גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתי חטיבות הביניים ייפתחו, ומתי הקניונים? משרדי הבריאות והאוצר חלוקים

האוצר רוצה להחזיר את הקניונים לפני השווקים הפתוחים, משרד הבריאות לא מציין מתי הוא רוצה שענף התעופה יחזור ● שני המשרדים הגישו תוכניות שונות לחזרה לשגרה, שמציגות גישות שונות לנושא ● מנכ"ל משרד הבריאות: "אסור להיכנס לשאננות. עלינו להיערך לגלי תחלואה נוספים"

מנכ"ל משרד הבריאות שי באב"ד ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב / צילום: יונתן בלום, שלומי יוסף, גלובס
מנכ"ל משרד הבריאות שי באב"ד ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב / צילום: יונתן בלום, שלומי יוסף, גלובס

מחר תידרש הממשלה לקבל החלטות בנוגע לחזרה לשגרה, ולהכריע או לגשר בין שתי תוכנית שהונחו על שולחנה; מתווה משרד האוצר ומתווה משרד הבריאות. שני המשרדים הגישו תוכניות נפרדות, כאשר בין שתי התוכניות ישנם פערים גדולים, והן מציגות גישות שונות.

לפי מתווה משרד האוצר, כלל הפעילויות שלא מצוינות במתווה יותרו החל מה-14.6, והחיים ישובו אל מסלולם תחת שגרת הקורונה החדשה. ואומנם, משרד הבריאות לא נוקב בתאריך על חזרתם של חלק מענפי המשק והחיים הציבוריים לפעולה, ובנקודות מסוימות נוקב בתאריכי יעד רחוקים יותר מאשר משרד האוצר.

גני הילדים חוזרים ב-10 במאי. כיתות ד' עד י'? תלוי את מי שואלים

לפי מתווה משרד הבריאות, הפעוטונים ומעונות היום יפתחו ב-10 במאי, וכך גם במתווה משרד האוצר, כמו שנקבע בישיבת הממשלה.

המחלוקת נוגעת לכיתות ד' עד י', סמינרים והכשרה על תיכונית לא אקדמית: משרד הבריאות רוצה להשים אותם לפעילות ישובו לפעולה רק ב-31 במאי, אך משרד האוצר רוצה להחזיר אותם כבר ב-17 במאי.

עוד לפי מתווה האוצר, הקניונים ייפתחו עוד השבוע, עד ה-5.5, יחד עם שמורות הטבע והצימרים. גם במשרד הבריאות מעוניינים לאפשר שהייה בצימרים ושמורות הטבע כבר השבוע, אך הם רוצים לדחות את פתיחת הקניונים והשווקים ל-17.5. ואומנם, בתוכנית האוצר השווקים הפתוחים מופלים לרעה ועתידים להיפתח גם כן ב-17 במאי, כשבועיים לאחר הקניונים הסגורים.

בשני המתווים, המלונות ייפתחו רק לאחר הצימרים - ב-17 במאי.

משרד האוצר רוצה להחזיר את אירועי התרבות עד סוף מאי. משרד הבריאות מעדיף שהחזרה תהיה "לפי מתווה ההתקהלות"

לפי מתווה האוצר, המסעדות ובתי הקפה אשר סגרו שעריהם ראשונים , ישובו לפתוח את דלתותיהם ב-31 במאי, אך משרד הבריאות מבקש להשאיר את העסקים הללו סגורים עד ה-16 ביוני.

משרד האוצר מבקש להחזיר בסוף מאי גם את התאטראות, בתי הקולנוע ואירועי התרבות (זאת בהנחה שמספר האנשים שיורשו להתקהל יועלה ל-50), אך משרד הבריאות לא נוקב בתאריך ומציין שהחזרה תעשה "לפי מתווה ההתקהלות".

בריכות שחייה, חדרי כושר ומכונים, יפתחו את שעריהם ב-17 במאי לפי שתי התוכניות, תחת מגבלות שגרה חדשה.

נכון לעת הזו, אין מבחינת משרד הבריאות תאריך מוגדר שבו אפשר יחזור ענף התעופה לפעולה. מבחינת משרד האוצר, ענף התעופה יחזור, כמו כל ענף שלא צוין במפורש בתוכנית שלו - ב14.6.

באשר לחיים האזרחיים, משרד הבריאות מבקש מהממשלה להתיר ביקורי משפחות עוד היום, בקרבה בדרגה ראשונה וכן סבים וסבתות, תחת כללי זהירות מונעת. מפגשים חברתיים יותרו החל מה-10 במאי, ב"קפסולות קבועות" של חוג חברים מצומצם - עד 10 אנשים, תוך שמירה על מרחק.

התקהלות כללית תותר באוויר הפתוח בקבוצות של עד 19 אנשים ובמרחק של 2 מטרים מאדם לאדם - כבר השבוע, והחל מה-17 במאי חתונות ולוויות יערכו בחוץ, תוך שמירה על מרחק, בקבוצות של 50 בני אדם. ב-14 ביוני, יערך דיון על הקלות נוספות בתחום.

תוכניות החזרה לשגרה של משרד האוצר ומשרד הבריאות - נושא אחר נושא

● מערכת החינוך
משרד האוצר: 
גני ילדים, פעוטונים ומעונות היום חוזרים ב-10.5. כיתות ד' עד י' חוזרות ללימודים ב-17.5.
משרד הבריאות: 
מועד חזרת הגנים ייערך "ב-10.5 - או מאוחר יותר". כיתות ד' עד י' חוזרות ללימודים ב-31.5. 

● פנאי ותרבות
משרד האוצר: 
מסעדות, בתי קפה, תיאטראות, בתי קולנוע ואירועי תרבות (עד ל-50 איש) ייפתחו ב-31.5. בריכות שחייה, חדרי כושר ומכונים יפתחו את שעריהם כבר ב-17.5.
משרד הבריאות: 
אירועי התרבות ייערכו "לפי מתווה התקהלות". מסעדות ובתי קפה יפתחו ב-16.6. בריכות שחייה, חדרי כושר ומכונים יפתחו את שעריהם ב-17.5.

● מסחר
משרד האוצר: 
קניונים יחזרו לפעילות ב-5.5. שווקים פתוחים חוזרים לפעילות רק ב-17.5. 
משרד הבריאות: 
הן הקניונים והן השווקים הפתוחים חוזרים לפעילות ב-17.5.

● טיולים ונופש
שני המשרדים מסכימים כי הצימרים צריכים לחזור כבר בימים הקרובים (עד =5.5) והמלונות יפתחו מחדש (תחת הנחיות מגבילות) ב-17.5.

● ענף התעופה
משרד האוצר:  
כמו כל ענף אחר שלא צויין בתוכנית, הוא אמור לחזור עם שאר המשק ב-14.6 ל"שגרת קורונה". 
משרד הבריאות כותב שמועד חזרת ענף התעופה לתפקוד "ייקבע בהמשך".

● מפגשים חברתיים
משרד הבריאות אישר כבר מהיום התרת ביקורי משפחות בקרבת דרגה ראשונה וכן סבים וסבתות (תחת כללי זהירות). התקהלות כללית באוויר הפתוח של עד 19 אנשים ובמרחק של 2 מטרים מאדם לאדם. מותר מפגשים חברתיים בחוג חברים מצומצם של עד 10 אנשים הוא מתיר מה-10.5. חתונות ולוויות באוויר הפתוח, בקבוצות של 50 בני אדם, יותרו ב-17.5
משרד האוצר לא עסק בחלק זה במתווה שלו. 

משרד הבריאות: "עלינו להיערך לגלי תחלואה נוספים"

במתווה אשר הוגש על-ידי משרד הבריאות למועצה לביטחון לאומי היום, מציין מנכ"ל המשרד, משה בר סימן טוב, כי "לא הייתה תמותה עודפת בישראל, אך אסור לנו להיכנס לשאננות", וכי על החזרה לשגרה להיות הדרגתית וזהירה. "עלינו להיערך לגלי תחלואה נוספים, אשר יכולים לפרוץ בכל עת. היערכות זו כוללת גם מוכנות לנקיטת צעדי סגר במידת הצורך, והגברת הספיקה של מערכת הבריאות, ובפרט לקראת החורף הבא", כותב בר סימן טוב.

מתווה משרד הבריאות מציב גם מדדים אפידמיולוגיים למעקב, המהווים "נורות אדומות". עלייה של 300 חולים ביום, מתוכם 100 בקהילה ו-200 מחו"ל (ואולם, בשלב זה לא ניתן לטוס), מוסדות ומוקדי התפרצות, קצב הכפלה העומד על 10 ימים, ועד 300 חולים קשים - הם סף יכולת הספיקה של מערכת הבריאות. ואומנם, המשרד מבהיר כי ייתכן שתהיינה "נורות אדומות" נוספות, למשל, אם ביום אחד או בתוך מספר ימים יעלה מספר החולים הקשים בשיעור חד, או גילוי של ילדים הסובלים מ"תסמונות פוסט-קורונה". אז "ניאלץ לשוב ולתכנן מחדש את היקפי הפעילות של המשק".

מנכ"ל משרד הבריאות אף טוען כי על המדינה להיערך להעלאת ספיקת מערכת הבריאות. זאת, על-ידי העלאת מספר מיטות הטיפול נמרץ לכ-2,000 לפחות, ולהוסיף עוד 3000 מיטות אשפוז כלליות תוך התאמת כוח-האדם הנדרש לכך. "תוספת זו תאפשר למערכת הבריאות להתמודד באופן סביר עם גל תחלואה אפשרי בחורף, שעלול להגיע יחד עם תחלואת השפעת העונתית, היוצרת גם היא עומסים במערכת האשפוז". כיום, בישראל יש כ-350 מיטות טיפול נמרץ בלבד, ו-2.2 מיטות אשפוז לאלף נפש - הנתון הנמוך ביותר מבין כל מדינות ה-OECD.

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב