גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קיצור שבוע העבודה, חינוך חינם עד גיל 3: התוכנית לשוק עבודה ידידותי יותר להורים

עובדים שגילו מחדש את ההורות בתקופת הסגר שואלים עכשיו איך יחזרו לשגרת עבודה מאוזנת יותר ● ליערה מן, ראש התחום החברתי-כלכלי בקרן ברל כצנלסון, יש תוכנית  איך לעשות את זה: מקיצור יום העבודה לשבע וחצי שעות ועד צמצום הפער בין ימי החופשה של הילדים לאלה של ההורים

משרד הייטק / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
משרד הייטק / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

הסגר שכפתה מגפת הקורונה אילץ משפחות רבות לשהות יחד בבתים במשך תקופה ארוכה, כאשר במקרים רבים ריחפה מעל הסיטואציה גם מצוקה כלכלית. רבים חיכו ועדיין מחכים לחזור לשגרה, אבל יש גם קולות אחרים. לא מעט הורים "גילו" את הילדים מחדש והתחילו לחשוב מחדש גם על האיזון בין עבודה לבין חיי משפחה. סגר הוא כמובן אירוע קיצוני, אבל עם החזרה לשגרה, הוא יכול להיות מקפצה למחשבה על שוק עבודה קצת אחר. 

יערה מן, ראש התחום החברתי-כלכלי בקרן ברל כצנלסון, ודוקטורנטית למדיניות ציבורית, פרסמה באחרונה נייר מדיניות שעשוי, אם יאומץ, לשפר את חייהם של ההורים העובדים בישראל ולשדרג את מצבם ביחס לעולם. 

יערה מן / צילום: אור קפלן

"העצירה הכפויה של הקורונה עשתה נזקים רבים, אבל רגע לפני החזרה המלאה לשגרה שווה לשאול אם חייבים לחזור לקיצוניות ההפוכה? לחיים של חוסר איזון בין העבודה לבית, למירוץ וללחץ הבלתי אפשרי, לריבוי שעות העבודה", אומרת מן. 

אין איזון: ישראל במקום רביעי מהסוף 

ילדים זה שמחה, כתב יהושע סובול. כל הורה, ותיק או טרי, יכול להוסיף לשיר שביצעה "הברירה הטבעית" שורה נוספת: ילדים זה יקר. מאוד. לא קל לגדל ילדים בשום מקום, אולם שורה של מאפיינים ייחודים הופכים את המשימה הזאת למאתגרת במיוחד עבור הורים ישראלים.

מה הופך את ההורות כחול לבן לסיזיפית? נתחיל בשוק העבודה המקומי שמעודד, אפילו מקדש במקרים מסוימים, שעות עבודה ארוכות. לכך צריך להוסיף פער מטריד בין מספר ימי החופשה בתשלום שמקבלים הורים לבין מספר ימי החופשה של הילדים במערכת החינוך.

שורה של מחקרים שפרסם ה-OECD לאורך השנים מוכיחים, שחור על גבי מצגת פאוור פוינט, את מה שהרבה מדי הורים מכירים מקרוב. לא קל להיות "הורה 1" או "הורה 2".

הנה כמה נתונים שמעניקים אסמכתא לתחושת הבטן שרובנו מכירים. במדד של איזון בין בית לבין עבודה, ישראל נמצאת במקום הרביעי מהסוף מכלל מדינות ה-OECD והיא מקדימה רק את קוריאה הדרומית, טורקיה ומקסיקו. כבוד מפוקפק.

כאשר בוחנים את מספר שעות העבודה השנתיות לעובד אנחנו נמצאים במקום החמישי עם 1,941 שעות בממוצע בשנת 2018, עשרה אחוז יותר מהממוצע שעומד על 1,734 שעות במדינות ה-OECD. אם מישהו מחפש הסבר לעניין הגובר שמגלים ישראלים בשנים האחרונות בהגירה לברלין הוא יכול למצוא אותו, מעבר למחירי המילקי, גם בעבודה שהגרמני הממוצע מוביל את הטבלה - מהצד הנכון - עם 1,363 שעות עבודה בשנה.

הנתונים האלה מצטרפים למחקרים שמעידים ששעות עבודה מרובות לא מתורגמות לעלייה בפריון. להיפך. עד כמה אתם יעילים, מרוכזים וממוקדים אחרי עשר שעות עבודה? ואחרי שתיים עשרה?

באפריל 2018 קוצר שבוע העבודה בישראל, לראשונה מאז שנת 1995, מ-43 ל-42 שעות. המהלך נתקל בתחילה בהתנגדות עזה מצד המעסיקים, למרות שבעולם מדברים על קיצור משמעותי יותר של שעות העבודה ואף למעבר לארבעה ימי בשבוע.

"המצב שלנו גרוע", אומרת מן בראיון ל"גלובס, "גם אחרי ששבוע העבודה קוצר, אנחנו עובדים יותר מדי. יש גם פער בין שעות העבודה המוצהרות לבין שעות העבודה בפועל שהן ארוכות יותר. אנחנו רואים גם המון מקרים של עבודת יתר - אנשים שעובדים יותר מחמישים שעות בשבוע".

למה זה קורה?

"הנורמה בישראל היא שככה מודדים את העובדים - המעסיקים בוחנים אותם לפי מספר השעות שהם מבלים במשרד ולא לפי התפוקה, מה שיוצר בעיה עבור כולם. זה מתחבר גם לנושא של שעות נוספות גלובליות. הנורמה של העסקה בתגמול גלובלי עבור שעות נוספות מייצרת תמריץ גדול להעסיק עובדים יותר מדי, כי למעשה כל שעה נוספת שהם עובדים לא עולה למעסיק כסף, הוא כבר שילם מראש אז עדיף לו שיעבדו יותר".

מה שאת מתארת רלוונטי לכל העובדים, אבל מצבם של ההורים קשה יותר.

"ישראל היא שיאנית הילודה של ה-OECD, עם 3.1 ילדים לאישה. אלה נתונים שגבוהים אפילו בהשוואה לחלק מהמדינות בעולם השלישי. יש כאן אתוס מאוד חזק של אימהות והמדינה מעודדת ילודה באופן אקטיבי. להורות יש מקום מאוד חשוב בחברה הישראלית. מעבר לזה, אנחנו רואים שיוקר המחיה בישראל גבוה משמעותית ביחס לעולם. צריך לעבוד הרבה יותר כדי להצליח להתפרנס ובסיטואציה הזאת ההורים נמצאים במתח הרבה יותר גדול בהשוואה למי שאין להם ילדים".

"להכניס רעיונות לשיח"

איך אפשר לשפר את המצב? מן מציעה שורה של פתרונות. האופציה הראשונה היא לצמצם את מספר שעות העבודה השבועיות לכ-38, כאשר יום עבודה יימשך שבע שעות ו-35 דקות. במקביל תצומצם האופציה להעסיק עובדים בפורמט של שעות נוספות גלובליות.

סעיפים בולטים בתוכנית

אופציה נוספת היא לצמצמם את הפער בין מספר ימי החופשה של ההורים לבין זה של הילדים ולהאריך את יום הלימודים כך שיימשך מ-7:45 עד 16:30. הסעיף היקר ביותר בתוכנית הוא להחיל שירותי חינוך וטיפול באחריות ובמימון מלא של המדינה מתום חופשת הלידה.

העלות הכוללת של התוכנית מוערכת ביותר מ-30 מיליארד שקל בשנה. מן מודעת לכך שבמשרד האוצר לא ימהרו לאמץ את היוזמה, בלשון המעטה.

אם להתעלם לרגע מהמציאות הפוליטית הכאוטית, ישראל מתמודדת כרגע עם גירעון וקשה לראות ממשלה שתגדיל את התקציב.

"נייר המדיניות נכתב רגע לפני התפרצות הקורונה, וברור שלעצירה של המשק יהיו השלכות תקציביות דרמטיות שאנחנו עדיין לא יכולים להעריך, אבל בטווח הרחוק, צריך להתחיל להתייחס להוצאה על ילדים ועל משפחות כעל השקעה שיש בצדה תשואה.
"לגבי הגירעון, הריבית כרגע בעולם נמוכה באופן היסטורי. הגירעון הוא למעשה הלוואה שהמדינה לוקחת, וכרגע הריבית על ההלוואה הזאת נמוכה מהרגיל. זה אומר שגם מבחינה כלכלית כדאי למדינה להשקיע במדיניות כזאת, שהתשואה עליה תהיה הרבה יותר גדולה ממה שיעלה לממן אותה. זאת ההשקעה הכי משתלמת. בסופו של דבר הצעדים האלה יתרמו לכלל המשק. חשוב לי לציין שלא מדובר ביוזמה שהיא אפס או אחת. גם אם רק חלק מהתוכנית תתקבל זה יהיה טוב. המטרה של נייר העמדה היא להכניס רעיונות לשיח וגם אם משהו נשמע היום לא סביר, בעתיד הוא יכול להתקבל".

עוד כתבות

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"