גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היכונו לחציית הביטקוין: ל"ג בעומר לוהט בשוק המטבעות הדיגיטליים

משקיעים רבים מצפים לשינוי משמעותי במחיר הביטקוין בעקבות חציית קצב ההנפקה שלו, הצפויה הלילה ● לעומתם, מומחים בשוק טוענים כי הציפיות האלה חסרות יסוד ● כדי לנסות להבין מי מהם צודק, נשיב כאן על 7 שאלות רלוונטיות

מכונות כריית ביטקוין / צילום: shutterstock
מכונות כריית ביטקוין / צילום: shutterstock

הלילה קרוב לשעת חצות, כשבישראל יציינו את ערב ל"ג בעומר ללא הדלקת מדורות, בשל ההנחיות הממשלתיות למניעת התפשטות נגיף הקורונה, בעולם המטבעות הדיגיטליים יציינו מועד לוהט לא פחות. באירוע שנקרא בקיצור Bitcoin Halving, או בעברית "חציית הביטקוין", יקטן בחצי התגמול על כריית בלוק של ביטקוין - וכך יקטן ב-50% קצב ההנפקה של מטבעות ביטקוין.

המועד הקרב ובא של חציית הביטקוין מרכז עניין בבורסות הקריפטו בעולם. משקיעים רבים מצפים לשינוי משמעותי במחירו של המטבע הדיגיטלי בעקבות חציית קצב ההנפקה שלו. מנגד, מומחים רבים בשוק סבורים כי אירוע החצייה כבר מתומחר בשוויו הנוכחי של הביטקוין. מי מהם צודק? ימים יגידו. על פי ניסיון העבר, צפויות למחירו של המטבע הדיגיטלי עוד לא מעט תנודות לפני ואחרי החצייה, כפי שקרה בשתי חציות הביטקוין הקודמות, ב-2012 וב-2016.

בינתיים, ימי המסחר האחרונים בביטקוין סיפקו אינדיקציה להתלהטות השוק. ביום שישי בערב, לראשונה מאז 19 בפברואר השנה, התקרב מחיר הביטקוין לרף של 10,000 דולר, אחרי עלייה שבועית של כ-13%. ואולם, כבר ביום ראשון צנח הביטקוין לרמה של 8,500 דולר, כשמחירו נחתך ב-13% ביממה, לפי נתוני אתר CoinMarketCap. בשעה 9:00 הבוקר (ב'), כ-14 שעות לפני חציית הביטקוין, נע מחירו סביב 8,700 דולר - גבוה בכ-20% ממחירו הדולרי של הביטקוין בתחילת השנה.

בשעה 16:00 היום, פחות מ-6 שעות לפני חציית הביטקוין, ששוק הקריפטו מצפה לה הלילה, מחירו של המטבע הדיגיטלי חוצה את הרף של 9,000 דולר - שערו הגבוה ביומיים האחרונים.

מה שווה הביטקוין אם אי-אפשר לשלוט בו?

חציית תגמול הבלוק של ביטקוין צפויה הלילה בסביבות השעה 23:30 (שעון ישראל. ניתן להתעדכן בשעה המדויקת באתר bitcoinblockhalf.com). מה משמעותה של חציית הביטקוין ומדוע היא מעניינת כל-כך את המשקיעים? על שאלות אלה ואחרות ננסה להשיב בטור זה.

מה זה בכלל ביטקוין? מדובר במטבע דיגיטלי מבוזר. משמעות הביזור היא שהמטבע אינו תלוי בבנק מרכזי או בכל גוף מרכזי אחר. הטכנולוגיה שבאמצעותה נוצרים מטבעות ביטקוין ומועברים בין משתמשים בעולם מבוססת על יומן העברות כספים מבוזר, המתנהל ברשת עמית לעמית. יומן העברות הביטקוין בנוי כשרשרת של קבצים ("בלוקים") המקושרים זה לזה, ולכן נקראת בלוקצ'יין.

איך מונפקים מטבעות ביטקוין? בתהליך דיגיטלי שנקרא כרייה. כריית הביטקוין אחראית לתפקודו התקין של הבלוקצ'יין, שבו נשמר יומן העברות המטבע. בכל כ-10 דקות מושלמת כרייה של בלוק חדש בשרשרת הבלוקים, ועל כך מתוגמלים הכורים במטבעות ביטקוין חדשים המונפקים עמו.

אז מהי חציית ביטקוין? תגמול הבלוק של ביטקוין קטן בחצי אחת לכל ארבע שנים בערך. המנגנון של חציית תגמולי הכרייה, המובנה בקוד התוכנה של ביטקוין, מבטיח שקצב הנפקת המטבע יהיה קבוע. לאחר כרייה של כל 210 אלף בלוקים, שנמשכת בממוצע כארבע שנים, פוחת ב-50% התגמול שמקבלים הכורים עבור כריית בלוק. חציית תגמול הבלוק תמשיך להתבצע כל ארבע שנים עד שהתגמול יירד לאפס - מה שצפוי לקרות בשנת 2140 (כלומר, בעוד 120 שנה), על פי קצב הכרייה הנוכחי. בסך הכל יהיו לביטקוין 32 אירועי חצייה - כך שנותרו לו עוד 29 כאלה.

זה קורה פעם ב-4 שנים: לקראת פיצול הביטקיון הלילה - מה צפוי לקרות למחיר המטבע הדיגיטלי? צפו בשידור »

על מה מתבססות התחזיות לעליית מחיר הביטקוין בעקבות החצייה? רבות מהן מבוססות על שתי חציות הביטקוין הקודמות. כשהתחילה כריית הביטקוין בינואר 2009, הכורים קיבלו תגמול של 50 מטבעות ביטקוין על כל בלוק. באותה שנה היה שוויו של המטבע כמעט אפסי. החצייה הראשונה נעשתה בנובמבר 2012, כשמחיר הביטקוין היה כ-12 דולר, ובה ירד התגמול מ-50 ל-25 מטבעות ביטקוין לבלוק.

הפעם השנייה שבה נחצה התגמול וירד ל-12.5 מטבעות לבלוק, היתה ביולי 2016, כשמחיר הביטקוין היה כ-650 דולר. כשנה וחצי לאחר כן, בדצמבר 2017, הגיע מחיר הביטקוין לשיא של כל הזמנים, כשחצה את הרף של 20 אלף דולר.

הלילה, כשייכרה הבלוק ה-630 אלף של ביטקוין, תתבצע החצייה השלישית - ואחריה יקבלו הכורים תגמול של 6.25 מטבעות ביטקוין לבלוק. קצב זה יימשך עד לחציית הביטקוין הרביעית, הצפויה ב-2024, לאחר שייכרו עוד 210 אלף בלוקים. לפיכך, לאחר שבארבע השנים האחרונות נוצרו מדי יום 1,800 מטבעות ביטקוין חדשים, החצייה הקרובה תוריד את הקצב ל-900 מטבעות ביום עד למועד החצייה הבא.

■ למה נועדה חציית הביטקוין? המנגנון הקבוע של חציית תגמול הבלוק מבטיח שמטבעות הביטקוין ימשיכו להיות מונפקים בקצב אחיד, שיילך ויירד בשיעור ידוע מראש עד להנפקת הביטקוין האחרון. אף שחציית התגמול היא פעולה טכנית בלבד, היא בעלת תפקיד משמעותי בבידולו של הביטקוין ממטבעות ריבוניים (מטבעות פיאט) המונפקים על ידי בנקים מרכזיים, והיא גם מבדילה אותו ממטבעות קריפטו אחרים, כמו למשל את'ר.

בהמצאת הביטקוין, שנחשפה לראשונה ב-2008 ב"ספר הלבן" שפרסם הממציא האלמוני "סטושי נקמוטו", הוגדרה מכסה מקסימלית של 21 מיליון מטבעות ביטקוין. עד היום, כמעט 11 וחצי שנים מתחילת כריית הביטקוין, הונפקו כבר יותר מ-18 מיליון מטבעות - יותר מ-87% מהמכסה המקסימלית של המטבעות. כמעט בלתי אפשרי לשנות את המכסה המקסימלית המוגדרת בפרוטוקול התוכנה של ביטקוין, מכיוון ששינוי כזה דורש הסכמה (קונצנזוס) של רוב המחשבים (הצמתים) ברשת הביטקוין. ברשת מבוזרת, שאינה תלויה באף גוף מרכזי, אין מי שיכפה עליה את שינוי הפרוטוקול.

■ כיצד החצייה מבדילה את הביטקוין מהדולר? הגבלתה של מכסת המטבעות מבדילה את הביטקוין ממטבעות פיאט, שבעיקרון יש להם מכסה אינסופית. הגדלת היצע הכסף ("הרחבה כמותית"), שנעשית באמצעות הדפסת כסף או רכישת איגרות חוב ממשלתיות, משמשת בנקים מרכזיים ככלי להשפעה על הכלכלה בעתות משבר. אם הביקוש למטבע של מדינה מסוימת נותר ללא שינוי, הגדלת היצע הכסף מקטינה את ערכו מול מטבעות אחרים ומול נכסים ויוצרת אינפלציה מוניטרית. מצד שני, הקטנת היצע הכסף במדינה עשויה להגדיל את ערך המטבע וליצור דפלציה (אינפלציה שלילית).

בביטקוין, לעומת זאת, גידול היצע המטבעות בקצב קבוע (קצב היורד בהדרגה בכל ארבע שנים בערך, בהתאם למנגנון החצייה) מבטיח אינפלציה מבוקרת, שתמשיך בקצב ידוע מראש עד להנפקת הביטקוין האחרון בעוד כ-120 שנה. קצב האינפלציה הנוכחי של ביטקוין, עד לחצייה שתתבצע הלילה, הוא 3.64% בשנה, ולאחר החצייה יהיה הקצב 1.8% בשנה עד לחצייה הבאה.

אינפלציית הביטקוין יורדת בקצב ידוע מראש

■ כיצד משפיע מנגנון ההנפקה של ביטקוין על ערך המטבע? בשאלה זו פניתי אל חנן שטיינהרט, המוכר לקוראי "גלובס" מהטורים שהוא מפרסם בנושא הכלכלה האמריקאית. שטיינהרט, המנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, אומר כי "מה שקובע את מחיר הביטקוין זה היצע וביקוש. אם הביקוש יישאר קבוע וההיצע ייחתך, כמובן תהיה השפעה על המחיר. ההיצע של מטבעות חדשים מגיע כולו מכורי הביטקוין, שצריכים לכסות את הוצאות הפעילות שלהם". עם זאת, בחישוב עלויות הכרייה יש להביא בחשבון גם שינויים במספר הכורים ובדרגת קושי הכרייה של ביטקוין.

לדעת שטיינהרט, "בתקופה הקרובה, בעקבות חציית תגמול הבלוק שמקבלים כורי הביטקוין, סביר להניח שנראה ירידה במחיר, כפי שכבר ראינו בתחילת השבוע. הכורים ירצו לייצר לעצמם עתודות מזומנים לקראת 'יום גשום', ולצורך כך יצטרכו למכור את רוב המטבעות שהם מייצרים". בטווח הארוך, לדבריו, ברור כי ירידה בכמות המטבעות הנכרית, בהינתן ביקוש עולה או יציב לביטקוין, תעלה את מחיר המטבע. 

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

מייסדי אנטייטל - מימין: אבי זצר ורון נסים / צילום: דימה קרמינסקי

החזר של פי 10 על ההשקעה: חברת הסייבר אנטייטל נמכרת ב-150 מיליון דולר

חברת אנטייטל של היזמים רון נסים ואבי זצר הודיעה על רכישתה ע"י חברה אמריקאית בסדר גודל בינוני, BeyondTrust, שמבצעת כאן את הרכישה הראשונה שלה וצפויה להפוך את הפעילות הישראלית למרכז הפיתוח המקומי שלה ● נסים: "העסקה שנחתמה בתקופה זו משקפת כבוד למדינה"

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

חן חיים, סמנכ''לית התפעול של חברת הרחפנים XTEND ליאור סגל, מנכ''ל חברת גילוי הרחפנים, העין השלישית, חגי בלשאי, מנכ''ל חברת הרובוטיקה הצבאית רובוטיכאן בשיחה עם אסף גלעד / צילום: כדיה לוי

"פרדוקס": מנהלי חברות הרחפנים חשפו – זו הסיבה שסין מנצחת אותנו

חן חיים, סמנכ"לית התפעול של XTEND, ליאור סגל, מנכ"ל עין שלישית, וחגי בלשאי, מנכ"ל חברת רובוטיכאן, השתתפו בפאנל בכנס TECH IL של גלובס ● הם שוחחו עם אסף גלעד על הלקחים מהמלחמה, ולאן מתקדמת טכנולוגיית הרחפנים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

צה"ל חיסל את מפקד גזרת החוף של חיזבאללה

דקות אחרי ששני כלי הטיס התפוצצו - בלבנון דיווחו על רכב שהותקף בדרום המדינה • באיראן נערכים לתקיפה ישראלית, ומזהירים: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" • פיקוד צפון תרגל מעבר משגרה לחירום "במתכונת פתע" • איזיג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את כל הטיסות לישראל עד אוקטובר • עדכונים שוטפים

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?