוריה מן הכנסת.

הצבעה עצמאית מאחורי פרגוד

ההיסטוריה מלמדת שחברי הכנסת לא חייבים להיענות לבחירתו של נתניהו. ההכרעה על זהות הח"כים מתקבלת בהצבעה מאחורי פרגוד. מעט היסטוריה: ב-2013 הציגה הקואליציה דאז מועמד שלא נשא חן בעיני רוב חברי הכנסת, ח"כ דוד רותם ז"ל ("ישראל ביתנו"). כאשר נערכה ההצבעה, חברי הכנסת מרדו. הם לא מילאו אחר הנחיות המשמעת הסיעתית והעדיפו את ח"כ יצחק הרצוג, העבודה, אז מן האופוזיציה, ואיתו ח"כ יצחק כהן מש"ס. הניסיון של קואליציית הליכוד, ישראל ביתנו ויש עתיד להכתיב את זהות חברי הכנסת שישלחו לוועדה - כשלה.

גם ב-2015 נחל הליכוד כישלון במינוי ח"כים לוועדה למינוי דיינים (המקבילה לוועדה למינוי שופטים). נתניהו הציב את חברת הכנסת נאווה בוקר, אבל מאחורי הפרגוד שותפיו של נתניהו, ש"ס ויהדות התורה, העדיפו את חברת הכנסת רויטל סוויד מהעבודה.

סיפור מעניין סביב הוועדה למינוי שופטים התרחש ב-2015. בכנסת בחרו נציג אופוזיציה ונציג קואליציה, כמקובל. ח"כ רוברט אילטוב מישראל ביתנו ייצג את האופוזיציה. כעבור שנה, ישראל ביתנו הצטרפה לממשלה וכך לא נותר נציג לאופוזיציה. עורכי הדין שחר בן מאיר ויצחק אבירם עתרו לבג"ץ, עתירתם נדחתה בשל שיהוי, אך השופטים ציינו באמירת אגב כי ייצוג האופוזיציה בוועדה הוא מהותי ויכול להוות בסיס לנוהג חוקתי מחייב.

הפעם, יש להניח, לא יהיה שיהוי בהגשת העתירות, אך לפני שכולם יגרמו לבית המשפט להתערב או לשבת בשקט, 120 ח"כים חייבים להבין שיש להם שיקול-דעת אישי והם לא חייבים לזרום עם כל מה שנכתב בהסכם בין נתניהו לגנץ.

הלקח הוא שאם לציבור הישראלי יש נציגים בכחול לבן או בליכוד, שהם שלחו לכנסת מתוך אמונה שיאפשרו גם לאופוזיציה בישראל להיות בעלת מעמד כלשהו, ניתן להפעיל לחץ ציבורי ולדחוף אותם להתנגד לחלק מן ההחלטות. האוזר ומארק לא חייבים לייצג את הציבור בוועדה. אף אחד לא יידע למי הצביעו חברי הכנסת מאחורי הפרגוד. 

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה האחד מגיע משוק התקשורת, השני בנקאי ותיק ושניהם יעמדו בראש אפליקציות תשלום מובילות ● איך עמית דדוש ואריק פרישמן ישפיעו על התשלום הדיגיטלי?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?