גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האביב הגיע: מדד גלובס-פרומתאוס נסק 15.6% באפריל

מדד ת"א 125 עלה בחודש שעבר ב-10.2%, והנאסד"ק זינק ב-15.4% ● תת-מדד מדעי החיים טס בשיעור של 26.4%, בדומה למדד ת"א-ביומד שטיפס 24.5%, ולעומת נאסד"ק-ביוטכנולוגיה שהוסיף 15% ● בתת-המדד בלטה מניית פלוריסטם, שהשלימה זינוק של 150% באפריל

הנפקת נובוקיור ב־2015 / צילום: Nasdaq OMX
הנפקת נובוקיור ב־2015 / צילום: Nasdaq OMX

אחרי הנפילות החדות בשווקים בחודש מרץ, החברות הישראליות בוול סטריט נסחרו בחודש אפריל במגמה חיובית, שהובילה את מדד גלובס-פרומתאוס שעוקב אחר החברות הללו לנסיקה של 15.6%. באותה תקופה, מדד ת"א 125 עלה בשיעור של ב-10.2% ומדד נאסד"ק זינק ב-15.4%.

בדומה למגמה של המדד, תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים טס באפריל בשיעור של 26.4%, בעוד שמדד ת"א ביומד עלה ב-24.5% ומדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה הוסיף לערכו 15%.

אחת החברות הבולטות ביותר החודש בתת-המדד הייתה פלוריסטם, שהשלימה זינוק של 150% במניה. החברה מפתחת סביבה טבעית לגידול תאי גזע משליה, המשמשים למספר שימושים קליניים, כמו טיפול בטרשת עורקים ושיקום שרירים אחרי שבר במפרק הירך. הזינוק המשמעותי החודש נובע מכך שהחברה דיווחה כי הטיפול שהיא מציעה יעיל לטיפול בחולי קורונה. בעקבות הדיווח, זורזה חתימת הסכם מימון בין החברה לבין בנק ההשקעות האירופי (EIB) בסך 50 מיליון אירו. פלוריסטם צפויה להשתמש במימון, שלא דילל את בעלי המניות הקיימים, לזירוז פעילות המחקר והניסויים לטיפול בחולי קורונה.

מניות הטכנולוגיה הישראליות בוול סטריט עלו גם הן באפריל, והובילו את תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה לזינוק של 16.9%. באותה תקופה, מדד ת"א טכנולוגיה עלה ב-15.6% ומדד נאסד"ק טכנולוגיה הוסיף לערכו 13.6%.

בין החברות שהובילו את תת-המדד לעלייה נמצאת Wix. החברה, העוסקת בפיתוח פלטפורמה לבניית אתרי אינטרנט, נסקה באפריל ב-30%. במכתב לבעלי המניות ששלחה החברה החודש ציינה כי לקורונה השפעות חיוביות ושליליות על החברה, וכי היא צפויה לעמוד בתחזיות שלה לרבעון הראשון. עוד נמסר, שלמרות שביטולי המנויים עלו, כך גם כמות הנרשמים עלתה. זאת בעיקר בעקבות ההשפעות של הקורונה, שגורמת לעוד שירותים לעבור לאונליין, ומזרזת עסקים לפתח את השירותים המקוונים.

גלובס-פרומתאוס - אפריל 2020

ביצועים מרשימים מתחת לרדאר

במחלקת המחקר של פרומתאוס ייעוץ כלכלי מציינים כי חברה מעניינת במדד, שביצועי המניה שלה מרשימים, אך עם זאת עדיין נמצאת מתחת לרדאר התקשורתי, היא חברת הביומד הישראלית נובוקיור. החברה נסחרת בנאסד"ק מ-2015 וכיום שוויה כ-6.2 מיליארד דולר. לפי פרומתאוס, שווי זה הופך את נובוקיור לאחת מחברות הביומד הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר אי-פעם בנאסד"ק .

שווי השוק של נובוקיור הספיק להתקרב לשוויין - ואף לעקוף אותו - של חברות ישראליות גדולות אחרות כמו סולאראדג', Wix ואלביט, ומתקרב שוב לשווייה של ספינת הדגל לשעבר של הכלכלה הישראלית - טבע (בעבר היא אף עקפה אותה).

אז מה "הסוד" של נובוקיור? אייל שבח, שותף מייסד וראש ענף טכנולוגיה בפרומתאוס, אומר כי זהו "שילוב של מספר פרמטרים טובים, בייחוד לחברה מענף הביומד: התקדמות רציפה בניסויים ואישוש הפיתוח כמשפר את חייהם של החולים, טכנולוגיה שעשויה להיות רלוונטית לטיפול במגוון סוגי סרטן, מערך שיווקי חזק, לרבות חבירה לשותפים אסטרטגיים חזקים, ומודל עסקי מבטיח, בין היתר כתוצאה מכיסוי ביטוחי למוצר".

נובוקיור הוקמה ב-2010 והונפקה לראשונה במחיר של 22 דולר למניה, לעומת מחיר נוכחי של 61.4 דולר, נתון המשקף גידול של כ-180% במחיר המניה תוך פחות מחמש שנים. לפי פרומתאוס, החברה עוררה עניין כבר בימיה הראשונים, וקיבלה השקעות מחברות גדולות כמו ג'ונסון אנד ג'ונסון ופייזר.

נובוקיור פועלת לפתח טיפולים מאריכי חיים עבור כמה מצורות הסרטן האגרסיביות ביותר. החברה מפתחת טיפול ייחודי לסרטן המבוסס על שיטת השיטה TTFields (קיצור של Tumor Treating Fields) - שימוש בשדות חשמליים בתדרים מסוימים הפוגעים בתהליך חלוקת התא בגידול. נובוקיור מריצה מספר ניסויים קליניים החוקרים את השפעת TTFields על גרורות במוח, סרטן ריאות, סרטן לבלב, סרטן שחלות ומזותליומה.

טיפול של נובוקיור / צילום: אתר החברה

בפרומתאוס מציינים שהפיתוח של החברה מאושר לטיפול בחולים בוגרים של גליובלסטומה, סרטן המוח הראשוני הנפוץ והאגרסיבי ביותר. מדי שנה כ-15 אלף איש מאובחנים בגליובלסטומה או בגידולים שמתפתחים לגליובלסטומה בארה"ב, ובארץ מאובחנים מדי שנה 200 חולים במחלה, ו־200 חולים מתים כתוצאה ממנה. זמן ההישרדות הממוצע לאחר ניתוח בשילוב הקרנות וכימותרפיה (הטיפול המקובל) הוא כ-70 שבועות בלבד.

הטיפול של נובוקיור אינו מרפא את הסרטן, אך מאט את קצב התקדמותו ומשפר משמעותית את איכות חיי החולה. למשל, בסרטן הריאות, לאחר שנת טיפול, 80% מן החולים בקבוצת הטיפול היו עדיין בחיים, לעומת רק 50% בקבוצת הביקורת.

לפי ניתוח שביצעה פרומתאוס, בין 2019 לתחילת 2020 הייתה מניית נובוקיור בשיא. הסיבות העיקריות לביצועי המניה בתקופה זו היו תוצאות חזקות בדוחות 2019 והתקדמות משמעותית בניסויים - אישוש לכך שהטכנולוגיה יכולה להיות רלוונטית למספר רב של סוגי סרטן.

בפרומתאוס מוסיפים, כי ההכנסות כיום נובעות ברובן מן המוצר המסחרי המוביל של החברה שמאושר לשיווק, Optune - מערכת דמוית-קסדה המשמשת לגירוי חשמלי לטיפול בסרטן המוח: האותות החשמליים מונעים את התחלקות התאים ומאיטים את התקדמות המחלה. מוצר זה קיבל ב-2019 שיפוי ביטוחי בארה"ב מהמבטח הממשלתי, ונכנס השנה לסל הבריאות גם בישראל.

המודל העסקי של נובוקיור לא מבוסס על מכירת המוצר אלא על מכירת טיפול. החברה גובה מחברות הביטוח הרפואי תשלום רק בגין הטיפול, ולא תשלום חד־פעמי עבור המוצר בתחילת הטיפול.

הכנסות החברה ב-2019 צמחו בכ-42% לכ-351 מיליון דולר. ההכנסות נובעות מפעילות במיקומים שונים, בעיקרם בארה"ב, בגרמניה, ביפן ובסין, וארה"ב מהווה 66% מהמכירות. בפרומתאוס מוסיפים כי ברווחיות הגולמית החברה רשמה שיפור גדול יותר, וב-2019 זינק הרווח הגולמי בכ-56% לכ-263 מיליון דולר, בהשוואה ל-168 מיליון דולר בשנת 2018. לפי פרומתאוס, שיעור הרווח הגולמי, הנושק ל-75%, מהווה אינדיקציה מצוינת לערך המוסף העצום שמייצר הטיפול.

בפרומתאוס מוסיפים שרוב הוצאות החברה ב-2019 היו הוצאות מכירה ושיווק, שהיוו 27.5% מהמחזור, לעומת הוצאות מחקר ופיתוח שהיוו 22.5%. עם זאת, לדבריהם, בתחומי מדעי החיים לא מדובר בנתון חריג, ועל אחת כמה וכמה כשמדובר בחברת צמיחה המעוניינת לתפוס נתח שוק ומוכנה להקריב לשם כך את רווחי הטווח הקצר. יצוין כי החברה הצליחה לרשום שיפור גם בשורה התחתונה, כאשר ב-2019 ההפסד הנקי צומצם ל-7.2 מיליון דולר, לעומת 63.6 מיליון דולר ב-2018.

המתחרים העיקריים של נובוקיור הן חברות שמציעות טיפולים חלופיים ומקבילים לכימותרפיה בסוגי סרטן שונים שאליהם החברה עתידה לחדור. לדברי שבח, השאלה אם החברה תמשיך לצמוח, ואולי להפוך לראש החנית של הישראליות בוול סטריט, תלויה בהמשך הצמיחה וההצלחה בניסויים הקליניים גם בשאר סוגי הסרטן. כמו כן, מוסיף שבח, אתגר נוסף וגדול שלה הוא ביצירת שיתופי פעולה אסטרטגיים עם תאגידים גדולים והקמת מערכי הפצה עצמאיים חזקים.

המדד, שהורכב על-ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח

הלוחמים - סמ"ר ראובן מרק מורדכי אסולין, סמ"ר עידו טסטה וסמ"ר טל שביט בשירות סדיר, נפגעו מהירי ונקבע מותם ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם