גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מבטלת שיטת ה"שוטף פלוס" את הסיכוי של עצמאים למענק

ההכרזה על התוכנית שמרחיבה את שיעור העצמאים שייפוצו מצאה רבים מהם שוב מחוץ למעגל הזכאות • הסיבה: תשלומים שקיבלו עבור עבודה שביצעו לפני מספר חודשים ונכנסו כעת, מציירים תזרים רגיל שלא יאפשר להם להציג ירידה בהכנסות • וגם: למה "המודל האמריקאי" לא ממש מחדש

בנימין נתניהו במסיבת העיתונאים אמש / צילום: חיים צח, לע"מ
בנימין נתניהו במסיבת העיתונאים אמש / צילום: חיים צח, לע"מ

בערב חג הפסח הודיע שר האוצר משה כחלון בחגיגיות על "הפעימה השנייה" והמשופרת של מענק הסיוע לעצמאים הקורסים תחת משבר הקורונה. זאת שתזכה את העצמאים במענק של עד 10,500 שקל (במקום 6,500 שקל בפעימה הראשונה).
חלפו שלושה שבועות, והבשורה הזאת סוף סוף מתממשת - עצמאים שייכנסו לאתר רשות המסים יוכלו להגיש את הבקשה למענק. המועד לקבלת הכסף נשמע מבטיח: כחצי מיליון העצמאים שימלאו את הבקשה באתר ויימצאו זכאים אמורים לראות את הכסף מועבר לחשבון הבנק שלהם תוך 48 שעות.

כשראש הממשלה בנימין נתניהו דיבר אתמול על הסיוע לעצמאים, הוא כינה את התוכנית המעודכנת "המודל האמריקאי". אבל בפועל אין מאחורי הכותרת הזאת הרבה חדש. למה הכוונה? כשמדברים בישראל על "המודל האמריקאי" מתכוונים למעשה לפרקטיקה שבמסגרתה הגשת הבקשה למענק מהמדינה נעשית באופן מקוון, תוך מילוי של סעיפים בודדים, ללא ביורוקרטיה ועומס דרישות. החישוב של הזכאות נעשה באופן אוטומטי ומהיר, והכסף מועבר לזכאים תוך יומיים בלבד. כלומר, המדינה מכוונת ב"מודל האמריקאי" למהירות של תשלום המענק - כסף בחשבון, עכשיו.

אבל מבחינת העצמאים שכבר כחודשיים עומדים על אפס הכנסות, כבר לא ניתן יהיה להכתיר שום סיוע שניתן להם במילה "מהיר". הסיוע ראוי, אבל הוא טיפה בים.

אלא שגם כעת, ערב פתיחת המענק - יש לא מעט חורים בתוכנית הסיוע. כדי לקבל את מענק "הפעימה השנייה" יש להצהיר על ירידה של 25% בהכנסות החודשים מרץ עד יוני (בהשוואה להכנסות באותם חודשים ב-2019). בכך למעשה, חושפת התוכנית במערומיה את מסורת התשלומים המפוקפקת הנהוגה בארץ, המכונה "שוטף פלוס". גם בימים כתיקונם עולות לא מעט טענות נגד השיטה הזו, במסגרתה נותנים עסקים שירות או מוצר אך רואים את כספם רק לאחר 30, 60 או 90 יום.

בתקופה המשברית הנוכחית שיטת התשלומים הזאת גורמת נזק כלכלי ממשי לעסקים, עד כדי כך שהיא גוררת חלק מהם אל מחוץ לתחום הזכאות למענק.

מה הכוונה? אותם עסקים מקבלים בחודשים אלה תשלומים בגין עבודות ושירותים שניתנו טרום המשבר - אותם תשלומי "שוטף פלוס". כל אלה אינם יכולים להצהיר כי הכנסתם בחודשים מרץ עד יוני ירדה ב-25% בהשוואה ל-2019, מאחר שאל חשבונם נכנסים תשלומים עבור עבודותש ביצעו לפני מספר חודשים. התוצאה: הם אינם זכאים למענק מהמדינה, הגם שבחודשי המשבר הפעילות שלהם היא אפסית. את המשבר החמור ביותר הם ירגישו ביולי, כאשר יגמרו תשלומי השוטף פלוס וחשבונם יהיה ריק.

יש לציין כי לא מדובר בבעיה שלא הייתה ידועה. הטענות בנוגע לשיטת "השוטף פלוס" הועלו בפני הגורמים הרלבנטיים פעם אחר פעם בתקופה האחרונה בישיבות שנערכו לגיבוש תנאי המענק, אך הן לא תוקנו.

העצמאים: "כולנו עובדים ב'שוטף פלוס'"

ניקח לדוגמה עסק שביצע עבודה במהלך חודש ינואר, ושסגר עם הלקוח כי התשלום בגינה יתקבל לפי "שוטף פלוס 60". במקרה זה, את התשלום עבור העבודה ייראה העסק בתחילת אפריל. למרות שהעוסק לא קיבל את התשלום במועד ביצוע העבודה, את חשבונית המס הוא חייב למלא ולהגיש מיד עם סיום העבודה. בנוסף, גם את המע"מ ומס ההכנסה הוא משלם על פי מועד ביצוע העסקה ולא לפי מועד התשלום בפועל, ובמקרים רבים תשלומי המס מבוצעים הרבה לפני שהכסף נכנס לחשבונו.

כך שאם בימי שגרה עסקים רבים מתלוננים על כך שהשיטה פוגעת בתזרים המזומנים שלהם, בתקופת המשבר הנוכחי הבעיה עוד מתחדדת.

י', צלם עצמאי, מצא את עצמו בבעיה המתוארת. בחודש אפריל הופקדו בחשבונו 20 אלף שקל בגין עבודות שביצע כחודשיים קודם לכן. לכאורה הוא אמור לשמוח, כי יש לו ממה לחיות - אך בפועל הוא נפגע פעמיים.

"במרץ-אפריל בקושי עבדתי, ואני אספוג פגיעה קשה בעקבות זאת בעוד כחודשיים. אבל למענק אני לא זכאי, כי יש לי הכנסות החודש", אומר י'. "כולנו עובדים ב'שוטף פלוס'. מאות אלפים לא יקבלו פיצוי. זו שיטה בעייתית. את התמונות הם מבקשים 24 שעות מרגע הצילום, אבל את הכסף אקבל כמעט שלושה חודשים אחר כך".
לדברי רו"ח ועו"ד ג'ק בלנגה, "תוכנית המענקים לעצמאים גרמה וגורמת לעיוות מהותי בעסקים רבים מאוד. בעסקים רבים של בעלי מקצועות חופשיים כגון עורכי דין, אדריכלים ורואי חשבון, חשבונות העסקה בגין החודשים מרץ-אפריל 2020, יהיו נמוכים באופן מהותי מאוד לעומת 2019. כאשר ההכנסות שנתקבלו בפועל במהלך מרץ-אפריל 2020 הן בגין עבודות שבוצעו במהלך ינואר-פברואר 2020; עסקים אלה לא יהיו זכאים למענק, כי לא הייתה לכאורה פגיעה מהותית בעסקיהם".

בלנגה מוסיף, כי "ראוי לקבוע באופן מיידי תיקון לתקנות, לפיהן העסק יוכל לבחור השוואה של חודשיים עד שלושה - מאי-יולי 20' לעומת מאי-יולי 19'".

רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי החשבון, מסבירה כי מדובר ב"עיוות שזועק לשמיים. 'הבור הגדול' של משרדי רו"ח ונותני שירותים כמונו, יהיה בחודשים מאי-יולי 2020 בגין הגבייה עבור חודשים מרץ-אפריל 2020, שבהם היקף העבודה ירד משמעותית ובהתאם חשבוניות העסקה שהונפקו עבור אותם חודשים. העיוות קיים אצל המון עסקים שיפיקו חשבוניות מס בגין העבודה או המכר שביצעו - בהם נגרים, בעלי מקצועות בנייה, חנויות מסחר ומשרדיות, חנויות מחשבים ועוד".

הזכאות: הפער בין ההצהרות למציאות

מהעיוות הזה סובלים גם השכירים בעלי השליטה - אותם בעלי חברות המשלמים משכורת לעצמם. בשל מסורת התשלומים של השוטף פלוס, רבים מהם לא יקבלו את המענק המיוחל.

לדברי תיקי אדיסון, בעלת "אדיסון הפקות איכות ניהול אירועים בע"מ" - חברה המעסיקה 25 עובדים ומתמחה בהפקה של שוקי איכרים ומזון, ירידי אמנים ואספנות ברחבי הארץ, "יש בקבוצה הזו של 'בעלי שליטה' מפיקי אירועים וצלמים, שיפוצניקים ואינסטלטורים, מרפאות וגני ילדים, יבואנים ויצרנים - רובן חברות שמפרנסות את בעל העסק ועוד מספר משפחות.

"על פי המתווה של הממשלה הם הרי קיבלו תשלום בחודשי הקורונה, אבל בפועל ממאי וכנראה עד ספטמבר 2020 לא יהיו להם כל הכנסות, אבל הם לא זכאים למענק".
לדברי אדיסון היא העלתה את הבעיה בפני מנהל רשות המסים ערן יעקב, והתאכזבה. "נדהמתי לגלות שמתווה הממשלה מדבר על פיצוי רק לחודשים מרץ-אפריל, ורק מול השוואה של הפסדים מהחודשים המקבילים אשתקד. שוב, מדינת ישראל יוצאת בהצהרות ובתוכניות כלכליות להצלת המשק הישראלי - אך בירידה לפרטי התוכנית אנו מגלים שוב ושוב שהתוכנית מחוררת ורובנו שוב נופלים בין הכיסאות".

בראשית 2017 עשתה אמנם המדינה צעד משמעותי לטובת העסקים הקטנים באמצעות חקיקת "חוק מוסר תשלומים", הקובע בין היתר כי משרדי הממשלה ורשויות המדינה ישלמו חשבון בתוך 45 ימים מיום המצאתו, או לא יאוחר מ-30 ימים מתום החודש שבו הומצא החשבון, שוטף פלוס 30. במקרה של עבודות בנייה הנדסאיות נקבע, כי המדינה תשלם בתוך 85 ימים מיום המצאת החשבון. במשרדי ממשלה ובגופים נתמכים או מתוקצבים על ידי המדינה, התשלום יבוצע בתוך 45 ימים מתום החודש שבו הומצא החשבון. מועד התשלום האמור החל על גופים הנתמכים או מתוקצבים על-ידי המדינה, לרבות האפשרות לחרוג ממנו, חל גם על עסקים פרטיים.

הגם שהחוק שיפר מעט את המצב, הוא לא פתר אותו, ובטח לא בהתקשרויות מול המדינה.

ממשרד האוצר ורשות המסים נמסר בתגובה: "מודל הפעימה השנייה גובש בשיח מקצועי עם ראשי ארגוני העצמאים, לרבות החודשים לגביהם תיבחן ירידת המחזור; לעניין הטענה כי הפעימה השנייה אינה נותנת מענה לעוסקים הנוהגים לקבל תשלומי 'שוטף פלוס', הרי שהיא אינה מתיישבת עם המודל שאושר - ההשוואה של ירידת המחזורים בפעימה השנייה נבחנת לגבי החודשים מרץ-יוני 2020 לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ועל כן עוסקים אשר ספגו ירידה בפעילות העסקית במהלך החודשים מרץ-אפריל, צפויים לחוות ירידה בתקבולים שידווחו עבור חודשים מאי-יוני, אשר כאמור גם הם נבחנים. כך ירידה מצטברת של 25% על פני החודשים מרץ-יוני מספקת מענה גם למקרים אלה.

"משרד האוצר, רשות המסים ומשרד ראש הממשלה ממשיכים לפעול לטובת סיוע למגזר העסקי, בדגש על העסקים הקטנים ואוכלוסיית העצמאים". 

עוד כתבות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד