גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח המבקר בביקורת נוקבת על משרד האוצר: הדוחות הכספיים של המדינה לא היו עוברים בשום חברה עסקית

במרכז הדוח השנתי של מבקר המדינה מתניהו אנגלמן עומד אחד המסמכים היותר חשובים של משרד האוצר: הדוח הכספי של מדינת ישראל • הדוח עצמו והשלכותיו כלל לא עולים לדיון בממשלה • הדוח רצוף בעיות, וחסרים בו נתונים רבים, למשל קרקעות בשווי של מאות מיליארדי שקלים

שר האוצר משה כחלון והחשב הכללי רוני חזקיהו / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
שר האוצר משה כחלון והחשב הכללי רוני חזקיהו / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

"הדוחות הכספיים של מדינת ישראל ליום 31.12.18" - הפרק בדוח המבקר הנושא את השם האפרורי למדי הזה, מגלה בתוכו ליקויים וחוסרים מפתיעים במסמך שאמור לתעד בצורה מקיפה ומפורטת את פעילותה הכלכלית של המדינה.

כך למשל, מתברר כי קרקעות מדינה בשווי מעל חצי טריליון שקל המנוהלות בידי רשות מקרקעי ישראל - אינן מופיעות בדוח. בנוסף נכללת בפרק המלצה מקורית ומעניינת של מבקר המדינה מתניהו אנגלמן: מדי שנה, מציע המבקר, יציג האוצר את הדוחות הכספיים של מדינת ישראל לחברי הכנסת והשרים' ממש כפי שהנהלת חברת עסקית נוהגת להציג את הדוחות הכספיים לדירקטוריון שלה.

המבקר מציע כי הממשלה תדון בסיכונים לטווח הארוך העולים מהדוחות, למשל בנושאי פנסיה תקציבית או רעידות אדמה, ותבחן דרכים להתמודד איתם. דיון דומה יערוך כל משרד ממשלתי בפרק שעוסק בו בדוחות הכספיים. "מהלך זה יגביר את האחריותיות (Accountability) של הממשלה וישפר את השימוש שהיא עושה במשאבים הציבוריים שהועמדו לרשותה".   

שרי הממשלה, חברי הכנסת ולמעשה הציבור הכללי אינם מכירים את הדוחות הכספיים של מדינת ישראל ואינם מודעים לסיכונים משמעותיים למדינה החבויים בדוחות אלה, כך עולה מפרק הביקורת בנושא הדוחות הכספיים הנכלל בדוח השנתי של מבקר המדינה.  

הדוחות הכספיים של מדינת ישראל אמורים לספק לממשלה ולציבור הרחב תמונה מלאה של הפעילות הכלכלית של ממשלת ישראל, התחייבויותיה ונכסיה. הם הכלי העיקרי המאפשר שקיפות לגבי פעולות בהיקף של מאות מליארדי שקלים, נכסים והתחייבויות שהיקפם נאמד בטריליוני שקלים.

מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן / צילום: יוסי זמיר

אין דוחות מבוקרים 

כך שווי ההתחייבויות של ממשלת ישראל מגיע נכון לסוף 2018 בסכום האסטרונומי של 2.558 טריליון שקל. שווי הנכסים לעומת זאת מסתכם ב-598 מיליארד שקל בלבד, כך שבפועל יש לממשלה גירעון בהון (הון עצמי שלילי בהשאלה מחשבונאות תאגידית) של כמעט 2 טריליון שקלים.

אבל מעבר לבעיית חוסר ההיכרות של נבחרי הציבור עם הדוחות, מתריע המבקר על ליקויים רבים בדוחות עצמם.

הדוחות הכספיים המאוחדים אמורים לכלול 202 ישויות, אך רק ל-67% מהן יש דוחות מבוקרים על ידי רואה חשבון. הגופים שאינם מגישים דוחות מבוקרים, המהווים כשליש מסך הגופים הנכללים בדוחות, מחזיקים בנכסים בסך 74 מיליארד שקל ובהתחייבויות בהיקף של 49 מיליארד. בנוסף, חסרים בדוחות נתונים על פעילותם של 18 מתוך 65 תאגידים סטטוטוריים, שהיקף פעילותם המצרפי 14 מיליארד שקל.

כמו כן חסרים בדוחות "נתונים מהותיים בעלי היקף כספי נרחב", כהגדרת המבקר. הבולט אולי מכולם הוא שוויין של קרקעות המדינה המנוהלות על-ידי רשות מקרקעי ישראל.

"נתוני הרכוש הקבוע המוצגים בדוחות אינם כוללים נכסי מדינה מהותיים, בעיקר את הקרקעות שבידי מדינת ישראל, המנוהלות על ידי רשות מקרקעי ישראל", כותב המבקר ומגלה כי על-פי הערכת החשב הכללי שנעשתה בהתאם לכללי ה-IFRS, השווי ההוגן של קרקעות המדינה המנוהלות בידי רמ"י עומד, נכון לסוף 2018 על 523 מיליארד שקל.

בנוסף לא נכללים ברכוש המדינה המוצג בדוחות שווי הכבישים, חלק מבתי הסוהר, נכסי מדינה הנמצאים בחו"ל וכמובן נכסים שבשליטת מערכת הביטחון. "מיפוי הנכסים במערכת הביטחון, חלקי בלבד, ובמקרים רבים מבוסס על הערכות ואומדנים שונים. כמו כן, אי אפשר לקבוע מה רמת המהימנות של הנתונים ואם הם מתאימים למדיניות החשבונאית של מדינת ישראל" כותב המבקר.

לא סופרים משאבי טבע

נכסים מהותיים אחרים שבידי המדינה הם הזיכיונות לכריית משאבי טבע ובהם גז טבעי ופוספטים. החשב הכללי אומד את שווי התמלוגים שהמדינה צפויה לקבל בגין זיכיונות אלה ב-28 מיליארד שקל בלבד, אך מציין כי "אומדן זה כולל הסכמי תמלוגים מהותיים בלבד, והנתונים בפועל עשויים להיות שונים ממנו באופן מהותי".

החובות למדינה, הרשומים בסעף "חייבים ויתרות חובה" מוצגים אף הם באופן חלקי ואינם כוללים חובות נוספים שלא ניתן לאמת אותם. בנוסף מעיר המבקר לחשב הכללי כי "הדוחות הכספיים של המדינה אינם מספקים מידע על היקף החובות שנמחקו, אף שלמידע זה נודעת חשיבות רבה לציבור".

מטריד לא פחות הרישום החלקי של נכסים בלתי מוחשיים, הכוללים תוכנה ומיזמי מחשוב, נכסים בפיתוח, ידע, פטנטים ונכסים אחרים. שווי הנכסים הבלתי מוחשיים שבידי המדינה רשום בדוחות לסוף 2018 על כ-5.3 מיליארדי שקל, אך בהערה לדוח כתב החשב הכללי כי "לא כל הנכסים הבלתי מוחשיים ממופים. במיפוי לא נכללים נכסים ששווים עשוי להיות מהותי, ובכמה ממשרדי הממשלה יש מידע חלקי בלבד על נכסים אלה. כמו כן, נכתב: "בשלב זה לא ניתן לאמוד באופן נאות את היקפם של כלל הנכסים הבלתי מוחשיים בממשלה".

חבות אקטוארית חסרה

החבות האקטוארית בגין הפנסיה התקציבית המוצגת בדוחות על 649 מיליארד שקל "איננה מוצגת במלואה ונמוכה מהחבות בפועל בעשרות מיליארדי שקלים". החבות אינה כוללת את החבות לפנסייה תקציבית בגין עובדי הרשויות המקומיות והמועצות הדתיות, יישויות שדוחותיהן הכספיים אינם מאוחדים בדוחות הכספיים של מדינת ישראל.

יתרת ההתחייבויות גם אינה כוללת את החבות העתידית שתיווצר בגין עובדים פעילים במהלך שנות עבודתם הצפויות. המבקר מעיר בהקשר זה כי החשב הכללי מעריך שבהתחשב בחבות עתידית זו, תעלה החבות המלאה של המדינה מ-649.5 מיליארד לכ-708 מיליארד שקל.

בנוסף לא נכללים בחבות פנסיית גישור בצה"ל, פנסיית גישור לעובדיהם של גופי ביטחון אחרים, וכן התוספת בגין היעדר ביטחון תעסוקתי, שניתנה בנובמבר 2018 לשוטרים, סוהרים וגמלאי שירותי הביטחון. גם האומדן בגין התחייבויות עתידיות על זכויות סוציאליות של עובדי המדינה כגון ימי חופשה ומחלה, בהיקף של כ-20 מיליארד שקל - מתבסס על מידע חלקי.

באשר לסעיף ההפרשה לתביעות משפטיות מציין המבקר, כי המדינה לא קיבלה מ-28% מהישויות המדווחות לה את היקף החשיפה לפיצויים בהליכים משפטיים המתנהלים נגדן ומשום כך גם האומדן הזה חלקי ולא אמין.

גירעון חשבונאי מצטבר

נתון מרכזי נוסף שמוצג בדוח בצורה חלקית הוא הגירעון החשבונאי (להבדיל מהגירעון התקציבי) המצטבר - נתון המבטא את הפער בין התחייבות המדינה ונכסיה. המבקר מציין כי האוצר התעלם מהמלצתו באחד מדוחותיו הקודמים לצרף לדוחות הכספיים תחזיות בדבר שיעור הגירעון החשבונאי הממשלתי המצטבר כאחוז מכלל התמ"ג, כפי שנהוג במדינות המתקדמות בעולם.

כך יתאפשר למקבלי ההחלטות להשתמש בדוחות הכספיים ככלי ניהולי, וכך יינתן לממשלה זמן מספיק להיערך לשינויים הצפויים בעתיד על פי תחזיות אלו ולשפר כבר כיום את איכות קבלת ההחלטות.

באשר לתקני החשבונאות מציין המבקר, כי הוועדה לתקינה חשבונאית ממשלתית לא התכנסה זה כארבע שנים ולכן לא עודכנו שיטות הדיווח החשבונאי. הדיווח החשבונאי במדינת ישראל נמצא בתהליך של מעבר מדיווח על בסיס מזומן (כלומר ברגע שכסף נכנס או יוצא מהקופה) לבסיס מצטבר (כלומר ברגע שנוצרת התחייבות להוצאת סכום כסף או זכות לקבלתו) - כמקובל במדינות המערביות המתקדמות.

בין השנים 2000 עד 2018 עברו משרדי הממשלה בהדרגה לדיווח על בסיס מצטבר אך השלטון המקומי מדווח בשיטה משולבת המכונה מזומן מתואם - ההכנסות נרשמות על בסיס מזומן וההוצאות על בסיס מצטבר. על-פי האוצר, משרד הפנים, האחראי על הרשויות המקומיות, הדף בשנים האחרונות את כל הניסיונות לשנות את שיטת הדיווח ואף התעלם מהמלצות מפורשות של וועדות שמונו לבחינת הנושא.   

עוד כתבות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסה; נובה עולה ב-4%, אנרג'יאן ב-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו-פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה