גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: ראש ממשלה - כן, ראש ממשלה חלופי - לא

בתחילת השבוע יתכנסו 11 שופטי בג"ץ לדון בעתירות שמבקשות להדיח מתפקידו את בנימין נתניהו • עיון בהלכות בית המשפט העליון לגבי שרים וראשי ערים שהוגשו נגדם כתבי אישום מצביע על ההחלטה שאליה עשויים להגיע שופטי בג"ץ בעניין ראש הממשלה

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: אמיל סלמן-הארץ
בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: אמיל סלמן-הארץ

"כתב האישום מכיל טענות בדבר מעשי שחיתות שהם מפליגים בחומרתם. כתב האישום אינו פסק דין. הוא רק משקף מהו חומר הראיות לכאורה שנאסף על ידי התביעה הכללית. אולם לצורך המשך כהונה בממשלה יש משמעות גם לראיות לכאורה שגובשו בכתב האישום, אשר עומד לפני הציבור". כך כתבו בספטמבר 1993 חמשת שופטי בית המשפט העליון דאז, מאיר שמגר, אהרן ברק, דב לוין, אליעזר גולדברג ואליהו מצא, בפסק הדין שבו כפו את הפסקת כהונתו כחבר הממשלה של השר אריה דרעי, עקב כתב האישום שהוגש נגדו בגין שוחד ועבירות נוספות.

ביום ראשון בשבוע הבא יתכנסו בבית המשפט העליון בגבעת רם בירושלים 11 שופטים בראשות הנשיאה, אסתר חיות, והם יצטרכו להכריע בעתירות המבקשות שלא לאפשר לבנימין נתניהו להמשיך לכהן כראש ממשלה, עקב כתב האישום שהוגש נגדו על ידי היועמ"ש בדין שוחד, מרמה והפרת אמונים. אחת מנקודות המוצא של העתירות היא ההלכה שנקבעה בעניינו של דרעי ובהמשך גם בעניינו של השר לשעבר, רפאל פנחסי בנסיבות דומות.

ואולם עיון בהלכת דרעי ופנחסי ובהלכות הרלוונטיות הנוספות שניתנו לאחריהן, בעניינם של ראשי הערים שמעון גפסו ויצחק רוכברגר ושוב בעניינו של השר אריה דרעי ב-2015, מעלה כי יישום שלהן בעניינו של הנאשם, רה"מ נתניהו, עשוי להביא לכך ששופטי בג"ץ ידחו את העתירות להדחת נתניהו עקב האישום נגדו.

אבל לפני שנסביר מדוע מצבור ההלכות הרלוונטי עשוי דווקא לסייע לנתניהו, שווה קודם כול להבהיר מדוע בכלל דן בג"ץ בעתירות להדחת נתניהו בזמן שיש מי שטוענים שחוק יסוד: הממשלה, מאפשר לראש ממשלה לכהן תחת כתב אישום פלילי וקובע כי כהונתו תיפסק רק אחרי פסק דין חלוט. ובכן, משום שהטענה הזאת לא מדויקת. סעיף 18 (א) לחוק יסוד: הממשלה, הרלוונטי לענייננו, אינו קובע שראש ממשלה רשאי לכהן כל עוד לא ניתן נגדו פסק דין חלוט. הוא רק קובע כי "הכנסת רשאית, בהחלטה ברוב חבריה, להעביר מכהונתו את ראש הממשלה שהורשע בעבירה ובית המשפט קבע בפסק דינו שיש עמה משום קלון".

פגיעה קשה באמון הציבור

חזרה להשלכות הלכת בג"ץ בעניינם של דרעי ופנחסי לעניינו של נתניהו. אחד הנימוקים המרכזיים של בג"ץ להדחתם של שני שרי ש"ס מהממשלה, היה שהדבר ימנע פגיעה קשה באמון הציבור בממשלה ובלגיטימיות שלה. הנשיא שמגר הסביר כי הוראת החוק שעל בסיסה הסתמך נועדה גם כדי לאפשר תגובה, בצורת העברה מן התפקיד, בשל אירוע חמור שבו מעורב חבר הממשלה, "כאשר האירוע, יהיה זה מעשה או מחדל, משליך על מעמדה של הממשלה, על מראית פניה בעיני הציבור, יכולתה להנהיג ולשמש דוגמה, כשירותה להשריש אורחות התנהגות נאותות, ועיקר העיקרים, כאשר הדבר משליך על אמון הציבור בשיטת הממשל והשלטון שלנו, בערכים שעליהם בנויה שיטתנו השלטונית והחוקית ובחובות של האזרח מן השורה הקמות ועולות מכך".

האם שופטי בג"ץ של היום יוכלו, כמתבקש בעתירות, לגזור גזירה דומה למקרה של נתניהו? האם אי העברה של נתניהו מראשות הממשלה משליך (במובן השלילי) על אמון הציבור בשיטת הממשל והשלטון שלנו, במידה כזו שמחייבת את הפסקת כהונתו? הרי רק לאחרונה, ואחרי שכבר הוגש כתב האישום נגד נתניהו, נערכה מערכת בחירות שתוצאותיה, בשורה התחתונה, הן שנתניהו מצליח להרכיב ממשלה חדשה. ובמילים אחרות, בניגוד למקרה דרעי, הציבור, או לפחות חלק גדול ממנו, כבר נתן אמון בנתניהו אף שכתב האישום נגדו כבר הוגש ולמרות שהיה מודע לטענות היועמ"ש והפרקליטות נגדו. בג"ץ יתקשה לקבוע במקרה כזה שאמון הציבור מחייב את הדחתו.

בעוד שקיים ספק אם ניתן להכיל את הלכת דרעי ופנחסי על ראש ממשלה מכהן, אין כמעט ספק שהסעיף בהסכם הקואליציוני שמאפשר גם ל"ראש ממשלה חלופי" לכהן תחת כתב אישום נוגד את ההלכה. ולכן, יכול להיות שבג"ץ יקבע כי נתניהו יכול להמשיך לשמש כראש ממשלה תחת כתב אישום, אך לא בתפקיד האחר שנתפר למידותיו המיוחדות בהסכם ואמור להיות מעוגן בחקיקה.

האם החלטת נתניהו להמשיך לכהן סבירה?

הלאה, לפסקי הדין הנוספים - העתירות להדחת נתניהו נשענות על דוקטרינת סבירות ההחלטה של הגורם הממנה ותוקפות את שיקול-דעתו. הן טוענות כי החלטה לאפשר לראש ממשלה להמשיך לכהן תחת כתב אישום אינה סבירה בעליל, כפי שהחלטה של ראש ממשלה שלא לעשות שימוש בסמכותו להדחת שר שהוגש נגדו כתב אישום, היא בלתי סבירה באופן קיצוני.

במקרה של נתניהו, יש שלושה גורמים שניתן לבדוק את סבירות ההתנהלות שלהם שמאפשרת לנתניהו להמשיך בתפקידו תחת כתב אישום. הראשון הוא נשיא המדינה ראובן ריבלין, שצריך לתת ארכה של 14 יום להרכבת ממשלה אחרי חתימה של 61 חברי כנסת או יותר. הגורם השני הוא הכנסת, שמאפשרת בהחלטת רוב לראש ממשלה להמשיך לכהן תחת כתב אישום. הגורם הממנה השלישי שבג"ץ יוכל לבדוק את סבירות התנהגותו הוא המעניין מכולם - מדובר בראש הממשלה נתניהו. יש מי שיטען שהחלטה של ראש ממשלה להמשיך לכהן בתפקידו אף שהוגש נגדו כתב אישום אינה סבירה במידה קיצונית המחייבת אותו להתפטר.

פסק הדין שהוא רלוונטי לעניין סבירות ההחלטה של רשות לאפשר לנבחר ציבור לכהן תחת כתב אישום, הוא זה שנתן בג"ץ בספטמבר 2013 בעניינם של ראשי הערים שמעון גפסו (נצרת עילית) ויצחק רוכברגר (רמה"ש). באותו מקרה אילץ בג"ץ את הדחת השניים לאחר שהוגשו נגדם כתבי אישום, אף שחוק הרשויות המקומיות קבע כי ראש עיר יתפטר מתפקידו רק אם יורשע בעבירה שיש עמה קלון. עם זאת, פסק הדין הזה התבסס על ההנחיה הנוספת שהייתה קיימת בחוק הרשויות המקומיות, הנחיה שאין דומה לה לגבי ראש ממשלה, שאיפשרה למועצה להעביר מתפקידו ראש עיר מתפקידו בגין "התנהגות שאינה הולמת".

השופטים אסתר חיות, מרים נאור, עדנה ארבל, צבי זילברטל, ניל הנדל ואליקים רובינשטיין פסקו כי החלטה של מועצת העיר נצרת עילית שלא להעביר את גפסו מכהונתו כראש עיר אינה עולה בקנה אחד עם עקרון השמירה על טוהר המידות ושלטון החוק. ואכן, גפסו התמודד שוב וניצח למרות כתב האישום נגדו. הפתרון שנמצא למצב הבעייתי היה חקיקת חוק שקובע כי במקרה שהוגש נגד ראש רשות מקומית כתב אישום שמפאת חומרת האישומים המפורטים בו אין הוא ראוי לכהן כראש רשות, תוסמך ועדה מיוחדת שתוקם לעניין זה להשעות את ראש הרשות מתפקידו. ואכן, במרץ 2014 החליטה ועדת ההשעיה להשעות את גפסו מתפקידו.

"רוחו" של פסק דין ראשי הערים אולי תשרה גם על פסק הדין בעניינו של נתניהו, ואולם לא ניתן להחיל אותו על המקרה הנוכחי שכן, כאמור, בשונה מהאמור לגבי ראש מועצה, אין בחוק יסוד הממשלה סעיף שמאפשר להדיח ראש ממשלה בגין "התנהגות שאינה הולמת".

פסק דין נוסף של בית המשפט העליון שרלוונטי במידה מסוימת לענייננו הוא זה שבו דחה בג"ץ באוגוסט 2015 את העתירה נגד מינוי דרעי לשר הפנים, נוכח עברו הפלילי. השופטת אסתר חיות, כיום נשיאת בית המשפט העליון כתבה בפסק הדין: "האמת צריכה להיאמר, האיזון הנדרש בין השיקולים הנוגדים הוא מורכב ואיננו נטול קשיים. ניתן אף לומר כי מינויו של דרעי לתפקיד שר מצוי על גבול מתחם הסבירות. אך בהינתן מכלול השיקולים, ובהינתן שיקול-הדעת הרחב המסור לראש הממשלה בעניינים אלה - לא מצאנו עילה להתערב בו". אפשר לנחש שבאופן דומה יתנסחו רוב שופטי בג"ץ בנוגע לעתירה המבקשת להדיח את נתניהו מראשות הממשלה, נוכח כתב האישום. 

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר הגשת כתב האישום נגדו, ראש הממשלה בנימין נתניהו מכחיש את המיוחס לו, לא הורשע בביצוע עבירה, ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מציב דד ליין לאיראן: "תגלו ב-10 הימים הקרובים"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים