גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פחות בידור, יותר חיטוי: איך תיראה השגרה החדשה של הצימרים והמלונות

הצימרים יהיו הראשונים לפתוח, אבל גם רשתות המלונות הגדולות נערכות לפתיחה, תוך הבנה שהקריטריונים לבחירת מלון לא יכללו רק מחיר או בריכה לילדים, אלא בעיקר חיטוי וניקיון ● במלונות הבוטיק האתגר יהיה שונה, שכן הם מתבססים על תיירות חוץ

מלון סטאי כנרת. הפתיחה בסוף מאי   / צילום: אסף פינצ'וק
מלון סטאי כנרת. הפתיחה בסוף מאי / צילום: אסף פינצ'וק

האם הביצה תוליד את התרנגולת - בדומה לחברות תעופה שמודיעות על החזרת קווים לתל-אביב (בכפוף להנחיות ולמדיניות הממשלתית) - גם רשתות בתי המלון מתחילות אט אט לפתוח שעריהן. האם פתיחת בתי המלון תעודד את האורחים לצאת ולנפוש? האם נכון לתת לענף להניע את עצמו גם אם בתחילה מדובר על שיעורי תפוסה נמוכים או שעדיף לחכות עד לתום המשבר באופן רשמי.

מעגל התיירות היה מהראשונים לספוג את מכת הקורונה. יחד עם התיירים שהתאדו, ההנחיות של משרד הבריאות הובילו לסגירת יותר מ-95% מהמלונות הפועלים בישראל ולהוצאה של עשרות אלפי עובדי הענף לחל"ת. מלונאים ותיקים חוו לראשונה בתולדותיהם סגירה הרמטית של שערי בתי מלון.

ענף התיירות צפוי להשתנות לא רק מכורח הנחיות שמונעות התקהלות בחדרי האוכל אלא גם בדרישות של הצרכנים - הקריטריונים לבחירת מלון לחופשה לא יכללו רק מחיר או האם יש בריכה לילדים, אלא בעיקר את רמת הניקיון וההיגיינה. ברשות לתיירות בפורטוגל, לדוגמה, פיתחו תו תקן לניקיון שיוענק למלונות שיעמדו בקריטריונים. גם בארץ שוקדים על תו כזה, ובינתיים רשתות מיישמות רגולציה עצמית כדי להתחיל להניע את השוק.

רשת פתאל מפעילה כיום רק מלון אחד מתוך כ-40 בתי המלון שלה בארץ - מלון הרודס תל-אביב. הרשת מתעתדת לפתוח ארבעה בתי מלון נוספים: את המלונות פלזה באילת, בירושלים ובטבריה ואת מלון הרודס ים המלח. מהרשת נמסר כי "כחברה אחראית אנו מצויים בעיצומה של גיבוש תוכנית אסטרטגית לחזרה לשגרה. כל חזרה לשגרה תלויה בתוכנית סיוע רחבה מצד הממשלה והאוצר, תוכנית שטרם פורסמה".

ברשת ישרוטל לא ממהרים לפתוח את המלונות הסגורים כל עוד אין עדכון בהנחיות של משרד הבריאות. מהרשת נמסר כי "ישרוטל תעמוד בכל דרישות הניקיון וההיגיינה של משרד הבריאות, ואף תחיל על עצמה נהלים נוספים ונוקשים יותר על-מנת להעניק לאורחיה ביטחון לכל אורך תקופת הקורונה בה המשיכה הרשת לשמור על ניקיון וחיטוי המלונות והחדרים.

"לקראת הפתיחה המחודשת יתבצע חיטוי נוסף, ריסוס עם חומר שמנטרל את הנגיף, החדרים יחוטאו בכל האזורים בהם נעשה שימוש מוגבר דוגמת; ידיות, מפסקים, שלטים וכדומה, מבלי לפסוח על חיטוי מלא גם של הכביסה. אנו צופים שאילת ומלונות היוקרה יהיו היעדים הראשונים לקלוט תיירים ישראלים. את פתיחת המלונות נעשה באופן הדרגתי, תחילה יפתחו מלון מצפה הימים מלון רויאל גארדן ומלון בראשית.

"מדיניות הביטול ללא קנס תתאפשר עד 24 שעות ממועד החופשה, הן בישרוטל והן בפתאל".

רשת מלונות בראון גם היא נערכת לפתיחה ואף העלתה קמפיין טלוויזיה בנושא. לפי הרשת, חלק מהמלונות ייפתחו אחרי יום העצמאות, בהם מלונות בראון ביץ' האוס והפוליהאוס בתל-אביב. לאחר מכן ייפתח ה״וילה בראון" בירושלים, בהמשך ייפתחו מלונות בראון TLV, בראון SEASIDE שברחוב הירקון ווילה במושבה.

״כחלק מהיערכות הרשת לקלוט קהל חדש - מבצעים מיוחדים יוצעו למזמינים החל מ-480 שקל לחדר זוגי. ללא דמי ביטול. בנוסף - המחירים בחודשים הקרובים יהיו זולים יותר ב-60-65% ביחס לחוד-י מאי יוני שנה שעברה - כפועל יוצא ממשבר הקורונה״, נמסר מהרשת.

בקבוצת נקש מתעתדים לפתוח את מלון סטאי ומלונות הרברט סמואל, הריף אילת, מילוס ים המלח ובית בגליל ב-28 במאי. הכל תוך הבטחה לשמירה "על הכללים המחמירים והנחיות משרד הבריאות". לאורחים שיעדיפו יוגשו ארוחות לחדרם. שינוי אחר שהמלונות יצטרכו להפנים כולל גמישות מרבית בנוגע לדמי ביטול וזאת תחת חוסר הוודאות שמאפיין את התקופה. למעשה, מלון שירצה לחזור לפעול מבלי לאפשר החזר כספי מלא בביטול בסמוך לחופשה - יכול כבר כעת שלא לפתוח את שעריו. נזכיר כי לפי החוק, ביטול הזמנה יכול להיעשות בטווח של 14 ימים אחרי ביצועה ובטווח של 7 ימים לפני הנופש, אלא שהמלונות מבינים שהביטול צריך להיות גמיש יותר. בקבוצת נקש מבטיחים כי דמי ביטול לא ייגבו עד 48 שעות ממועד החופשה.

מדיניות ביטולים של עד 48 שעות לפני החופשה מציעה גם רשת מלונות אוליב ורשת מלונות רימונים שם נערכים לפתיחה הדרגתית ב-15.5 עם 7 בתי מלון בהם מלונות וכפרי נופש שכוללים דירות וחדרי קרקע. הרשת פיתחה 'תקן ירוק' ומחמיר כהגדרתה בנושא חיטוי והיגיינה. האירוח יהיה על בסיס לינה בלבד, הקשר עם האורחים יתבצע בעיקר באמצעים טכנולוגיים. לאורחים יימדד חום והפעילות תתקיים בשטחים פתוחים בלבד. ברשת יוצאים במבצעים לעודד הזמנות דוגמת לילה שני ב-50% או לילה שלישי בחינם.

מנגד, יש מי שחושב שהחזרה המוקדמת לשגרה עשויה לפגוע במלונות עוד יותר. האם המלונות האלה מקדימים את זמנם?

"מלון עם תפוסה של 20% מאבד מזומנים יותר מאשר מלון סגור", אומר נשיא התאחדות המלונות רו"ח אמיר חייק. לדבריו, "לפני שפותחים צריך קודם כל לסכם את נושא הפיצוי מהמדינה על החודשים שבהם המלונות היו סגורים. מצב בתי המלון הוא מאוד קשה וגם בתרחיש טוב לא נראה תפוסות גבוהות לכן הסיוע קריטי. אנחנו מצויים בשיחות עם האוצר ועם אנשי משרד התיירות, ואני אופטימי".

מנכ"ל אשת טורס אפרים קרמר מעריך שגל המלונות שצפוי לפתוח בחודש מאי יתרחב "אחרי שבועות נראה עוד פתיחת לקראת 1 ביולי וגל שלישי אחרי 9 באב בסוף יולי. כל עוד יש דרישה לבידוד של 14 ימים לבאים מחו"ל, המלונות נשענים בעיקר על תיירות הפנים. אנחנו מקבלים פניות של לקוחות שמתעניינים בחופשה, הציבור מתאווה לצאת לחופשה".

ליצור סטנדרט בריאותי לתיירות, בדומה ל"תו הסגול"

תוכנית שהציג משרד התיירות השבוע לראש המל"ל מנסה לבנות תסריט לחזרה של ענף התיירות כשהתוכנית בונה על הקלות שיפורסמו מדי שבועיים. הנחת הבסיס של התוכנית היא שפתיחה הדרגתית תאפשר את העסקת עשרות אלפי עובדי התעשייה - נקודת מוצא שלא כל המלונאים מסכימים עמה. עוד מבקש המשרד ליצור סטנדרט בריאותי לתיירות, בדומה ל"תו הסגול" של העסקים, ובנוסף, לצאת בקמפיין הסברה על תיירות בטוחה ולעודד את הנופשים.

תוכנית משרד התיירות תתחיל ב-3 במאי - לפתיחת צימרים ומלונות עם חדרים צמודי קרקע כשלב ראשון להחזרת הענף לפעילות. החזרה תיעשה בכפוף לאי-החמרה בתחלואה. במשרד התיירות מציינים כי בימים הקרובים יגובש "תו סגול" כתקן להפעלת צימרים ומלונות.

במשרד מתכננים חזרה בשלבים: ראשית אירוח כפרי או מלונות במבנים נפרדים, לאחר מכן התרה של טיולים בפארקים, בגנים לאומיים ובמתחמי תיירות וחקלאות. בשלב שני מתכננים לפתוח חלקית בתי מלון עם הגשת אוכל בחדרים ובשלב שלישי פתיחה של כלל בתי המלון שיעמדו בעקרונות תו שטרם גובש. עוד מבקש המשרד כי ככל שתהיה הגבלת גיל לבדוק אפשרות הקצאת מועדים לחופשה עבור האוכלוסיה המבוגרת. התוכנית אינה מפרטת לוחות זמנים.

אגב, לא רק בישראל שוקדים על תוכנית תיירות, גם טורקיה פרסמה תוכנית תיירות שנשענת על תיירות הפנים בתחילה.

עו"ד כרמית בר און, ראש מחלקת מלונאות ותיירות במשרד מיתר עורכי דין סבורה ש"שכל מלון שיכול להיפתח או להקטין נזקים, מוטב שיעשה זאת". לדבריה, "למלונות קטנים יש הזדמנות. אולמות כנסים, חדרי אוכל ומכוני כושר בבתי המלון יהיו האחרונים להיפתח, ולכן מלון שיש בו 50 חדרים יכול להשכיר את כל החדרים למשפחה אחת, למשל". לפי בר און, "גם בארץ וגם בחו"ל, המלונות לא מסתפקים בדרישות של משרד הבריאות כשיש מי שמציע תו תקן מחמיר דוגמת הרשת מריוט שמבטיחה לאורחים תקן שהוא מעל לנדרש".

תקנים זה נחמד אבל יש להם עלות. והתמחור הוא קריטי להחזרת הנופשים.

"בשלב ראשון המלונאים צריכים לחשוב על הקטנת נזקים ולא על רווח", אומרת בר און ושמה דגש על איכות הניקיון שתבוא על חשבון תו אחר שצמח בשנים האחרונות והוא של איכות הסביבה. "הקיימות תצטרך לזוז הצידה. ארגון התיירות העולמי, ה-WTO יצא עם סלוגן 'לחזור טובים יותר' לפיו המסר לעולם התיירות הוא שאפשר לצאת מחוזקים מהמשבר ולהיות טובים יותר. בתוך זה המלונאים יצטרכו לערוך התאמות לדוגמה בכל הנושא של חיכוך בין אנשים, ולהציע פחות שירותים משותפים. פחות בידור ויותר חיטוי והיגיינה".

"יש פה התמודדות עם משבר שלא היה כדוגמתו ולצערי יהיו כאלה שלא יוכלו לחזור לפעילות רגילה", אומרת בר און. "לרשתות הגדולות יש אולי רזרבות אבל יש להניח שנראה כמה חילופי ידיים. חלק מהרשתות הזרות שהיו באמצע תהליך של כניסה לישראל יעדיפו לחשב מסלול מחדש. עם זאת בסופו של דבר נחזור למצב שהיינו קודם לכן, ומצד שני יהיו יזמים שירצו להיות מוכנים לשלב של ההתאוששות, שגם הוא יגיע כשהמשק יניע את עצמו".

עו"ד כרמית בר און / צילום: תומר יעקובסון

"הבופה שהישראלים כל-כך אוהבים ייעלם"

"אנחנו עדים לרצון של הציבור לחזור לשגרה ולאתגר את המגבלות", מוסיף ר ד"ר ערן כתר יועץ וחוקר תיירות, המחלקה לניהול תיירות ומלונאות המכללה האקדמית כנרת. כתר סבור כי "דחיפת ההיצע תתמרץ את הביקוש". כתר מתייחס לתיירות הפנים שעליה אומנם בונים במעגל הראשון כשהיא נתונה לסייגים: "זו תיירות פנים ללא תיירות חינוכית, ללא תיירות ועדים וללא טיולי הגיל השלישי. הבופה שהישראלים כל-כך אוהבים ייעלם תחת המגבלות וגם פעילויות ייראו אחרת - סיור יקבים ייעשה בתיאום לפני שעה לכל מבקר ולא בקבוצות. כל מוצר תיירותי יחזור דרך הדגשים שלו. דחיפה דו כיוונית מצד האורחים ומצד המלונאים תניע את כלכלת התיירות".

המחיר הוא פקטור לדחיפה הזו.

"כן ולא. מצד אחד יש את מצב המשק ועלייה חסרת תקדים בשיעור מבקשי עבודה יחד עם ירידה בהכנסה פנויה. בתוך כך אנחנו יודעים שמחיר טוב מפריך את החשש, רואים את זה בסיני או בטורקיה. מצד שני, למלונאים יש עלויות כדי לעמוד בתקינה. מבנה התמחור שאני מציע הוא רב ממדי עם הצעות ערך לקהלים שונים, ממחיר בסיס נגיש ועד מחיר למוצר מקיף יותר".

במלונות הבוטיק האתגר שונה. בתמהיל האורחים מדובר בעיקר בתיירות חוץ. כעת עליהם לפנות לתיירי הפנים בניסיון לחזור לשגרה. לפי אבי זק, מבעלי מלון דריסקו בתל-אביב, "המצב הנוכחי שבו אנחנו סגורים הוא הדבר הכי זול לעשות אלא שבכל רמ"ח אברינו אנחנו אנשי אירוח ולא יכולים להמתין לקבל כבר את האורחים שלנו". התוכנית היא לפתוח את הדריסקו ב-14 במאי. "עד שלא אפתח לא נדע מה היה הדבר הנכון לעשות. אנחנו נערכים לריענון המלון ולחיטוי ולחידוד נהלי עבודה ואירוח. יש לנו תאריך יעד ואנחנו מאמינים שדברים יתבהרו לחומרה או להקלה כשתחום האירוח וההסעדה יקבל הבהרות לאופן הפעלתו".

בדריסקו של טרום המשבר עיקר האורחים היו תיירי חוץ - הם לא צפויים לחזור בקרוב.

"נכון. תיירות הפנים הייתה חזקה בסופי שבוע, וזה גם יהיה הקהל הראשון שיחזור למלון. היתרון שלנו הוא שאנחנו מלון קטן ואינטימי". את רמת המחירים שיציע לאורחים מגדיר זק "זה לא כמו לפתוח עסק חדש אלא לפתוח את העסק מחדש. כפי שפתחנו עם מחירים אטרקטיביים גם בחזרה תהיה הפחתה של 30%-35%. אנחנו רוצים לראות אורחים ולהחזיר את העובדים למסלול. אם בהתחלה נהיה מאוזנים נהיה מרוצים. הגל השני יהיה של תיירות עסקית, עם פתיחת השמים ורק לאחר מכן , בהתאם למדיניות של מדינות תיירות החוץ תחזור בהדרגה. באופן טבעי כיזמים אנחנו אופטימיים ואני מקווה שנתחיל לראות ברבעון הרביעי של 2020 תיירות נכנסת. מה שהיה לפני זה ייבנה לאט. מלונאים תמיד שמים בתחזית העסקית שלהם שני משברים משמעותיים. המשבר הזה חריף יותר מכל משבר אחר אבל גם אותו נעבור".

"בפיש לצימרים הזדמנות עסקית ושיווקית טובה"

האם הצימרים יהיו אלה שירוויחו על חשבון המלונות העירוניים בחסות המרחבים הפתוחים? "בפריפריה התיירות היא מנוע כלכלי מרכזי", אומר עודד פורת מנהל אגף התיירות בחברה הכלכלית גולן. "עד לפני חודשיים היה נדמה שהיא תתפוס יותר נפח, כשהיה מומנטום טוב. המשבר עצר את זה. מסוכנות לפיתוח תיירות הפכנו להיות סוכנות סיוע לעסקים קטנים".

בגולן יש כ-2,000 יחידות אירוח שלפי תוכנית משרד התיירות צפויים להיות הנהנים במעגל הראשון של החזרה לשגרה. התאריך שאליו מכוון פורת הוא לפתיחה בשבוע הראשון של מאי. "נכון לעכשיו המגבלה היחידה שיש לנו היא מגבלת התנועה. להבדיל ממלון, צימרים נשענים על בעל הבית וסביבתו וקל יותר להחזיר אותם לשגרה. היו כאלה שאירחו אנשים שנדרשו לבידוד אבל בלחץ של התושבים זה נגמר. אנחנו חושבים על חזרה לשגרה ומתדרכים את העוסקים בתחום לרבות מסעדות שיציעו למבקרים שירות של טייק אווי. מעל לכל ברור לנו שהנופשים יחפשו קודם כל נופש בריא ואחרי זה את ההנאה. החמרנו בהנחיות למשל עם דרישה לכביסה בחום של 90 מעלות ועם שאלון בריאות כדי לייצר ביטחון אצל האורחים שיגיעו. אנחנו רוצים שהקהל שיגיע יהיה מופתע לטובה. יש לצימרים הזדמנות עסקית ושיווקית טובה".

עד כמה נוצרה הזדמנות לתיירנים למשוך את תיירות הפנים שכבר הוכיחה שהיא מעדיפה לטוס לחו"ל במקום לנפוש בישראל?

לפי ד"ר כתר: "מצד אחד יש הזדמנות מצד שני ברור שזה זמני. כל עוד הגבולות הבינלאומיים סגורים תיירות הפנים תחגוג אבל ברגע שייפתחו הגבולות, עם כל הכבוד לבילוי ערב בראש פינה צריך לזכור את נושא התמורה בעד הכסף. עוד לפני המשבר בסקרים שקיים משרד התיירים השיבו תיירי הפנים שזה הדבר שהכי חשוב להם. מבנה העלויות פה שונה. גם התיירן הכי צנוע לא יכול למכור מוצר במחיר של חבילת נופש ביוון או באלבניה. לצרכנים בסוף יש זיכרון קצר, נופתע כמה מהר ספינה של מנו ספנות תחזור להיות מלאה".

החריג של קלאב הוטל אילת

חריג בנוף המלונות הוא מלון קלאב הוטל באילת, שבעליו קיבלו החלטה להשאיר אותו פתוח לאורך כל התקופה. המלון, שמונה 700 חדרים, עבר לפני המשבר שדרוג בהשקעה בהיקף של 120 מיליון שקל, מהלך שגם הוביל להחלטה שלא "לכבות את הלפיד" ולהשאיר אותו פתוח גם כשהתפוסה בתחילה עמדה על 10 חדרים, ולאט היא צמחה לתפוסה של 70-100 חדרים.

המלון, שמונה 700-800 עובדים בימי השגרה, צמצם את כוח-האדם וסגר את האוזרים הציבוריים, לרבות בריכות השחייה.

את ההחלטה להשאיר את המלון פתוח מנמקים כך: "למרות שבטווח קצר זה הפסדי, בהיבט העלות התפעולית לטווח הארוך זה עדיף. לפתוח מלון מחדש אחרי סגירה זה מהלך שונה מאשר להשאיר אותו פועל, גם אם במתכונת מצומצמת. בדיעבד אנחנו סבורים שזה היה נכון. התובנה הזו באה כעת עם התעוררות של מאות הזמנות למאי-יוני-יולי-אוגוסט".

בקלאב הוטל סבורים כי מבנה החדרים כדירות עם מטבחון לצד מבנה המלון - ולא כבניין גבוה המצריך שימוש תדיר במעליות - נזקפים לזכות המלון לצד הרצון של הציבור לצאת לנופש אחרי הסגר, בהתאם למגבלות.

לפי הרשת, 15% מתפוסת החדרים הם של בעלי הזכות לנופש (בעלי היחידות), כאשר מי שלא רצה להגיע לנפוש, קיבל אפשרות להמיר את חופשתו למועד אחר.

על השאיפה של ראש העיר אילת להשאיר את העיר סגורה, אומרים בקלאב הוטל כי "רצו להשאיר את אילת סגורה, אבל עובדה שהמלון היה פתוח, ואנשים שהגיעו".

לנושא המחיר, בקלאב הוטל מסבירים כי "המחירים נמוכים בעשרות אחוזים מהמחיר הרגיל"; ובאשר למהלך של הרחבת הפעילות, מדגישים שם כי "ביום שמשרד הבריאות ישחרר יותר את ההנחיות בכל הקשור לחדרי האוכל ולבריכות, התפוסה תגדל משמעותית, כי אנשים לא ייסעו לחו"ל. עם פתיחת הבריכות נגיע לתפוסה של 60%-70%, וזה נושא שייפתר בקרוב. אם היו מאפשרים לחזור לשגרה, לרבות הפעלה של תוכניות בידור והופעות, היינו מגיעים לתפוסה של הקיץ שעבר, שהגיע גם ל-94%".

להבדיל מהאג'נדה שלא לסגור את מלון קלאב הוטל אילת, מלון קלאב הוטל טבריה סגור ומסוגר. "זה סיפור אחר, ושם השיקולים הם אחרים", מנמקים ברשת. גם מלון הדירות קלאב אין באילת, המונה 182 יחידות, נותר סגור עד כה, והוא צפוי להיפתח בשבוע הבא.

עוד כתבות

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל