גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פייסבוק שמה עין על שוק שיחות הוועידה בווידאו, וזום צפויה לשלם את המחיר

פייסבוק השיקה שירות של שיחות ועידה עם עשרות אנשים, בסגנון זום, דרך המסנג'ר שלה ● בצעד חריג החברה פותחת את השירות הזה גם לאנשים שאינם חברים ברשת החברתית ● כהרגלה פייסבוק אינה גובה תשלום מהמשתמשים, ואת הרווח היא תראה בסינרגיה עם אפליקציות אחרות שלה

שיחת וידאו במסנג'ר של פייסבוק / צילום: פייסבוק
שיחת וידאו במסנג'ר של פייסבוק / צילום: פייסבוק

בימים האחרונים השיקה פייסבוק שירות חדש - שיחות וידאו רבות-משתתפים, טרנד שהפך ללהיט בתקופת מגפת הקורונה. בכך היא הצטרפה לתחום שבו החברות המובילות הן זום ומספר מצומצם של ספקיות שירותים דומים, בעיקר למגזר העסקי - כמו גוגל, מיקרוסופט, סיסקו, סלאק ועוד.

פייסבוק השיקה אופציה לפתוח "חדרי שיחות וידאו", שמאפשרים שיחה עם עשרות משתתפים ומאפשרים להזמין לשיחה כל משתמש באפליקציית מסנג'ר, גם אם אינו חבר פייסבוק של המזמין או אפילו אם אינו בעל חשבון בפייסבוק. את המוצר החדש ביססה פייסבוק על ממשקים שהיו קיימים אצלה של שיחות וידאו, שנועדו למשתמשים פרטיים יחידים או לקבוצות קטנות, אך לא צברו פופולריות רבה. המשתמשים העדיפו בדרך כלל חברות אחרות.

הפלטפורמה של שיחות הווידאו של פייסבוק מעוצבת באופן שמאפיין שימושים חברתיים או פרטיים - כמו רקעים צבעוניים, משחקים ואנימציות. לכך נוספו כלי ניהול, שמתאימים לשיחות רבות-משתתפים, וכן כלים שנועדו לעבודה - כולל אפשרות לשדר לצד השני את מה שמתרחש על המסך וסיבוב מצלמה מקדמית לאחורית בקליק.

האם משמעות הדבר שפייסבוק מתכוונת שנעשה שימוש בפיצ'ר החדש גם בעבודה? לא כל כך מהר.

פייסבוק לא פיתחה עד היום שום מוצר שגובה כסף ישירות מהמשתמשים. אדרבה, אולי אפילו מוטב לה שחברות, כמו סיסקו, גוגל, מיקרוסופט וגם זום מתעסקות בטריטוריה נישתית יחסית ועוד כזו שאין לה בה שום יתרון משמעותי. הן ימשיכו לפתח פיצ'רים ולספק שירות לארגונים גדולים ותגבה מהם סכומים לפי מסלולים שונים. את פייסבוק מעניינים כנראה דברים אחרים. זה לא אומר שהיא לא תתמוך כלל ב"עבודה". הכלים שהיא מציעה יתמכו אולי בעבודה מסוג אחר - כזו שמתבצעת בפייסבוק בין המשתמשים בינם לבין עצמם. בקבוצות (Groups) למשל.

מה שפייסבוק כן עושה זה לפתח עוד ועוד פלטפורמות, שמושכות מאסות של קהל רק כדי לעטוף אותן בפרסום. וכך, מה שברגע הראשון עלול להיראות כמו עוד פיצ'ר תמים בסל המוצרים הרחב של פייסבוק, הוא בעצם זרע למדיה חדשה ומשמעותית שמתפתחת בעולם האינטרנט.

מסכי האפליקציה לשיחות ועידה / צילום: פייסבוק

כולם מוזמנים לשיחה

יש לזכור שפייסבוק היא לא עוד שחקן בשוק שיחות הווידאו. היסטורית, כשפייסבוק נכנסת לתחום היא גם הרבה פעמים משנה אותו לגמרי. כשהיא התחילה בתור מתחרה צעירה ומגניבה לרשת החברתית מייספייס, אף אחד לא שיער שהיא תהפוך לענקית מדיה שהיא אולי בעלת ההשפעה הפוליטית, הכלכלית והחברתית הגדולה בעולם.

עד כמה היא מזהה הזדמנות בטרנד הנוכחי? עד כדי כך שהיא מוכנה לפתוח את שירות חדרי הווידאו החדש בפייסבוק למשתמשים שאינם חברים ברשת - זו פריצה נדירה וכמעט חסרת תקדים של הגדר הסגורה של פייסבוק, שלא מאפשרת אפילו לגוגל לסרוק, לקטלג ולהציג את תכניה, ושכל המוצרים שלה פועלים במסגרת אחת.

לכן, השאלות האם פייסבוק פונה לשוק הפרטי או העסקי והאם היא מהווה איום או תחרות לזום, פחות חשובות לעומת השאלה לגבי הפוטנציאל של התפתחות תחום שיחות הווידאו בכלל וההשפעה של הכניסה של פייסבוק אליו.

פייסבוק נזהרת שלא לפגוע יותר מדי במתחרים או לפלוש לטריטוריה שלהם, כדי לא להתגרות ברשויות ההגבלים העסקיים באירופה ובארה"ב, שנושפות בעורפה. פייסבוק מקפידה כל השנים להישאר שירות חינמי שמיועד לקהילה, כאשר את הכסף היא עושה מפרסום. ככה פשוט, ככה עקבי. היא משתלטת בעקביות על כל ז'אנר חדש של מדיה שמתפתח, ובהמשך עוטפת אותו במוצרי פרסום.

אבל זו תהיה כנראה רק ההתחלה. השלב הבא יתרחש אם היא תצליח להשיק את מטבע הליברה, שיוכל להפגיש לראשונה את עולם יצירת התוכן החינמי עם מנגנון תגמול למשתמשים. התפתחות שכזו עשויה להאיץ פעילות כלכלית-עסקית-קהילתית במרקטפלייס - שמשמש לקניות יד שנייה בין אדם לחברו, ובקבוצות - שמייצרות שפע של פעילות עסקית בעידודה וטיפוחה של פייסבוק. קבוצות בהן פעילות שוקקת בכל תחום, בבידור, בתרבות, בתוכן, בקניות.

אז נכון ששיחות וידאו קבוצתיות הן לכאורה לא פיצ'ר חדש. אולם כאשר שוררים תנאים של צרכים משתנים, תוך אימוץ חדשנות מואץ - יכול להתפתח תת-ז'אנר חדש של אמצעי תקשורת, עם כל המאפיינים החדשים שהוא מביא עימו. וכפי שהסטוריז שינו את האופן שבו אנו מצלמים, מתבטאים ומגיבים - כך גם שיחות הווידאו הקבוצתיות - שלא בין חברים - הן מדיום חדש. לכן, פייסבוק חייבת לקפוץ על העגלה מספיק מוקדם כדי לפתח אותו, בזמן שהיא לומדת אותו באמצעות הדאטה שהיא אוספת על השימוש. כרגיל, פייסבוק לקחה שירות שכבר משך תשומת לב, אבל לא התרומם וחיכתה לרגע הנכון לחקות אותו.

ואין לפייסבוק יותר מדי זמן להמתין. משבר הקורונה כבר שלח את המאמצים המוקדמים - חובבי הטכנולוגיה הצעירים - לבדוק איך הם יכולים לנצל את ההזדמנויות החדשות. יוזמות וירטואליות כמו מסיבות זום שבהם המשתתפים רוקדים לצלילי מוזיקה שמשודרת במרוכז לעשרות ומאות משתתפים שרואים זה את זה. חברה ישראלית אף סרקה בניין אמיתי ואז פתחה במסיבת וידאו מרובת-משתתפים שבה כל אחד יכול היה לבקר באחד החדרים באופן וירטואלי. לא תמיד מדובר באירועי תרבות התנדבותיים, וכבר בשלב הזה כסף מניע את העשייה.

הפיצ'ר החדש של פייסבוק יושק בהדרגה גם באינסטגרם. שם, חדרי השיחה יצטרפו לשירות אחר שהושק לאחרונה - שידורי לייב, כאשר מעתה יתאפשר לשדר בלייב גם שיחת וידאו בין שני משתתפים, ואז לשמור את הווידאו ולשדר אותו ב-IGTV - "הטלוויזיה" של אינסטגרם, פיצ'ר שהושק ב-2018 ולא התרומם מאז.

שובו של "סקנד לייף" 

מה צפוי לנו בהמשך? כיוון התפתחות מעניין עשוי להיות כזה שבו חדרי שיחות הווידאו מרובות המשתתפים אותם אנו רואים כעת, עומדים להיות יחידת הבסיס, תשתית למהלך רחב מאוד. מודל להשראה למה שעשוי להתפתח אפשר לקבל מאחד המיזמים הכי מעניינים שנראו באינטרנט. לפני כ-15 שנה הושק מיזם "סקנד לייף". זה היה עולם וירטואלי תלת ממדי, שהיה קרוב יותר להיות רשת חברתית מאשר משחק. היו בה "יבשות", "ארצות", "בניינים", ו-"אולמות תצוגה". הסתובבו דמויות אנימציה תלת ממדיות, פיזזו ותקשרו ביניהן. כבר אז היו שחקנים שונים שהצליחו להתפרנס ממנה באמצעות יצירת מוצרים וירטואליים שנמכרו בתוך הפלטפורמה עצמה.

המיזם הקדים את זמנו מכל בחינה שהיא - בעיקר טכנולוגית. שטח האחסון וכוח העיבוד שנדרשו כדי לפעיל את המשחק בהיקף נרחב היו מוגבלים ויקרים. אלא שכיום, הפריסה הנרחבת של תשתית טכנולוגית - סמארטפונים מהירים וחזקים אצל המשתמשים ורשת מרכזי נתונים אימתנית של פייסבוק, לצד שינוי תודעתי אצל האזרחים, מוטיבציה כלכלית (הן אצל החברה, הן אצל הלקוחות והן אצל המפרסמים), ולצד פוטנציאל למערכת מטבע פנימית (ליברה של פייסבוק) - מתכנסים יחדיו ומצביעים על כיוון התפתחות אפשרי. התשתית לכך כבר מוכנה: חדרי השיחות החדשים לא סתם נקראים חדרים, כבר היום אפשר להופיע בהם עם רקעים שונים, ולהחליף את דמות המצולם בדמות אנימציה, בעת השיחה או בעת משחקים.

מדע בידיוני? ההיפך. כל הסימנים שפייסבוק ומגבירה הילוך. לאחרונה היא רכשה כמה חברות לפיתוח משחקי VR במטרה לשלבן בחטיבת מציאות המדומה (VR) שלה, המפתחת את משקפי ה-VR "אוקולוס". יותר מזה, בתחילת החודש היא אף השיקה תמיכה באפליקציות דו-ממד, עבור ה-"סקנד לייף" שלה - עולם התלת-ממדי הנושא את השם "הוריזון".

כך אולי מנסה פייסבוק למתוח גשר בין שני העולמות שעד כה התקשו להיפגש. המשתמשים יוכלו להמשיך ולהשתמש באפליקציות הרגילות ו"השטוחות" מהסמארטפון גם בעולם התלת-ממד. וכשהיכולות המטורפות שהתפתחו בעולם הגיימינג והסחר האלקטרוני, יפגשו את יתר המדיות והתשתית שפייסבוק הניחה, בהחלט ייתכן שדבר מה חדש ודרמטי באופק. 

עוד כתבות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • משפחות חטופים חסמו את משאיות הסיוע לרצועה: "רק עצירת הסיוע לחמאס תמנע ממנו לשלוט ברצועה" • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה