גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"האמצעים להתמודדות עם המשבר הם הזרע של המשבר הבא"

כריסטיאן גטיקר, ראש תחום המחקר והאסטרטג הראשי של הבנק השווייצרי יוליוס בר: "האתגר הוא להימנע מ'יפניפיקציה' של הכלכלה הגלובלית – חולשה בצמיחה המבנית ודפלציה" ● "משקיעים צריכים להיצמד לאלוקציית הנכסים שלהם לטווח ארוך ולא לנסות לעשות ארביטראז' על המשבר"

כריסטיאן גטיקר, ראש תחום המחקר והאסטרטג הראשי של הבנק השווייצרי יוליוס בר / צילום: יוליוס בר
כריסטיאן גטיקר, ראש תחום המחקר והאסטרטג הראשי של הבנק השווייצרי יוליוס בר / צילום: יוליוס בר

בעולם, וגם בישראל, חוזרים האזרחים והעסקים לפעילות באופן הדרגתי. בשבועות האחרונים הפעילות ממשלות ובנקים ומרכזיים בעולם ובארץ תוכניות תמיכה ועידוד חסרות תקדים בהיקפן במטרה לתמוך בכלכלות. תמיד אפשר לשאול, כמובן, אם זה מספיק והאם הבנקים המרכזיים והממשלות פועלים נכון עד עכשיו בהתמודדות עם המשבר?

"מפרספקטיבה של היום - אני חושב שכן. אבל, ימים יגידו. כמו בכל התמודדות ומאבק במשבר, אנשים יאמרו לנו רק בהמשך הדרך מה היה טעות מוחלטת, מה פגע בהם, מה התגלה כלא יעיל וכדומה. כל זה יתברר רק בהמשך. בצד החיובי יותר, ההתערבויות במהלך המשבר, במיוחד בצד המוניטרי, נעשו בזמן והיו מאד משמעותיות במונחים של גודל ומיקוד ביעדים. אני סבור כי בהחלט תועמד למבחן שאלת הנחיצות וההתאמה של אמצעי הסגר שנכפו על העולם, אך עם זאת בהתחשב בחוסר הודאות שנלוותה אליהם - הם בוודאי ייראו כרע במיעוטו לעומת אופציות אחרות שעמדו בפני מקבלי ההחלטות באותו זמן. חבר המושבעים עדיין צריך לקבל החלטות באשר לתגובה הפיסקלית", כך אומר בריאיון ל"גלובס" כריסטיאן גטיקר (Christian Gattiker), ראש תחום המחקר והאסטרטג הראשי של הבנק השווייצרי יוליוס בר.

אתה לא מודאג מהגירעונות העצומים של ממשלות, בעיקר של הממשל האמריקאי?

"לא כעת, אבל מה שקורה בדרך כלל יקרה גם כאן: האמצעים להתמודדות עם המשבר הזה הם הזרע שממנו יגיח המשבר הבא. אם נסתכל על מה שקרה ב-9 בספטמבר 2001, כאשר הממשלות נקטו באמצעים לעידוד צריכה, הדבר הביא בסופו של דבר לבועת משכנתאות ולבסוף למשבר פיננסי. התהליך הזה נמשך מעל לחמש שנים. כך שגם עכשיו אנחנו עוד רחוקים מהתוצאה. האתגר הוא להימנע מ'יפניפיקציה' (Japanification) של הכלכלה הגלובלית - חולשה בצמיחה המבנית ודפלציה. עם התוצאה נצטרך להתמודד יותר בסוף העשור הנוכחי, ופחות בשנה הבאה".

מתי לדעתך צפויה הכלכלה העולמית להתאושש ואילו כלכלות ייצאו ראשונות מהמשבר?

"הכלכלה העולמית צפויה לעבור את ההשלכות של השלב הראשון של המשבר עד תחילת 2021, כאשר אסיה בכללותה, וסין בפרט, הן המובילות. ארה"ב ככל הנראה תגיע לאותה נקודה במחצית השניה של 2021 והכלכלות המתועשות באירופה ויפן יצטרכו יותר זמן, ככל הנראה עד 2022".

מתי שוקי העבודה באירופה וארצות-הברית יתחילו להתאושש?

"תעסוקה היא נושא חובק-כל וקשה מאד לשים אותו במודל. השיבה לתעסוקה מלאה עשויה לקחת זמן ממושך יותר מלוח הזמנים של התאוששות הכלכלות. יחד עם זאת, גם ההגדרה של "תעסוקה מלאה" עשויה להשתנות, כפי שקרה אחרי השפל הכלכלי הגדול. אז התעסוקה נעה בסנכרון מלא עם הכלכלה כולה".

בדומה לכלכלנים אחרים, גם גטיקר לא מעריך כי הפד ילך בדרכו של ה-ECB ויוריד את שיעור הריבית בארה"ב לרמה שלילית, בין השאר בגלל ההשלכות השליליות שיש למהלך כזה על הכלכלה בכלל ועל המערכת הבנקאית בפרט. 

"להערכתנו זה אינו תרחיש סביר. הפד תמיד נמנע מללכת לכיוון של ריביות שליליות. הסיבה לכך היא שריבית שלילית מעיקה על המערכת הבנקאית שנענשת על כך ששמרה רזרבות. אירופה לקחה את הסיכון כנגד יתרון של היחלשות במטבע. עבור ארה"ב, דולר חלש לא עוזר לכלכלה הממוקדת יצוא והעולם כולו במצב שביר כאשר התחזקות של המטבעות אינה עוזרת הרבה מלכתחילה".

האם משקיעי האג"ח הממשלתי צריכים להיות מודאגים מגירעונות הענק של הממשלות?

"בשלב מסוים כן - אם כי סביר להניח שזה יקרה בעתיד הרחוק (בהמשך לדברי בנושא היפניפיקציה של כלכלת העולם). יש לציין עם זאת, כי בכלכלות מתפתחות עדיין עשויים לקרות משברי ריבונות".

"משקיעים צריכים להיצמד לאלוקציית הנכסים שלהם לטווח ארוך"

באילו סוגי נכסים כדאי למשקיעים להתמקד בימים אלה?

"אנו סבורים כי משקיעים צריכים להיצמד לאלוקציית הנכסים שלהם לטווח ארוך ולא לנסות לעשות ארביטראז' על המשבר. לפיכך, החזקה מאוזנת בנכסים פיננסיים, שמחציתה במניות ואג"ח, בתוספת של כמה השקעות אלטרנטיביות והחזקה מינורית של מזומן נראית הגיונית עבור משקיעים פרטיים רבים".

מה אתה חושב על קריסת מחירי הנפט? הזדמנות השקעה לטווח ארוך?

"הנפט הוא הזדמנות לטווח הבינוני, אם בכלל. התחזית לטווח ארוך עדיין אינה ברורה כאשר היצף האספקה צריך להיות מוסר באופן מבני. עם זאת, אם תהיה התאוששות כלשהי בביקוש וההיצע בשבועות הקרובים היא תוכל לתמוך במחירי הנפט עד לסוף השנה".

מה לגבי הזהב, כדאי להחזיק חלק מהתיק בזהב?

"עבור משקיעים במטבעות של כלכלות מתפתחות, הזהב הוא תמיד הכרחי. עבור משקיעים במטבעות חזקים - הזהב הוא כמו תעודת ביטוח יקרה. בנושא הזהב אנו ממליצים להשקיע באופן נקודתי, בנימה כללית חיובית ובהתחשב בקצב הדפסת הכספים בעולם".

בתחום המניות, אילו סקטורים מומלצים להשקעה?

"מניות צמיחה יראו ביצועי יתר על מניות ערך בעתיד הנראה לעין בהתחשב בעצירה בצמיחה העולמית. לפיכך, אנו מעדיפים סקטורים כגון IT, טכנולוגיות תקשורת וטכנולוגיות רפואיות במיוחד ביוטק".

לסיום, האם לדעתך הדולר צפוי להיחלש מול המטבעות המרכזיים בשנים הקרובות?

"הדולר האמריקאי עדיין יהיה המטבע החזק בעולם וחוף המבטחים בעתיד הנראה לעין - זאת לאכזבתם של רבים שמעדיפים לראות חילופים של המשטר הכלכלי הנוכחי בעולם. כך שעל רקע זה, הדולר האמריקאי ייחלש רק אם תהיה התגברות מוצלחת על המשבר הנוכחי בחודשים הקרובים". 

עוד כתבות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים