גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי ש-450 אלף איש דחו החזרי הלוואות בשל הקורונה: בנק ישראל והבנקים מציגים מתווה אחיד לדחיית תשלומי הלוואות

בבנק ישראל מעריכים כי הקושי בהחזרת הלוואות ילווה את המשק לפחות עד תחילת 2021 ● המתווה מאפשר לעסקים קטנים שהחזירו הלוואות כסדרן עד סוף פברואר וללווים פרטיים לבקש מהבנקים עד סוף יולי לדחות החזרי הלוואות לתקופות של עד חצי שנה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום

לאחר שסוסים רבים "כבר ברחו מהאורווה" בדמות מאות אלפי לקוחות שביקשו לדחות במספר חודשים ביצוע החזרי הלוואות למשקי-בית, לעסקים קטנים ולגופים אחרים, תוך ניצול יוזמות פרטניות של כל אחד מהבנקים, בנק ישראל מפרסם היום (ה') מתווה גורף שסוכם עם המערכת הבנקאית לעניין "דחיית תשלומי הלוואות כסיוע ללקוחות הבנקים בהתמודדות עם השלכות משבר הקורונה".

עם זאת, לדעת בנק ישראל והבנקים תידרש דחייה נוספת, של כאלה שכבר דחו החזרי הלוואות ושל כאלה שטרם עשו זאת, וזאת משום שהמתווה החדש יאפשר לציבור הרחב לדחות החזרי הלוואה עד פברואר 2021.

המתווה החדש של בנק ישראל, שהתקבלו בצוותא עם הבנקים, אומנם לא ישנו את תנאי דחיית הלוואות שכבר נעשו על-ידי מאות אלפי ישראלים מאז פרוץ משבר הקורונה, אך הן יגדירו את התנאים לדחיות עתידיות חדשות של החזרי הלוואות. 

דחיות תשלומי אשראי החל מה-1.3.2020 (מיליארדי שקל)  / אינפוגרפיקה: בנק ישראל

מבחינת בנק ישראל, המתווה הגורף מפורסם רק עכשיו משום שהיה צורך לראות לראות שהבנקים עומדים בכך מבחינה מיכונית וגם כדי ללמוד מה קורה בעולם, ודברים אלה לוקחים כמה שבועות עד שהם מבשילים. בכל אופן, מבחינת הבנק המרכזי המטרה במהלך היום היא להכניס סדר וגם ודאות בהסתכלות קדימה. זאת גם שבדחיות שניתנו עד כה התנאים לדחייה היו דומים למה שיש עתה ולא הייתה העלאת ריבית בגין הדחייה או גביית עמלות.

כאמור, מעצם פרסום המתווה עתה עולה כי בבנק המרכזי מאמינים כי הצורך בדחיית החזרי הלוואות לא יפסק תוך שלושה עד ארבעה חודשים מאז החל המשבר (כל בנק לפי פרק הזמן בו נקב במהלך מרץ), והקושי התזרימי של לווים רבים יימשך פרקי זמן ארוכים בהרבה, לפחות עד לאחר הקיץ הקרוב.

על-פי המתווה החדש, "ניתן להגיש בקשה לבנק לדחיית תשלומי הלוואה, בהתאם למתווה זה, עד לתאריך 31 ביולי הקרוב", כאשר הדחייה המקסימלית תחת כללי המתווה, ומבלי שזה יוגדר כהסדר מחדש, היא חצי שנה. כלומר, בבנק המרכזי חושבים כנראה שהמשבר רחוק מלהיות היסטוריה, ושהקשיים שהוא יצר ילוו ישראלים רבים מעבר ליוני ולמעשה עד תחילת 2021, ולכן יש להגדיר את התנאים לדחיית הלוואות, ולא להותיר זאת ליוזמות שונות של כל בנק ובנק.

בכל אופן, בנק ישראל מבהירים כי דחיית ההלוואות שנעשתה עד כה נעשתה "תוך שהפיקוח על הבנקים מעודד זאת, בין השאר באמצעות הבהרות והקלות חשבונאיות", והיא נוצלה עד סוף אפריל על-ידי כ-450,000 לקוחות בכל מגזרי הפעילות, כשהיקף ההחזרים שנדחה עומד על סך מצטבר של 5.2 מיליארד שקל, כך שלדברי הפיקוח מדובר ב"היקפים חסרי תקדים". ואולם היוזמות של הבנקים המסחריים כלפי לקוחותיהם לא מספיקות וגם שונות, ועל כן בנק ישראל רואה לנכון לאמץ נוהג מחייב לכלל הבנקים.

"על-מנת להמשיך ולסייע ללקוחות הבנקים לצלוח את המשבר, תוך ניהול סיכונים מושכל ואחראי, ועל-מנת לייצר ודאות לציבור הרחב לגבי אפשרויות דחיית התשלומים, גובש מתווה אחיד לדחיית תשלומי הלוואות, אשר אומץ על-ידי כל הבנקים", מפרטים היום בבנק המרכזי.

במה מדובר? בבנק ישראל מפרטים כי "המתווה מתייחס לדחייה של תשלומי הלוואות בשלושה מגזרי פעילות (משכנתאות, אשראי צרכני ואשראי עסקי)", כאשר הוא מהווה את הרף המינימלי שעל הבנקים לתת לציבור לקוחותיהם.

על-פי המתווה, במשכנתאות "הדחייה תבוצע לתקופה של 6 חודשים, ללא מגבלה על סכום יתרת ההלוואה", כאשר בהלוואות צרכניות "הדחייה תבוצע לתקופה של 3 חודשים להלוואות שיתרתן לתשלום היא עד 100,000 שקל", ובנוסף, "ישנה אופציה, בהתאם לשיקול-דעת הבנק, לדחייה נוספת של 3 חודשים להלוואות אלה" (כלומר, עד לחצי שנה בהלוואות צרכניות, אם הבנק מסכים, ר"ש).

ביחס להלוואות לעסקים קטנים, המתווה שהגיעו אליו בבנק המרכזי בשיתוף עם הבנקים קובע כי "הדחייה תבוצע ללא מגבלה על סכום יתרת ההלוואה, לתקופה של עד 6 חודשים, בהתאם לשיקול-דעת הבנק".

עם זאת, בהלוואות לעסקים לא מדובר על אישור גורף לדחיית החזרים. על-פי המתווה החדש, מי שיוכל לדחות החזרי הלוואות לפי הכללים המקלים הוא "עסק עד מחזור פעילות שנתי של 25 מיליון שקל, אשר נפגע כתוצאה מהמשבר, ושההלוואות שלו נפרעו בצורה סדירה במהלך השנה שקדמה לסוף פברואר 2020, וצפוי כי הוא יצלח את המשבר ויוכל לעמוד בהחזר ההלוואה לאחר המשבר". כלומר, עסקים עם קושי תזרימי עוד קודם למשבר הקורונה אינם זכאים לתנאי המתווה החדש.

לא יגבו עמלות על הדחייה, אך יש לה מחיר

על-פי המתווה, לא ייגבו עמלות בגין דחיית תשלומי ההלוואה. עם זאת, זה לא אומר שלדחיית ההחזרים אין מחיר עבור הצרכן. למעשה, המציאות הפוכה: המחיר של הדחייה מגיע מכך ש"דחיית תשלום הלוואה כמוה כנטילת הלוואה חדשה, בגובה הסכום הנדחה", כפי שמבהירים בבנק המרכזי. כלומר, הלקוח שדחה את ההחזר יידרש להשיבו בעתיד נוסף על ההחזרים הרגילים, עם תוספת הריבית בגין התשלומים שנדחו. עם זאת, המתווה מבהיר כי "התשלומים הנדחים יישאו ריבית שלא תעלה על שיעור הריבית בחוזה ההלוואה המקורי".

לעניין ההחזר העתידי של ההחזרים שנדחו בשל קשיי תזרים, המתווה קובע את אופן פריסת תשלומי ההלוואה, כך ש"במשכנתאות פריסת התשלומים תהיה על פני כל יתרת תקופת ההלוואה, ובאשראי צרכני ועסקי התשלומים יידחו ככלל לסוף תקופת ההלוואה".

בבנק ישראל מציינים כי "הניסיון העולמי מלמד כי במדינות מפותחות ברות-השוואה לישראל מבחינת דירוג האשראי - כגון בלגיה, צרפת, קנדה, ניו זילנד, אוסטרליה, בריטניה, סינגפור, אירלנד והולנד - הצעדים לא נעשו בצורה גורפת על כל מגזרי האשראי במשק, ואלה הותאמו בכל מדינה בהתאם לצרכים ולמצב הכלכלי. יתרה מכך, היוזמות לדחיית התשלומים בכל המדינות הללו אומצו בדרך של מתווה וולונטרי מול ספקי האשראי", אומרים בבנק המרכזי.

לדברי נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, "דחיית תשלומי הלוואות היא מנגנון יעיל כדי להעניק סיוע תזרימי למי שנזקק לו... המתווה, הדומה במאפייניו למתווים שהונהגו מאז פרוץ המשבר במדינות מפותחות אחרות, יספק ודאות לגבי האפשרויות העומדות הלקוחות בדחיית הלוואות, ויתווסף לאשראי שהבנקים העמידו עד כה ולחבילת הסיוע שהממשלה מעמידה לטובת משקי הבית והעסקים שנפגעו מהמשבר".

גם המפקחת על הבנקים היוצאת, ד"ר חדוה בר, התייחסה למתווה ומסרה כי "המתווה שאומץ לדחיית תשלומים, ללקוחות שיבקשו זאת, נותן מענה משמעותי למשקי-הבית ובעלי העסקים הקטנים ומסייע להם בהקלה בתזרים המזומנים, וזאת תוך שמירה על ניהול מושכל של הסיכונים על-ידי הבנקים".

אגב, בבנק המרכזי מחלקים את הסיוע של הבנקים לציבור הלווים שנקלעו לקשיים לשתי קבוצות: הפתרונות לטווח קצר בדמות דחיית תשלומי החזר הלוואות; והטווח היותר ארוך והגדלת האשראי למי שזקוק לכך - ש"יכול להינתן רק בדמות סיוע תקציבי של המדינה, או באשראי הניתן תוך ערבות ממשלתית גבוהה. הדבר נכון בפרט לגבי ענפים בסיכון גבוה".

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?