גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תביעה: זכיית ג'יימס ריצ'רדסון במכרז הדיוטי פרי ב-2013 - הונאה

בתביעה, בהיקף כחצי מיליארד שקל, חברת אלפא טוענת לתכנון הונאה הכוללת תפירת מכרז להפעלת הדיוטי פרי בנתב"ג, עריכת עסקאות אסורות במחשכים, העברת מידע סודי וחסימת אחד ממשתתפי המכרז באופן לא חוקי ● ג'יימס ריצ'רדסון: "טענות כוזבות"

דיוטי פרי ג'יימס ריצ'רדסון בנתב"ג / צילום: תמר מצפי
דיוטי פרי ג'יימס ריצ'רדסון בנתב"ג / צילום: תמר מצפי

תכנון הונאה הכוללת תפירת מכרז להפעלת חנויות הדיוטי פרי בנתב"ג, סיוע בזכייה במכרז להפעלת הדיוטי פרי באוסטרליה, עריכת עסקאות אסורות במחשכים, העברת מידע סודי וחסימת אחד ממשתתפי המכרז בנתב"ג באופן לא חוקי - אלה הטענות הנטענות בתביעת עתק, בהיקף כחצי מיליארד שקל, שהוגשה היום (א') לבית המשפט המחוזי בתל-אביב נגד חברת הדיוטי פרי ג'יימס ריצ'רדסון. בתביעה נטען כי ריצ'רדסון קשרה קשר פסול עם חברת היינמן הגרמנית להטיית מכרז שנערך בשנת 2013 להפעלת חנויות הדיוטי הפרי בנמל התעופה בן-גוריון.

את התביעה הגישה חברת אלפא, המאוגדת בלוקסמבורג, ונשלטת על־ידי האוליגרך אלכסנדר משקביץ. משקביץ, איש העסקים יהודי-קזחי, שהוא אזרח ישראל בימים אלה, נחשב לאחד מעשירי ישראל, ומגזין "פורבס" העמיד אותו במקום ה-1,046 מקרב עשירי העולם בשנת 2014. עיקר הונו, שהוערך בעבר בין 1.7-3.7 מיליארד דולר, הגיע מתחום המתכות והכרייה.

בלב התביעה עומד המכרז להפעלת חנויות הדיוטי פרי בנתב"ג בשנת 2013. מתחם הדיוטי פרי המשמעותי בישראל ממוקם בנמל התעופה בן-גוריון. בימי שגרה (כאשר משבר הקורונה לא מרחף מעל ומשבית את שדות התעופה), בהינתן למעלה מ-22 מיליון נוסעים העוברים בנמל התעופה בן-גוריון מדי שנה והכנסות שנתיות העולות על 350 מיליון דולר, הזיכיון להפעלת דיוטי פרי נתב"ג הוא בין הרווחיים בעולם - או כפי שהוא מכונה בתביעה: "היהלום שבכתר, המהווה את גולת הכותרת לכל קמעונאי בתחום הדיוטי פרי".

על-פי הנטען בתביעה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין גיל ברנדס, יואב רזין, מתן קובץ' ורם פרדס, ממשרד נשיץ, ברנדס, אמיר ושות', בשנת 2012 התקשרה חברת היינמן עם חברת אלפא בהסכם לשיתוף-פעולה אסטרטגי בתחום קמעונאות דיוטי פרי והשתתפות במכרז להפעלת חנויות בדיוטי פרי נתב"ג (מכרז 2013). המפעילה הקיימת של החנויות האמורות בדיוטי פרי נתב"ג באותה עת, ולמעשה במשך עשרות שנים קודם לכן, הייתה חברת ג'יימס ריצ'רדסון, שהייתה המתחרה העיקרית של שותפות אלפא-היינמן במכרז.

לטענת חברת אלפא, זמן קצר לפני מועד הגשת ההצעות למכרז 2013, התעקשה לפתע היינמן על הפחתה משמעותית של הצעתה של שותפות אלפא-היינמן. בתביעה נטען כי "הסכום אותו התעקשה היינמן להציע היה נמוך הן מהסכום בו אלפא האמינה כי נכון לנקוב, הן מהסכום אשר אותו סברו הצדדים קודם לכן כי יש להציע, הן מהסכום שהיה סביר להציע והן מהסכום אשר היועצים החיצוניים של שותפות אלפא-היינמן הציעו להציע. על אף שאלפא ניסתה לשכנע את היינמן שהצעת אלפא-היינמן המסתמנת לא תוביל לזכיית השותפות במכרז 2013, ואף הציעה להגדילה על חשבונה של אלפא - היינמן סירבה".

ואכן, נטען, בדיוק כפי שאלפא צפתה, הצעת אלפא-היינמן לא זכתה במכרז 2013. מי שזכתה במכרז הייתה ג'יימס ריצ'רדסון, אשר הגישה הצעה אשר הייתה גבוהה, למרבה הנוחות, רק במקצת מהצעת אלפא-היינמן. "במילים אחרות, לולא הייתה היינמן מתעקשת להפחית משמעותית את הצעת אלפא-היינמן, שותפות אלפא-היינמן הייתה זוכה במכרז 2013", נכתב בתביעה.

הזיכיון שהוענק לג'יימס ריצ'רדסון היה אמור להיות בתוקף עד 2020, ואולם בשנת 2017 איימה החברה לצאת מנמל התעופה בשל תמלוגים גבוהים מדי שלטענתה נגבו ממנה, וגרמה לרשות שדות התעופה לצאת למכרז חדש.

לטענת חברת אלפא, בשנת 2017 היא גילתה מהתקשורת כי חברת ג'יימס ריצ'רדסון שכנעה את רשות שדות התעופה לצאת למכרז 2013 בשנית, ו"לתדהמת" אלפא הכריזה ג'יימס ריצ'רדסון כי היא תגיש למכרז זה הצעה משותפת עם שותפתה של אלפא: חברת היינמן.

עוד נטען כי זמן מה לאחר מכן נתגלה לאלפא כי עוד לפני מועד הגשת ההצעות במכרז 2013, וללא ידיעתה של אלפא, ג'יימס ריצ'רדסון פיתתה את היינמן עם הצעה קוסמת ומשתלמת. לטענת התובעת, "הצעה זו הייתה כפי הנראה מושכת דיה כדי להוביל את היינמן לוותר על הזכייה במכרז 2013, להפר את חובותיה כלפי אלפא ולחתור תחת שותפות אלפא-היינמן באמצעות חבלה בהצעת אלפא-היינמן במכרז 2013 לטובת ג'יימס ריצ'רדסון".

בהמשך לכך, ג'יימס ריצ'רדסון זכתה גם במכרז החדש להפעלת החנויות הפטורות ממכס, יחד עם חברת היינמן הגרמנית, והזיכיון שלה חודש ל-10 שנים.

לטענת אלפא הזכייה הזאת, וכן הזכייה של ג'יימס ריצ'רדסון במכרז 2013, הם חלק מהונאה מתוכננת היטב.

על-פי התביעה, שנה לאחר שהפסידה במכרז 2013, היינמן השתתפה וזכתה במכרז להפעלת חנויות דיוטי פרי בנמל התעופה של סידני אוסטרליה, שבו יש לריצ'רדסון השפעה משמעותית. לטענת אלפא, ההנחה הייתה שג'יימס ריצ'רדסון תהיה אחת מהמציעות במכרז כזה, היות שהיא חברה אוסטרלית, היא השתתפה במכרז הקודם שנערך בשנת 2006 ואף פעלה באותה תקופה על מנת להרחיב את עסקיה ולהשיב לעצמה פעילות דיוטי פרי באוסטרליה, וקיבלה זיכיונות במספר מיקומים באוסטרליה. ואולם בבוא העת להגשת ההצעות, ג'יימס ריצ'רדסון נמנעה מלהגיש הצעה.

היינמן מצידה כינתה את זכייתה במכרז סידני "הדובדבן שבקצפת", ובכך, לטענת אלפא, "המעגל נסגר", כג'יימס ריצ'רדסון סייעה להיינמן בהבטחת הזכייה במכרז סידני, ונמנעה מלהשתתף במכרז זה כגמול להיינמן על סיועה במסגרת מכרז 2013.

בתביעה נטען כי חברת אלפא גילתה כי באמצעות תקשורת שנשמרה בסוד והחלפה של מידע מסחרי רגיש, לרבות בפגישות פנים אל פנים, אשר התרחשו בשנת 2013, כמו גם באמצעות התערבות פסולה ביחסים החוזיים וביחסי האמון של השותפים במתחרתם, שותפות אלפא-היינמן, הצליחה חברת ג'יימס ריצרדסון, שלא כדין, לשמור על נכסם היקר ביותר - זיכיון ששוויו מאות מיליוני שקלים.

"בעשותם כן, לא רק שהנתבעים פגעו בתובעת, כי אם גם במדינת ישראל, אשר נאלצה להסתפק בדמי זיכיון נמוכים יותר, לדאבונו של משלם המיסים", נטען בתביעה.

עוד נטען כי "מעשיהם ומחדליהם של הנתבעים אף פגעו בעניינם של ספקים ישראליים רבים לחנויות דיוטי פרי נתב"ג, אשר איבדו את אפיק הכנסתם לטובת פעילויות הסיטונאות של היינמן. בנוסף, לאור העובדה כי היינמן מספקת את המוצרים אשר נמכרים בחנות דיוטי פרי נתב"ג המופעלת על-ידי היינמן והנתבעים, ברי כי היינמן מעוניינת לשמור את הרווחים ממכירת מוצרים אלה בצד הסיטונאי, עד לרמה המקסימלית האפשרית. פירושו של עניין זה הוא, בין היתר, כי ייתכן כי רווחיה של שותפות הנתבעים והיינמן נמוכים מלאכותית על-מנת להימנע מתשלום מס הכנסה בישראל".

לטענת אלפא, מעשיה של חברת ג'יימס ריצ'רדסון מהווים גרם הפרת חובת אמון לצד שידול וסיוע להפרתה, גרם הפרת חוזה, תרמית, רשלנות והתנהלות בחוסר תום-לב, כמו גם התעשרות בלתי הוגנת, "ובהחלט יתכן כי הם עולים גם כדי עבירות פליליות לכאורה על דיני התחרות".

מג'יימס ריצ'רדסון נמסר בתגובה: "ג'יימס ריצ'רדסון מכחישה לחלוטין את טענותיה של אלפא, הצד אשר טוען את הטענות. מדובר בטענות כוזבות, מוליכות שולל וחסרות בסיס.
ג'יימס ריצ'רדסון מדגישה שבכל התנהלותה ביחס למכרזים ב-2013 ו-2017 של רש"ת להפעלת חנויות הדיוטי פרי בנתב"ג, כמו גם באחרים, פעלה בדיוק בהתאם לדרישות ההליכים והחוק. ג'יימס ריצ'רדסון תבחן את כל הצעדים המשפטיים בתגובה לטענות כוזבות אלו".

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?