גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה - פוליטיקה בימי קורונה: חברי כנסת ביציעים העליונים וארוחה משותפת לח"כים זוהר ויזבק

הצורך בריחוק חברתי מוליד גם תופעות חיוביות: לארוחת האפטאר, שבירת הצום של הרמדאן, שקיימו חברי הכנסת של המשותפת, הצטרפו בספונטניות גם הח"כים זוהר, ביטן וסער ● ובימינה תוהים האם נתניהו ישמור אותם קרוב אליו עם תפקיד מפתה או יפנה להם עורף

מסכות בכנסת. חלק מהח"כים הושבו ביציעים העליונים / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
מסכות בכנסת. חלק מהח"כים הושבו ביציעים העליונים / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

מעניינת ומפתיעה: אזרחי ישראל תחת מגבלות קשות נדמו בעיניי כדור עדכני, זן עילאי של אזרחים קשובים ואחראים. הישראלים החדשים. לא יושבי האספרסו העירוניים ולא נערי גבעות מרדנים. גם לא תושבי שכונות מתריסים. אחריות, בגרות, כנות ואכפתיות בצבצו (כמעט) מכל בית, שכונה וכפר.

שנים חשבנו על עצמנו פה בלבנט כפרועים, מפרי הוראות, "יהיה בסדר" כערך מוביל. היינו אגואיסטים ונהנתנים, חסרי אחריות בתחום הגנת הסביבה ושמירה על כללי ניקיון בסיסיים. והנה, בחודשיים התדמית הזו נעלמה ואל מול פנינו ניצבו ציבורים רחבים עם פנים עוטות מסכות, הבעת עיניים רצינית ושאיפה של ממש למלא אחר ההנחיות. ההיינו כחולמים?

בכל פעם שבעל עסק סיפר לי (בפרטי, לא מול מצלמות) שהוא נזהר מלהמרות את פי הרשויות, שהוא לא יפתח את העסק עד שיידע בדיוק איך לנהוג - מצאתי את עצמי נדהמת. כך קם ונהיה הדבר? כנראה שכן. הישראלים של 2020 הפנימו בבת אחת את השינוי המהיר, עטו מסכות, צייתו לכללים, מילאו אחר הוראות קלות כחמורות. היו הפרות פה ושם והמשטרה חילקה דוחות כדי להעביר מסר של הרתעה, אך באופן כולל, חוצה מגזרים, דתות ולאומים, הציבור שלנו היה בעל עמידות איתנה.

חיפשתי הסבר פסיכולוגי-אנתרופולוגי לתופעה. ייתכן שההסבר הבא יענה על כך: הישראלים מורגלים מאוד בעתות אסון וחירום לאומי. הציבור שלנו אלוף בריצה למרחבים מוגנים, השתטחות לצד הדרך, חבישת מסכות אב"כ, התגוננות מפני טרור. לא ניצבנו מעולם מול נגיף משתק, אבל נאומי החירום של נתניהו והשוואת המצב למלחמה עשו את העבודה. כולם נכנסו לכוננות וצייתו באדיקות. אחרי חודשי ההתחפרות בבתים וכשיצאנו החוצה לרחובות, נדהמנו לגלות שכולם עוטים מסכות. זה לא דמיון, זו המציאות, הציבור הישראלי כבד ראש ורציני.

ארוחת אפטאר בין דיוני ההצבעות

מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ שלחה את עיניה וצווארה מעלה, לקומה השנייה של היציע, לחפש בעיניה את חברי הכנסת שמוקמו הרחק מרצפת אולם המליאה. המצב החדש בכנסת, עם ריחוק חברתי של 2 מטרים לפחות, חייב את הנהלת הכנסת להיערך באופן שונה. הם סגרו את הכנסת בפני מבקרים בראשית המשבר, וכאשר נכנסו למרתון הצבעות הבינו שלא יוכלו לערוך זאת בהצבעת שניים־שלושה בכל פעם במליאה, כפי שהתקיימה באורח חריג השבעת הכנסת ב-16 במרץ.

הפתרון היה להושיב את חברי הכנסת בקומות העליונות, במקום השמור לאורחים ולעיתונאים. חלק מן הח"כים ישובים מאחורי זכוכית היציעים, בספסלים שבהם בימי שגרה ניתן לראות צעירים חרדים ממלאים את השורות, בחולצות לבנות ובמכנסים שחורים. הם תמיד שם, גם בלילות ארוכים של הצבעות תקציב ואף באירועים משמימים.

הפעם פזורים שם חברי הכנסת, וכאשר הם משיבים בקריאה "נגד", "בעד", לעתים קשה לשמוע זאת למטה ומלר-הורוביץ חוזרת אליהם. "לא שמעתי", "בעד?", "נגד?" - הדיונים הללו נמשכו שעות ארוכות, כולל בלילות. כל התקופה הזו, בחקיקה, בממשלה, בעיתונות, היא מוזרה ומנוכרת.

הבידוד החברתי לא מייצר טלוויזיה טובה. גם בצד של העיתונות, העבודה הפכה להיות צפייה ארוכת שעות במסכים שבהם ישובים שופטים, פקידים, נבחרי ציבור, כשהם רחוקים זה מזה. עם המסכות על הפה והאף קשה לחוות את מבטיהם, לחוש את הרגשות. יהיה זה אנדרסטייטמנט לכתוב שהקורונה פוגעת ברגש, הבעה, מחוות הגוף. בלי צפיפות, זיעה וצ'פחות, הפוליטיקה נראית משמימה וריקנית.

לכן היה נחמד לשמוע השבוע על סיפור ארוחת אפטאר לסיום צום הרמאדן שנערכה בחדר של סיעת המשותפת. לא כל חברי הכנסת של המשותפת הם מוסלמים. בתום שלוש מערכות בחירות הם מאוחדים וסועדים יחד, גם הנוצרים והיהודי שביניהם. בשל השעות הרבות של דיונים במליאה, הוחלט ביום רביעי בערב לצאת להפסקה מהצבעות בין 19:00 ל-20:00 ולאפשר להם לשבור את הצום יחד בחדר הסיעה.

הסיעה הזמינה קייטרינג ממסעדה ירושלמית, עם עוף ואורז, מיץ שקדים, מרקים, חומוס, סלטים וקינוחים מסורתיים. בסך הכול 15 חברי כנסת של המפלגה הסבו לשולחן ומעט היועצים והדוברים המורשים להיכנס לכנסת בימים אלה.

לקראת סיום הסעודה, חלפו במסדרון בכירי ליכוד: חברי הכנסת מיקי זוהר, המיועד לתפקיד יו"ר הקואליציה, גדעון סער ודוד ביטן. הם לא התביישו ומיהרו פנימה וגם התיישבו לפטפט. וכך נצפה זוהר לצידה של היבא יזבק. לא נשכח שרק לפני כמה חודשים, יזבק הייתה על המוקד של זעקות הליכוד, וכעת שבת ח"כים גם יחד. זוהר סיפר לנוכחים שמיץ שקדים זה בתפריט הקבוע שלו "כי אשתי טריפוליטאית ויש לנו את זה מהבית" . ביטן וזוהר טעמו מן האוכל. גדעון סער, כך סופר לנו, נכנס לחדר הסיעה אך לא טעם. וכולם בירכו את הסיעה של הרשימה המשותפת ב"רמדאן כרים".

בסופו של דבר סיכם זאת עבורנו אחד הנוכחים מקרב אנשי המשותפת: "הם שמעו שיש אוכל והלכו בעקבות הבטן, וכמו יהודיים טיפוסיים, אכלו מכל הבא ליד".

השבוע נתניהו כבר לא מחזר אחרי ימינה

השבוע ימינה והליכוד פרשו זו מזו, בפעם הראשונה בשנה וחצי של מערכות בחירות חוזרות ונשנות. הדם הרע תמיד היה שם, בין יו"ר הליכוד נתניהו ובין שני עובדי לשכתו הבכירים לשעבר, נפתלי בנט ואיילת שקד. ברגע של לחץ פוליטי, נתניהו מינה את בנט לתפקיד הבכיר ביותר בממשלה, שר הביטחון.

זה היה אי שם באוקטובר, אחרי מערכת בחירות מועד ב', כאשר לגנץ היו 65 אצבעות נגד נתניהו וגוש ה-55 של הליכוד איים להתפרק. בנט ושקד קפצו אז כנשוכי נחש ואמרו "לעולם לא נפרוש מן הגוש, לא נעשה כדבר הזה, בשבילנו זה "רק ביבי". נתניהו בכל זאת היה מוטרד מציר עוקף וחיבור בין בנט לגנץ ואשכנזי ומיהר למסור לבנט את תיק הביטחון. הוא עדיין זוכר את ברית האחים המיתולוגית בין בנט ללפיד אי שם ב-2013.
אולם השבוע, עם גנץ ואשכנזי לשמאלו של נתניהו, הוא כבר לא מחזר אחרי ימינה. הוא הבטיח לשר רפי פרץ תפקיד שר בכיר, זאת בתמורה לנטישה הרועשת של פרץ את שותפו לרגע, איתמר בן גביר. אך מהן הבטחות לעומת הצורך לקיימן?

גורמים בכירים בימינה שעמם שוחחנו השבוע ניתחו כך את המצב: אם נתניהו יחשוב שאין לו עתיד פוליטי וכי בעוד 18 חודשים זה הסוף מבחינתו, הוא יפנה כתף לאנשי ימינה. הם יישבו בחוסר חדווה באופוזיציה, אך ימלאו את תפקידם בנשכנות ובעוקצנות.
מנגד, וזו הסברה ההגיונית יותר, נתניהו לא רואה את קץ שלטונו. מבחינתו הוא ממשיך עוד שנים רבות, והוא מאמין שיזוכה, וגם אם תהיה הרשעה ולפחות עד תום הערעור, הוא השלטון. בסברה זו לא כדאי לו להפנות עורף לציונות הדתית ולהשליך את אנשיה לזרועות האופוזיציה.

בימינה טוענים שאם יקבלו שני שרים בכירים - למשל בריאות וחינוך - הם בפנים. אבל עבור תיק אחד משמעותי כמו בריאות ועוד חצי תיק תפוצות (ברוטציה), הם לא יסכימו להיות חלק מהממשלה.

עוד כתבות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר