גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר ועד ראשי הרשויות הערביות: "מגיעים לקריסה ממש, שממנה לא נוכל להתאושש"

לדברי מודר יונס, רוב הרשויות הערביות לא מסוגלות לתת שירותים מינימליים ● הרשויות שובתות כשבוע במחאה על אופן הסיוע הממשלתי במשבר הקורונה, ועתרו לבג"ץ בבקשה להקצאת סיוע שוויוני ● ההשבתה כוללת גם את חדרי המצב לקורונה במוקדי הדבקה

אישי ציבור ערבים וראשי רשויות מפגינים מול משרד האוצר / צילום: דוברות הרשימה המשותפת
אישי ציבור ערבים וראשי רשויות מפגינים מול משרד האוצר / צילום: דוברות הרשימה המשותפת

לא לרמדאן כזה קיווה הציבור הערבי בישראל. 67 רשויות ערביות יש בארץ, מקומיות אזוריות, עיריות - וכולן שובתות כבר כמעט שבוע במחאה על אופן יישום הסיוע הממשלתי במשבר הקורונה. בראשית השבוע עתרו ראשי הרשויות לבג״ץ, בדרישה להקצות להם סיוע תקציבי באופן שוויוני.

ההשבתה כוללת את מערכות החינוך, הרווחה, איסוף האשפה, שיטור ופיקוח עירוני, ובעיקר את חדרי המצב לקורונה האמורים לנהל את המאבק בהתפשטות המגפה. השבתת חדרי המצב מסוכנת בעיקר בכמה מהיישובים שנפגעו במיוחד מהקורונה ובהם חורה בדרום, אום אל פאחם בוואדי ערה ודיר אל אסאד בצפון. בכל אחד מיישובים אלה נמצאו מאות נדבקים, ומקצתם הגיעו למצב קשה. ההשבתה עצרה פעולות חיוניות ובהן פינוי נדבקים למלוניות והפרדתם ממשפחותיהם, וכן את הדיווח המסודר אודות החולים. הצעד הקיצוני הזה אומרים בוועד ראשי הרשויות, היה נחוץ כי אף אחד בממשלה לא באמת מקשיב להם ולא מבין את חומרת המצב, הקשה יותר מבמגזר היהודי.

בעתירה לבג"ץ, שהוגשה באמצעות עדאלה, המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל, נטען כי מדיניות הסיוע הממשלתית אינה מתחשבת במאפייני היישובים הערביים ומנוגדת לחוק, שאינו מגביל את ההנחה לארנונה לעסקים בלבד. העותרים מבקשים מבג״ץ להורות על קביעת קריטריונים באופן שיתחשב במאפייני הנזק הכלכלי שנגרם ליישובים הערביים. בהיעדר אזורי תעשייה ומתחמי עסקים, עיקר ההכנסה מארנונה של הרשויות הערביות היא מארנונה למגורים.

ברשויות הערביות ההכנסות העצמיות הן כרבע

"אין לנו בפועל מסגרת תקציבית להמשך פעילות"

מודר יונס, ראש מועצת ערערה ויו"ר ועד ראשי הרשויות הערביות, מסביר כי החברה הערבית סובלת מאפליה מובנית לאורך שנים - אפליה שגם בממשלה הכירו בה, ולכן יצרו את תוכנית החומש 922 שמסתיימת השנה, כדי להקטין פערים. לדבריו, האפליה הזו מתבטאת בהעברת שיעור קטן יותר של תקציבי הממשלה לרשויות הערביות, אף שאלה מצויות באשכולות התחתונים של דירוג הרשויות. במענקי האיזון למשל, נוסחת החישוב (נוסחת גדיש) קובעת סף מינימום לגביית ארנונה שנתית של 1,100 שקל, אלא שממוצע הגבייה השנתי ברשויות הערביות הוא רק 700 שקל לבית אב, והפער הזה מביא לאובדן הכנסה ממענקי איזון בהיקף של 300 מליון שקל בשנה.

"בעידן הקורונה הנתון הבולט שפגע בנו, הוא החלק הקטן מאוד של פיצוי הארנונה לעסקים. רק 1.7% מסך הפיצוי הגיע לרשויות הערביות אף שהן מהוות 20% מהאוכלוסייה", אומר יונס.

עלאא גנטוס, היועץ הכלכלי של ועד הרשויות הערביות, מסביר כי גביית הארנונה למגורים - המהווה 80% מהכנסות הארנונה - הופסקה כמעט לגמרי, מכמה סיבות. האחת היא האבטלה שעלתה מסביבות 15% ליותר מ-40% ובחלק מרשויות ליותר מכך, והורידה משפחות רבות אל מתחת לסף ההכנסה לתשלום ארנונה. כמו כן, ברשויות הערביות רוב התשלומים נגבים בתשלום ישיר בבנק או בקופת המועצה, ולא בכרטיסי אשראי או הוראות קבע, והבידוד והסגרים שכפתה הקורונה הפחיתו את הגבייה בעשרות אחוזים. לצד זה הוא אומר, בשל הגבלות הקורונה, אין למועצות יכולת לבצע פעולות אכיפה וגבייה מהחייבים.

יונס אומר, כי רוב הרשויות הגיעו למצב שהן לא מסוגלות לתת את השירותים המינימליים, שלא לומר פעולות מעבר לכך כמו תרבות, ספורט, חוגים וכדומה. לדבריו, כשהם משוחחים עם הממשלה, "הם אומרים שאנחנו צודקים, נותנים מחמאות על הטיפול בקורונה, אבל מטפלים רק בבעיות תזרימיות שוטפות". כך למשל הוקדמו מענקי האיזון, אבל הם לא הוגדלו בהתאם לצרכים.

"מה אעשה בחודש הבא? מה מצפים שהגזבר שלי יתחייב על כסף שאין, לחודשים הבאים", שואל יונס, "אצלי בערערה ערימות אשפה וגזם בכל הישוב. אין לנו בפועל מסגרת תקציבית להמשך פעילות שוטפת החל מיוני. מגיעים לקריסה ממש, שממנה לא נוכל להתאושש. לא נחזיר את המפתחות כי התושבים והמדינה צריכים שאנחנו נהיה כאן, הסיוע של פיקוד העורף והמשטרה מבורך אבל ברור שבעיית האמון לא תאפשר לממשלה לנהל פה את הדברים כי הציבור לא ישמע לה".

הוא מפנה ביקורת חריפה כלפי מרכז השלטון המקומי, שלדבריו בדיונים עם משרדי הממשלה כיוון לכך שעיקר הסיוע הראשוני יהיה דווקא לשיפוי הארנונה לעסקים - ובכך פגע ברשויות החלשות שבהן אין כמעט ארנונה כזו, לרבות הרשויות הערביות.

עובדים על פתרון ללא השלכות רוחב

הדרישה התקציבית של ועד ראשי הרשויות הערביות לא נראית גבוהה במיוחד. הם מדברים על פיצוי אובדן הכנסות מארנונה למגורים והכנסות גבייה אחרות כמו רישוי עסקים למשך שלושת חודשי הקורונה, בהיקף של 210 מיליון שקל. "זה יעלה לנו את הראש מעל פני המים. אחר כך נדבר על תוכנית אסטרטגית יותר לטווח ארוך שתעלה את הרשויות הערביות למסלול אחר, תוכנית המשך ל-922", אומר יונס. כאן ב"גלובס" פרסמנו כי במשרד לשוויון חברתי של השרה גילה גמליאל הכינו כבר את עקרונות ומסגרת לתוכנית הזו, והיא יושבת על שולחן השר או השרה הבאים שיכנסו ללשכה. במשרד מצדיקים את טענות הרשויות הערביות למחדלים בראשית משבר הקורונה, וגם את דרישתם לסיוע בשל אי גביית הארנונה הביתית.

והתגובות: ממשרד הפנים נמסר כי בחודש מרץ הוקדמו מענקי האיזון בגובה 120 מיליון שקל לרשויות המקומיות, ובהן רשויות ערביות רבות, במטרה להקל על מצוקתן התזרימית ולשמור על הרציפות התפקודית שלהן מבלי שייפגעו השירותים החיוניים לתושבים. לקראת חודש הרמדאן, העניקו משרדי הפנים והאוצר חבילת סיוע בגובה של כ-55 מיליון שקל ל-73 רשויות ערביות.

ממרכז השלטון המקומי נמסר: "השלטון המקומי מקדם סיוע לרשויות הערביות יחד עם משרד רה"מ, משרד האוצר ומשרד הפנים. לצד זה השלטון ומפעל הפיס העבירו ישירות עשרות מיליונים לסיוע מיידי ברשויות הערביות. בימים אלו אנו עובדים על חבילת סיוע נוספת שהוצגה בדיון בוועדת כספים של הכנסת השבוע ותיתן מענה לבעיות הגבייה של ארנונה למגורים".

ממשרד האוצר נמסר כי הוא בוחן ועוקב באופן שוטף אחר השפעות משבר הקורונה על הרשויות המקומיות. ככל שיידרש המשרד יגבש צעדים להתמודדות עם המשבר.

בשיחות לא רשמיות אומרים פקידים העוסקים בסוגיה כי הבעייתיות של הרשויות הערביות מוכרת ונמצאת בהליכי חשיבה לפתרונות ייעודיים. לדבריהם, הפתרון קרוב גם אם לא יהיה בדיוק כפי שראשי הרשויות הערבים מצפים לו.

אחת מהסיבות לכך היא השלכות רוחב על רשויות אחרות. נתוני תקציבי הרשויות הערביות מראים כי אף שירידת ההכנסה שלהם מארנונה גדולה במיוחד, חלקיות הארנונה למגורים מתוך תקציבן הכללי של רשויות אלה קטנה מעשרה אחוזים. משמע, הפגיעה בתקציבן היא באחוזים בודדים. לכן, אם ייקבע שיפוי ממשלתי לארנונה למגורים, מי שייהנה מכך הן דווקא הרשויות היהודיות, שבהן חלקיות הארנונה הזו מהתקציב גדולה בהרבה.

הניסיון מהתנהלות משרד האוצר מראה, כי לא אוהבים שם צעדים בעלי השלכות רוחב מרחיקות לכת. לכן הפיצוי לרשויות הערביות לא יהיה ככל הנראה מוצמד לארנונה מהמגורים. מרוח הדברים במשרדים הנוגעים בדבר ומהתוכניות שהוצעו למל"ל (שפורסמו ב"גלובס" בסוף השבוע) עולה, כי הרשויות הערביות יזכו לסיוע תקציבי משמעותי בהיקף של עשרות רבות של מיליוני שקלים, גם אם זה לא יגיע למלוא הסכום שדורשות הרשויות.

לצד זאת מתכננים במשרדים הללו התייחסות אסטרטגית רחבת היקף לסוגיה. פקיד בכיר אמר ל"גלובס" כי "סוגיית תוכנית החומש הממשיכה המכונה 923 קיבלה חיזוק רב בשל המשבר הנוכחי. המטרה תהיה לבסס את הרשויות הערביות שרובן הוכיחו יכולת ניהול יפה, כך שיוכלו לעמוד במשברים עתידיים טוב יותר, וככלל יעלו את רמת ואיכות החיים של התושבים הערביים, זה אינטרס ישראלי מובהק". 

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? יכול להיות שאתם מתחת לקו העוני של הזמן

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים