גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות - הקנאות הכלכלית החדשה בארה"ב: "כל מה שיידרש"

המערכת האמריקאית משילה את כל עכבותיה בניסיון להישאר בחיים ● משמעת פיסקלית? היא נראית כמו צילום דוהה מ-1928

הנשיא היוצא הובר (משמאל) והנשיא הנכנס רוזוולט / צילום מתוך ויקימדיה - Photograph from Architect of the Capitol
הנשיא היוצא הובר (משמאל) והנשיא הנכנס רוזוולט / צילום מתוך ויקימדיה - Photograph from Architect of the Capitol

קורא אחד מואיל להסב את תשומת לבי לטעות דפוס בטור קודם. "כתבת שהדמוקרטים בארה"ב משלו בכיפה הפוליטית 50 שנה לאחר ניצחונם ב-1932. בוודאי התכוונת לכתוב 20 שנה, מפני שהלוא הם הפסידו את הנשיאות ב-1952".

לא, התכוונתי בהחלט ל-50 שנה. הדמוקרטים משלו בכיפה הפוליטית בזכות שליטתם הכמעט לא-מופרעת בקונגרס. הם כיוונו את פעולת החקיקה של ארה"ב, ושלושת הנשיאים הרפובליקאים, או שניים וחצי, בין 1952 ל-1976, הניחו להם להכתיב את הקצב.

הדמוקרטים השתמשו ברוב שלהם כדי להגדיל באופן היסטורי את תפקידה של הממשלה בכלכלה. הם יצרו בפעם הראשונה בתולדות ארה"ב רשת ביטחון חברתית: ביטוח לאומי, ביטוח רפואי למעוטי-יכולת ולקשישים, שכר מינימום פדרלי, תלושי מזון, מענקי אבטלה. והם אימצו את החקיקה המקפת ביותר בתולדות ארה"ב לשיווי זכויות האזרח ולהבטחת הזכות להצביע.

הבכורה הדמוקרטית נולדה על עיי ההריסות של השפל הכלכלי הגדול, זה שנולד בסוף 1929, ונמשך, בדרגות משתנות של עוצמה, עד שארה"ב הצטרפה אל מלחמת העולם השנייה, 11 שנה אחר כך.

שנות ה-20 של המאה ה-20 עמדו בסימן אישור של תבניות מחשבה, שאמריקאים קוראים "שמרניות" ואירופים קוראים "ליברליות": שוק חופשי, ממשלה מרוחקת, פיקוח מוגבל.

כאשר התחיל המשבר הקוסמי ששינה את מהלך ההיסטוריה, לארה"ב היה נשיא רפובליקאי שזה מקרוב נבחר. שמו היה הרברט הובר. הוא היה מבורך בכישורים יוצאים מגדר הרגיל. במובנים רבים, הוא היה מוכן לנשיאות יותר מכל קודמיו.

כאשר קודמיו רצו ליישב משברים, הם היו קוראים להובר. הוא האכיל את הרעבים באירופה של ימי מלחמת העולם הראשונה. כשארה"ב הצטרפה למלחמה, הוא הופקד על אספקת מזון סדירה לאמריקאים. הוא הועמד בראש מאמץ ההצלה של קורבנות המיסיסיפי, לאחר ההצפות הגדולות ביותר בתולדות ארה"ב, ב-1927.

אבל הוא לא הצליח להציל את מיליוני קורבנותיו של השפל הגדול. המונים רעבו ללחם. פחד השתלט על הארץ העשירה ביותר בעולם. כאשר המוני חיילים משוחררים עלו על וושינגטון, ב-1932, בדרישה לקבל בונוס כדי שיוכלו לפרנס את משפחותיהם, הובר שיסה בהם טנקים.

"כולנו קיינסיאנים"

הובר יצא מגדרו לאזן את תקציב הממשלה. זה משהו שהיה מובן מאליו בשעתו. אחריות פיסקלית הייתה כורח המציאות. אגב, רוב הדמוקרטים הסכימו איתה, כולל יריבו של הובר בבחירות של 1932, פרנקלין דלאנו רוזוולט.

אבל רוזוולט שינה את טעמו. הכלכלן והוגה הדעות ג'ון מיינארד קיינס, אחד האנשים החכמים ביותר של המאה ה-20, כתב את ספר הספרים של הכלכלה המדינית, 'התיאוריה הכללית של תעסוקה, ריבית וכסף', שהעניק את הבסיס התיאורטי לתקציבים גירעוניים בזמן משבר.

בסוף חייו היו לקיינס הרהורי חרטה, אבל הוא נעשה הנביא של פרקטיקה כלכלית חדשה, אשר כיוונה את הדמוקרטיות המערביות במשך עשרות שנים, והייתה מזוהה בארה"ב עם המפלגה הדמוקרטית. נשיא רפובליקאי, ריצ'רד ניקסון, אמר 30 שנה ויותר אחר כך, "כולנו קיינסיאנים". לזה התכוונתי כשכתבתי על 50 שנות הבכורה הדמוקרטית.

"הממשלה הגדולה"

סביב 1980, רונלד רייגן ומרגרט תאצ'ר אסרו מלחמה על הגיונה של הכלכלה הקיינסיאנית. רייגן הטיל על דורו את המשימה לכווץ את "הממשלה הגדולה" מיסודן של שנות ה-30. למרבה האירוניה, המשימה הזו הושגה בין השאר באמצעות הגדלה מסיבית של הגירעון.

אירוניה אחרת הייתה שבין רייגן לדונלד טראמפ, רק נשיא אחד עסק ברצינות בניסיון לאזן את התקציב: הדמוקרט ביל קלינטון, בין השאר באמצעות מסים חדשים. אבל מחוץ לשנתיים-שלוש תחת קלינטון, הגירעון הוסיף לתפוח.

הכול כמובן בטל בשישים לעומת ימי הקורונה. בסוף שנת הכספים הנוכחית בארה"ב (מסתיימת בספטמבר), לממשלה יהיה גירעון של 3.8 טריליון דולר, 18.6% של התוצר המקומי הגולמי. ב-2022, החוב הלאומי של ארה"ב יעמוד על 106% של התמ"ג (נתוני 'הוועדה למען תקציב פדרלי אחראי').

המפלגה הרפובליקאית היא עכשיו שושבינה שוות זכויות בהנפקת ההקצאות הגירעוניות ביותר בדברי ימי האדם. אנשי ימין שהעדיפו כי תיבש ימינם לפני שיצביעו לטובת דולר גירעוני אחד ויחיד מצביעים עכשיו כלאחר יד לטובת מישכון של מישכון של מישכון המשכנתא. הם עושים כן כי אין ברירה. את מקום קנאותו של הרברט הובר באיזון התקציב תופסת קנאות חדשה: "כל מה שיידרש" (whatever it takes).

זה מה שאומר, או לפחות עושה, ג'רום פאוול, נגיד הבנק המרכזי של ארה"ב. הטור הזה נכתב לפני פגישת ההנהלה של הבנק ביום ד' השבוע. לפני הפגישה אמרו יודעי דבר שיש כלים חדשים באמתחתו של פאוול. חדשים? לאחר שהוא איפס את הריבית והציף את המערכת הבנקאית בדולרים זולים?

"עסקה של אמריקה"

הרפובליקאים חולמים עכשיו בהקיץ שהם יצליחו להחזיר את עטרת המשמעת הפיסקלית אל יושנה. אין זה אלא הד קלוש של תקוות קודמות, לפני ארבעים שנה, למחות את עקבות הרפורמות הגדולות של רוזוולט משנות ה-30.

הנשיא רייגן נתן לתקווה הזו ביטוי סמלי: הוא תלה במשרדו דיוקן של קלווין קולידג', הנשיא הרפובליקאי האחרון לפני השפל הגדול. קולידג' זכור על המימרה "עסקה של אמריקה הוא עסקים". הוא לא חשב שעסקה של הממשלה הוא להתערב בעסקים. רייגן אהב להגיד כי "הממשלה אינה יכולה לפתור בעיות מפני שהיא-היא הבעיה".

מה מאוד התרחקנו מן הימים ההם ומן התקוות ההן. דונלד טראמפ התחיל את התהליך של ניתוק הימין האמריקאי ממורשתו הליברלית/גלובליסטית. אסון הקורונה מביא את התהליך הזה אל שיאו, או אל מיצויו. המערכת משילה את כל עכבותיה בניסיון להישאר בחיים.

עוד כתבות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

תיקון והתנצלות

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים