גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחסור במחשבים יותר חריף בחברה הערבית, והסיוע מתעכב

לכשליש מתלמידים אין מחשב, תשתיות האינטרנט ביישובים הערבים עובדות באופן חלקי, ותכני הלימוד פחות טובים ● התקציב הממשלתי - 50 מיליון שקל - מתעכב ● האוצר: הסוגיה עדיין בבחינה מקצועית"

צעיר ערבי-ישראלי צופה על היישוב הערבי אום אל פאחם. כ–50% מהמשפחות הערביות נמצאות מתחת לקו העוני, והתלמידים הערבים מופלים בתקציבים גם במערכת החינוך כולה / צילום: Oded Balilty, Associated Press
צעיר ערבי-ישראלי צופה על היישוב הערבי אום אל פאחם. כ–50% מהמשפחות הערביות נמצאות מתחת לקו העוני, והתלמידים הערבים מופלים בתקציבים גם במערכת החינוך כולה / צילום: Oded Balilty, Associated Press

משבר הקורונה חייב את סגירת בתי הספר, אך הפתרון שמשרד החינוך נתן לתלמידים - למידה מרחוק - נותר שנוי במחלוקת. תוכניות הלימוד, מבנה יום הלימודים והמחסור במחשבים נמצאים במרכזו של דיון ציבורי, ואלו חלק מהגורמים שמונעים מהלימודים להיות אפקטיביים. במשרד החינוך ביצעו שינויים רוחביים, למשל צמצום מספר בחינות הבגרות.

עם זאת, באוכלוסיות מסוימות הפתרונות אינם מספקים, למשל בגלל מחסור במחשבים, וקיים חשש מוחשי כי התקופה הנוכחית תוביל להעמקת הפערים הלימודיים, שעמוק גם ככה, בין קבוצות שונות באוכלוסייה. כך למשל בחברה הערבית יש מחסור משמעותי במחשבים, וכן בעיות בתשתיות האינטרנט.

"אתמול ניסינו לעשות ישיבת עבודה בזום, שלושה אנשים, והשיחה כל הזמן התנתקה", מספר וליד מג'אדלה, מנהל מחלקת חינוך בעיר באקה אל גרבייה. "יש בעיר עמודי תקשורת משנות ה-70, ואין תשתית מתקדמת, למשל סיבים אופטיים. לכן התלמידים לא מצליחים לקיים למידה רציפה. עשינו סקר, מתוך 7,200 תלמידי בתי הספר ענו לנו 3,800 תלמידים. ל-28% מאלו שהשיבו לסקר אין מחשבים בבית כלל, וגם אם יש מחשבים בבית, אז כמו בכל הארץ - אין מחשבים לכולם. ל-32% מהתלמידים אין רשת אינטרנט בבית".

הבעיה קיימת לא רק בבאקה אל גרבייה, אלא רווחת בכלל היישובים הערביים. בוועדת המעקב לענייני החינוך הערבי ריכזו לפני כשבועיים רשימה שכוללת נתונים לגבי המחסור ב-53 יישובים, שכוללים קרוב למיליון תושבים. מתוכם, לכ-85 אלף תלמידים אין גישה למחשב או למכשיר חלופי, שיכול לשמש ללמידה מרחוק. בוועדת המעקב מעריכים שבכלל היישובים הערבים המחסור מגיע לכ-140 אלף תלמידים - מתוך 550 אלף תלמידים בסך הכול.

הבעיה חריפה במיוחד בכפרים הבלתי מוכרים בנגב, שם אין לכ-51 אלף תלמידים גישה למחשב, וגם המורים שמתגוררים ביישובים אלו סובלים מהמחסור, כך לפי דוח של "אג'יק-מכון הנגב".

בחברה הבדואית מתמודדים עם כמה בעיות, ובראשן העובדה שאין שם תשתיות חשמל והגנרטורים לא מספיקים, דבר שהיווה בעיה גם לפני תקופת הקורונה, וכן היעדר קליטה שמקשה על התקנת ראוטרים ניידים", אומרת ד"ר סראב אבו רביעה מאוניברסיטת בן גוריון.

"80% מהם נמצאים מתחת לקו העוני ולהורים אין את ההון התרבותי המתאים כדי לסייע לילדים שלהם עם דברים הקשורים לנושאים הדיגיטליים. גם הבתים שלהם צפופים, ולדעתי צריך לאפשר להם להגיע לבתי הספר שנמצאים בתוך הכפרים וללמוד שם מרחוק, אבל בקבוצות קטנות. בנוסף, צווי ההריסה של הבתים ממשיכים להגיע גם בתקופה הנוכחית, שזה גם מקשה". אבו רביעה פרסמה נייר מדיניות ביחד עם פרופ' יוסי דהאן מהמרכז האקדמי למשפט ועסקים רמת גן שעוסק בהשפעה של משבר הקורונה על אי השוויון. הנייר פורסם כחלק מהתארגנות עצמאית של מומחים בתחומים שונים הרלוונטיים למשבר.

ד"ר סראב אבו רביעה, אוניברסיטת בן גוריון  / צילום: הישאם שחאדה -סטודיו נאטור

מחסור במחשבים גם במשקי בית יהודים

הממשלה אישרה העברת תקציב של 50 מיליון שקל בעבור מחשבים לתלמידים מהחברה הערבית והחברה החרדית. עדיין לא ידוע מתי התקציב יועבר, ובכל מקרה כמות המחשבים שניתן לקנות באמצעותו תענה רק על חלק קטן מהצורך. ממשרד החינוך נמסר כי "המשרד יקצה את את התקציב עם קבלתו בהתאם לקריטריונים מסודרים, בדגש על הקצאה לאוכלוסיות מרקע חברתי-כלכלי נמוך". ממשרד האוצר נמסר: "הסוגיה עדיין מצויה בבחינה מקצועית".

בינתיים התלמידים נאלצים להסתפק בקשר חלקי עם בתי הספר.

התלמידים הישראלים לא מגיעים לבתי הספר כבר שבועות ארוכים, חלק גדול מהם היה בחופשה. אולם בשבוע שעבר המליץ משרד החינוך לעבור לימי למידה יחסית מלאים מרחוק. הבעיה שגם בציבור הכללי יש מחסור במחשבים - מסקר הוצאות משק בית 2018 עולה כי ל-77% מהבתים יש מחשב בבית, אך בעשירון התחתון יש רק ב-51% מהבתים.

רק בשליש מהבתים יש שני מחשבים או יותר, שזהו הנתון החשוב יותר, בהנחה שיש יותר מילד אחד בבית. אולם המצב גרוע יותר בחלוקה לעשירונים - בעוד שבעשירון העליון יש ל-56% שני מחשבים או יותר, בעשירון השביעי יש ל-44% מהתלמידים, בעשירון הרביעי יש רק לרבע מהתלמידים ובעשירון האחרון יש ל-11% בלבד יותר ממחשב אחד בבית. לא רק זאת, ל-54% ממשקי הבית שמשתייכים לעשירון התחתון אין בכלל אינטרנט בבית, וכך גם ל-27% ממשקי הבית בעשירון השביעי.

כלומר, גם הנתונים בקרב האוכלוסייה היהודית לא מעודדים, אך צריך להביא בחשבון שכ-50% מהמשפחות הערביות נמצאות מתחת לקו העוני, וכי התלמידים הערבים מופלים בתקציבים גם במערכת החינוך כולה (שחלקים ממנה מתנהלים בלי תקצוב דיפרנציאלי בכלל, ואיפה שיש תקצוב דיפרנציאלי, תלמיד ערבי מרקע חלש מקבל פחות מתלמיד יהודי מרקע חלש). כמו כן, ביצועי התלמידים הערבים פחות טובים מאלו של התלמידים היהודים.

למרות המחסור הנרחב במחשבים, המדינה מקצה מעט מאוד כסף לפרויקט "מחשב לכל ילד", אותו היא מפעילה משנות ה-90. הפרויקט מיועד לתלמידי כיתות ב' עד י' שאין ברשותם או ביכולתם לרכוש מחשב מסיבות כלכליות.

מנתונים שנמסרו ל"גלובס" בחודש אוגוסט האחרון, נראה כי הפרויקט מצומצם בהיקפו, במיוחד ביחס לצורך שעולה מהשטח. עד היום השתתפו בפרויקט כ-90 אלף משפחות, 80% מהן מרשויות במצב סוציו-אקונומי 1-5. בעשר השנים האחרונות עמד התקציב הכולל של הפרויקט על 24 מיליון שקל, והוא מורכב מתקציב מדינה, תרומות, רשויות מוניציפליות והמשפחות (שמשלמות 270 שקל למחשב). המשמעות היא שהתקציב שממשלת ישראל שמה הוא זעום. בכל שנה מוענקים כ-6,000 מחשבים.

דהאן ואבו רביעה מציינים בנייר המדיניות כי סקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסם בסוף 2019 מצביע על פערים עצומים בשימוש בכלים דיגיטליים בין האוכלוסייה היהודית לערבית: 71% מהאזרחים הערבים דיווחו שהם גולשים באינטרנט באמצעות הטלפון הנייד, ורק 43% דיווחו שהם משתמשים במחשב בבית - לעומת 77% מהאזרחים היהודים.

"יש תלמידים שלומדים דרך הוואטסאפ, אך באופן כללי אנחנו יותר שמים דגש על הקשר רגשי עם התלמיד, על שמירת קשר עם המורה. הלמידה לא מתבצעת באיכות שאנחנו רוצים, כי התשתית של הלמידה מרחוק לא מספיק מסודרת כדי להוות תחליף ללמידה פרונטלית - וזה נכון לכל מקום בארץ", אומר מג'אדלה, שמציין כי מצבם של התלמידים בעיר שלו, ובחברה הערבית בכלל, פחות טוב ממצבם של תלמידים רבים בישראל. "ברשויות אחרות, לא הכי עשירות, מציעים לעזור לנו. אני מעריך את טוב ליבם, אך אפשר להסיק מכך שמצבן בסדר".

פער בחומרי למידה בין ערבים ליהודים

דהאן ואבו רביעה מציינים בנייר העמדה שפרסמו כי "בחינה של התכנים שהועברו בלמידה מרחוק בשבועיים הראשונים מלמדת על הפער עצום בין חומרי הלימוד המוצעים ליהודים לבין אלה המוצעים לערבים. בחלוף הימים המצב השתפר, אבל הפער עדיין קיים. העובדה שאולפני השידור נמצאים באזור המרכז ואין אף אולפן שידור באזור הצפון, מקשה על מורים ערבים להשתלב בהוראה מרחוק".

ד"ר שרף חסאן, יושב ראש וועדת המעקב לענייני החינוך הערבי, מציין כי ביום רביעי האחרון בחנה הוועדה שוב את התכנים באולפנים. "עדיין יש פער מסוים מבחינת היקף ואיכות. למשל, אחד השיעורים היה באורך 25 דקות בלבד, לעומת בעברית של 45 דקות לאותה שכבת גיל. כדי למלא את הזמן חזרו על אותו שיעור".

חסאן אומר כי בוועדה "מאוד מודאגים מהנתק בין בתי הספר לתלמידים. אנחנו מעריכים כי 50% מהתלמידים מנותקים, , בין אם בשל היעדר מחשבים או בעיות אינטרנט ותשתיות או בשל גורמים סוציו-אקונומיים אחרים. זה סוג של נשירה שנכפתה על התלמידים שיהיה לה מחיר. המערכת צריכה לנקוט בצעדים מיידיים ובהמשך ליישם תוכניות מיוחדות לקליטת התלמידים. גם בשגרה, הנשירה הסמויה בחברה הערבית הרבה יותר גבוהה מאשר בחברה היהודית. משרד החינוך אמנם הצליח לצמצם את הנשירה הגלויה בחברה הערבית על ידי השקעה בתלמידים שעל סף נשירה, אך כעת ישנם קשיים נוספים שעלולים להקשות על בתי ספר בעבודה עם תלמידים מוחלשים".

עוד מתייחס חסאן לאמון בין החברה הערבית למדינה בנושא החינוך. "אי האמון עם הממסד ומשרד החינוך התחיל כבר בתחילת המשבר, כי היה צריך לקחת בחשבון את הצרכים של החברה הערבית והשונות וכן לפרסם את החומרים וההודעות בשפה הערבית. גם כעת, ביקשנו להיות שותפים להחלטה מתי להחזיר את התלמידים ללימודים ולא שיתפו אותנו. לדעתנו צריך לקחת בחשבון שעקומת החולים בחלק מהיישובים הערביים שונה מזאת של כלל היישובים, וגם יש את חודש הרמדאן שעדיין לא ברור מה האפקט שלו. במשרד החינוך אומרים שהשיקולים האלו נלקחו בחשבון, אך התוכניות המוצעות כרגע לא מתחשבות בפערים ובשונות בין החברות".  

עוד כתבות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם