גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לב, כליות ואפילו אצבעות הרגליים: מחקרים חדשים מגלים מה הקורונה באמת עושה לגוף שלנו

וירוס הקורונה הולך ומתברר לעולם הרפואה כרב מעללים ומסתורי למדי ● רופאים וחוקרים כבר הבינו שלא מדובר רק במחלת נשימה, אלא במחלה שיש לה תופעות ייחודיות, שבאות לידי ביטוי בשלל אברים - מהמוח ועד אצבעות הרגליים

אנשי הצוות הרפואי במחלקת טיפול נמרץ בבית חולים בפדלונה, ברצלונה, מנסים להציל חולי קורונה במצב קשה / צילום: Anna Surinyach, Associated Press
אנשי הצוות הרפואי במחלקת טיפול נמרץ בבית חולים בפדלונה, ברצלונה, מנסים להציל חולי קורונה במצב קשה / צילום: Anna Surinyach, Associated Press

בכל יום מתגלה עוד איבר בגוף שווירוס הקורונה (Covid -19) פוגע בו, ועדיין רב הנסתר. אנחנו לא מנסים להפחיד אתכם מול אווירת האופטימיות והתחושה בציבור שהווירוס מאחורינו, אבל ככל שמשחררים את הסגר, כך ההחלטה עד כמה להסתכן עוברת לאדם הפרטי - כל אחד לפי הרקע שלו, רמות הסיכון האישיות והמחירים שהוא מוכן לשלם על שני התרחישים. שחרור הסגר נובע מכך שהעם לא מסוגל לעמוד בו ונזקיו הולכים ומתבררים, ופחות משום שמשרד הבריאות חושב שאכן הסכנה חלפה.  

הסימנים העיקריים לקורונה הם עדיין שיעול, חום ועייפות. רוב החולים יעברו את המחלה רק עם התסמינים הללו או בכלל בלי תסמינים. אבל כשהמחלה יוצאת משליטה, קורים כל מיני דברים מאוד משונים. זו כנראה לא מחלת ריאות בלבד.

בעולם הרפואה מקווים שככל שיבינו טוב יותר את המחלה, אפשר יהיה גם לטפל בה טוב יותר ולהפחית את אחוזי התמותה אפילו עוד לפני שיימצאו תרופה או חיסון. אולי יתברר בהמשך שחלק מהתופעות הנדירות יותר מגיעות בכלל מהתרופות הניסיוניות. כך או כך, המחלה הזאת מרובת הפתעות, ולא מחלת נשימה בלבד כפי שחשבנו תחילה. 

מוח: שבץ, פרכוסים וירידה קוגניטיבית

רופאים המטפלים בחולי קורונה מדווחים על רמות גבוהות מהצפוי של שבץ, בלבול קוגניטיבי ובמקרים נדירים יותר גם פרכוסים. התופעות הללו מופיעות בעיקר בחולים המבוגרים עם מחלות הרקע, אך תועדו גם בחולים צעירים יחסית ובריאים לכאורה, שלקו לפתע בשבץ על רקע קורונה שנראתה תחילה קלה יחסית.

יש כמה דרכים שבהן מחלת הקורונה עלולה להשפיע על המוח. שיעורי השבץ המוחי מרמזים למחלת קרישיות, כפי שנצפתה במקומות אחרים בגוף. קרישי הדם יכולים לחסום כלי דם קטנים יותר או גדולים יותר במוח, ולגרום שבץ או הפרעות קוגניטיביות קלות. כמו כן, ייתכן שמערכת החיסון של החולים תוקפת את הגוף ואת המוח בעודה מנסה לתקוף את הווירוס - זה קורה גם במחלות זיהומיות אחרות במקרים נדירים.

אפשרות שלישית היא שהווירוס תוקף את המוח ישירות. החוקרים חושבים שייתכן שהוא נכנס דרך האף - ועדות לכך היא הפרעות בחוש הריח שתועדו כסימן ראשון למחלה בחלק מהמטופלים. החוקרים מציינים כי בלבול קוגניטיבי הופיע גם מוקדם יחסית במהלך המחלה, כלומר לפני שרוב הנזק החיסוני התפתח.

מאמר שאיגד תוצאות מהעיר ווהאן בסין הראה כי 36% מהחולים שהגיעו לטיפול רפואי בקורונה הציגו תסמין נוירולוגי (,כ-40% מהחולים האלה הגיעו עם מחלה קלה יחסית). החוקרים מזהירים שחוסר מודעות לפנים הללו של המחלה עלול להוביל לנטישה של חולי קורונה קלים בבידוד כך שלא יאובחן אצלם שבץ בזמן, ומנגד לאי אבחון של חולי שבץ בקורונה, כך שהם עלולים לסכן את יתר החולים. החוקרים מוסיפים כי אבדן חוש הריח בחלק מחולי הקורונה יכול להעיד על כך שהווירוס אכן עושה דרכו לתוך המוח.

לב: התקף לב בחסות הנגיף

אחת מחולות הקורונה הראשונות שתועדו בארה"ב הייתה אישה בשנות ה-50 לחייה, אמנם בעלת עודף משקל אך ללא מחלות רקע, שהתעמלה בקביעות. לא המועמדת הטבעית למה שבסופו של דבר קרה - הלב שלה התפוצץ. הווירוס חדר ללבה ופגע באחד המסתמים באופן שגרם לכשל במסתם. הרופאים העריכו תחילה שנפטרה מהתקף לב, ורק לאחר שאובחנה בקורונה, בוצעה הנתיחה לאחר המוות שחשפה את המסתם הפגום. גם במקרה הזה לא לגמרי ברור אם הווירוס הזיק למסתם, או שמערכת החיסון עשתה זאת כשניסתה לפגוע בווירוס שבלב.

מחקר קטן שיצא גם הוא מווהאן שבסין הראה כי אחד מכל חמישה חולי קורונה שהגיעו לבית החולים סבל מאוחר יותר מנזק כלשהו ללב. חלקם הגיעו עם מחלות רקע לבביות, וחלקם לא. אצל החולים שלבם ניזוק מהמחלה, סיכון התמותה היה גבוה הרבה יותר. כלומר לא רק קשיי הנשימה הורגים את חולי הקורונה הקשים. אגב, גם במחלת השפעת נרשם נזק ללב וחולי שפעת רבים מתים ממחלת לב, ולא מדלקת ריאות.

לב (ילדים): האם הקורונה גורמת להם נזק?

ילדים חולים פחות בווירוס הקורונה, אך בשבועות האחרונים עולה האפשרות שמעטים מאלה שנדבקים יספגו נזק ייחודי ללב. בכ-100 ילדים מרחבי העולם, אובחנה דלקת בכלי הדם סביב הלב ובלב עצמו. הדלקת דומה לסינדרום המופיע לעיתים נדירות אחרי מחלות זיהומיות אחרות של ילדים, ונקרא סינדרום קווסאקי, וסינדרום זה יכול לגרום לנזק קבוע ללב. אך לא בטוח כי התופעות זהות. כמו כן, בכלל לא ברור כי מדובר בתסמין של קורונה, כי לא כל הילדים אומתו כחולים. ייתכן שחלקם כבר החלימו מהווירוס, אך הפגיעה בלב בגלל הפעילות החיסונית בגוף התפתחה רק מאוחר יותר.

כלי דם: מחקר הקרישים בעיצומו

אחד הממצאים המשמעותיים של השבועות האחרונים לגבי חולי קורונה הוא שרבים מהם סובלים מקריש דם בעקבות המחלה. קרישי הדם יכולים להופיע בכלי דם קטנים או גדולים, והם נצפו כגורם מוות משמעותי בקרב צעירים שהיו בריאים לפני שנדבקו בווירוס. קרישיות מופיעה אצל חלק מהחולים במוח, בכלי הדם של הריאות, הכליות, הגפיים והלב עצמו. לא ברור אם הווירוס עצמו הוא הגורם לקרישיות, או שמדובר בתופעת לוואי שנובעת משילוב של תגובה חיסונית שגורמת לדלקת גם בכלי הדם, חוסר תנועה בגלל המחלה ומחסור בחמצן. קרישיות בכלי דם קטנים בריאות ואולי גם בכל הגוף, גם בהיעדר תסמינים אחרים, היא תופעה ייחודית יחסית לקורונה והמחקר בתחום הזה נמצא בעיצומו.

כליות: מכשיר הדיאליזה יהפוך למנשם החדש?

המצב של הכליות בקרב חולי קורונה הוא מורכב במיוחד, בעיקר עבור מי שמגיע לטיפול עם מחלת כליות קיימת, אבל גם אצל מי שאין לו מחלה כזו בתחילת הדרך. הכליות יכולות להיפגע ישירות על ידי הווירוס כי הן נושאות קולטנים שהנגיף נקשר אליהם בדרך כלל. הן גם רגישות מאוד לחוסר חמצן בגוף ולבעיות קרישיות. מחקרים נוספים מסין מראים כי בערך 5% מחולי הקורונה זקוקים לדיאליזה, והחשש הוא שמכשיר דיאליזה הוא המנשם החדש, כלומר המכשיר שבו יהיה מחסור, בעיקר כיוון ששימוש של החולה במכשיר דיאליזה כשיש לו מחלה זיהומית, מחייב הרבה יותר התארגנות. מכשירי דיאליזה קבועים וטיפול דיאליזה ביתי עשויים לעזור.

אשכים: שינוי בהורמוני המין

מערכת הרבייה הגברית מכילה קולטנים שעשויים לארח את הווירוס. האשכים פחות חשופים מיתר הגוף למערכת החיסון, ולכך יכולים להיות יתרונות וחסרונות. מצד אחד, קשה יותר להיפטר מהווירוס, ומצד אחר, ייתכן שהנזק שנובע מפעילות יתר של המערכת החיסונית יהיה נמוך יותר באיבר זה. הממצאים מעידים על שינויים משמעותיים בהורמוני המין בחלק מהגברים עם קורונה. כמו כן, דגימות משישה חולים שנפטרו מהמחלה הראו שכולם סבלו מפגיעות כלשהן באשכים: דלקות אשכים, מוות של תאים מקדימים לתאי זרע ופגיעות נוספות.

גברים ונשים נדבקים בווירוס הגורם למחלת Covid-19 באותם שיעורים, אך גברים מתים כמעט פי 2 יותר. גורמים שונים יכולים להסביר זאת, כמו שיעורי העישון הגבוהים יותר אצל גברים, הרגישות הגבוהה פחות של נשים למחלות לב (בעיקר בגיל הפוריות), וכן עוצמה יחסית גבוהה יותר של מערכת החיסון אצל נשים. אבל ייתכן שהסיבה היא גם הפעילות של הווירוס במערכת הרבייה הגברית.

ריאות: אין כרגע דרך לעצור את היווצרות הנוזלים

הצרה הגדולה של הקורונה היא הריאות. שם ברוב המקרים נאחז הווירוס בשלב הראשון. לכן רוב חולי הקורונה המאובחנים סובלים משיעול, שאליו מתלווים כאב, צמרמורות, עייפות קשה, ולעתים רחוקות יותר גם תסמיני צינון כמו כאב גרון או נזלת. אחרי כמה ימים עד שבוע של התסמינים הללו, חלק מהחולים חווים החמרה פתאומית במחלתם. רוב החולים הקשים, גם אלה שתוארו בקבוצות האחרות, לוקים קודם כול בדלקת ריאות. הכוונה היא שמערכת החיסון מגיבה לווירוס ומפרישה נוזלים לתוך הריאות, שמפריעים לנשימה. כרגע, לעומת מחלות אחרות שמאופיינות בנוזלים בריאה, אין דרך לעצור את התהליך עצמו. הדרך היחידה לשפר את המצב היאלהגדיל את כמות החמצן הזמין (באמצעות הנשמה לסוגיה) או להביא את החמצן ישירות לדם ("אקמו"). אם ישנו נזק ישיר לריאות, מתפתח מצב שנקרא ARDS, קושי משמעותי בנשימה.

מערכת העיכול: תסמינים ב-60% מהחולים

עבור חולים מסוימים, בעיקר צעירים, תסמיני עיכול כמו שלשול, בחילה או חוסר תיאבון היו הראשונים שהופיעו ואותתו על המחלה. תסמינים עיכוליים מופיעים בכ-60% מהחולים. חולים עם תסמיני עיכול חוו בממוצע מחלה חמורה יותר, על פי מחקר אחד. התחום הזה לא נחקר עדיין באופן מקיף, אך כיווני מחקר מעניינים יכולים להיות השפעת המיקרוביום של המעי על חומרת המחלה, האם הוירוס מתרבה במעי והאם הווירוס מופרש בצואה (כרגע יש עדויות סותרות בנושא הזה).

אצבעות הרגליים: למה הן נהיות אדמדמות

Covid Toes הוא השם שניתן לתסמין של מחלת הקורונה שבמסגרתו אצבעות הרגליים הופכות אדמדמות עד סגולות, כאילו נצרבו במים קרים מאוד או קרח. גם במקרה הזה, לפעמים זהו התסמין הראשון של המחלה. ההשערות הן שמדובר בתהליך של קרישיות או בתהליך הנובע ממלחמת מערכת החיסון בווירוס. ייתכן ששני התהליכים מתרחשים בו זמנית, או אחד בגלל השני. בכל מקרה, רופאים בארה"ב מתחילים להמליץ על אדמומיות וכאב באצבעות הרגליים (בהיעדר חשיפה לקור עז) כתסמין שמצדיק בדיקת קורונה, שכן הוא ייחודי יחסית למחלה.

עוד כתבות

שיתוף הפעולה החדש של איראן שמדאיג את ארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

בלבנון מדווחים על עשרות מטרות שהותקפו בבת-אחת בדרום המדינה

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים