גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

המחסור במחשבים יותר חריף בחברה הערבית, והסיוע מתעכב

לכשליש מתלמידים אין מחשב, תשתיות האינטרנט ביישובים הערבים עובדות באופן חלקי, ותכני הלימוד פחות טובים ● התקציב הממשלתי - 50 מיליון שקל - מתעכב ● האוצר: הסוגיה עדיין בבחינה מקצועית"

צעיר ערבי-ישראלי צופה על היישוב הערבי אום אל פאחם. כ–50% מהמשפחות הערביות נמצאות מתחת לקו העוני, והתלמידים הערבים מופלים בתקציבים גם במערכת החינוך כולה / צילום: Oded Balilty, Associated Press
צעיר ערבי-ישראלי צופה על היישוב הערבי אום אל פאחם. כ–50% מהמשפחות הערביות נמצאות מתחת לקו העוני, והתלמידים הערבים מופלים בתקציבים גם במערכת החינוך כולה / צילום: Oded Balilty, Associated Press

משבר הקורונה חייב את סגירת בתי הספר, אך הפתרון שמשרד החינוך נתן לתלמידים - למידה מרחוק - נותר שנוי במחלוקת. תוכניות הלימוד, מבנה יום הלימודים והמחסור במחשבים נמצאים במרכזו של דיון ציבורי, ואלו חלק מהגורמים שמונעים מהלימודים להיות אפקטיביים. במשרד החינוך ביצעו שינויים רוחביים, למשל צמצום מספר בחינות הבגרות.

עם זאת, באוכלוסיות מסוימות הפתרונות אינם מספקים, למשל בגלל מחסור במחשבים, וקיים חשש מוחשי כי התקופה הנוכחית תוביל להעמקת הפערים הלימודיים, שעמוק גם ככה, בין קבוצות שונות באוכלוסייה. כך למשל בחברה הערבית יש מחסור משמעותי במחשבים, וכן בעיות בתשתיות האינטרנט.

"אתמול ניסינו לעשות ישיבת עבודה בזום, שלושה אנשים, והשיחה כל הזמן התנתקה", מספר וליד מג'אדלה, מנהל מחלקת חינוך בעיר באקה אל גרבייה. "יש בעיר עמודי תקשורת משנות ה-70, ואין תשתית מתקדמת, למשל סיבים אופטיים. לכן התלמידים לא מצליחים לקיים למידה רציפה. עשינו סקר, מתוך 7,200 תלמידי בתי הספר ענו לנו 3,800 תלמידים. ל-28% מאלו שהשיבו לסקר אין מחשבים בבית כלל, וגם אם יש מחשבים בבית, אז כמו בכל הארץ - אין מחשבים לכולם. ל-32% מהתלמידים אין רשת אינטרנט בבית".

הבעיה קיימת לא רק בבאקה אל גרבייה, אלא רווחת בכלל היישובים הערביים. בוועדת המעקב לענייני החינוך הערבי ריכזו לפני כשבועיים רשימה שכוללת נתונים לגבי המחסור ב-53 יישובים, שכוללים קרוב למיליון תושבים. מתוכם, לכ-85 אלף תלמידים אין גישה למחשב או למכשיר חלופי, שיכול לשמש ללמידה מרחוק. בוועדת המעקב מעריכים שבכלל היישובים הערבים המחסור מגיע לכ-140 אלף תלמידים - מתוך 550 אלף תלמידים בסך הכול.

הבעיה חריפה במיוחד בכפרים הבלתי מוכרים בנגב, שם אין לכ-51 אלף תלמידים גישה למחשב, וגם המורים שמתגוררים ביישובים אלו סובלים מהמחסור, כך לפי דוח של "אג'יק-מכון הנגב".

בחברה הבדואית מתמודדים עם כמה בעיות, ובראשן העובדה שאין שם תשתיות חשמל והגנרטורים לא מספיקים, דבר שהיווה בעיה גם לפני תקופת הקורונה, וכן היעדר קליטה שמקשה על התקנת ראוטרים ניידים", אומרת ד"ר סראב אבו רביעה מאוניברסיטת בן גוריון.

"80% מהם נמצאים מתחת לקו העוני ולהורים אין את ההון התרבותי המתאים כדי לסייע לילדים שלהם עם דברים הקשורים לנושאים הדיגיטליים. גם הבתים שלהם צפופים, ולדעתי צריך לאפשר להם להגיע לבתי הספר שנמצאים בתוך הכפרים וללמוד שם מרחוק, אבל בקבוצות קטנות. בנוסף, צווי ההריסה של הבתים ממשיכים להגיע גם בתקופה הנוכחית, שזה גם מקשה". אבו רביעה פרסמה נייר מדיניות ביחד עם פרופ' יוסי דהאן מהמרכז האקדמי למשפט ועסקים רמת גן שעוסק בהשפעה של משבר הקורונה על אי השוויון. הנייר פורסם כחלק מהתארגנות עצמאית של מומחים בתחומים שונים הרלוונטיים למשבר.

ד"ר סראב אבו רביעה, אוניברסיטת בן גוריון  / צילום: הישאם שחאדה -סטודיו נאטור

מחסור במחשבים גם במשקי בית יהודים

הממשלה אישרה העברת תקציב של 50 מיליון שקל בעבור מחשבים לתלמידים מהחברה הערבית והחברה החרדית. עדיין לא ידוע מתי התקציב יועבר, ובכל מקרה כמות המחשבים שניתן לקנות באמצעותו תענה רק על חלק קטן מהצורך. ממשרד החינוך נמסר כי "המשרד יקצה את את התקציב עם קבלתו בהתאם לקריטריונים מסודרים, בדגש על הקצאה לאוכלוסיות מרקע חברתי-כלכלי נמוך". ממשרד האוצר נמסר: "הסוגיה עדיין מצויה בבחינה מקצועית".

בינתיים התלמידים נאלצים להסתפק בקשר חלקי עם בתי הספר.

התלמידים הישראלים לא מגיעים לבתי הספר כבר שבועות ארוכים, חלק גדול מהם היה בחופשה. אולם בשבוע שעבר המליץ משרד החינוך לעבור לימי למידה יחסית מלאים מרחוק. הבעיה שגם בציבור הכללי יש מחסור במחשבים - מסקר הוצאות משק בית 2018 עולה כי ל-77% מהבתים יש מחשב בבית, אך בעשירון התחתון יש רק ב-51% מהבתים.

רק בשליש מהבתים יש שני מחשבים או יותר, שזהו הנתון החשוב יותר, בהנחה שיש יותר מילד אחד בבית. אולם המצב גרוע יותר בחלוקה לעשירונים - בעוד שבעשירון העליון יש ל-56% שני מחשבים או יותר, בעשירון השביעי יש ל-44% מהתלמידים, בעשירון הרביעי יש רק לרבע מהתלמידים ובעשירון האחרון יש ל-11% בלבד יותר ממחשב אחד בבית. לא רק זאת, ל-54% ממשקי הבית שמשתייכים לעשירון התחתון אין בכלל אינטרנט בבית, וכך גם ל-27% ממשקי הבית בעשירון השביעי.

כלומר, גם הנתונים בקרב האוכלוסייה היהודית לא מעודדים, אך צריך להביא בחשבון שכ-50% מהמשפחות הערביות נמצאות מתחת לקו העוני, וכי התלמידים הערבים מופלים בתקציבים גם במערכת החינוך כולה (שחלקים ממנה מתנהלים בלי תקצוב דיפרנציאלי בכלל, ואיפה שיש תקצוב דיפרנציאלי, תלמיד ערבי מרקע חלש מקבל פחות מתלמיד יהודי מרקע חלש). כמו כן, ביצועי התלמידים הערבים פחות טובים מאלו של התלמידים היהודים.

למרות המחסור הנרחב במחשבים, המדינה מקצה מעט מאוד כסף לפרויקט "מחשב לכל ילד", אותו היא מפעילה משנות ה-90. הפרויקט מיועד לתלמידי כיתות ב' עד י' שאין ברשותם או ביכולתם לרכוש מחשב מסיבות כלכליות.

מנתונים שנמסרו ל"גלובס" בחודש אוגוסט האחרון, נראה כי הפרויקט מצומצם בהיקפו, במיוחד ביחס לצורך שעולה מהשטח. עד היום השתתפו בפרויקט כ-90 אלף משפחות, 80% מהן מרשויות במצב סוציו-אקונומי 1-5. בעשר השנים האחרונות עמד התקציב הכולל של הפרויקט על 24 מיליון שקל, והוא מורכב מתקציב מדינה, תרומות, רשויות מוניציפליות והמשפחות (שמשלמות 270 שקל למחשב). המשמעות היא שהתקציב שממשלת ישראל שמה הוא זעום. בכל שנה מוענקים כ-6,000 מחשבים.

דהאן ואבו רביעה מציינים בנייר המדיניות כי סקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסם בסוף 2019 מצביע על פערים עצומים בשימוש בכלים דיגיטליים בין האוכלוסייה היהודית לערבית: 71% מהאזרחים הערבים דיווחו שהם גולשים באינטרנט באמצעות הטלפון הנייד, ורק 43% דיווחו שהם משתמשים במחשב בבית - לעומת 77% מהאזרחים היהודים.

"יש תלמידים שלומדים דרך הוואטסאפ, אך באופן כללי אנחנו יותר שמים דגש על הקשר רגשי עם התלמיד, על שמירת קשר עם המורה. הלמידה לא מתבצעת באיכות שאנחנו רוצים, כי התשתית של הלמידה מרחוק לא מספיק מסודרת כדי להוות תחליף ללמידה פרונטלית - וזה נכון לכל מקום בארץ", אומר מג'אדלה, שמציין כי מצבם של התלמידים בעיר שלו, ובחברה הערבית בכלל, פחות טוב ממצבם של תלמידים רבים בישראל. "ברשויות אחרות, לא הכי עשירות, מציעים לעזור לנו. אני מעריך את טוב ליבם, אך אפשר להסיק מכך שמצבן בסדר".

פער בחומרי למידה בין ערבים ליהודים

דהאן ואבו רביעה מציינים בנייר העמדה שפרסמו כי "בחינה של התכנים שהועברו בלמידה מרחוק בשבועיים הראשונים מלמדת על הפער עצום בין חומרי הלימוד המוצעים ליהודים לבין אלה המוצעים לערבים. בחלוף הימים המצב השתפר, אבל הפער עדיין קיים. העובדה שאולפני השידור נמצאים באזור המרכז ואין אף אולפן שידור באזור הצפון, מקשה על מורים ערבים להשתלב בהוראה מרחוק".

ד"ר שרף חסאן, יושב ראש וועדת המעקב לענייני החינוך הערבי, מציין כי ביום רביעי האחרון בחנה הוועדה שוב את התכנים באולפנים. "עדיין יש פער מסוים מבחינת היקף ואיכות. למשל, אחד השיעורים היה באורך 25 דקות בלבד, לעומת בעברית של 45 דקות לאותה שכבת גיל. כדי למלא את הזמן חזרו על אותו שיעור".

חסאן אומר כי בוועדה "מאוד מודאגים מהנתק בין בתי הספר לתלמידים. אנחנו מעריכים כי 50% מהתלמידים מנותקים, , בין אם בשל היעדר מחשבים או בעיות אינטרנט ותשתיות או בשל גורמים סוציו-אקונומיים אחרים. זה סוג של נשירה שנכפתה על התלמידים שיהיה לה מחיר. המערכת צריכה לנקוט בצעדים מיידיים ובהמשך ליישם תוכניות מיוחדות לקליטת התלמידים. גם בשגרה, הנשירה הסמויה בחברה הערבית הרבה יותר גבוהה מאשר בחברה היהודית. משרד החינוך אמנם הצליח לצמצם את הנשירה הגלויה בחברה הערבית על ידי השקעה בתלמידים שעל סף נשירה, אך כעת ישנם קשיים נוספים שעלולים להקשות על בתי ספר בעבודה עם תלמידים מוחלשים".

עוד מתייחס חסאן לאמון בין החברה הערבית למדינה בנושא החינוך. "אי האמון עם הממסד ומשרד החינוך התחיל כבר בתחילת המשבר, כי היה צריך לקחת בחשבון את הצרכים של החברה הערבית והשונות וכן לפרסם את החומרים וההודעות בשפה הערבית. גם כעת, ביקשנו להיות שותפים להחלטה מתי להחזיר את התלמידים ללימודים ולא שיתפו אותנו. לדעתנו צריך לקחת בחשבון שעקומת החולים בחלק מהיישובים הערביים שונה מזאת של כלל היישובים, וגם יש את חודש הרמדאן שעדיין לא ברור מה האפקט שלו. במשרד החינוך אומרים שהשיקולים האלו נלקחו בחשבון, אך התוכניות המוצעות כרגע לא מתחשבות בפערים ובשונות בין החברות".  

עוד כתבות

קווינס. שכר הדירה החציוני בדירות הנמצאות בפיקוח שכר דירה ברובע נמוך ב־13% ממחיר השוק / צילום: Shutterstock

ניו יורק: שוכרי דירות עשירים תופסים נתח מפתיע משוק הדיור המפוקח

במנהטן, שכר הדירה בדירות בפיקוח נמוך במחצית ממחיר השוק, בעוד שבברונקס הפער עומד על 12% בלבד

מימין: בחלל הנגטיבי יש ראש של כלב מרחרח את אחוריו של כלב אחר; ''קיץ תל אביבי'' - עבודה שבמרכזה מטקות; נומה בר בתערוכה / צילומים: מוזיאון תל אביב לאומנות, מיטל שטדלר

המבט השני של נומה בר: תערוכה חדשה שהיא פצצה של צבע, הומור ושנינות

מוזיאון תל אביב עושה כבוד לאומן הישראלי המשפיע, שעבד עם המגזינים הכי גדולים והמוזיאונים הכי נחשבים ● למאייר והמעצב נומה בר יש דרך חד פעמית, גרפית וצבעונית להסתכל על העולם, ותמיד מבט שני בעבודות שלו חושף עוד שכבה ● ובונוס: גם ילדים יגלו בשניות את הקסם שלה

מצביעה בקלפי. פוטנציאל מטעה במיוחד / צילום: שלומי יוסף

"יש יחסי תן וקח מתחת לשולחן": מה הציבור לא יודע על מכוני הסקרים

מכוני הסקרים המתפרסמים בערוצי החדשות עובדים לא אחת במקביל גם עם מפלגות ופוליטיקאים, כיועצים אסטרטגיים או כמבצעי סקרים פנימיים עבורם - קשר כפול שכמעט ואינו מגיע לידיעת הצופה בבית ● מדוע האפשרות של ניגוד עניינים לא גלויה למצביעים, והאם בשוק קטן ומצומצם יש אפשרות אחרת? ● מאחורי הסקרים, בחירות 2026 

אלי אביסרור, מנכ''ל חברת אביסרור / צילום: תמר מצפי

עוד טיפה הנחה והפרויקט הפסדי: אביסרור מציגה את הדרך המהירה למכירה ללא רווח

אביסרור חשפה את נתוניה לקראת הנפקת מניות בתל אביב השבוע, והסגירה שהיא ממש קרובה להפסד בפרויקט שלה בלוד ● זו רק עוד חברה שרכשה בשנות הגאות ומתמודדת עם השפל בקצב המכירות ובמחירים, בתקווה שהרווח על הנייר אולי יצליח לכסות את ההוצאות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א 35 עלה ב-1% ועבר לתשואה שבועית חיובית; טאואר זינקה בחדות

ת"א 35 קפץ ב-1% ומדד הבנקים טיפס ב-1.2% ● פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בתוך המדדים המובילים, משקלה עדיין נמוך ● טאואר זינקה ב-9% ● נקסט ויז'ן דיווחה על חוזים בהיקף כ-14 מיליון דולר ● אחר הצהריים יתפרסם דוח התעסוקה בארה"ב, בנק אוף אמריקה: הדוח יצביע על שוק עבודה יציב ● לפי ג'יי.פי מורגן השוק מתמחר האטה בסקטור השבבים והטכנולוגיה, "היא לא תתרחש"

זום גלובלי / צילומים: AP,רויטרס

שלוש זירות ב־48 שעות: קוריאה הצפונית מאותתת - פנינו להסלמה

פיונגיאנג מחריפה את הטון מול יפן ומעמיקה את הסיוע לרוסיה • מועמד פרו־פלסטיני גבר על מועמדת של AIPAC במישיגן • ויוצר התוכן שנרצח במהלך שידור חי במקסיקו ● זום גלובלי

גיל רושינק, יו''ר אלקטרה נדל''ן / צילום: זיו ליתני

התחיל כמדריך שיט של האחים זלקינד, והזניק את שווי ענקית הנדל"ן שלהם פי 16

"אחרי 2008 מכרנו נכסים בכל מחיר כדי להימנע מהסדר חוב. יצאתי למסע מימושים מטורף. ישבתי מול בכירים בדויטשה בנק, שהיינו חייבים להם מיליונים, כדי לחלץ כמה שקלים" ● שיחה קצרה עם גיל רושינק, יו"ר אלקטרה נדל"ן

בית דין של רשת ארץ חמדה גזית. הרשת מונה שבעה סניפים הפועלים מכוח חוק הבוררות / צילום: באדיבות ארץ חמדה גזית

תמורת אלפי שקלים לתיק: בתי הדין הפרטיים שעוקפים את הסחבת

בין מערכת המשפט האזרחית העמוסה לעייפה לבתי הדין הרבניים צמח בשנים האחרונות מסלול עוקף: מוסדות פרטיים הלכתיים, שאינם מחויבים ברישיון ומורשים לפסוק בסכסוכים אזרחיים ● האם מדובר בשוק פרוץ מדי, ומה תעשה לו הפסיקה החדשה של בג"ץ?

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל. בעיגול: אילהם אלייב, נשיא אזרבייג'ן / צילומים: דוברות רפאל, AP-Ebrahim Noroozi

אזרבייג'ן הולכת ומתרחקת מישראל. מי תקטוף את הפירות?

ישראל סופגת ביקורת גוברת מאזרבייג'ן, בין השאר בגין הכרת הממשלה ברצח העם הארמני ● למרות עסקה נאה שנסגרה על מערכות רפאל, בחברות חוששים כי מגמת הצטמצמות העסקאות עם הלקוחה האסטרטגית תימשך ● ממקורות הדאגה: הסתערות החברות האמריקאיות ועיכוב לא מוסבר בהכרעת מכרז חלל

צ'וי טה–וון ורו סו–יונג. בפסק הדין בחודש שעבר נקבע כי יפצה אותה בכ–640 מיליון דולר / עיבוד: צילום מסך, AP

מיליארדר ה־AI הכפיל את הונו. גרושתו דרשה חצי ממנו

נישואי המאה הרומנטיים של דרום קוריאה התפוצצו והפכו לדרמה בהמשכים ● עכשיו הם כבר מכונים "גירושי המאה"

לעבוד בזמני מלחמה: הנוסחה שתעזור לצוות להצליח גם אם המציאות תשתנה ברגע / צילום: Shutterstock

לעבוד בזמני מלחמה: הנוסחה שתעזור לצוות להצליח גם אם המציאות תשתנה ברגע

בעידן של עבודה מרחוק תחת אזעקות, עובדים במילואים ולקוחות שמשנים דרישות, יש מי שמגיבים במהירות, ויש מי שנותרים מאחור ● מחקר חדש של אוניברסיטת תל אביב מראה מה מאפשר לחלק מהצוותים להסתגל מהר יותר לשינויים, וכיצד היכולת הזו משפרת ביצועים בסביבה דינמית ומשתנה

גרג אייבל, מנכ''ל ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

היורש של באפט מספק את הסחורה: כל הנתונים מדוחות הרבעון השני

ברקשייר האת׳ווי מציגה גידול בכל מגזרי הפעילות למעט ביטוח. אבל החדשות טובות מבחינת המשקיעים מסתתרות במקום אחר - המנכ״ל הנכנס גרג אייבל מתחיל להשתמש בקופת המזומנים האדירה שצבר קודמו

יעל שיינין, יועמ''שית רשות התחרות / צילום: רמי זרנגר

הלוחמת במונופולים ובקרטלים: "מה פתאום יו"ר בנק כותב בוואטסאפ ליו"ר אחר 'בוא ניפגש'? זה מטריד מאוד"

מנכ"לי ענק, בעלי רשתות ועורכי הדין היקרים בישראל - את כולם עו"ד יעל שיינין פגשה וחקרה בבתי המשפט ● מתיאום מחירי המזון ועד הבדיקות המורכבות במיזוגים הגדולים, היועמ"שית הפורשת של רשות התחרות מסכמת חמש שנים בתפקיד ומבהירה: "העסקים יצירתיים, אבל אנחנו בעקבותיהם. יש האזנות סתר, הם מפחדים"

פרויקט לינטהולמן בדנמרק. צפוי להסתיים ב־2070 / צילום: Reuters

פרויקט הבנייה הגדול בתולדות דנמרק: חצי אי מלאכותי למגורי 35 אלף איש

מצוקת הדיור בבירת דנמרק הובילה את הרשויות לפתרון לא שגרתי: ייבוש רצועת ים רדודה על ידי חול מפרויקטים מכל המדינה - לבניית חצי אי מלאכותי למגורים ● כעת, כשהמתנגדים הסירו את רוב ההליכים, הפרויקט צפוי לצבור תאוצה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות: S&P 500 בשיא סגירה חדש

דוח תעסוקה מאכזב בארה"ב: במקום תוספת של 80 אלף משרות ביולי, נגרעו מהשוק 23 אלף משרות ● בניגוד לתחזיות, שיעור האבטלה בארה"ב ירד - ועומד על 4.1% ● מניית  אייר בי.אן.בי. זינקה ב-17% ומניית ספייס אקס ב-16% ● מחיר הנפט נסחר בירידות קלות

רצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

במערכת הביטחון בדקו אפשרות של נסיגה מכמה מוקדים ברצועת עזה

חמאס רחוק מהתפרקות מנשק, אך הלחץ האמריקאי על ישראל כבר מופעל ● איראן חידשה את הירי - ופגעה בספינה באזור מצר הורמוז ● דרמה בטהרן: הנשיא פזשכיאן איים להתפטר כדי לכפות פגישה עם חמינאי ● על פי הדיווח ב-CNN, גנרל קיין מנסה להוביל מהלך לסיום המלחמה עם איראן • בפנטגון מעריכים כי הפצצות אוויריות לבדן לא יכניעו את טהרן ●  ברקע: החשש בצמרת הצבא האמריקני מהידלדלות במאגרי התחמושת ומערכות ההגנה ● עדכונים שוטפים

רכבי צ'רי / צילום: יחצ

מסין לחולון: ענקית הרכב שפותחת לראשונה משרדים בישראל

לגלובס נודע כי צ'רי שכרה לאחרונה משרדים בחולון, והיא צפויה להתחיל את הפעילות המקומית עוד השנה ● מקביל, גם קבוצת SAIC, שמיוצגת בישראל על ידי קבוצת לובינסקי, יבואנית MG, נערכת בימים אלה לפתוח מחדש את נציגות הקבע שלה בישראל לאחר כחמש שנים ● השבוע בענף הרכב

ערן זינמן ורועי מן, מייסדים ומנכ''לים משותפים של מאנדיי.קום / צילום: נתנאל טוביאס

בצל פיטורי העובדים: משקיעי מאנדיי אישרו את הכפלת שכר המנכ"לים

אספת בעלי המניות אישרה את הכפלת חבילת התגמול של המנכ"לים המשותפים רועי מן וערן זינמן, שבועות ספורים לאחר פיטורי כ-620 עובדים לפני כשבועיים, ולאחר שמניית מאנדיי איבדה כ-38% מערכה מתחילת השנה ● שווי חבילת השכר של כל אחד מהם צפוי לעלות בהדרגה מ-7.3 מיליון דולר ל-14.6 מיליון דולר עד 2029

על מה הוא חולם? השאלה שמעסיקה את בעלי חיות המחמד כבר דורות / צילום: Shutterstock

מתקרב היום שבו נוכל לשאול את הכלב שלנו על מה הוא חולם בלילות

בינה מלאכותית וטכנולוגיות אחרות כבר מסייעות לחוקרים לפענח את שפת הלווייתנים, לזהות דפוסים בתקשורת של בעלי חיים ואפילו לנהל "שיחות" עם כלבים ● אולם, השאלה כבר אינה רק מה הם מנסים לומר לנו – אלא האם נדע להקשיב להם

טיפים לפנסיה - שיחסכו לכם עשרות אלפי שקלים / צילום: Shutterstock

טיפים לפנסיה - שיחסכו לכם עשרות אלפי שקלים

גם אם אתם רגע לפני פרישה, או כבר יצאתם לפנסיה יש עדיין דרכים בהן תוכלו למקסם את הקצבה שתקבלו כל חודש ● מהסדר בו נכון למשוך את אפיקי החיסכון, איך אפשר להחזיק שתי קרנות השתלמות וגם למה אם אתם עדיין עובדים לא כדאי למהר למשוך את קצבת הפנסיה ● עצות לקראת פרישה: חלק ראשון