גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פורסקאוט על הכוונת של שורטיסט: הפרה את תנאי רכישתה?

חברת ההשקעות המתמחה במכירות בחסר Spruce Point, בהובלת בן אקסלר, פרסמה שורת ציוצים בטוויטר המאשימים את פורסקאוט בהצגת תוצאות חלשות בהשוואה לתחזיות אופטימיות מדי, ייחוס החולשה לקורונה ומשיכת כסף מקו אשראי ● "החברה מתנדפת לחוסר רלוונטיות"

"זה לא מצחיק שלא מעט חברות סייבר ציבוריות מצליחות להסתדר בסביבה הנוכחית ולהציג מספרים טובים, ואילו פורסקאוט מאשימה את מגפת COVID-19?", זהו הציוץ שהעלו אתמול בטוויטר אנשי Spruce Point Capital, גוף המתמחה במכירות בחסר (שורט). יתרה מכך, ב-Spruce טוענים שפורסקאוט הפרה את התנאים לרכישתה על-ידי קרנות הפרייבט אקוויטי Advent ו-Corvex מארה"ב.

Spruce Point היא חברת ניהול השקעות שנוסדה ב-2009 בניו יורק, ומתמקדת במכירות בחסר (שורט). היא מגדירה את עצמה כמשקיעה שעורכת מחקר יסודי ונוקטת צעדים אקטיביסטיים בהשקעותיה. מייסד החברה ומנהל ההשקעות הראשי בה הוא בן אקסלר, בנקאי השקעות לשעבר בקרדיט סוויס ובברקליס.

פורסקאוט היא חברה אמריקאית שהוקמה על-ידי ישראלים, ויש לה גם פעילות פיתוח בתל אביב. בסוף 2017 הונפקה לראשונה בוול סטריט בשווי של 814 מיליון דולר, ולפני שלושה חודשים נודע כי תימכר תמורת 1.9 מיליארד דולר. דיווח שפרסמה לקראת אסיפת בעלי המניות שנערכה לאישור המכירה (ואכן אישרה אותה ברוב גורף), הצביע על כך שהחברה עמדה בפני שינוי מודל עסקי ומעבר למודל של הכנסות ממנויים. מניית פורסקאוט נחלשה אתמול ב-5% למחיר של 30.5 דולר, שנמוך בכ-7.5% ממחיר המכירה בעסקה.

כשהחלו המגעים למכירתה, הייתה לפורסקאוט תחזית פנימית שכללה צמיחה מרמת הכנסות של 342 מיליון דולר ב-2019 עד ל-732 מיליון דולר ב-2024, מעבר ל-EBITDA חיובי ב-2020 ומעבר לתזרים חיובי ב-2021; תחזית נוספת, תחת הנחות שונות מעט, הייתה להכנסות של 635 מיליון דולר ב-2024, אך עדיין כללה מעבר ל-EBITDA ותזרים חיוביים ב-2020 ו-2021, בהתאמה.

עם זאת, בינואר ההערכה הייתה שחולשה בצנרת המכירות עלולה להוביל לתוצאות נמוכות מהצפוי ב-2020. במקביל פורסקאוט מסרה אז למורגן סטנלי, היועץ הפיננסי שלה בעסקה, תחזית ראשונית להכנסות של 62 מיליון דולר ברבעון הראשון ו-355 מיליון דולר בכל 2020. עם זאת, החברה לא מסרה תחזית רשמית לשוק ההון, על רקע מכירתה. בסופו של דבר, עם פרסום הדוחות התברר שהתחזית הראשונית הייתה אופטימית מדי: ההכנסות הסתכמו ב-57.2 מיליון דולר בלבד, ירידה של 24% מהרבעון המקביל. ההפסד הנקי ברבעון הראשון צמח ב-79% ל-32.5 מיליון דולר Non-GAAP, שהם 67 סנט למניה - נתון חלש משמעותית מתחזיות האנליסטים שציפו להפסד של 49 סנט למניה.

בפורסקאוט הסבירו את התוצאות החלשות בהשפעת הקורונה על סגירת עסקאות גדולות ובאי-ודאות מצד הלקוחות בהקשר של רכישת החברה. אולם ב-Spruce כאמור, לא מתרשמים. "הפרשנות של פורסקאוט היא מסך עשן", נכתב באחד הציוצים. "פורסקאוט צריכה להסביר מה באמת קורה, אבל למרבה הנוחות היא לא עורכת שיחת ועידה".

"קורבנות" קודמים של אקסלר: ורינט, אמדוקס וקורנית

בציוץ אחר מוזכרת חברת ההשקעות והייעוץ Owl Rock שייעצה לרוכשת של פורסקאוט, Advent, ובו כתבו אנשי Spruce: "הגיע הזמן ש-Owl Rock תעדכן עד כמה היא 'מחויבת' לחברה שהולכת לשרוף השנה 60 מיליון דולר. התזרים מפעילות שוטפת צונח, פורסקאוט מושכת כסף מקו אשראי. יופי של הלוואה כשפורסקאוט מתנדפת לחוסר רלוונטיות".

פורסקאוט רשמה תזרים שלילי של 14.5 מיליון דולר מפעילות שוטפת ברבעון הראשון, לעומת תזרים חיובי של 6.4 מיליון דולר ברבעון המקביל. לפי המאזן שלה, היא משכה 16 מיליון דולר מקו אשראי, במה שהוסבר כצעד זהירות לצורך השגת נזילות מספקת על רקע המגפה.

לפי החברה, הסכום יוחזר במלואו עם השלמת הרכישה. לפי דיווח ברויטרס, שאליו החברה והרוכשת לא הגיבו, אקסלר מ-Spruce שלח מכתב לאנשי Advent ובו כתב כי משיכת הכסף מקו האשראי עלולה להיות הפרה של תנאי העסקה, וכך גם התוצאות הרבעוניות; לדבריו המשיכה והתוצאות מספקות "הצדקה חזקה יותר למו"מ מחודש או ביטול העסקה". גם לידיעה היום ב"גלובס" פורסקאוט לא הגיבה.

Spruce מפרסמת באופן תדיר המלצות מכירה על ניירות ערך בוול סטריט, ובין היתר עלו על הרדאר שלה בחמש השנים האחרונות גם חברות ישראליות. כך למשל היא המליצה למכור את מניות ורינט, קורנית, אמדוקס, Wix, טאואר ואבן קיסר.

במקרה של ורינט, ספרוס טענה לפני שנה שהמניה צריכה להיסחר במחיר של 17-25 דולר בלבד כשמחירה היה אז 61.2 דולר, ואילו כיום המחיר הוא 42.9 דולר; את מניית אמדוקס היא העריכה לפני כשנה וחצי ב-30-45 דולר, לעומת כ-59 דולר בעת ההמלצה ומחיר נוכחי של כ-62 דולר. באבן קיסר לעומת זאת, ההמלצה (ב-2015) נקבה במחיר יעד של 11-29 דולר, כשהמניה נסחרה ב-46 דולר. כיום מחיר המניה הוא פחות מ-10 דולר.

עוד כתבות

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים