גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרמה במגדל: מוטי רוזן יחליף את ניר גלעד בתפקיד היו"ר

לאחר שורה ארוכה של עימותים בין בעל השליטה ויו"ר מגדל אחזקות, שלמה אליהו, לבין גלעד, הכריע היום דירקטוריון הקבוצה האם על הדחתו של גלעד ● בפיקוח על הביטוח לא מרוצים מהמהלך ועשויים לנקוט בצעדים "חריפים" ● מה יגבר: הוראות הרגולציה או זכויות הקניין?

ניר גלעד, יו"ר מגדל ביטוח / צילום: איל יצהר
ניר גלעד, יו"ר מגדל ביטוח / צילום: איל יצהר

לאחר חודשים רבים של עימותים חריפים ומתמשכים בין שלמה אליהו, בעל השליטה בקבוצת הביטוח מגדל ויו"ר הקבוצה, לבין ניר גלעד, יו"ר מגדל חברה לביטוח שבשליטתו, החל בהליך להדחתו של גילעד. היום החליט דירקטוריון מגדל אחזקות פה אחד על הדחתו המיידית של גילעד מתפקידו כיו"ר מגדל חברה לביטוח , בכפוף לשימוע. 

מהודעת החברה הערב לבורסה עולה כי מדובר בהדחה מיידית, כשמי שמיועד להחליף את גלעד הוא איש הביטוח המנוסה מאוד מוטי רוזן, שהיה בעבר מנכ"ל קבוצת הראל ומנכ"ל מנורה מבטחים, שבניגוד לעוז ולגלעד יגיע למגדל, אם וככל שהמהלך יקרום עור וגידים, עם ניסיון רב ומוכח.

כך, מגדל דיווחה כי "הוחלט לסיים את כהונתו של ניר גלעד כמנכ"ל החברה ביום 30 באפריל ןאת כהונתו כדירקטור וכיו"ר דירקטוריון בחברה הבת, מגדל ביטוח ב-31 במאי, הכל בכפוף לשימוע אשר ייערך על-ידי וועדת שימוע שתכלול את שלמה אליהו, אריה מינטקביץ ושלמה הנדל", תוך שגילתה כי "הוחלט על בחירת מוטי רוזן לדירקטור במגדל ביטוח במקביל ובכפוף לסיום הכהונה כדירקטור של גלעד כדירקטור במגדל ביטוח, ובכפוף לכך שהממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון לא יתנגד למינויו של רוזן".

עוד פירטו במגדל כי "הדירקטוריון רשם לפניו כי רוזן נתן את הסכמתו לכהן כיו"ר הדירקטוריון של מגדל ביטוח, ככל שייבחר לתפקיד זה על-ידי דירקטוריון מגדל ביטוח, ובכפוף לכך שהממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון לא יתנגד למינויו לתפקיד זה". במקביל רן עוז ימונה גם לתפקיד מנכ"ל מגדל אחזקות במקביל לכהונתו כמנכ"ל מגדל ביטוח.

הממונה על רשות שוק ההון, ד"ר משה ברקת , מתנגד למהלך בחריפות ואף שלח מכתב חריף וחריג לדירקטוריון, כשהבהיר שמבחינתו מדובר בהדחה לא ראויה ושהוא מצפה מהם לחזור בהם מהמהלך, שהתקבלה על ידי כל חברי הדירקטוריון כולל הדח"צים. ככל הידוע מבחינת ברקת מדובר בהדחה פסולה לא בגלל זהות המחליף אלא בגלל שלתפיסתו שלמה אליהו רוצה מנהלים שכירי שהם בובות. על פניו ברקת נותן צ'אנס לדירקטוריון מגדל לחזור בו מההחלטה להביא להדחתו של גלעד, כשהרגולטור כותב להם הערב כי "אם תמשיכו במהלך תשאו בכל התוצאות", כשהוא לא פוסל מינוי מנהל מיוחד. 

כבר בפברואר השנה דווח על מתיחות אדירה בין השניים. אז גם דווח כי בדומה למתיחויות חריגות אחרות שהיו בעבר בין אליהו לבין גורמים בכירים בחברה שבשליטתו, ביחס לרצון של בעל השליטה להתערב בהחלטות ניהוליות בקבוצה, גם הסכסוך ההוא הוביל למפגשים במשרדי הרגולטור האחראי, הממונה על רשות שוק ההון ברקת, שבאותה הפעם גם נפגש עם דח"צים במגדל. לא מן הנמנע שברקת יזמן אליו עתה את כל הדירקטורים.

בהקשר זה נציין כי הממונה ברקת כבר נקט בצעדים חריפים כנגד בעל השליטה באיילון, לוי רחמני, שנאלץ לעזוב את תפקידיו באיילון בצל עימות עם יו"ר החברה. עם זאת, באיילון הסאגה הסתיימה גם בכך שהיו"ר שלמה גרופמן נאלץ לעזוב את החברה בהתאם לרצונו של בעל המניות הגדול בחברה.

מבחינת רשות שוק ההון שמפקחת על ענף הביטוח, על אליהו להראות הצדקה לצעד שעליו החליט דירקטוריון הקבוצה. עם זאת, ככל הידוע, כבר לפני כמה חודשים הייתה כוונה של אליהו לעשות זאת, לפני הקורונה, והפיקוח לא התיר זאת. אך היחסים לא השתפרו ואליהו חש כאילו איבד את השליטה בחברה שבה הוא מחזיק כ-68.5%, כדברי מקורבים לו. על כן הוא מימש את סמכותו בדירקטוריון מגדל אחזקות.

על פי גורמים שמכירים את הנפשות הפועלות אליהו מוכן ללכת הפעם עד לבית המשפט, כשהם מאירים את הפער בין שני עולמות חקיקה חשובים - זכויות הקניין וחוק החברות מצד אחד ומצד שני החוקים שלפיהם מוסדרים ענפי הביטוח והפיננסים האחרים. מדובר במצב מורכב מאוד. לתפיסת חלק מהנפשות המכירות את הקבוצה אליהו מנסה להתערב מדי במה שקורה במגדל וגלעד ויתר המנהלים צריכים לחצוץ בינו לבין החברה. מנגד, יש הטוענים כי ההתנהלות בעניין זה הביאה לכך שגלעד התנהג כאילו החברה שלו והביא לכך שאליהו איבד בפועל את השליטה וכל מה שנותר בידיו הוא הסמכות להדיח יו"ר דרך הדירקטוריון.

בהקשר זה נציין כי מהדיווח של מגדל לבורסה מהערב עולה כי בישיבת הדירקטוריון של מגדל אחזקות "נכחו כל הדירקטורים" וכאמור "ההחלטות התקבלו פה אחד" וזאת "תוך שדירקטורים שונים ציינו נימוקים שונים להחלטתם, שעניינם בתמצית: חוסר הסכמה עם גלעד על תפיסת החלוקה המהותית של התפקידים, רמת המעורבות והממשק בין יו"ר הדירקטוריון מצד אחד לדירקטוריון וועדת הביקורת מצד שני; חוסר שביעות רצון ביחס לניהול והתווית עבודת דירקטוריון מגדל ביטוח על-ידי יו"ר מגדל ביטוח; הערכת הדירקטוריון שהחלפת יו"ר הדירקטוריון של מגדל ביטוח תגדיל את הסיכויים להשגת שיפור בביצועי החברה. זאת בהתייחס, בין היתר, למומחיות והניסיון של המחליף בתחום הביטוח ועל רקע רצון להגדיל את היקף תחום הפעילות של ביטוח אלמנטרי במגדל ביטוח".

בכל אופן, מוקדם יותר השנה הבהיר ברקת כי הוא אינו רוצה בהמשך התחלופה הפרסונלית, כשמבחינתו הרכב ההנהלה במגדל אינו סוגייה שבעל שליטה צריך להתערב בה. ברקת אף אמר בכנס פומבי שנערך בימי המשבר הקודם בין אליהו לבין גלעד כי "יש יו"ר דומיננטי שיודע לקבוע גבולות (גלעד, ר"ש) ויש מנכ"ל מוכשר (עוז, ר"ש) שבא מהמערכת הבנקאית ויודע מה זה הלימות הון, וזה סופר-חשוב בחברות ביטוח. בעלי שליטה צריכים לדעת את תפקידם. אני מכבד את מקומו של בעל השליטה במגדל (אליהו, ר"ש). הוא דירקטור, ושם נגמר תפקידו. יש דירקטוריון שצריך להתנהל כשורה, יש יו"ר לדירקטוריון ויש הנהלה שצריכה למלא את תפקידה ויש לה אתגרים לא פשוטים. כל אחד יידע את מקומו. יש מתחים והם מתחים בריאים בעיני".

גלעד הצטרף למגדל באמצע פברואר 2019, במקומו של יו"ר מגדל ביטוח הקודם, פרופ' עודד שריג. באוקטובר האחרון גלעד גם מונה למנכ"ל מגדל אחזקות, לאחר שהיה ממלא מקום מנכ"ל מגדל אחזקות מאז סוף יוני. מאז שהגיע למגדל הוביל גלעד את מינויו של רן עוז למנכ"ל מגדל ביטוח. גלעד אינו המנהל הראשון שאליהו מביא לחברה ופועל להדחתו תוך זמן קצר. קדמו לגלעד כהונות קצרות של פרופ' עודד שריג, ענת לוין ודורון ספיר, שעם כולם זה נגמר מהר ובטונים צורמים (עם שריג זה קרה פעמיים). העימות האחרון הידוע בין המנהלים השכירים של מגדל לבין אליהו נגע להדחת מנהל ההשקעות הוותיק של הקבוצה, אסף שהם, שהיה מקורב לאליהו ונחשב לאיש אמונו. באותם חודשים נחלש מעמדם של מנהלים רבים אחרים שהיו מזוהים עם משפחת בעלי השליטה במגדל.

אליהו רכש את השליטה במגדל ביטוח בשלהי 2012 מידי קבוצת ג'נרלי האיטלקית לפי שווי חברה של 5.1 מיליארד שקל. אליהו מחזיק כאמור ב-68.5% ממניות מגדל, ומניות אלה שוות כיום כ-1.42 מיליארד שקל. קבוצת מגדל נסחרת היום לפי שווי כולל של פחות מ-2.1 מיליארד שקל, בצל ירידות חריפות בשער המניה כך שמבחינת אליהו מדובר בעסקה הפסדית מאוד גם לאחר שחילקה דיבידנדים לאורך השנים.

עוד כתבות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי