גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

דעה - הנה הם באים השטרות הירוקים: האם הדפסת כסף יכולה להחליף את אובדן התפוקה האמיתית?

האם פייק-כסף יכול להחליף את אובדן התפוקה האמיתית, או שהוא רק יחלק את ההפסד באופן בלתי שוויוני בין האוחזים בכסף? והאם מניפולציה אינסופית במחירי המניות והצלת הרוכשים של אג"ח זבל על ידי הפד, תצליח להאכיל עשרות מיליוני מובטלים? ● הקורונה והכלכלה - מה הלאה?

שר האוצר האמריקאי סטיבן מנושין, בוחן גלופה של שטרות דולר במטבעה הלאומית האמריקאית בוושינגטון, 2017 / צילום: Jacquelyn Martin, Associated Press
שר האוצר האמריקאי סטיבן מנושין, בוחן גלופה של שטרות דולר במטבעה הלאומית האמריקאית בוושינגטון, 2017 / צילום: Jacquelyn Martin, Associated Press

בין התמונות הקשות מניו יורק ומסיבות העיתונאים המביכות עם המפקד העליון מוושינגטון, הנשיא דונלד טראמפ, מעטים מבחינים כי לנגד עיננו מתפתח ניסוי שלא היה כמוהו במהות של הכסף.

התכנית להתמודד עם ההשפעות הכלכליות של אירוע הקורונה היא אחת ואין בלתה: הפדרל רזרב ידפיס והממשל יגדיל את תקציבו כך שישולמו כל הוצאה וחשבון, ויכוסה כל חוב והפסד. וכך אף שהמשק, כולו או חלקים ממנו, יושבת לתקופה ששיעורה אינו ידוע, בזכות מכונת הדפוס של הפד אפילו מחירי המניות יוותרו ללא פגע. ההדפסה וחלוקת הכספים המסיבית המובטחת עומדת בשלב זה על מעל ששה טריליון דולר ועוד היד נטויה. ההיקף והסכומים הם ללא תקדים, אך הוויכוח על יעילותה של הדפסה מסיבית כדרך לעכב את התפוצצותה של בועה ולהבטיח פריחה אינו חדש כלל ועיקר.

בשנת 1792 לאחר שהסתיימה מלחמת השחרור מהשלטון הבריטי קבע הקונגרס הצעיר כי המטבע החוקי של ארצות הברית יהיה הדולר, אשר יבוסס על מתכות הזהב והכסף אשר מהם יהיו עשויים המטבעות שבמחזור. בשנת 1812 משרד האוצר הנפיק לראשונה גם שטרות ואלו היו ברי המרה למתכות. כדי לממן את הוצאותיה בזמן מלחמת האזרחים (1861־1865) החלה ממשלת ארה"ב ,שהפכה דה פקטו לממשלת מדינות האיחוד הצפוניות, להנפיק שטרות כסף שלא היו ברי המרה לזהב. בגלל צבעם הירוק העז השטרות כונו "גרינבאקס".

הייצור המסיבי של המטבע החדש יחד עם הביקוש העצום בתעשיות המתכת והתחבורה בגין המלחמה הביאו עם סיומה לבום גדול בתעשיית הרכבות, ומסילות ברזל הונחו לאורך ורוחב כל היבשת. את הגאות הגדולה הוביל תעשיין ופייננסייר בשם ג'י קוק מפילדלפיה. באמצעות חברת ההשקעות בבעלותו הוא מימן והניח יותר מ־50 אלף קילומטרים של מסילות. פרויקטי הענק האלו גם זכו למענקי אדמה מהממשלה הפדרלית בהיקף של עשרות רבות של מיליוני דונמים. הפעילות המסיבית הזו הפכה את קוק לאחד המעסיקים הגדולים במשק ואת בית ההשקעות שלו לצומת פיננסית מרכזית אשר עסקה בגיוסי ענק של הון.

"תיאוריות עלובות של כסף‏־קשה"

בשנים שלאחר המלחמה הקונגרס היה נחוש לנטוש את ייצור "הגרינבאקס" ולחזור למשטר מוניטרי של כסף קשה המבוסס על הזהב והכסף. ההחלטה הכעיסה רבים. בשנת 1869 כתב קוק "למה שמדינתנו הגדולה והנשגבת תוקטן ופעילויותיה (הכלכליות) יוקפאו, על ידי התיאוריות העלובות של 'כסף¬ קשה' השייכות לעבר".

אך בעוד הגאות מעשירה את מר קוק, שפע הכסף החדש בשטח הביא לייצור יתר. עודף המסילות הביא לירידה מתמשכת במחירי ההובלה, ויכולת ההחזר של החובות שנלקחו לטובת בנייה של עשרות אלפי הקילומטרים של מסילה הפכה לבלתי אפשרי.

הפסקת ייצור הגרינבאקס ומשבר המחירים האמור הבטיחו את השלב הבא. בתחילת ספטמבר 1873 הבום הכלכלי, שהיה מבוסס במידה רבה על האשראי והכסף המודפס, הפך למפולת. עד סוף אותו חודש ג'יי קוק בע"מ, חברת הפיננסים הגדולה באמריקה, התמוטטה. פאניקה החלה להתפשט בוול סטריט. את שהתרחש אח"כ תיאר הניו יורק טיימס: "הברוקרים רצו החוצה מבניין הבורסה אחד על השני בריצה מטורפת להגיע למשרדיהם... השוק החל לרדת במהירות... השמועה אודות הפאניקה התפשטה בכל דאון־טאוון ומאות אנשים שהחזיקו במניות בתקווה שיעלו, רצו למשרדי הברוקרים שלהם בדרישה למכור אותם מיד. המחירים צנחו באופן כה מהיר שאיש לא יכול היה לעצרם".

בימים שבאו אחר כך עוד בנקים ומוסדות פיננסיים פשטו את הרגל והבורסה נסגרה ל־10 ימים. בתגובה הודיע הממשלה כי תרכוש 10 מיליון דולר של אג"ח של הבנקים (כ־270 מיליון דולרים במונחים של ימינו), והנשיא גרנט נסע לניו יורק להיפגש עם משלחת בנקאים שהתחננה להגדלת הנזילות בכל דרך אפשרית, מזהירים כי אם הממשלה לא תבוא מיד לעזרת וול סטריט, המדינה כולה תפשוט את הרגל. אך הנשיא, גיבור מלחמת האזרחים אשר לא בנה את תהילתו הפוליטית על המחירים בשוק המניות, לא נבהל.

מפלגת השטרות הירוקים

נזילות לא יוצרה וכספים נוספים לא הוזרמו. הבורסה נפתחה לאחר כשבועיים והתיקונים בשווקים נמשכו עוד חודשים. חלקים גדולים מהחובות שנלקחו לבנייה המסיבית והמיותרת של המסילות נמחקו, וקצב בניית מסילות חדשות נפל ביותר מ־75%. בעקבות ההתרחשויות החל מיתון במשק, שמנשך עוד שלוש שנים נוספות. הירידה הדרמטית בבניית המסילות הביאה גם לירידה דרמתית במחירי האדמות החקלאיות עליהן הונחו המסילות. האירועים אלו הביאו גם להקמתה של מפלגה פוליטית חדשה - "מפלגת הגרינבאקס". זו הייתה תנועה פופוליסטית, בעיקר של חקלאים ובעלי קרקעות שבאותם ימים היו קבוצה גדולה מאוד באמריקה. המפלגה שמה במרכז המצע שלה את הדרישה לייצור עוד מאותם גרינבאקס או במילים אחרות החקלאים דרשו להרחיב את אספקת הכסף.

בסדרת ויכוחים ודיונים פומביים הסביר דובר מרכזי, גנרל בדימוס בשם תומס איווינג, את דרישת המפלגה לייצור עוד כסף. "עוד גרינבאקס פירושו תחייה של התעשייה, עוד גרינבאקס פירושו עוד כסף... הרחבת כמות הכסף שתמנע שיתוק של מקומות העבודה. עוד גרינבאקס פירושו שהעסקים במדינה הזו יחיו ולא ימותו". בשנת 1878 המפלגה הצליחה להביא לבחירתם של 14 חברים לקונגרס מטעמה. אך מפלגת ה"הרחבה הכמותית" כפי שלבטח הייתה נקראת היום, לא הצליחה לצבור תאוצה. הדולר חזר להיות מבוסס על המתכות, הזהב והכסף, ועמה נעלמה גם האינפלציה שבאה בעקבות ייצור הגרינבאקס בזמן המלחמה. בשנת 1879 אמריקה יצאה לחלוטין מהמיתון שהחל עם התמוטטות בועת הרכבות, שוק המניות החל שוב לעלות ומפלגת הגרינבאקס התאיידה לתוך ההיסטוריה.

הקאמבק של הגרינבאקס

עם החזרה לכסף מבוסס מתכות הקונגרס גם העביר את המערכת המוניטרית להיות מבוססת על זהב בלבד. ובשנת 1900 נקבעה בחוק הגבלה על כמות הכסף שהאוצר יוכל לייצר. הקמת הפדרל רזרב בשנת 1913 העביר את הסמכות לייצור הכסף אליו, אך החוק האמור נותר בתוקף. הפדרל רזרב היה חייב לקיים רזרבה של 40% בזהב על הכסף שבמחזור. חובה זו התקיימה, אף כי צומצמה ל־25% לאחר מלחמת העולם השנייה, עד 1968.

150 שנה חלפו וחזונו של ג'יי קוק ניצח. הרעיונות של מפלגת הגרינבאקס זכו בכל 535 המושבים של בתי המחוקקים בארה"ב וכן גם בבית הלבן. נכון לתחילת השבוע המאזן של הפדרל רזרב, סך הכסף שהוא מדפיס, גדל בכמעט 3 טריליון דולר מאז החל משבר הקורונה. על פי הערכות שונות מבול ההדפסות הנוכחי יביא את הגרעון הממשלתי לשנת 2020 לשיא של לפחות 4 טריליון דולר - כ־20% מהתמ"ג. לא יבשה הדיו על חוק הסיוע הקודם לעסקים קטנים בסך 349 מיליארד דולר וחוק סיוע חדש בסך של כמעט חצי טריליון נוספים הועבר בשבוע שעבר. זאת לאחר שהתברר כי ה"העסקים הקטנים", שקיבלו את רוב רובו של הסיוע הראשון היו חברות גדולות וציבוריות, עם מנהלים כמו אלו של ארבע חברות התעופה הגדולות, אשר בין 2017 ל־2019 לקחו הביתה במצורף כ־150 מיליון דולר בזמן שהם מוציאים את כל רווחי החברות על רכישה עצמית של מניות.

בתחילת המאה ה־19 הכלכלן הצרפתי ג'אן באפטיסט סאיי (1767־1832) הבין והסביר לעולם את הרעיון כי ייצור מוצרים ושירותים הוא הוא שמאפשר לאנשים לצרוך אותם ולכן קיומם וייצורם של המוצרים והשירותים הוא שנותן לכסף את ערכו ולא להיפך. לשם המחשה: גם מיליון דולר אצל אדם אבוד בלב מדבר סהרה לא יצילו אותו ממוות בצמא ולפיכך שווים הממשי יהיה אפס.

במורגן סטנלי העריכו לפני כשבועיים כי התפוקה במשק האמריקאי תיפול ב־38% ברבעון השני של השנה. לפי גולדמן זאקס ההתכווצות תעמוד על 34%. את שהמשק האמריקאי לא יצר השנה, המכוניות שלא נבנו או יבנו, הלילות בהם עמדו ויעמדו המלונות ריקים, הטיסות שלא המריאו, והעוגות שלא נאפו והוגשו בבתי קפה, שום הדפסה מסיבית של כסף לא יחזירו. אך בניגוד לקונגרס וציבור הבוחרים מודל 1880, עתה אמריקה וקברניטיה מאמינים כי ניתן להדפיס עושר יש מאין, וכך להשלים את התפוקה שאבדה ועוד תאבד בחודשים ובשנים שלפנינו. נותר אפוא להמתין לתוצאות הניסוי הגדול ביותר בתולדות האדם המודרני.

האם פייק־כסף המיוצר מהאוויר יכול להחליף את אובדן התפוקה האמיתית, או שהוא רק יחלק את ההפסד באופן בלתי שוויוני בין האוחזים בכסף? והאם מניפולציה אינסופית במחירי המניות והצלת הרוכשים של אג"ח זבל על ידי הפד, יכולה להאכיל עשרות מיליוני מובטלים? רק הזמן יגיד.

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בעמק הסיליקון זה 22 שנה. מחבר הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com. בטוויטר: chanansteinhart

עוד כתבות

אור ארבל, מנכ''ל ומייסד טופו AI ודובי ספקטור, מנכ''ל איי סי דיגיטל / צילומים: יחצ

"פחות עבודה ידנית": כך תיראה 2027 בענף הפרסום

פלטפורמת השיווק מבוססת בינה מלאכותית שתתפוס אחיזה בענף הפרסום הישראלי ● בנק הפועלים משיק מתחם שמציע פעילות לילדים בנושא צרכנות נבונה וחינוך פיננסי ● אירועים ומינויים

חן ליכטנשטיין, מנכ''ל צים

צמיחה בהכנסות צים ברבעון השני, הרווח הנקי יותר מהכפיל עצמו

חברת התובלה הימית דיווחה על הכנסות בגובה 1.78 מיליארד דולר ורווח נקי בגובה 64 מיליון דולר - שיפור משמעותי לעומת 24 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד

אילוסטרציה: shutterstock

מתקפת ענק על האקדמיה והממשל: נחשפה רשת הסייבר של משמרות המהפכה

כותרות העיתונים בעולם: ארה"ב מאשימה 17 האקרים במבצע סייבר ענק, למה ממשל טראמפ שומר על איפוק מול התקיפות האיראניות, והניסיונות הדיפלומטיים להסדרת המצב בעזה נתקלים בפערים בשטח ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות קלות לאחר האיום החדש של טראמפ; והמניה שזינקה 177% ביום

גלובס מגיש עדכון ראשון לגבי מצב השווקים מסביב לעולם ● והבוקר: צעדי האוצר האמריקאי מאוששים את האג"ח והמניות, ברקע איומי טראמפ על איראן ● ענקיות השבבים מזניקות את אסיה, פתיחה ירוקה צפויה בוול סטריט ● הלחץ הפיסקלי מאיים על הדולר ● וגם:JPMorgan ממליץ על סקטור התקשורת

מכלית בריטית במצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

הצבא האמריקאי הקים בחשאי נתיב שיט לכניסה וליציאה ממצר הורמוז

צבא ארה"ב הקים נתיב שיט חשאי במצר הורמוז להעברת נפט, ומדי יום מועברות בנתיב כ-10 מיליון חביות נפט לשוק העולמי ● דיווחים בלבנון: חיל האוויר הישראלי תקף במרחב רכס עלי טאהר במהלך הלילה ● דיווח: החות'ים בתימן מתכוננים להסלמה עם סעודיה ושוקלים גם מבצע קרקעי ● עדכונים שוטפים

הנפקת נובולוג / צילום: גיא אסיאג

עודד פוזיס משלים את המהפיכה בנובולוג: גם המנכ"ל וסמנכ"ל הכספים הולכים הביתה

מנכ"ל נובולוג אביעד בוסי וסמנכ"ל הכספים יניב וידבסקי יסיימו את תפקידם בעוד ארבעה חודשים ● העזיבה מגיעה לאחר שמשפחת פוזיס ביססה שליטה של 44% בנובולוג והחליפה את דירקטוריון החברה ● נובולוג מתמודדת עם קשיים עסקיים בשנים האחרונות, וכעת עודד פוזיס צפוי להוביל תוכנית אסטרטגית חדשה

כטב''ם מתאבד מדגם הירו 120 SF / צילום: חברת UVISION

החברה הישראלית שתמכור לארה"ב מל"טים מתאבדים

Uvision הישראלית זכתה בחוזה נוסף לאספקת מל"טים לצבא ארה"ב ● איחוד האמירויות מרחיבה את מערך ה־THAAD שלה מול האיום האיראני ● וגם: השימוש יוצא הדופן של אוקראינה בשלדות מטוסים אזרחיים סיניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חנות של קסטרו / צילום: אסיה רביבו

קסטרו מגדילה את הרווח הנקי, ובוחנת את פעילות הקוסמטיקה

קבוצת קסטרו–הודיס הגדילה ברבעון השני את הכנסותיה בכ־15%, וכמעט הכפילה את הרווח הנקי שלה ● למרות הצמיחה, המכירות בחנויות הזהות ירדו לאחר התאמת השפעת המצב הביטחוני ● מי שבלטה בצמיחה משמעותית הייתה אורבניקה

שר ההגנה האמריקאי פיט הגסת' / צילום: Reuters, Aris Martinez

שרים ומיליארדרים רודפים אחרי הטרנד החם. הרופאים מזהירים

שר ההגנה של ארה"ב הכריז על כוונתו לבדוק את רמות ההורמון הגברי בכל חייל שעבר את גיל 30 ● למה הפכו תוספי הטסטוסטרון פופולריים עכשיו, והאם הם עלולים להיות מסוכנים? ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש

פרויקט התחדשות עירונית / צילום: תמר מצפי

בגלל חלון אחד: הלכה חדשה קובעת שפגיעה קניינית אינה עוד "כרטיס יציאה" אוטומטי בפינוי־בינוי

ועדת הערר דחתה בקשה להיתר בנייה, בשל התנגדות של דיירים שנאלצו לוותר על חלון אחד בדירתם בגלל פרויקט ההתחדשות העירונית ● השופט החזיר את התיק לוועדה המקומית וקבע שעליה לבחון אופציות נוספות

בצלאל (בוצי) מכליס מנכ''ל אלביט; ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור; עדי לויתן, מנכ''לית אנלייט / צילום: ענבל מרמרי, טל שחר

המניות המועדפות והסכומים: הצצה לתיקים של המשקיעים ששינו את הכללים

פסגות, שמנהלת 47 אלף חשבונות מסחר עצמאי, חושפת את העדפות הסוחרים הפרטיים שפועלים דרכה ● הללו אוהבים את המדדים S&P 500 ות"א 125, את מניות טכנולוגיה, את הבנקים ואת קרנות הביטקוין ● ואילו עוד השקעות מועדפות עליהם בארץ ובחו"ל?

ארקדי וולוז', מנכ''ל נביוס

ממגדלי אקרו בתל אביב: החברה שזינקה 220% והשורטיסט ששם עליה עין

נביוס, ספקית שירותי הבינה המלאכותית שפועלת ממגדל אקרו בתל אביב, משכירה מתקנים ושטחים לענקיות הענן והפכה למובילת שוק ● המניה נסקה, אך מייקל ברי טוען כי חישוב חשבונאי גורם לה להיראות טוב מדי

מרכז אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד

מאינטל לאנבידיה: הכלכלה הישראלית שוב מהמרת על ענקית טכנולוגיה אחת

נתוני הצמיחה שפורסמו השבוע הציפו את התלות הישראלית בענקית השבבים אנבידיה ● אלא שבניגוד לעבר, בו אינטל הייתה החברה הדומיננטית בתעשייה המקומית, הפעם מדובר בסיכון מסוג חדש: הייצור מתבצע בחו"ל והמוצרים כלל לא עוברים דרך ישראל ● וגם: האם ענקית השבבים בדרך לקבל הטבות מהמדינה?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות השבבים גררו מטה את ת"א 35

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.2% ● טאואר ונובה צנחו בכ-7%, על רקע הירידות בסקטור השבבים בוול סטריט ● מנועי בית שמש, קבוצת דלק וכלל קפצו בעקבות דוחות חיוביים ● מניות השבבים הדואליות מעיבות על הבורסה ● בנק אוף אמריקה מזהיר את המשקיעים: "הכול חוץ מאג"ח" ● טריליון דולר בחלל: גולדמן זאקס מסמן את יעד ההשקעות הבא

הרכבת הקלה בירושלים / צילום: צוות תכנית אב לתחבורה

לא כמו בתל אביב: רשת הרכבות הקלות הראשונה בירושלים יוצאת לדרך

15 שנה לאחר פתיחת הקו האדום, המקטע הראשון של הקו הירוק צפוי להיפתח ביום שישי ולחבר בין אזור הטורים למלחה ● יחד עם הקו האדום, הוא ייצור לראשונה בישראל רשת של רכבות קלות, עם שתי נקודות מעבר בין הקווים ● בחודשים הקרובים צפוי להיפתח מקטע נוסף לגילה, ובהמשך תורחב הרשת גם להר הצופים ולבר אילן

ד''ר שמואל חרל''פ ז''ל / צילום: כפיר זיו

הלך לעולמו שמואל חרל"פ, מבכירי אנשי העסקים והפילנתרופיה בישראל

ד"ר שמואל חרל"פ, שנפטר הבוקר בגיל 82, עמד במשך עשרות שנים בראש כלמוביל, קבוצת הרכב הגדולה בישראל ● לצד פעילותו העסקית, ניהל יחד עם אשתו ענת פעילות פילנתרופיה ענפה שכללה תרומות במאות מיליוני שקלים

דנה עזריאלי / צילום: זיו קורן

דוחות עזריאלי: הפדיונות בקניונים קפצו, ומה שחק את הרווח הנקי?

קבוצת עזריאלי מסכמת את הרבעון השני של 2026 עם עלייה קלה בדמי השכירות נטו שהסתכמו בכ-651 מיליון שקל, לעומת כ-648 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד ● עם זאת, בכל הנוגע לתחום ה-Data Centers נרשמה ירידה ב-NOI ל-103 מיליון שקל, לעומת 115 מיליון שקל ברבעון המקביל

דגם של טיל בליסטי איראני בהפגה נגד בטהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: איראן "שוקלת" תקיפת מטרות אירופיות אם הלחימה תתחדש

טהרן בוחנת תקיפות נגד יעדים באירופה, בהם בסיסים בבולגריה ובקפריסין, לצד אפשרות לשיבוש כבלי תקשורת במצר הורמוז במקרה של הסלמה מול ארה"ב

שיאים בתשואות האג''ח מסביב לעולם / צילום: נוצר באמצעות AI

לא ראינו תשואות כאלה בשוק האג"ח עשרות שנים. כך תוכלו להרוויח מהן

איגרות החוב הממשלתיות שוברות שיאי תשואה מסביב לעולם ● האם הנתון שמשקף סיכון גובר בשווקים הוא גם הזדמנות השקעה לחובבי האג"ח? ● המומחים מעריכים שהתשואות הגבוהות "משנות את שיקולי המשקיעים", ומנגד מזהירים: "אין ארוחות חינם"

חזרה ללימודים / צילום: תמר מצפי

מתכוננים לשנת הלימודים: מכירות האופנה, הסלולר ומוצרי החשמל מזנקות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עליות בכלל הענפים הבולטים - ועל התמתנות בענף התיירות