גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: ראש ממשלה - כן, ראש ממשלה חלופי - לא

בתחילת השבוע יתכנסו 11 שופטי בג"ץ לדון בעתירות שמבקשות להדיח מתפקידו את בנימין נתניהו • עיון בהלכות בית המשפט העליון לגבי שרים וראשי ערים שהוגשו נגדם כתבי אישום מצביע על ההחלטה שאליה עשויים להגיע שופטי בג"ץ בעניין ראש הממשלה

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: אמיל סלמן-הארץ
בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: אמיל סלמן-הארץ

"כתב האישום מכיל טענות בדבר מעשי שחיתות שהם מפליגים בחומרתם. כתב האישום אינו פסק דין. הוא רק משקף מהו חומר הראיות לכאורה שנאסף על ידי התביעה הכללית. אולם לצורך המשך כהונה בממשלה יש משמעות גם לראיות לכאורה שגובשו בכתב האישום, אשר עומד לפני הציבור". כך כתבו בספטמבר 1993 חמשת שופטי בית המשפט העליון דאז, מאיר שמגר, אהרן ברק, דב לוין, אליעזר גולדברג ואליהו מצא, בפסק הדין שבו כפו את הפסקת כהונתו כחבר הממשלה של השר אריה דרעי, עקב כתב האישום שהוגש נגדו בגין שוחד ועבירות נוספות.

ביום ראשון בשבוע הבא יתכנסו בבית המשפט העליון בגבעת רם בירושלים 11 שופטים בראשות הנשיאה, אסתר חיות, והם יצטרכו להכריע בעתירות המבקשות שלא לאפשר לבנימין נתניהו להמשיך לכהן כראש ממשלה, עקב כתב האישום שהוגש נגדו על ידי היועמ"ש בדין שוחד, מרמה והפרת אמונים. אחת מנקודות המוצא של העתירות היא ההלכה שנקבעה בעניינו של דרעי ובהמשך גם בעניינו של השר לשעבר, רפאל פנחסי בנסיבות דומות.

ואולם עיון בהלכת דרעי ופנחסי ובהלכות הרלוונטיות הנוספות שניתנו לאחריהן, בעניינם של ראשי הערים שמעון גפסו ויצחק רוכברגר ושוב בעניינו של השר אריה דרעי ב-2015, מעלה כי יישום שלהן בעניינו של הנאשם, רה"מ נתניהו, עשוי להביא לכך ששופטי בג"ץ ידחו את העתירות להדחת נתניהו עקב האישום נגדו.

אבל לפני שנסביר מדוע מצבור ההלכות הרלוונטי עשוי דווקא לסייע לנתניהו, שווה קודם כול להבהיר מדוע בכלל דן בג"ץ בעתירות להדחת נתניהו בזמן שיש מי שטוענים שחוק יסוד: הממשלה, מאפשר לראש ממשלה לכהן תחת כתב אישום פלילי וקובע כי כהונתו תיפסק רק אחרי פסק דין חלוט. ובכן, משום שהטענה הזאת לא מדויקת. סעיף 18 (א) לחוק יסוד: הממשלה, הרלוונטי לענייננו, אינו קובע שראש ממשלה רשאי לכהן כל עוד לא ניתן נגדו פסק דין חלוט. הוא רק קובע כי "הכנסת רשאית, בהחלטה ברוב חבריה, להעביר מכהונתו את ראש הממשלה שהורשע בעבירה ובית המשפט קבע בפסק דינו שיש עמה משום קלון".

פגיעה קשה באמון הציבור

חזרה להשלכות הלכת בג"ץ בעניינם של דרעי ופנחסי לעניינו של נתניהו. אחד הנימוקים המרכזיים של בג"ץ להדחתם של שני שרי ש"ס מהממשלה, היה שהדבר ימנע פגיעה קשה באמון הציבור בממשלה ובלגיטימיות שלה. הנשיא שמגר הסביר כי הוראת החוק שעל בסיסה הסתמך נועדה גם כדי לאפשר תגובה, בצורת העברה מן התפקיד, בשל אירוע חמור שבו מעורב חבר הממשלה, "כאשר האירוע, יהיה זה מעשה או מחדל, משליך על מעמדה של הממשלה, על מראית פניה בעיני הציבור, יכולתה להנהיג ולשמש דוגמה, כשירותה להשריש אורחות התנהגות נאותות, ועיקר העיקרים, כאשר הדבר משליך על אמון הציבור בשיטת הממשל והשלטון שלנו, בערכים שעליהם בנויה שיטתנו השלטונית והחוקית ובחובות של האזרח מן השורה הקמות ועולות מכך".

האם שופטי בג"ץ של היום יוכלו, כמתבקש בעתירות, לגזור גזירה דומה למקרה של נתניהו? האם אי העברה של נתניהו מראשות הממשלה משליך (במובן השלילי) על אמון הציבור בשיטת הממשל והשלטון שלנו, במידה כזו שמחייבת את הפסקת כהונתו? הרי רק לאחרונה, ואחרי שכבר הוגש כתב האישום נגד נתניהו, נערכה מערכת בחירות שתוצאותיה, בשורה התחתונה, הן שנתניהו מצליח להרכיב ממשלה חדשה. ובמילים אחרות, בניגוד למקרה דרעי, הציבור, או לפחות חלק גדול ממנו, כבר נתן אמון בנתניהו אף שכתב האישום נגדו כבר הוגש ולמרות שהיה מודע לטענות היועמ"ש והפרקליטות נגדו. בג"ץ יתקשה לקבוע במקרה כזה שאמון הציבור מחייב את הדחתו.

בעוד שקיים ספק אם ניתן להכיל את הלכת דרעי ופנחסי על ראש ממשלה מכהן, אין כמעט ספק שהסעיף בהסכם הקואליציוני שמאפשר גם ל"ראש ממשלה חלופי" לכהן תחת כתב אישום נוגד את ההלכה. ולכן, יכול להיות שבג"ץ יקבע כי נתניהו יכול להמשיך לשמש כראש ממשלה תחת כתב אישום, אך לא בתפקיד האחר שנתפר למידותיו המיוחדות בהסכם ואמור להיות מעוגן בחקיקה.

האם החלטת נתניהו להמשיך לכהן סבירה?

הלאה, לפסקי הדין הנוספים - העתירות להדחת נתניהו נשענות על דוקטרינת סבירות ההחלטה של הגורם הממנה ותוקפות את שיקול-דעתו. הן טוענות כי החלטה לאפשר לראש ממשלה להמשיך לכהן תחת כתב אישום אינה סבירה בעליל, כפי שהחלטה של ראש ממשלה שלא לעשות שימוש בסמכותו להדחת שר שהוגש נגדו כתב אישום, היא בלתי סבירה באופן קיצוני.

במקרה של נתניהו, יש שלושה גורמים שניתן לבדוק את סבירות ההתנהלות שלהם שמאפשרת לנתניהו להמשיך בתפקידו תחת כתב אישום. הראשון הוא נשיא המדינה ראובן ריבלין, שצריך לתת ארכה של 14 יום להרכבת ממשלה אחרי חתימה של 61 חברי כנסת או יותר. הגורם השני הוא הכנסת, שמאפשרת בהחלטת רוב לראש ממשלה להמשיך לכהן תחת כתב אישום. הגורם הממנה השלישי שבג"ץ יוכל לבדוק את סבירות התנהגותו הוא המעניין מכולם - מדובר בראש הממשלה נתניהו. יש מי שיטען שהחלטה של ראש ממשלה להמשיך לכהן בתפקידו אף שהוגש נגדו כתב אישום אינה סבירה במידה קיצונית המחייבת אותו להתפטר.

פסק הדין שהוא רלוונטי לעניין סבירות ההחלטה של רשות לאפשר לנבחר ציבור לכהן תחת כתב אישום, הוא זה שנתן בג"ץ בספטמבר 2013 בעניינם של ראשי הערים שמעון גפסו (נצרת עילית) ויצחק רוכברגר (רמה"ש). באותו מקרה אילץ בג"ץ את הדחת השניים לאחר שהוגשו נגדם כתבי אישום, אף שחוק הרשויות המקומיות קבע כי ראש עיר יתפטר מתפקידו רק אם יורשע בעבירה שיש עמה קלון. עם זאת, פסק הדין הזה התבסס על ההנחיה הנוספת שהייתה קיימת בחוק הרשויות המקומיות, הנחיה שאין דומה לה לגבי ראש ממשלה, שאיפשרה למועצה להעביר מתפקידו ראש עיר מתפקידו בגין "התנהגות שאינה הולמת".

השופטים אסתר חיות, מרים נאור, עדנה ארבל, צבי זילברטל, ניל הנדל ואליקים רובינשטיין פסקו כי החלטה של מועצת העיר נצרת עילית שלא להעביר את גפסו מכהונתו כראש עיר אינה עולה בקנה אחד עם עקרון השמירה על טוהר המידות ושלטון החוק. ואכן, גפסו התמודד שוב וניצח למרות כתב האישום נגדו. הפתרון שנמצא למצב הבעייתי היה חקיקת חוק שקובע כי במקרה שהוגש נגד ראש רשות מקומית כתב אישום שמפאת חומרת האישומים המפורטים בו אין הוא ראוי לכהן כראש רשות, תוסמך ועדה מיוחדת שתוקם לעניין זה להשעות את ראש הרשות מתפקידו. ואכן, במרץ 2014 החליטה ועדת ההשעיה להשעות את גפסו מתפקידו.

"רוחו" של פסק דין ראשי הערים אולי תשרה גם על פסק הדין בעניינו של נתניהו, ואולם לא ניתן להחיל אותו על המקרה הנוכחי שכן, כאמור, בשונה מהאמור לגבי ראש מועצה, אין בחוק יסוד הממשלה סעיף שמאפשר להדיח ראש ממשלה בגין "התנהגות שאינה הולמת".

פסק דין נוסף של בית המשפט העליון שרלוונטי במידה מסוימת לענייננו הוא זה שבו דחה בג"ץ באוגוסט 2015 את העתירה נגד מינוי דרעי לשר הפנים, נוכח עברו הפלילי. השופטת אסתר חיות, כיום נשיאת בית המשפט העליון כתבה בפסק הדין: "האמת צריכה להיאמר, האיזון הנדרש בין השיקולים הנוגדים הוא מורכב ואיננו נטול קשיים. ניתן אף לומר כי מינויו של דרעי לתפקיד שר מצוי על גבול מתחם הסבירות. אך בהינתן מכלול השיקולים, ובהינתן שיקול-הדעת הרחב המסור לראש הממשלה בעניינים אלה - לא מצאנו עילה להתערב בו". אפשר לנחש שבאופן דומה יתנסחו רוב שופטי בג"ץ בנוגע לעתירה המבקשת להדיח את נתניהו מראשות הממשלה, נוכח כתב האישום. 

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר הגשת כתב האישום נגדו, ראש הממשלה בנימין נתניהו מכחיש את המיוחס לו, לא הורשע בביצוע עבירה, ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: מצפים להפסקת אש בשבוע הבא, רוצים להשיב את החטופים

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

עמית בדיון על מינוי ראש השב"כ: נתניהו טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. איך זה לא ניגוד עניינים?

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית