גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברשויות המקומיות מתחייבים: נעניק לעסקים פטור מיידי בארנונה

"גלובס" פנה למספר רב של רשויות, ביניהן ת"א, נתניה וראשון לציון, וכולן מסרו כי יבחרו במתווה שמקל עם בעלי העסקים ויעניקו פטור מיידי ל-3 חודשים בארנונה

מפגינה יוצאת במחאה עם כלים מאולתרים. בעקבות משבר הקורונה עסקים רבים מצאו את עצמם חסרי אונים וללא כל מענה מהממשלה / צילום: כדיה לוי, גלובס
מפגינה יוצאת במחאה עם כלים מאולתרים. בעקבות משבר הקורונה עסקים רבים מצאו את עצמם חסרי אונים וללא כל מענה מהממשלה / צילום: כדיה לוי, גלובס

שר הפנים אריה דרעי חתם השבוע על תיקון מס' 2 לחוק ההסדרים לשנת 2020, המכונה גם "הנחות בשל משבר הקורונה", הנוגע להקלות בתשלום הארנונה לעסקים שנפגעו לאחרונה. במסגרת התיקון יינתנו שלושה חודשי פטור מתשלום הארנונה לעסקים. לרשויות תינתן האפשרות להעניק הנחה כוללת של 25% בתשלום עד סוף השנה. כל הרשויות שאליהן פנינו בניסיון לברר מהו מתווה ההקלה שיציעו לבעלי העסקים הבהירו כי בחרו במודל של שלושה חודשי פטור מלא מארנונה. בין הרשויות ניתן לציין את מודיעין, רמת השרון, רחובות, תל אביב, נתניה, רמת גן, אשדוד, חולון, ראשון לציון, פרדס חנה והמועצה האזורית דרום השרון.

למרות הכוונה של הרשויות להקל עם בעלי העסקים ולתת את הפיצוי באופן מיידי, בדיקה שנעשתה על ידי מכון גיאוקרטוגרפיה צופה ירידה בהכנסות העיריות מארנונה ממגורים ומעסקים והכנסות עצמיות אחרות בשיעור של מעל 10%.

התקציב המוניציפלי ממומן מההשתתפות הממשלה בתקציב בעיקר בחינוך ורווחה, הכנסות עצמיות שונות כמו קנסות, אגרות, מוקדי רווח וכו', הכנסות מארנונה למגורים והכנסות מארנונה עסקית. אם הכנסות אלו אינן מממנות את כל הפעילות של הרשות, מעניקה המדינה לרשות מענק איזון (לפי קריטריונים), כדי לשמור על רמת שירות לתושב. ברשויות המבוססות מקורות ההכנסה העצמיים גדולים משמעותית ואילו ברשויות שמדורגות באשכול חברתי-כלכלי נמוך התמיכות הממשלתיות רבות.

ברשויות המבוססות 2-1

ירידה בהכנסות תחייב צמצום שירותים

האומדן של גיאוקרטוגרפיה הוא אובדן מצטבר של 10% בהכנסות לרשויות המקומיות כתוצאה ממשבר הקורונה. מספר זה מבוסס על ירידה בהכנסות מארנונה עסקית כתוצאה מהנחה של 25%, או שלושה חודשים. לפי אומדן גס, מדובר על הנחות בגובה של לפחות 3.1 מיליארד שקל, מהם המדינה תסבסד כ-2.8 מיליארד שקל. כלומר ירידה של כ-3.75% מההכנסות מארנונה עסקית.

גורם נוסף לירידה בהכנסות הוא קיטון ההכנסות מארנונה למגורים על רקע הנחות שיינתנו למשקי בית שהכנסתם נפגעה כתוצאה מיציאה לחל"ת או פיטורים. שיטת החישוב של גיאוקרטוגרפיה מתבססת על ההנחה שיש יחס ישיר בין שיעור האבטלה בישוב לשיעור ההנחות בארנונה. הצפי הוא שכתוצאה משיעור האבטלה שגדל בתקופה האחרונה באופן משמעותי, יעלה גם שיעור ההנחות בארנונה למגורים. בנוסף, צפויה פגיעה בהכנסות אחרות - הכנסות מאגרות, היטלים, קנסות, דמי שירות וכו'. בגיאוקרטוגרפיה מניחים ירידה של כ-15% שמקורה בכך שרוב הפעילות העירונית מושבתת כחודש וחצי עד חודשיים שהם כ-15% מהפעילות השנתית.

יש לציין כי ועדת הכספים הזמנית של הכנסת אישרה השבוע לקריאה שנייה ושלישית את החוק המקצה קרוב ל-200 מיליון שקל להסדר השיפוי לרשויות. לדברי נועם כהן, מנהל המחלקה הכלכלית במכון גיאוקרטוגרפיה, מודל התמיכות הממשלתיות לא תומך באופן ישיר בקיטון, שנובע מירידה בהכנסות עצמיות. לכן, הרשויות תידרשנה לנקוט באמצעי צמצום. ד"ר רינה דגני, מנכ"לית מכון גיאוקרטוגרפיה, מסבירה שתושבי הערים שיפגעו יותר יהיו דווקא הערים המבוססות יותר והעצמאיות, מכיוון שבערים אלו, התמיכות הממשלתיות מהוות חלק זניח בפעילות השוטפת. לכן, ירידה בהכנסות עצמיות תחייב ערים אלה לנקוט בצמצום של שירותים לתושב כמעט באופן מיידי.

ראשי רשויות מעידים על מצוקה

ראשת העיר של יהוד, יעלה מיקליס, מודעת היטב לצפי בירידה בהכנסות הרשות כתוצאה מאובדן הכנסות: "היות שאנחנו מדברים על מליון מובטלים, זה ברור לכולנו שייקח זמן עד שיוכלו לחזור לעבודה. אנו מעריכים שתהיה לרבים יכולת נמוכה לשלם ארנונה, ומצד שני, יהיה הרבה יותר צורך במענה ליותר משפחות".

ומה תעשו?

"קשה מאד להעריך את זה. במהלך הקורונה הפסקנו, או הקפאנו, את ההתקשרויות שלנו עם כל מי שיכולנו. הכוונה היא למומחים, מפקחים, אנשים שעובדים עבורנו באאוטסורסינג. זו עירייה רזה כך שהרבה מהמשימות אנחנו עושים עם ספקים חיצוניים. כמובן שאת כל ההוצאות בגין יום השואה, יום הזיכרון ויום העצמאות חסכנו. אנחנו נבחן את השיפוי והמשמעות שלו ונשעה כל מה שאנחנו יכולים לסייע לעסקים. פיצוי ארנונה ושיפוי הם לא החלטה שלנו. המשימה שלנו היא לתת כמה שיותר לתושבים. וקודם כל לכאלה שזקוקים להם ביום יום".

אמיר כוכבי, ראש העיר של הוד השרון מעיד על אותות מצוקה הולכים וגדלים בעירו: "ככל שהמצב הזה יימשך העומס על הכנסות העירייה יגדל. אני מדבר על קריסה של עסקים שתוביל לקריסה של משפחות, שיביאו לעליה משמעותית, שכבר אנחנו רואים, בביקוש לרווחה. אני מניח שהמספרים יהיו הרבה יותר משמעותיים בהמשך. הרווחה מכירה את מי שמוגדר נזקק, אבל בהוד השרון המסה הגדולה היא מעמד הביניים, שחלק ממנו שכיר, חלק עצמאי, שגם ככה יוקר המחיה החזיק אותם צפים. ברגע שהם נפגעים אז הקריסה הרבה יותר מהירה. אין הכנסות מצד אחד, מצד שני המדינה מתעקשת על תשלום מסים, בעלי נכסים מתעקשים על תשלומי שכירות. כל שבוע שעובר הוא נזק שעדיין לא ניתן לאמוד אותו. עדיין לא ברור מה יהיו העלויות של להוציא את האנשים מזה. אני מניח שבסופו של דבר, ככל שהמדינה לא תתערב, ההתמודדות של הרשויות המקומיות תהיה בצמצומים. של השרותים שהם נותנים, בהיקפי כוח אדם. שני הדברים האלה יביאו למכה עוד יותר קשה. זה מעגל שהדרך היחידה למנוע אותו היא שהמדינה תזרים כסף. היא לא עושה את זה וגם לא מדברת את השפה הזאת". 

משרד הפנים: "מהלך חשוב ביותר לחיזוק יציבותם הכלכלית של בעלי עסקים"

ההקלות בארנונה לעסקים שנכנסו השבוע לתוקף עמדו השבוע במרכז בדיקה שפרסמנו השבוע כאן ב"גלובס". במסגרתה הבאנו את הניתוח של מומחים שונים אשר טענו כי חלק מההקלות מכילות חורים ומפלות בעלי עסקים שונים. במשרד הפנים טענו כי לא ניתן להם האפשרות להגיב באופן שלו ציפו על הטענות וטענו כי הביקורת שהושמע פופוליסטית. על כן אנחנו מפרסמים כאן את התייחסותם לטענות מתוך תקווה שהשיח הזה רק ירחיב את ההיענות של רשויות מקומיות למתן סיוע לעסקים היושבים בשטחן ויגביר את הוודאות.

לדברי משרד הפנים: "התקנות להקלה על בעלי העסקים באמצעות מתן פטור לשלושה חודשים מתשלום הארנונה, הן פרי עבודה מקצועית מאומצת ומקיפה שהוביל צוות של משרדי הפנים, האוצר, הגנת הסביבה ומרכז השלטון המקומי ונועדו להקל על בעלי עסקים בתקופת משבר הקורונה, בלי לפגוע קשות ברשויות המקומיות. כמו כן, המהלך בוצע בתיאום עם המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה.

"המהלך משקף את רצונם של הממשלה ושל הרשויות המקומיות לסייע לעסקים בהתמודדות עם הקשיים התקציביים אליהם נקלעו בתקופה האחרונה. זו תקופת משבר קשה מאד וחלק גדול מבעלי העסקים עומדים בפני קריסה. הפטור יקל, ולו במעט, על המצוקה התזרימית של העסקים ויבטיח את הרציפות במתן השירותים החיוניים שניתנים לתושבים על ידי הרשויות המקומיות בשעת חירום זו.

"באשר לטיעון לפיו גם חברות ענק מתחום המזון והמשקאות וחברות אינטרנט רב לאומיות יהיו זכאיות לפטור, הרי שהיינו קשובים לזעקה שעלתה מהשטח והממשלה כולה העדיפה את המהלך הפשוט, המיידי והדחוף, על פני יצירת צדק כללי. בראייה כלכלית-חברתית לאומית בשעת חירום, ישנה גם חשיבות ליציבות ולוודאות במשק ולשיקום הנזקים שנגרמו לכלכלה הישראלית. המהלך יאפשר גם לאותן חברות ענק להחזיר עובדים שיצאו לחל"ת למעגל העבודה ובכך לספק להם ביטחון סוציאלי וכלכלי, להסיר דילמות פיטורים שניצבו בפניהן ולחסוך במשברים אישיים ומשפחתיים קשים מאד.

"באשר לטיעון לפיו עסקים שמתנהלים מהבית (ספרים, קוסמטיקאיות וכו') יינזקו אם יפנו לקבל את הפטור משום שייאלצו לשנות סיווג ובעקבות כך תעריף הארנונה יעלה: עסקים כאלה שילמו עד היום לפי תעריף ארנונה למגורים בניגוד לחוק, בעוד שניהלו בביתם פעילות עסקית שעליה הם אמורים לשלם לפי תעריף ארנונה לעסקים כמוגדר בחוק. כמובן שמי שעובד בביתו ושילם עד כה לפי תעריף לעסקים יהיה זכאי לפטור.

"לסיכום, מדובר במהלך חשוב ביותר לחיזוק יציבותם הכלכלית של בעלי עסקים, במיוחד קטנים והבינוניים. שר הפנים, אריה דרעי, משרד הפנים ושאר משרדי הממשלה שהוציאו לפועל את הפטור מארנונה, עשו זאת מתוך דאגה גדולה לעסקים ולרשויות וגם אם לא הכל מושלם, הצורך להוציאם במהירות לכדי מעשה היה חשוב ביותר".

עוד כתבות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל