גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ההתאוששות מהמשבר תהיה איטית משחשבנו": אסטרטגיית היציאה של פרופ' מומי דהן

פרופ' מומי דהן סבור שהציבור זקוק למסר אמין מהמנהיגים, אבל גם לראות שיש אור בקצה המנהרה ● קורא לסיוע מסיבי למובטלים, כולל עצמאים, ולא מפחד להגיש את החשבון לדורות הבאים ● וגם מזהה הזדמנות לרפורמה: ביטול הטבות המס לחברות הענק

פרופ' מומי דהן, בית הספר פדרמן למדיניות ציבורית וממשל באוניברסיטה העברית / צילום: איל יצהר, גלובס
פרופ' מומי דהן, בית הספר פדרמן למדיניות ציבורית וממשל באוניברסיטה העברית / צילום: איל יצהר, גלובס

"צריך להבהיר לציבור את האמת הפשוטה לגבי המחיר וההתמודדות הארוכה שתידרש כנראה עם נגיף הקורונה, ולהצמיד לזה גם תקווה. יהיה גם יום שאחרי הקורונה", אומר פרופ' מומי דהן. "השילוב הזה הוא שילוב מאוד חשוב מנקודת ראות כלכלית. חלק מהזינוק של היום שאחרי תלוי במידה רבה בחיוניות של האנשים, ובמידת העצבות והדכדוך שהם יהיו שקועים בה. כאשר אתה אומר למישהו את האמת, ואחר כך אומר 'תשמע, יש גם תקווה ואור בסוף המנהרה' זה מסר יותר אמין - ואנחנו זקוקים לו".

"אנחנו זקוקים לו כי בשלב היציאה החוצה וההתאוששות, מידת הזינוק תהיה תלויה במידה רבה בעובי שכבת העצבות שלבשנו בימי הקורונה, וכמה מהר אנחנו נפטרים מהשכבה הזאת. ג'ון מיינרד קיינס דיבר בזמנו על רוח החיוניות, או animal spirit, שהיא אחת הרוחות שגורמת לכלכלה לנשב כלפי מעלה או מטה. ולכן מאוד חשוב להיות עם מסר אמין אבל גם לשלב בזה תקווה. הזינוק יהיה תלוי גם בזה".

פרופ' דהן, כלכלן המלמד בבית הספר פדרמן למדיניות ציבורית וממשל באוניברסיטה העברית בירושלים, מבהיר בראיון נרחב ל"גלובס" כי ההתאוששות מהמשבר הכלכלית תהיה ארוכה מכפי שרבים צפו תחילה, ומסביר למה נכון לגלגל חלק מעלות ההתמודדות אל כתפי הדורות הבאים. הוא מציע לשלם דמי אבטלה גם לעצמאים, ממליץ לנצל את המשבר כדי לבטל את הטבות המס לחברות ענק ומאמין שניהול הסיכונים בישראל מחמיר מדי. אבל לצד המדיניות והמעשים, הוא מדגיש כי יש חשיבות מכרעת גם למילים, למסרים שמגיעים מכיוון הצמרת הכלכלית בישראל.

"מדיניות ציבורית עושים לא רק עם כסף אלא גם עם שפה", אומר דהן. "הרטוריקה של סולידריות חברתית מאוד חשובה. היא לא עולה הרבה כסף, אבל היא בעלת ערך כלכלי עצום. הרטוריקה הזאת כמעט לא קיימת בישראל, גם לא בשלב ההתמודדות. למשל המעשה שעשה אמנון שעשוע, שהפגין סולידריות כלפי העובדים שלו. זה משהו שהיינו צריכים לראות ברמה המנהיגותית: שהמנהיגים הפוליטיים והכלכליים של ישראל היו פונים למעסיקים בישראל בשפה של סולידריות, שלא מובילה אותנו למצב שבו רבע מכוח העבודה נמצא באבטלה. זו שפה מאוד חשובה - והיא חייבת להיות אותנטית כי אחרת היא לא תתורגם למונחים מעשיים".

שוק מחנה יהודה בימי קורונה / צילום: רויטרס

ניהול סיכונים לא מושכל

"מנקודת ראות כלכלית", אומר דהן, "הדרך להתמודד עם נגיף מהסוג הזה היא בדרך שבה נהגו בישראל בתחילת הדרך. כלומר לעשות סגר מאוד חזק מההתחלה". במצב של אי ודאות, כמו זה ששרר בתחילת המשבר, הוא מסביר, כדאי להימנע מטעויות חריפות, ולכן הסגר המקיף בפתח משבר הקורונה היה החלטה נכונה. "בנוסף, הסגר הוא מהלך הסברתי מאוד חשוב שאומר לציבור 'תדעו לכם שיש כאן סיכון ואתם צריכים להתכונן אליו ולהיערך בהתאם'".

דהן אולי סבור שהתגובה הראשונית לקורונה הייתה מוצדקת, אבל הוא מסויג בהרבה לגבי מה שהגיע אחר כך. "השאלה לפי מה אתה מנהל את הסיכונים, ויש כאן ניהול סיכונים מאוד אכזרי וחריף. מצד אחד אתה רוצה להציל אנשים שעלולים לחלות בקורונה, כלומר להגן על חיי אדם. מצד שני, ההגנה על חיי אדם כרוכה בבלימה כלכלית שההשלכות שלה לא מסתיימות בזירה הכלכלית - יש לה גם השלכות בחיי אדם בטווח המיידי, ובעיקר בטווח הבינוני והארוך".

כלומר?
"ככל שאתה בולם יותר חזק את הפעילות הכלכלית, כלומר בולם את האנשים מלעבוד, לצרוך וכו', אז כמובן אתה מציל יותר חיי אדם בקורונה. אבל המחיר הוא שיהיה לך תקציב יותר קטן לבריאות, ברמה האישית והממשלתית, וגם לכל הדברים שמצילים חיי אדם - אלימות בדרכים, אלימות במשפחה, ואפשר לתת רשימה אינסופית".

אז איך מנהלים את הסיכונים?
"ניהול סיכונים תלוי בעיקר בקיבולת של מיטות טיפול נמרץ ומכונות הנשמה. ולטעמי, הוא היה בלתי מושכל. מהלך הפתיחה, כאמור, היה טוב בעיניי. אבל ההמשך היה סגירה מוגזמת, שלא ניהלה דו שיח עם הקיבולת המרבית של מערכת הבריאות. בהתחלה דיברו על 'לשטח את העקומה', כשהכוונה היא להתנהל לפי הקיבולת המרבית של מערכת הבריאות. אבל אנחנו, גם בשיא השיאים, הגענו למספר מכונות הנשמה שהוא 10% מהקיבולת המרבית".

דהן מבהיר: "כשאני אומר לפתוח אני לא מתכוון לפתוח באופן חסר אחריות לפעילות כלכלית אלא לנסות לנהל את זה דרך ההסתכלות על הקיבולת המרבית של מערכת הבריאות. ההחלטה לפני מספר שבועות לרדת מ-30% ל-15% מהפעילות הכלכלית הייתה מוגזמת וגם העיכוב בפתיחת הסגר פגעו בפעילות הכלכלית בלי שהסיכון לקריסת מערכת הבריאות הצדיק זאת".

מדוע נבחרה בישראל גישה מחמירה יותר לניהול סיכונים? דהן מציע כמה השערות. ראשית, הוא מסביר, במדיניות ציבורית יש נטייה מוכרת היטב לבחור במהלכים שיש להם תועלת מיידית אבל עלות שנדחית. "התועלת המיידית של להציל חולה קורונה גוברת על הצלת חיי אנשים שאנחנו לא יודעים מי הם בדיוק. הדבר השני הוא הבולטות. יש טבלאות של כמה אנשים מתו או חלו בקורונה. אין טבלאות של אנשים שהולכים למות כתוצאה מזה שנבלמה הפעילות הכלכלית בצורה מוגזמת".

לכך הוא מוסיף עוד שיקול שקשור למציאות הפוליטית בישראל בחודשים האחרונים: המצב המשפטי של ראש הממשלה נתניהו מביא לכך שהוא בעל "הון פוליטי מופחת" - "הוא נהנה מאמון רב בקרב תומכיו אבל מאמון נמוך במיוחד אצל כל השאר" - מה שמקשה עליו לקחת סיכון ולנקוט פעולות שמשמעותן עלולה להיות מספר מתים גדול.

אפשר להעלות הסתייגות מתבקשת: מערכת הבריאות אמנם ניצלה חלק קטן מהקיבולת שלה, אבל הסיבה לכך היא בדיוק העובדה שהיינו בסגר. "זה נכון", אומר דהן. "ברור לגמרי שאלמלא היה סגר לא היינו ב-10% מהקיבולת. לא הגענו חלילה, למצב כמו בניו יורק שבה הייתה קריסה של חלק ממערכת הבריאות. היינו רחוקים מאוד משם בזכות הסגר.

"אבל יש הבדל בין להגיע לקריסה של מערכת הבריאות לניצול של 10% מהיכולת המרבית של המערכת. מה שקרה כאן הוא שרק חלק קטן מהאוכלוסייה הישראלית נחשף לנגיף. אפשר לשחק על זמן ולהרוויח כל מיני דברים, אבל עד שהאוכלוסייה לא תזכה לחיסון - או דרך חסינות עדר או בחיסון רפואי - אתה תצטרך להתנהל בצורה כזאת או אחרת עם הנגיף. ולכן אני לא כל כך אוהב את הכותרת של הממשלה 'יחד ננצח את הנגיף'. אנחנו לא ננצח. אנחנו נצטרך לחיות עם הנגיף. הנגיף לא יודע על ההתלהבות שלנו, והוא ימשיך ויכה בנו.

"וזה אומר שאם אם מעט ישראלים נחשפו הייתה תקופה של תת תפוסה במערכת הבריאות. במובן מסוים - ושוב, זה ניהול סיכונים אכזרי, ואני מדבר בשפה שקשה לשמוע אותה - אבל למעשה לא ניצלת את מערכת הבריאות. כשאתה סוגר חזק יש לחץ חזק לפתוח והחשש הוא שהלחץ חזק מדי, שנגיע מתת תפוסה של מערכת הבריאות לתפוסת יתר של מערכת הבריאות. זה בדיוק מה שאנחנו לא רוצים שיקרה".

מה לגבי ההנחיה לחזור ליותר פעילות השבוע?
"נראה שזו החלטה נכונה לפתוח וגם ההנחיות נראות סבירות, אבל כלל העצירה שנקבע להמשך, 300 חולים קשים, נראה שוב עם שולי ביטחון מופרזים".

מי ישלם את מחיר המשבר

"לא חשבתי שבימי חיי אני אתקל במספר כזה של מובטלים", אומר דהן כשאנחנו עוברים לדבר על המחיר הכלכלי של המגיפה ושואלים האם הופתע מהזינוק המטאורי במספר דורשי דמי האבטלה. "אני מלמד כלכלה ומדבר על תקופת השפל הגדול, ואומר שבתקופה ההיא רבע מכוח העבודה האמריקאי היה מובטל - עכשיו אני מבין שלא הבנתי בכלל מה אני אומר. לתפוס את הממדים המפלצתיים של רבע מכוח העבודה שהוא ללא עבודה זה חוויה אנושית מזעזעת".

יש תחושה שאנחנו לא מעכלים עדיין את גודל המשבר.
"בטוח שלא", אומר דהן. "וככל שחולף הזמן אני פחות ופחות סבור שההתאוששות תהיה מהירה. ההתאוששות תהיה כנראה איטית ועם כאבים בלתי מבוטלים, יותר ארוכה משהרבה אנשים חשבו בתחילת הדרך, כולל אני. חשבנו שההתאוששות תהיה יותר מהירה, שביום ראשון חוזרים לעבודה אחרי השבת של הקורונה. כולם מניעים את המכוניות והמשק מתעורר לפעילות. זה לא יקרה.

"ואני חושב שהממשלה צריכה לתקשר לציבור את האמת הפשוטה והעצובה: הממשלה לא יכולה לבטל, להעלים, לאיין את הנזק שנגרם כתוצאה מהקורונה. היא לא יכולה לעשות את זה. היא לא כזאתי קוסמת. מה שהיא יכולה לעשות הוא לחלק את הנזק בצורה הוגנת".

מה זה אומר? 
"האחד - לעזור לאלה שניזוקו בצורה משמעותית. הקבוצה הכי משמעותית שניזוקה הם המובטלים, שיש להם כרית ביטחון קטנה. וזה יבוא על חשבון אלה שניזוקו פחות מהקורונה בתחום הכלכלי. האפשרות השנייה שעומדת בפני הממשלה היא להטיל חלק מהנזק על כתפי הדורות הבאים. ואני חושב שזה נכון. מגפה כזאת מגיעה בפעם במאה שנה, וזה בסדר לחלק את הנזק הזה עם אלה שיבואו. אנחנו עושים את זה כל הזמן. למשל בתחום הבריאותי. אנחנו מטילים מגבלות מאוד חריפות על הצעירים כדי להגן על הזקנים", ודהן מבהיר שהמגבלות האלה מוצדקות בהחלט בעיניו.

מה זה אומר להטיל חלק מהנזק על הדורות הבאים?
"הפירוש המעשי הוא שאני מרשה לממשלה לעשות גירעון הרבה יותר גדול ממה שבדרך כלל אני ארשה לה, כי גירעון פירושו מסים עתידיים שייפלו על הדורות הבאים. אחד הביטויים הקונקרטיים ביותר היה שהחשב הכללי הנפיק איגרת חוב למאה שנה - ומי ישלם את זה? בטח לא אנחנו, אנחנו לא נהיה פה עוד מאה שנה".

"זה דבר נכון להטיל חלק מהנזק הזה על כתפי הדורות הבאים, כדי לסייע למובטלים. ומבחינתי אין הבדל בין שכירים שנהיו מובטלים, עצמאים שנהיו מובטלים או בעלי שליטה שנעשו מובטלים. לא מעניין אותי מה היה המצב הקודם שלהם, הממשלה צריכה לסייע לאוכלוסייה הזאת בצורה נדיבה יחסית.

"זה המקום להגיד שביטוח האבטלה בישראל לא מתאים למצב הנוכחי. בדרך כלל ביטוח אבטלה מנסה למצוא איזון עדין בין לסייע לאדם במצוקה לבין החשש לניצול לרעה, שזה יסתיים באי חיפוש עבודה. אבל עכשיו הממשלה אומרת לאדם אתה לא יכול לעבוד. כלומר, כל הקריטריונים שנכונים לקבלת דמי אבטלה (בשגרה) לא רלוונטיים לחיים היום. כאשר אני קורא שאחד מתוך ארבעה לא עמד בקריטריונים אני מורט את השערות שאין לי. כאשר אתה אומר למישהו שהוא לא יכול לצאת מאה מטר מהבית - איך בדיוק אתה רוצה שהוא יחפש עבודה? בכלל, כל מנגנון ביטוח האבטלה איננו מתאים למצב הנוכחי, וצריך לטעמי להשעות את חוק ביטוח אבטלה לתקופה הקרובה".

ובמה היית מחליף אותו?
"הייתי אומר שמי שפונה לשירות התעסוקה, ומצהיר שהוא איבד את מקום עבודתו או שהוצא לחל"ת, יקבל סיוע, כמו שמקובל בביטוח אבטלה, על החלק הנדיב שלו. ואנחנו מאוד לא נדיבים בימים רגילים. ולא משנה אם למשל האדם היה עצמאי. זה לא רלוונטי".

"נקודה שנייה היא לגבי העסקים והחברות. אני חושב שצריך לסייע באמצעות הלוואות, ולא מענקים, למעט מקרים מאוד ייחודיים - וגם באותם מקרים ייחודיים אם הסיוע הוא בתמורה למענק אז רק בתמורה למניות".

ולכך דהן מוסיף עוד דגש: הוא מתנגד "בחריפות", למימון הוצאות הממשלה באמצעות הדפסת כסף, בין היתר לאור לקחי ישראל של שנות ה-70' וה-80', בהן הדפסת כסף הסתיימה בהיפר-אינפלציה.

דיברת על השימוש בגירעון כדרך להעביר נטל לדורות הבאים - האם הורדת תחזית דירוג האשראי של ישראל על ידי מודי'ס לא מהווה חשש מכיוון זה?
"הורדת תחזית הדירוג מספקת מידע לכך שהמחיר לדורות הבאים לא יהיה כנראה לפי שער הריבית שהיה לפני הקורונה. עדיין אני סבור שיש מקום לגירעון גדול מבימים של שגרה, והממשלה והציבור יידרשו להתאים את הגירעון המותר בהתאם לשינויים בשער הריבית שיקבע את גובה הנטל שיישאו בו הדורות הבאים".

הזכרת שהיית עוזר לאלה שנפגעו יותר באמצעות אלה שנפגעו פחות. התכוונת למגזר הציבורי למשל?
"בחלק מהמחיר יצטרכו לשאת אנשים במגזר הציבורי. אבל אתה לא רוצה למשל שאת הנזק יממנו האחיות או הרופאים או השוטרים שנמצאים בחזית המאבק. צריך לעשות את זה בצורה שלוקחת בחשבון שחלק מהאנשים במגזר הציבורי הם בדיוק הלוחמים הכי גדולים שלנו בימים האלה. הם לא רק מגיעים לעבודה, הם ממש מסכנים את חייהם ואת חיי המשפחות שלהם, וכל השאר נהנים מהתרומה שלהם. צריך לראות איך בדיוק מחלקים את הנזק. אנשים שיש להם יחסית רכוש גדול צריכים לשאת יותר בנטל, החלוקה הזאת של הנזק חייבת להיות יותר הוגנת. כל מי שניזוק פחות יצטרך לשאת קצת יותר במשא".

הדבות נדיבות מדי לחברות

מעבר להתמודדות המידיית עם המשבר, מה לגבי מהלכים גדולים יותר? כמו אחרים, גם דהן סבור שזו הזדמנות לרפורמות קשות, וכמו אחרים, גם לו יש רפורמה המועדפת עליו. "החוק לעידוד השקעות הון. זו הזדמנות להיפטר מהחוק הגרוע הזה. לפי אומדן משרד האוצר בתקציב לשנים 2019-2018, הטבות המס במסלול החלופי מסתכמות בקרוב ל-7 מיליארדי שקלים לשנה. אני לא רואה סיבה טובה שחברות גדולות ייהנו מהטבות המס האלה. צריך לסייע לאותם עצמאים שאיבדו את ההכנסה שלהם, חלק מזה צריך באמצעות ביטול הטבות נדיבות מדי לחברות שלא ראיתי להם טעם בימים של שגרה, וגם היום אני לא רואה בהם טעם".

מה לגבי הפנסיה התקציבית?
"יש מעט מאוד עובדים פעילים שנהנים מפנסיה תקציבית. אני למשל נכנסתי לאוניברסיטה העברית באוגוסט 2002, והפנסיה התקציבית באוניברסיטה העברית הפסיקה ארבעה חודשים קודם. וזה מאפשר לי גילוי: אני לא חלק מזה. הפנסיה התקציבית היא בעיקר כזאת שמקבלים אותה אנשים שיצאו משוק העבודה. אני לא פוסל את האפשרות, אם נגיע לשם, לקצץ גם בפנסיה התקציבית של אלה שמקבלים היום פנסיה".

אבל דהן מוסיף תזכורת: "השלב שאחרי ההתמודדות הוא השלב של ההתאוששות. נניח שהקורונה נעלמה. עדיין התאוששות תיקח זמן. לטעמי, חלק ממנה תהיה באמצעות הגדלת ביקושים. קיצוץ של שכר בשירות הציבורי, בטח של אנשים בשכר נמוך או פנסיונרים בשכר נמוך, לא תואם את המהלך הזה. אני דווקא הייתי מציע לתקן או לשקם את מדינת הרווחה כדרך מתוכנית היציאה, שתאפשר את הגדלת הביקושים".

למשל?
"למשל חיזוק מערכת הבריאות. לי מאוד צורם שיחידה 8200 עוזרת למערכת הבריאות לנתח את קצב ההדבקה. זה דבר נורמלי שמערכת הבריאות צריכה ילדים בני 20 שינתחו עבודה כשההתמחות שלהם היא בכלל במקום אחר?! זה לא יעלה על הדעת. אני שמח שזה קורה, אבל המבנה הנכון הוא שלמשרד הבריאות יהיו יכולות כאלה".

דהן, זה ברור, מאמין בחשיבותה של הממשלה בתחומים חיוניים. האם הוא מצטרף להערכות שהמשבר יחזיר את הממשלה הגדולה? "אני לא רוצה לערבב בין משאלות לב לבין תחזיות", הוא אומר, ומזכיר גם תרחישים נוסח סין, של ממשלה גדולה המגבילה באופן חריף את זכויות האדם. "זה יכול ללכת לכל מיני כיוונים. התקווה שלי היא שהאירוע הזה יראה עד כמה חשובה מדינת הרווחה. כי החיים שבריריים. אני כן יכול להגיד שיש לא מעט מחקרים שהראו שאנשים שחוו אירועים משבריים, בין אם אישיים ובין אם מצרפיים, הם תומכים יותר נלהבים במדינת הרווחה".

יש גם מי שאומר שביום שאחרי המגפה נצטרך להדק את החגורה.
"אני מאוד מקווה שיהיו גם קיצוצים וגם תוספות", אומר דהן. הוא, מבחינתו, מדבר על "שילוב. אני מניח שיהיה צריך לעשות את זה הדרגתית. יצטרכו בעתיד, אני לא יודע מתי יהיה העתיד הזה, לממן את זה באמצעות מסים. העלאת המסים תצטרך להיות מתונה ולהתפרס על הרבה שנים, ונצטרך לתקן את מה שלא עשינו טוב, אם זה הרעבת מערכת הבריאות ואם זה הרעבת מערכת הרווחה. יש לנו אתגרים לא פשוטים להמשך. לא נעשה אותם בשנה אחת. צריך ממשלה עם חזון ארוך טווח שתוביל בדיוק למקומות האלה. זה לא עניין להצעת התקציב לשנה הבאה. זה עניין להצעת התקציב ל-30 השנה הבאות". 

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר