גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קשה להפגין בבידוד, ויש מדינות שמנצלות את המצב

בידוד וריחוק חברתי שוללים את הכלי העיקרי של תנועות מחאה - יציאה לרחובות בכוחות משותפים ● ישראל היא לא המדינה היחידה שבה מוצאים פתרונות יצירתיים כדי להפגין, וגם לא היחידה שבה הממשלה מואשמת בניצול ההזדמנות להשתקת ביקורת ● המשרוקית של גלובס

הפגנת האפודים הצהובים בפריז ב-14 במרץ / צילום: רויטרס
הפגנת האפודים הצהובים בפריז ב-14 במרץ / צילום: רויטרס

נחילי האדם בשדרה, הקריאות הקצובות, השלטים ל"פלאס ד’איטלי", ובעיקר הצפיפות והמחנק, לא משאירים מקום לספק. אנחנו צופים בסרטון מהפגנה פריזאית: הניגוד המוחלט להוראות הבידוד בימי מגפת הקורונה, שהכתה בצרפת בעוצמה חזקה במיוחד. ואכן, לישראלים ששיתפו את הקטע בפייסבוק לפני כשבוע היה ברור מה הם רואים. "מחאות בצרפת, גרמניה, ארה"ב, ועוד כמה מדינות נגד הסגר", כתב מישהו בכותרת, והוסיף בתקווה: "מתי גם פה נצא לרחובות?"

האמת היא שהמפגינות והמפגינים בסרטון לא יצאו למחות על תקנות החירום. הצעדה אכן התקיימה ב-14 במרץ, אבל היא הייתה חלק ממחאת האפודים הזוהרים, שנולדה ב-2018 בעקבות העלאת המס על הדלק. בדקנו את הפוסט במסגרת שיתוף הפעולה של המשרוקית עם פייסבוק (ראו גילוי מלא).

מכל מקום, גם אם המוחים לא ביקרו את תקנות הריחוק החברתי, עצם ההפגנה הייתה התרסה נגדן: ארבעה ימים קודם נאסרו בצרפת התקהלויות של אלף נפש, ויום לפני ההפגנה צומצם המספר למאה. מספר הצועדים חרג בבירור מהמכסה המותרת.

חיכוך כזה בין מאבק אזרחי לצעדים לבלימת הקורונה הוא כמעט בלתי נמנע. הוראות הבידוד שוללות את הכלי העיקרי של תנועות מחאה - היציאה לרחובות בכוחות משותפים. ישראל היא לא היחידה שמתנסה בהתנגשות; היא גם לא היחידה שבה הממשלה מואשמת בניצול ההזדמנות להשתקת ביקורת.

מוצאים פתרונות יצירתיים

פה ושם אכן נערכו בעולם הפגנות בתביעה לבטל את תקנות החירום. במדינת וושינגטון בארה"ב נערכה עצרת המונים נגד מדיניות המושל, שאוסרת למשל על יציאה לדיג. שני חברים רפובליקאים מבית הנבחרים המקומי השתתפו בה. בברלין צעדו כ-40 איש במחאה על הסגר, באירוע שיזם ארגון "התנגדות דמוקרטית תקשורתית". 17 מהם נעצרו על הפרת תקנות ההתקהלות. עצורים היו גם באירוע אחר בעיר, שביקר את "ההגבלה של זכויות יסוד".

בהתחשב באופי הדרקוני של הגבלות התנועה והמפגשים, אולי מפתיע שלא נתקלנו בהרבה דוגמאות דומות. אדרבה, לפעמים ההפגנה משמשת דווקא לתבוע מהממשלה לעשות יותר. הצייתנות היחסית של הציבור באה לידי ביטוי גם בפתרונות היצירתיים שהמפגינים מאמצים המפגינים כדי לרבע את המעגל, וליישב בין התכנסות לריחוק. שיטה אחת היא שיירות ממונעות, שדוגמה מוקדמת שלה ראינו במחאת ה"דגלים השחורים" בישראל. שיירה דומה בת מאות מכוניות הקיפה ביום ג’ את הפרלמנט הלבנוני, שהתכנס באולם מופעים בביירות כדי להקפיד על ריחוק. הם מחו על המשבר הכלכלי במדינה.
עוד שיטה שהישראלים אימצו מוקדם היא הפגנות וירטואליות, "מחאות זום". עצרת וירטואלית של תנועת "דרכנו" רשמה לפני חודש מאות אלפי צפיות. ב"רויטרס" מדווחים שהפטנט נכנס לאופנה בארצות הברית. לדוגמה, צעדה שנועדה להיערך בוושינגטון ב-20 ביוני, בדרישה להפנות את "חבילת החילוץ" של טראמפ לטובת העניים, תתקיים בסופו של דבר באינטרנט.

הזדמנות לאכיפה סלקטיבית

את הציות האזרחי אפשר גם לנצל לרעה. רוב המדינות שבדקנו כלל לא התייחסו לחופש ההפגנה בתקנות החירום. בבריטניה, בצרפת, בהולנד ובמדינת ניו יורק מצאנו היתרים מפורשים לצאת מהבית לקניות, לצרכים רפואיים, להבאת ילדים - לא להפגנה.

בגרמניה, בית המשפט לחוקה נאלץ לפסוק בשבוע שעבר שמניעת הפגנות מנוגדת לחוקה. זה קרה אחרי שרשויות העיר גיסן סירבו לאשר הפגנה בנימוק שההנחיות אוסרות התקהלות של יותר משניים. שני בתי משפט מקומיים במדינת הסן הכשירו את האיסור לפני שהגיע לערכאה העליונה.

"דיכוי של הפגנות בזמן קורונה הוא דבר שבשגרה", סיפר פעיל סוציאליסטי שמתגורר בגרמניה. "הפגנת שמאל בסיסמה ‘בריאות לפני רווחים’ בקלן נאסרה, אבל הפגנה נאצית ליום ההולדת של היטלר בדרזדן אושרה. לא לכולם יש משאבים לערער לבית המשפט לחוקה".

ישראל היא לכאורה מקרה שונה: תקנות החירום שפורסמו ב-21 במרץ קבעו מפורשות שמותר להפגין. כשהממשלה דנה בעדכון התקנות ביום ראשון, השר לביטחון הפנים מחה על היחס המיוחד למפגינים. ראש הממשלה בנימין נתניהו ענה: "אני מתנגד להחרגה של הפגנות, אבל לא יוצא נגדה, כי בדרך כלל ההפגנות הן נגדי". את הדיאלוג אנחנו מכירים בזכות דיווח של כתב "כאן" מיכאל שמש. למרות זאת עלו טענות שהמשטרה השתמשה בתקנות הקורונה כדי "לצנן" כמה אירועי מחאה. צו של משרד הבריאות עדיין אוסר על התקהלויות של יותר מ-10 אנשים, ומחייב מפגינים לעמוד במרחק שני מטר זה מזה. שוטר מוסמך להטיל קנס מנהלי של 5,000 שקל על מי שמסרב לפזר התקהלות אסורה, קנסות גבוהים כאלה אכן הוטלו לפני כשבוע על מפגינים מול ביתו של גבי אשכנזי. לפי האגודה לזכויות האזרח, המשטרה גם פיזרה בשבת הפגנה בשיח ג’ראח בדרישה לא-מבוססת למרחק של 10 מטר בין קבוצות המפגינים.

לקורונה יש אפקט מצנן מחאה

שאלת האפקט המצנן של הקורונה עולה בחריפות במקרה של הונג קונג, שהפגנות הרחוב שהתקיימו בה מאז הקיץ שעבר זכו להד בכל העולם. המחאות פרצו בשל חשש לפגיעה בזכויות הפרט עם התהדקות הזיקה של הונג קונג לסין, וצברו תאוצה לקראת הבחירות למועצת הרובעים בנובמבר, שבהן רשם המחנה הפרו דמוקרטי ניצחון גדול. ההפגנות היו קטנות ושקטות יחסית אחרי הבחירות, אבל בינואר 2020 התקיימה הפגנה שלפי המארגנים משכה יותר ממיליון איש.

אבל המגפה הגיעה גם להונג קונג, ובעקבותיה ההסגר הכללי. שיא ההתפרצות היה במרץ. ככל שהוחמרו הגבלות התנועה וההנחיות לסגירת בתי עסק, ההפגנות נחלשו, נותרה הפגנה שבועית באחת מתחנות המטרו. בתחילת השבוע עצרה המשטרה במפתיע 15 פעילים פרו דמוקרטים בולטים, ובהם מייסד המפלגה הדמוקרטית; אם כי עילת המעצר הייתה ארגון התאספויות לא חוקיות באוגוסט ובאוקטובר. חלקם שוחררו בערבות. בתקשורת דווח שהמפגינים מתכוונים לחדש את ההפגנות אחרי מיגור המגפה.

הפגנות בעולם על רקע משבר הקורונה

גרמניה
התקיימו לפחות שתי הפגנות בהן מחו על הסגר, בטענה שבעקבות המשבר מוטלות "מגבלות על זכויות בסיסיות"

הולנד
נעצרה הפגנה של נהגי מוניות שחסמו את התנועה, במחאה על כך שלא זכו לפיצוי עקב המגפה

צרפת
מהומות והפגנות פרצו בפרבר של פריז במחאה על יחס אלים וגזעני, לאחר שהמשטרה אכפה את הוראות הסגר בכוח

ארה"ב
במדינת וושינגטון השתתפו שני מחוקקים רפובליקאים, בהפגנה שהפרה את תנאי הריחוק בדרישה לפתוח מקומות עבודה

לבנון
מאות נהגים נסעו בשיירה ברחובות ביירות ומחו על המשבר הכלכלי ועל שחיתות

טורקיה
עובדי עיריית בנדירמה מחו על ניכוי ימי חופשה, ועובדי עיריית איזמיר מחו על כך שהם עובדים ללא ציוד מגן

הונג קונג
גל המחאה נפסק כמעט לגמרי. בצל הגבלות התנועה נעצרו כמה ממובילי המחאה על ארגון הפגנות לא חוקיות בשנה שעברה

לקריאה נוספת:

"לא, ההפגנה בסרטון אינה במחאה נגד הסגר בצרפת" - המשרוקית של גלובס

"זכויות האדם בימי קורונה: דמוקרטיה ושלטון החוק" - האגודה לזכויות האזרח

"השרים אישרו: 30% עובדים במשק, קנס על אי חבישת מסכה. ואילו חנויות ייפתחו?", גלובס

"הקורונה דוחקת את המחאות הפוליטיות בארה"ב מהרחוב אל הפורומים המקוונים", רויטרס

המשרוקית משתפת פעולה עם פייסבוק באיתור פוסטים כוזבים ברשת, לצד עוד ארגוני בדיקת עובדות מהעולם שהוסמכו ואושר בתקן IFCN (הרשת העולמית של בודקי עובדות). השת"פ כולל תגמול.

עוד כתבות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

לפחות 3 מטרות חשודות יורטו בשמי הצפון

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● צה"ל תקף מבנה צבאי של ארגון הטרור במרחב יארון שבדרום לבנון ● ארבע רקטות שוגרו לאזור שדרות, מחסן עלה באש בעקבות נפילת רסיסי מיירט ● כל העדכונים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה