גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האוצר רוצה לפתוח את הקניונים עוד השבוע: כך תיראה השגרה החדשה בהם כשזה יקרה

אחרי שיסתיים הוויכוח על מועד הפתיחה, נערכים בעלי הקניונים למציאות שונה: הקונים יידרשו להירשם בכניסה, תיאסר אכילה בשטחי הקניון, וכמות המבקרים בכל חנות תוגבל • המשמעות: השקעת משאבים באכיפה ובעמידה בהנחיות וחיתוך בפדיונות

מתכוננים לפתיחת קניון עזריאלי בירושלים / צילום: תמונה פרטית
מתכוננים לפתיחת קניון עזריאלי בירושלים / צילום: תמונה פרטית

למעלה מחודש וחצי מאז נכנסה לתוקף ההחלטה לסגור את הקניונים בישראל, בענף מתחילים להיערך לחזרה לשגרה. כבר עכשיו ברור כי ההגדרה "שגרה", צפויה להיות שונה באופן מהותי מזו שהכרנו ערב משבר הקורונה. מעבר לעניין השגרה, נכון להיום הוויכוח המרכזי שמתנהל נוגע למועד הפתיחה של הקניונים ולדרישות כיצד יפעלו.

אבל עוד לפני המועד, "גלובס" ממפה את האתגרים שעומדים לפתחו של הענף.

הרישום: שם, טלפון ושעת ביקור

להמלצות משרד הבריאות, הכוללות דרישות למדידת חום לבאים לקניונים, שימוש במסכות ומניעת התקהלויות בתוך הקניון - מצטרפות גם דרישות הנוגעות למספר הלקוחות שיוכלו להיכנס לקניון. אלו יעמדו על ארבעה אנשים לכל 15 מ"ר בקניון. בכל קניון יוצב שלט עם מספר האנשים המרבי המותר, ובכניסה לכל חנות יוצב שלט שיכלול את מספר הלקוחות המותר באותה חנות.

בנוסף, לא תתאפשר אכילה של מבקרים בשטח הקניון, תיאסר הצבה של שולחנות וכסאות, ותימנע גישה לשולחנות אכילה מקובעים לרצפה.

דרישה נוספת של משרד הבריאות נוגעת לרישום המבקרים בקניון הכולל שם מלא, מספר טלפון, שעות ביקור, והאזורים בקניון שבהם שהה המבקר. לשם כך דורשים במשרד הבריאות לחלק את הקניונים השונים לשטחים של עד 5,000 מ"ר, כשהתיעוד מתייחס למעבר בין האזורים הללו.

במקרה שיתגלה כי חולה קורונה ביקר בקניון, מפעיל הקניון יידרש למסור למשרד הבריאות את המקומות והמועדים שבהם שהה החולה, על-פי רישומי הקניון, וגם את פרטיהם של כל האנשים ששהו בקניון באותו פרק זמן ובאותם אזורים.

הדרישות הללו, בין אם יתקבלו במלואן כפי שרוצה משרד הבריאות, ובין אם בחלקן - ויהיו דומות יותר לדרישות של משרד האוצר, ישנו את החוויה של הציבור שמגיע לקניון, וישפיעו באופן ישיר על הפעילות של אנשי הצוות המפעילים אותו - המוכרים בחנויות, עובדי האבטחה והניקיון.

החוויה: תיעול משאבים לאכיפה

אם בעידן טרום הקורונה, קניונים היו מפלט למשפחות ולהורים לילדים שחיפשו תעסוקה לימי הקיץ החמים שכולל קניות, ארוחה ברשת מזון מהיר, ואולי גם ביקור בקולנוע - הקניונים כבר לא יוכלו לספק את אותה החוויה. במקום להשקיע תקציבים באירועים שיוכלו למשוך את הציבור לתוך הקניונים, אלה יידרשו לתעל את המשאבים שלהם לשמירה ואכיפה של הנהלים, באופן שיאפשר להם להימנע מקנסות.

התמונות שפורסמו בסוף השבוע האחרון של רחובות בתל-אביב מלאים במבלים שמסתובבים כשמסכה שלהם מכסה את הצוואר ולא את הפנים, וכשהם רוכשים אוכל בעסקי הסעדה שפועלים בטייק אוויי וצורכים אותו בספסל שממול, מבהירות עד כמה קשה יהיה לקניונים להתמודד עם דרישות כאלה.

בעלי הקניונים: עושים לנו דווקא

עוד טרום משבר הקורונה סבלו ענף רשתות האופנה ולצדו גם ענף הקניונים משחיקה עקבית בפדיונות. ברור לכל כי מציאות של הגבלות כה נוקשות, שבהכרח תביא למצב של פעילות חלקית בלבד, תייצר בהתאם פדיונות נמוכים משמעותית מהשוטף.

בעלי הקניונים צפויים לשלם הוצאות כבדות על שילוט ואכיפה של התקנות. יתכן שהקניונים יבקשו לגלגל את העלויות הללו לדמי הניהול החודשיים שהרשתות נדרשות לשלם. כך או כך, לצורך לחזור לפעילות ולהתניע מחדש את המסחר בישראל יהיה מחיר.
עד כה, חלק ממפעילי הקניונים והמרכזים המסחריים הצהירו כי יחזירו את דמי השכירות ששולמו על מחציתו השנייה של חודש מרץ, ודמי השכירות של חודש אפריל הוקפאו בחלק מהקניונים, אך בינתיים כבר הגיע מאי.

בקבוצת מליסרון, הבעלים של קניוני עופר, שבבעלותה 20 קניונים ומרכזי מסחר בישראל, תקפו בחריפות את "כוונת משרד הבריאות לחייב קניונים בביצוע מעקב וניטור אחר המבקרים", לרבות רישום פרטים אישיים ושמירתם, והגדירה אותה "כפסולה ומקוממת" - כך עולה ממכתב חריף שעליו חתום מנכ"ל הקבוצה, אופיר שריד, המופנה למשרדי ראש הממשלה, הבריאות, האוצר והכלכלה. במכתב טוען שריד כי מדובר בדרישה ש"אין לה אח ורע באף אחת ממדינות המערב".

בין אם המניעים של שריד נוגעים לזכויות הפרט, ובין אם למורכבות ושל תפעול מערכת שכזו בתוך קניון פעיל ולעובדה שתפגע בחוויית הקנייה וכך גם במכירות, הוא גם לא מסתיר את מורת רוחו מכך שהקניונים הם היחידים שיידרשו להתמודד עם רשת המעקב הזו. "דרישות אלה לא הועלו כלל ביחס למבנים סגורים אחרים בהם מתקהלים אנשים", כותב מנכ"ל מליסרון. "לא לגבי חנויות איקאה ולא לגבי מגדלי משרדים ציבוריים או פרטיים הומי אדם". הוא גורס כי "הצבת דרישות אלה כתנאי לפתיחת הקניונים נועדה אך ורק לשם דחיית פתיחתם, ללא הצדקה אמיתית וכנה".

גם דדי ריזל, יו"ר ועידת הקניונים ורשתות המסחר, שהיה פעיל בהתאגדות הרשתות הגדולות וביניהן פוקס, קסטרו, גולף ואחרות, משוכנע כי הדרישות הנוקשות של משרד הבריאות הן חלק משיטה שמטרתה לעכב את הפתיחה ככל הניתן. "הטקטיקה שלו (משרד הבריאות) היא לעכב כמה שיותר. אם הוא מרגיש שהוא מפסיד, הוא מכניס עוד עז שתעכב את הפתיחה בעוד יומיים".

גם בקבוצת גזית גלוב הישראלית שמפעילה קניונים רבים מחוץ לישראל הביעו תרעומת על ההתנהלות המקומית. בקבוצה מסרו היום כי "באירופה החלו רוב המדינות שבהן יש לגזית גלוב קניונים, באמצעות חברות בנות, לפתוח בהדרגה את מרכזי המסחר והקניונים לקהל הרחב", וטענו "כי אף מדינה לא העלתה דרישה למעקב וניטור של מבקרים בכניסה ובתוך הקניונים".

לפי גזית גלוב, המפעילה 20 קניונים בפולין, החזרה שם לשגרה תתרחש החל מ-4 במאי. בפולין הדרישות לחזרה לפעילות כוללות מגבלה של כמות מבקרים עד אדם אחד לכל 15 מ"ר - בדומה לתוכנית שניסח משרד הבריאות הישראלי. בצ’כיה, שם מפעילה גזית גלוב שלושה קניונים, תתבצע החזרה להפעלת הקניונים רק ב-11 במאי.

החזרה: איך מייצרים פדיונות

המסחר הקמעונאי בקניונים חוזר לקניונים באופן מדורג גם בארה"ב. כך, קבוצת הנדל"ן המניב סיימון נכסים (Simon Property Group), מהגדולות בארה"ב, צפויה לפתוח ב-4 במאי 49 מהקניונים שבבעלותה, כך לפי דיווח של CNBC. הקבוצה תספק ללקוחות שיחפצו בכך מארזי מסכות ואלכוג’ל, ותבצע בדיקות חום ללקוחות. עם זאת, שעות הפעילות של הקניונים הללו יקוצרו באופן שיאפשר ניקיונות יסודיים אחרי הסגירה.

גם קמעונאיות אמריקאיות בולטות כבר הצהירו על חזרה לפעילות, ביניהן רשת בתי הכלבו מייסי'ס שצפויה לפתוח 68 בתי כלבו ב-4 במאי, ואת כל 775 החנויות שלה בתוך כששה שבועות. בדומה לרשתות בישראל, החנויות של מייסי'ס סגרו ב-18 במרץ.

ובחזרה לישראל - מול העמדה של משרד הבריאות, שמדברת על פתיחה בעוד שבוע, ניצבת המלצת האוצר לפתוח את הקניונים כבר ביום שלישי הקרוב (ר’ מסגרת). כך או כך, ברגע שהפור ייפול, יידרש הענף לנסות ולאסוף את השברים, ולהסתכל קדימה, לראות איך מייצרים פדיונות במציאות שבה אין אירועים כמו מסיבות או חתונות לקנות לקראתם בגד חדש, יחד עם החשש של הציבור כי מדידת בגד או תיק עלולה לגרום להדבקה, ולצד העובדה שחלקים גדולים בציבור איבדו את פרנסתם לפחות לזמן מה.

ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "בימים אלו בוחנים גורמי המקצוע בממשלה את מתווה פתיחת הקניונים, תוך דאגה לשמירת בריאות הציבור. טרם התקבלה החלטה בנושא זה".

ממשרד הכלכלה נמסר: "עמדת משרד הכלכלה היא כי יש לאפשר פתיחה של הקניונים ולהקל על העסקים, ולהערכתנו האיכון הסלולרי באמצעות השב"כ הוא תחליף לרישום המבקרים ובהתאם ניתן לוותר עליו".

ממשרדי האוצר והבריאות לא נמסרה תגובה לדברים. 

עוד כתבות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית