גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא משנה אילו מהלכים הוא ינקוט: נגד הפד לא מהמרים

הפדרל ריזרב, הנחוש למנוע ממשבר הקורונה להפוך למשבר פיננסי, נכנס לתפקיד "קונה המוצא האחרון" בשוק האג"ח ● המשך ההתייצבות תלוי בהצלחת ההשתלטות על המגפה והחזרה לשגרה, אבל נראה כי הפד יהיה שם כדי לספק רוח גבית

ג'רום פאוול, נגיד הפד האמריקאי / צילום: Sarah Silbiger, רויטרס
ג'רום פאוול, נגיד הפד האמריקאי / צילום: Sarah Silbiger, רויטרס

כלל בלתי כתוב בוול סטריט גורס כי "לא מהמרים נגד הפד": לא כשהפדרל ריזרב מוריד ריביות, לא כשהוא מכריז על הרחבה כמותית חסרת תקדים, ובטח ובטח לא כשהוא מותח את השמיכה המוניטרית לקצה סמכויותיו.

משבר וירוס הקורונה אילץ את הבנקים המרכזיים, ואת הפד בראשם, להרחיב את תחמושת הכלים הלא קונבנציונליים העומדים לרשותם, הרחק מעבר לגבולות המקובלים. לאלה מאתנו שחשבו שכל המחסומים המוניטריים נפרצו לפני כעשור במשבר הסאב-פריים, חיכו הפתעות רבות.

צפו במסיבה העיתונאים של הבנק הפדרלי לנוכח החלטתו להותיר את הריבית על כנה:

המשקיעים הגלובליים התחקו אחרי מהלכיו של ג'רום פאוול, יו"ר הפד, ולא היססו להסיט את כספיהם לשורה של אפיקים פיננסיים שקיבלו את תמיכת הפד. בלט במיוחד המפנה המהיר במגמה ותיאבון המשקיעים לקרנות הנאמנות ולקרנות הסל שמתמחות באג"ח לאחר הודעת הפד בדבר התמיכה באג"ח קונצרניות.

כך, על רקע הקיפאון החמור בפעילות העסקית בארה"ב, הטלטלות בבורסות והמחנק הנזילות בשווקים שיצרו הסגרים ומגבלות אחרות, הכריז פאוול על הזרמות מאסיביות למגזרים רבים. צעדיו הפתיעו בנועזותם, הן מבחינת ההיקף והן מבחינת המגוון. ברקע לצעדיו עמד איום ההידרדרות למשבר הקשה ביותר מאז "השפל הגדול". הסיכון, כפי שהוא משתקף במרווחי אג"ח חברות, נסק לרמות מדאיגות.

הפד הלכו מהקל אל הכבד

לצד הפחתת הריבית, הודיע הפד על רכישת אג"ח ממשלתיות (Treasuries) בהיקף בלתי מוגבל, הזרים נזילות לשוק הכספים, לאג"ח מגובות משכנתאות והלוואות אחרות, תמך באספקת אשראי לעסקים קטנים ובינוניים, ובהמשך נתן גם גיבוי לאג"ח מוניציפליות.

נוסף על המהלכים שהזכירו את התוכניות של הפד מ-2008-2009, היו גם צעדים יצירתיים יותר. כך, לראשונה בארה"ב, נוסף על רכישת אג"ח ממשלתיות, החליטו קובעי המדיניות לפתוח את הכיס גם עבור אג"ח קונצרניות - ובאביב 2020 הן קיבלו כרטיס כניסה לרשימת הקניות של "לקוח VIP" . בפד הלכו מ"הקל אל הכבד": תחילה, דובר רק באג"ח בדירוגי השקעה (מדירוג AAA עדBBB מינוס), אבל כעבור כשבועיים הוחלט על חבילת חילוץ גם לשוק האג"ח בדירוגים ספקולטיביים (High Yield), או בשפה מעודנת פחות, אג"ח "זבל" (BB פלוס ומטה).

בעוד שעבור רוב המשקיעים רכישת אג"ח בדירוגי השקעה נראתה סבירה - אלה הן חברות גדולות עם מאזנים חזקים, כוח אדם רב וחשיבות רבה ליציבות המערכת הפיננסית - הכללתן של אג"ח "זבל" גרמה לכמה הרמות גבה. המבקרים סברו כי ההחלטה לתמוך בחברות בסיכון גבוה מזינה את בעיית "הסיכון המוסרי" - תמריץ ליטול סיכונים גדולים מדי מצד החברה בתקווה שלא תצטרך "לשלם" על הפסדיה לבדה.

הסיבה לבחירה באג"ח בדירוגים ספקולטיביים היתה נעוצה ברצון הפד לסייע ל"מלאכים נופלים" - חברות שעד לאחרונה השתייכו ל"דירוגי השקעה" ונפלו לקטגוריית "דירוגים ספקולטיביים" נוכח הורדות דירוגן על רקע המשבר. פורד, מוותיקות החברות בענף הרכב, נהפכה לסמל התופעה. היא הצטרפה למועדון המפוקפק של "מלאכים נופלים" בסמוך למועד הודעת הפד, עמדה בקריטריונים ונהנתה מהמהלך המוניטרי.

פורד  אינה היחידה: כ-92 מיליארד דולר אג"ח ירדו קטגוריה במהלך חודש מרץ, ולפי הערכות של בתי השקעות בוול סטריט, היקפן עלול להגיע ל-200 מיליארד דולר עד 350 מיליארד דולר בסוף 2020. משמעות הדבר היא הצפת היצע האג"ח בדירוגים נמוכים וצמצום של אפשרויות גיוס ההון עבור אלה מהחברות שזקוקות לו כנראה יותר מאחרות. נציין כי אין בכוונת הפד להזרים נזילות באופן ישיר, אלא בשוק המשני, על ידי רכישת קרנות סל הרלוונטיות.

מרווח ממוצע של מדדי אגח בדירוגי השקעה ובדירוגים ספקולטיביים-1

פתיחת המרווחים באגח בדירוגי השקעה ובאגח בדירוגים ספקולטיביים במשברים הקודמים, בנקודות בסיס

החששות צמחו לפני הקורונה

התגייסותו של הפד לטובת השוק הקונצרני לא היתה מקרית - הוא חשש לתפקודו הרבה לפני קורונה. לדאגת הרגולטורים היו שותפים רבים, החל בחברות דירוג האשראי וגופים "ממלכתיים", כמו קרן המטבע הבינלאומית ו-BIS, וכלה במשקיעים רבים שבחנו בשבע עיניים את הלך הרוח בגזרת השוק הקונצרני. כולם חיפשו סימנים לבועה.

בעשור שאחרי משבר הסאב-פריים, ניצל המגזר העסקי בארה"ב את הריביות הנמוכות כדי להתמנף - וחוב החברות התנפח. בסוף 2019 נשק חוק החברות לכ-10 טריליון דולר - קצת פחות ממחצית הכלכלה האמריקאית. את המשקיעים הטרידה גם שאלת איכות החוב: שיעור האג"ח המדורגות BBB, הנמוך בדירוגי ההשקעה, היווה בתחילת השנה יותר מ- 50% מהקטגוריה. זאת, בהשוואה לכ-17% ב-2001. היקף האג"ח בדירוגים ספקולטיביים עמד על 1.2 טריליון דולר - היקף כפול בהשוואה ל-2007, לפני משבר הסאב-פריים.

ניתן ללמוד על התנהגות שוק האג"ח הקונצרניות בדרכים רבות. אחת מהן היא בעזרת מעקב אחר מדדי אג"ח. שתי דוגמאות למדדים כאלה הן מדד Iboxx US Investment Grade Top 30, המכיל 30 איגרות חוב בדירוגי השקעה, ומדד Iboxx US Liquid High Yield, המכיל 977 איגרות חוב בדירוגים ספקולטיביים. משך חיים ממוצע (מח"מ) של אג"ח במדד Iboxx US Investment Grade Top 30 הוא כ-6.8 שנים, אבל קיים מגוון של מדדים אחרים, עם מח"מ קצר יותר, של כשנתיים ושל כ-4.8 שנים.

מפת הדירוגים של מדד US Liquid High Yield מעידה על שיעור גבוה של האג"ח בעלות דירוג BB מינוס (55%) ודירוג B (36%). מדד US Investment Grade Top 30 מכיל כ-52% של אג"ח בדירוג A ו-35% של אג"ח בדירוג BBB.

קרוב ל-60% מאג"ח דירוגי השקעה מגיעות מענף הפיננסים, השאר מטכנולוגיה, רפואה ואנרגיה. מדד אג"ח ספקולטיביות מפוזר יותר מבחינה סקטוריאלית: כשליש מהחברת שייכות לענף הצריכה (המחזורית והבסיסית), והשאר מפוזרות בין רפואה, תעשייה, טלקום, חומרי גלם ואחרים.

טלטלת סקטור האנרגיה משכה תשומת לב רבה בשבועות האחרונים. לא די בכך שהעולם מתמודד עם משבר הבריאות, למערך הסיכונים התווספה גם ירידה חדה במחיר הנפט. הירידה הזאת נרשמה על רקע מלחמת המחירים בין ערב הסעודית לרוסיה, וכן לאור ירידת הביקושים הגלובליים.

לשוק האנרגיה השלכות רבות על מגוון אפיקים, ובהם תמחור הסיכונים בשוק הקונצרני. פגיעה ברווחיות היצרניות מעיבה על כושר ההחזר שלהן, וזה מתומחר דרך ריביות גבוהות יותר. ב-10 באפריל הודיעו מדינות האופ"ק ויצרניות נפט אחרות, כולל רוסיה, כי הן יקצצו 10% מההיצע העולמי. אמנם תהליך "ההבראה" ייקח זמן, אבל בהמשך השנה מהלך כזה צפוי לייצב במידה מסוימת את שוק האנרגיה ואולי גם את ענף האנרגיה בשוק הקונצרני.

בשווקים הבינו כי בפד נחושים למנוע ממשבר קורונה להפוך למשבר פיננסי, ולשם כך הם נכנסו לתפקיד "קונה המוצא האחרון" בשוק האג"ח, על כל גווניו. הדבר הישרה ביטחון - וכך מפלס החרדה ירד ומרווחי האג"ח התחילו לרדת. כשבועיים לאחר ההודעה על ההתערבות בשוק הקונצרני, המרווחים בסגמנט הספקולטיבי כבר הצטמצמו בכ-335 נקודות בסיס ובסגמנט ההשקעה - בכ-178 נקודות בסיס.

בשני המקרים מוקדם עדיין להכריז על "צפירת הרגעה": מדובר ברמות כפולות מאלה של תחילת השנה. המשך ההתייצבות תלוי כנראה בהצלחת ההשתלטות על מגפת הקורונה ובמועד החזרה לשגרה, אבל נראה כי הפד יהיה שם כדי לספק רוח גבית. 

הכותבת היא מנהלת מחקר בקסם מדדים. לחברות מקבוצת קסם ואקסלנס יש עניין במידע המוצג. אין לראות באמור תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. במידע עשויות ליפול טעויות וכן לחול שינויי שוק. מדדי IBOXX הינם קניינם הרוחני של Markit Group Limited.

עוד כתבות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

תיקון והתנצלות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה