גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: שלושה כלים לגיבוש אסטרטגיית היציאה של הקריירה

משבר הקורונה חשף בארגונים את מה שטואטא מתחת לשטיח עד אז ● כעת גם עובדים בתעשיות שנחשבות יציבות צפויים למצוא את עצמם ללא עבודה ולגלות שהם צריכים לחשב מסלול מחדש

חיפוש עבודה בימי קורונה / צילום: שאטרסטוק
חיפוש עבודה בימי קורונה / צילום: שאטרסטוק

היה משהו מתעתע בשיח שהחל בשבוע האחרון על החנויות שנפתחו, על היכולת לתכנן את החזרה של הילדים למערכות החינוך ושל העובדים למשרדים. מתעתע, כי אנחנו רחוקים מחזרה לשגרה, וההשלכות של המשבר על אנשים ותעסוקה עוד לא התבהרו. דווקא הכותרות שדיווחו על כך שחברת Airbnb מפטרת כ-25% מהעובדים, שאובר וליפט מפטרות כ-15%, ושהפיטורים מגיעים גם לתעשיית ההייטק המקומית - הכותרות האלה מסמנות את מה שאנחנו צפויים לראות בחודשים הקרובים.

העצירה בחסות הקורונה חשפה בארגונים את כל מה שאפשר היה לטאטא מתחת לשטיח בימים כתיקונם, ניערה את האבק מעשייה שאף אחד לא הרגיש בחסרונה, ממבנים ארגוניים שלא מתפקדים, מיכולות שאינן מותאמות לעולם החדש, עוד לפני שהיא שלחה אותנו לבחון את האסטרטגיה ואת הכיוון העסקי בעולם משתנה.

בחודשים הקרובים, כשנתחיל להבין את ההשלכות של השינויים בכיוון העסקי, בהכנסות ובתקציבים, כשנבין שאנחנו חייבים להתייעל, כשנחפש פתרונות למגבלות של ריחוק ועבודה מבוזרת, כשנסתכל יותר טוב על פתרונות טכנולוגיה ואוטומציה, אנחנו צפויים לראות את הגל השני של הפיטורים. הגל הזה יפגוש גם את מי שחשבנו שהם מוגנים, שהגדרנו בעלי "מקצוע טוב" המועסקים אצל "מעסיק טוב". אנשים שעבדו שנים ארוכות בתעשיות יציבות יחסית יגלו שהם לא חסינים.

שינוי באמצע הקריירה

זו לא באמת הפתעה. כבר שנים מדברים על שינוי מהלך הקריירה ועל כך שהדורות הצעירים מבינים שהם לא יוכלו ללכת במסלול הקריירה של הוריהם, שכלל עבודה רבת שנים במקצוע יחיד. וכבר דיברנו, אבל רק דיברנו, על כך שדור הביניים, אלה שמאחוריהם כבר 20 שנות עבודה פחות או יותר, יצטרך לעשות שינוי באמצע החיים ואין לנו מושג איך עושים את זה.

אז מה עושים אנשים כשכל מה שהם הכירו כבר לא תקף יותר? כאשר המקצוע שלהם אולי כבר לא נדרש או שהיכולות שלהם לא מעודכנות?

בעולמות העבודה אנחנו לא חוזרים לשגרה שהייתה. שום אסטרטגיית יציאה לא תחזיר באמת את הקריירות למסלול שהיו בו לפני שנגיף הקורונה האיץ את מה שהיה צפוי אי שם בעתיד. כבר ב-2015 סימן דוח מצב המדינה של מכון טאוב כי כ-40% מהמועסקים במשק ברמת סיכון גבוהה למחשוב והמליץ להפנות יותר אנשים ללמידה של מיומנויות המאה ה-21. מאז לא קרה הרבה. רוב האנשים לא באמת עוסקים בניהול קריירה, לא חושבים שיצטרכו לחשוב על קריירה שנייה, עד שמגיע אירוע שמכריח אותם לעשות זאת.

לפי הנתונים של שירות התעסוקה משלושת החודשים הראשונים של 2020, 40% מהנרשמים החדשים היו בגילאי 35-54 ועוד כ-15% מעל גיל 55. רבים מהעובדים האלה כבר נמצאים בתוך מסלול עבודה של קריירה, אלה לא המלצרים בעבודה זמנית. ההתמודדות שלהם עם שינוי קריירה כבר דורשת כלים אחרים.

אפשר לחלק את הכלים האלה לשלוש קטגוריות:

1. עשיית חשבון. אצל רובנו, עבודה היא לצורכי פרנסה, וכל שינוי - יזום או לא - שולח אותנו במורד פירמידת הצרכים של מאסלו אל הבסיס, הצורך להתפרנס. זה לא אומר בהכרח שאנחנו צריכים להרוויח בכל גיל מה שהרווחנו לפני השינוי. למעשה, רוב הגרפים של השכר מראים שאיפשהו בשנות ה-50 המאוחרות השכר מתחיל לרדת, גם כי אנחנו רוצים לעבוד פחות או להגשים חלומות. התשובה לשאלה אם זו בעיה או לא בעיה תלויה בתכנון פיננסי.

רובנו לא באמת יודעים איזו רמת הכנסה אנחנו צריכים לקיים ברמת המשפחה ואיך היא משתנה לאורך השנים. האם החסכונות מספיקים לקיים את רמת החיים (טוב, תנו לפנטז) ואז אולי נבחר לעסוק בהתנדבות בעשייה חברתית; או שאולי הם מספקים סדר גודל של חצי הכנסה ואנחנו יכולים לבחור לעבוד בחלקיות משרה? בשינויי קריירה, במיוחד בגילאים מאוחרים יותר, חשוב שנדע מה כבר יש לנו וכמה אנחנו באמת צריכים, כדי לדעת כמה עוד אנחנו צריכים לייצר בהמשך. החישוב הזה צריך להיעשות ברמת משק הבית המשפחתי ובראייה של החיים קדימה.

ההשלכות על מפוטרי הקורונה: הצורך לטפל בפגיעה כלכלית מיידית. בטווח הקצר צריך לאזן מחדש את ההכנסות וההוצאות על ידי ניתוח ההוצאות העודפות ובהכנת תוכנית צמצום ראשונית.

2. חיבור לרצונות ולחלומות: עבור רבים העבודה היא לא רק פרנסה. אנחנו מבלים בה חלק גדול מחיינו, היא מגדירה מי אנחנו, וזה משתנה על פני השנים. בשנים הראשונות של הקריירה אנחנו בונים את הזהות המקצועית שלנו במקביל לבנייה הכלכלית ולבניית משפחה. יש כאן עשור שלא משאיר זמן לחלומות. אבל מי שמגיע לשיחת שינוי הקריירה בגילאי אמצע החיים כבר מרגיש שהחלומות והרצונות ששמנו במושב האחורי חוזרים למודעות ואנחנו נזכרים בכל הדברים שתמיד רצינו לעשות ולא היה זמן. לא במקרה קריירות שניות מתאפיינות פעמים רבות בדיוק של משמעות וגמישות תעסוקתית.

ההשלכות על מפוטרי הקורונה: נקלענו לאירוע הזה והוא מלווה בחוויה של קושי ואי ודאות ברמות הכי בסיסיות של בריאות, חיים ופרנסה. זה הזמן להסתכל על הצרכים האישיים שלנו ולחפש את הנושא האחד שנוכל לייצר בו הצלחה מהירה. זה יכול להיות משהו שאנחנו אוהבים לעשות ואף פעם לא הספקנו, תחום שרצינו ללמוד ועכשיו יש זמן, סדר יום שמשאיר לנו זמן גם למשפחה, גם לחיפוש עבודה וגם לעצמנו.

3. בחירת המשך הקריירה: כאן אנחנו כמובן מעצבים מחדש את הזהות המקצועית שלנו לשנים הבאות, מזהים את המקומות הרלוונטיים ליכולות ולניסיון שלנו כדי שנדע מי זקוקים להם ואיך הם קוראים לזה. אם עשינו את הדרך לכאן דרך התכנון הפיננסי וההסתכלות על מה שאנחנו באמת רוצים לעשות עכשיו, אנחנו יכולים לעשות יותר מאשר לחפש אותו דבר במקום אחר. זה הזמן להסתכל באופן רחב גם על צורות עבודה חדשות, תפקידים שנקראים אחרת אבל מבקשים ניסיון כמו שלנו, תעשיות שלא היו פה פעם אבל מעניין אותנו להשתלב בהן.

ההשלכות על מפוטרי הקורונה: דווקא משום שנדמה שכולם מחפשים עבודה, זה זמן מצוין לעצור לרגע ולהגדיר מחדש את האופן שבו אנחנו מדברים על עצמנו מקצועית בעל פה וגם בכתב, בקורות החיים, ברשתות. מיפוי נכון של ניסיון ויכולות בשפה שהיא יותר רחבה מתיאור המקצוע שלנו והתפקידים שעשינו, יעזור לנו לזהות הזדמנויות. וגם פערים שצריך לסגור, כישורים שצריך לרכוש ותחומים שכדאי ללמוד.

לא כל הפתרונות יגיעו מבחוץ

אפשר לצפות שהאירוע הזה יאיץ את כלל הגורמים שצריכים לעזור ולאפשר לאנשים לעשות את מעברי הקריירה שיידרשו בחודשים ובשנים הקרובות. הגורמים האלה כוללים את גורמי המדיניות הציבורית ומוסדות המדינה וגם ארגוני עובדים שיצטרכו להתארגן מחדש כדי לתמוך בקריירה ארוכה יותר, עם מעברים ותנועות וצורך לייצר רשתות ביטחון סוציאלי לכל עובד באשר הוא עובד. הם כוללים גם את הארגונים שיימדדו דרך מותג מעסיק, שייבנה גם מהיכולת של העובדים לנהל את הקריירה ולהתפתח מקצועית ואישית לא רק דרך ההסתכלות של מה הארגון צריך אלא גם דרך ההסתכלות של מה העובדים צריכים כדי להישאר רלוונטיים בשוק התעסוקה. וגם את העובדים, שצריכים לקבל אחריות על ניהול הקריירה, לא להילחם בשינויים ולא לצפות שכל הפתרונות יגיעו מבחוץ.

צריך להיערך לגל הבא מתוך הבנה שאנחנו בעולם עבודה חדש, לא ישן. אנחנו מסתכלים עכשיו על שינוי מהלך הקריירה והצורך במעברי קריירה באמצע החיים, בלמידה מחודשת, בהגדרה מחודשת של הזהות המקצועית, על צורות תעסוקה ופרנסה חדשות, אפילו על שילובים וגיוון תעסוקתי. זה הזמן לשאול, מי אנחנו רוצים להיות? ואז לעשות את זה.

נירית כהן, יועצת אסטרטגית, חוקרת ומרצה בעולם העבודה העתידי, בעלת אתר בנושא

עוד כתבות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"