גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: דרוש מעבר מהתקרבנות למקצועיות

הקורונה חשפה את מערכת החינוך בחדלונה ● אך היעדר המוכנות המערכתית למשבר אינו יכול לתרץ את הכאוס המערכתי שמתרחש כעת בשטח

מורה בבית ספר יסודי בארה"ב מעבירה שיעור באפליקציית זום / צילום: Amanda Inscore, רויטרס
מורה בבית ספר יסודי בארה"ב מעבירה שיעור באפליקציית זום / צילום: Amanda Inscore, רויטרס

הכיתות הנמוכות חוזרות ללמוד אך רוב התלמידים בישראל ימשיכו ללמוד בבית מרחוק. במדינה שמדברת כבר שנים על התכוננות למלחמה גדולה היה מצופה כי במערכת החינוך תהיה היערכות של ממש. הקורונה חשפה את המערכת בחדלונה. אך היעדר המוכנות המערכתית למשבר אינו יכול לתרץ את הכאוס המערכתי שמתרחש כעת בשטח.

חלק מבתי הספר היסודיים וחטיבות ביניים יוצאים ידי חובה בפרסום חומרי למידה מקוונים, לעיתים אקראיים ולא מותאמים לגיל התלמידים, ובשיעורי זום ספורדיים. אחרים עובדים מסביב לשעון כדי לייצר חומרי למידה חדשים שימלאו יום לימודים שלם, אך התלמידים אינם מסוגלים או אינם יכולים לקחת חלק בשעות רבות של למידה מקוונת. ההמלצות הלא ריאליות של משרד החינוך לשמור על מערכת שעות המעתיקה את הלמידה בכיתה ללמידה מרחוק, לצד הכרזות משרד האוצר על צמצום הלמידה מרחוק, מעבירות לבתי הספר מסרים סותרים.

להתארגנות הלא מקצועית והמגומגמת תרמה הסתדרות המורים שהכריזה כי המורים בבתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים יפסיקו ללמד מספר ימים לאחר שסגרו את בתי הספר. בתגובה להחלטת משרד האוצר כי המורים יצאו לחופשה ויחזירו את הימים בחופש הגדול, הסתדרות המורים צריכה הייתה לגלות מנהיגות ולהתנער מהשיח הקורבני שתקף אותה שוב במקום להתנער מאחריות לתלמידים דווקא בשעת מצוקה. גם אחרי החג, הסתדרות המורים ממשיכה בשיח תוקפני במקום לקבל החלטה הגיונית על חצי יום של למידה ולפנות את המשאבים במערכת להכנה מקצועית של חצי היום הזה. ההחלטות האומללות של הסתדרות המורים הפריעו וממשיכות להפריע להתארגנות ראויה ומקצועית.

כרגיל, במקום לדבר על התוכן, המערכת כולה נאבקת על איך לומדים וכמה שעות, תוך כדי צילום סרטונים שאף אחד כנראה לא יצפה בהם והכנת שיעורי זום שיהיו, במקרה הטוב, מלאים בריבועים שחורים של תלמידים לא מחוברים (תרתי משמע). בשטח, הצרכים הבסיסיים ביותר של התלמידים לעתים נשכחים. המשבר מזמן למורים אפשרות להוכיח את עצמם כאנשי חינוך מקצועיים שנותנים מענה לצרכים רגשיים, יוצרים הזדמנויות לאינטראקציות חברתיות כיתתיות ששמות דגש על דיאלוג מורה-תלמיד ודיאלוג תלמיד-תלמיד ותלמידים-חומר ומפיגות את הבדידות, יוזמים שיחות אקטואליות על המצב, מעבירים מסר שהשגרה נמשכת גם אם באופן שונה ומאתגר ואינם נעלמים מאחורי מטלות מקוונות שאף אחד אינו נותן להן משוב.

למידה מרחוק אינה חייבת להיות מרובת מטלות שגורמות לנטל מיותר. זו טעות פדגוגית. מבחינה זו שכפלו בתי ספר רבים את דפוסי ההתנהגות שלהם כאשר טרם חופשות הם מעמיסים על התלמידים עוד ועוד מטלות. גישה זו חייבת להתחלף בלמידה של המורים את האתגר שמביאה איתה הלמידה מרחוק והגמישות שהיא דורשת במעבר משינון וזכירה לחשיבה ברמה גבוהה. למידה מרחוק חייבת גם לצאת מנקודת הנחה שתלמידים רבים מנותקים חברתית והזמן היחיד בו יש להם אינטראקציה עם ילדים בגילם הוא דרך השיעורים המקוונים.

היעדר המוכנות למשבר מצידו של מטה משרד החינוך היה יכול להיות חלון הזדמנויות למורים להוכיח את שטוענים ארגוני המורים שנים ארוכות - כי מקצוע ההוראה צריך להיחשב כמקצוע הדורש מומחיות מיוחדת, מקצוע הראוי להערכה לא פחות מרופאים, מהנדסים ועורכי דין - פרופסיה. בספרות הארגונית מאפיינים פרופסיות כמקצועות הדורשים "עבודת ידע" מתמדת ולמידה עצמאית ומחויבים לכללים אתיים הקשורים באחריות מקצועית ואישית.

פרופסיה אינה יכולה לנטוש ילדים בעת משבר בינלאומי מסדר גודל חריג בגלל מאבקים על שכר, כפי שקרה לפני החג. היא אינה יכולה להתעקש גם על יום לימודים מקוון מלא כאשר ברור כי יום כזה לא מותאם לתלמידים, לא בכיתות הנמוכות וגם לא בחטיבות הביניים שילמדו מרחוק עוד זמן לא ידוע. ברור גם שאין מוכנות מערכתית להכנת תכניות מקוונות מקצועיות שימלאו יום לימודים מלא. פרופסיה צריכה לשמור על שכר המורים אך גם לסייע בהתארגנות מהירה על תכניות עבודה מערכתיות שבמרכזן עומדים המורים כאנשי חינוך ולא כמעבירי ידע. אוטונומיה למנהלים היא חשובה אך מאחר ואין ניסיון מקצועי מגובה בראיות על פרקטיקות למידה מרחוק שהן מוצלחות צריך לתת לבתי הספר מגוון של כלים ורעיונות יצירתיים. צריך היה גם להבהיר למנהלים שבבית ספרם רווח שיח  שאוטונומיה אין פירושה הרמת ידיים, גם אם המורים וההורים ממשיכים להתלונן.

מחקרים בינלאומיים מראים כי מעמד המורה בישראל הוא הנמוך ביותר מבין המדינות המפותחות. סקרים שנערכו לצורך המחקרים הללו מגלים כי אזרחי ישראל אינם רוצים שהילדים שלהם יבחרו במקצוע ההוראה ואינם נותנים אמון במורים. משבר הקורונה צריך להיות נקודת מפנה ביחס המורים כלפי עצמם כאנשי מקצוע. בתי הספר חייבים להתעשת ולהפוך את השיח הקורבני של המערכת כולה לשיח מנהיגותי. בהעדר מנהיגות מערכתית, ראוי כי מנהלי בתי ספר יחליטו בעצמם על מעבר לחצי יום של למידה מקוונת וידאגו כי בחצי היום הזה תהיה למידה כמה שיותר מקצועית ומותאמת לצרכים של התלמידים, הלימודיים והרגשיים גם יחד.

נוכח הראיות הקיימות במחקרים בעולם על למידה מרחוק, הן בבתי ספר והן בהשכלה הגבוהה, זהו אתגר מורכב שיש להשקיע בו מחשבה רבה. עם כל הקושי שבדבר, את חצאי הימים בהם המורים לא ילמדו יש להחזיר בחופש הגדול. לא כדי למלא שעות עבודה של המורים או כדי לעשות בייביסיטר לילדים, אלא כדי להעביר מסר שחינוך הוא חשוב, כי יש ללמד באופן מקצועי וכי והמדינה דואגת לילדיה.

בית הספר של החופש הגדול הוא לא פתרון מתאים לכיתות ד'-ו' ובוודאי לא אמצעי להשלמת פערים חינוכיים. הוא לא נותן מענה גם לחטיבות הביניים. התלמידים המצטיינים לומדים מרחוק בתקופה זו גם דרך בית הספר וגם דרך מגוון אמצעים אחרים. פתיחת בתי הספר הכרחית עבור מי שנותרים מנותקים מאחורי ריבועי הזום השחורים. השיח הקורבני של המערכת כולה חוסם שינויים, מחליש את המוטיבציה ומקבע את מעמד המורים. זה הזמן לשנות כיוון. 

ד"ר לטם פרי-חזן היא ראש המגמה לניהול מערכות חינוך באוניברסיטת חיפה. פרופ' אריה קיזל הוא ראש המגמה לפיתוח פדגוגי של מערכות חינוך באוניברסיטת חיפה.

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים