גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקרוב אצלנו? הצרכנים הסינים עושים את המוות למותגים שמעלים מחירים

כוס תה בועות שהתייקרה ב-2 יואן, ארוחת הוט פוט שעלתה ב-6% ושירות אחסון חבילות שהחליט לגבות דמי שימוש ● כשהאבטלה בשיא והמשכורות מקוצצות, הסינים נלחמים נגד ההתייקרויות ולפעמים אפילו מנצחים

מסעדת האידילאו, סין. צברה מוניטין בזכות שירות מופתי ומחירים הגונים / צילום: רויטרס
מסעדת האידילאו, סין. צברה מוניטין בזכות שירות מופתי ומחירים הגונים / צילום: רויטרס

חברת חיוה בוקס (Hive Box) לא ציפתה כנראה להפוך לנושא החם של החודש בסין. חיוה בוקס היא חברת הלוקרים האוטומטים הגדולה בסין ובעולם. נכון ל-2019 היו לחברה מעל ל-400 אלף תאי אחסון ברחבי המדינה, בהם משאירים שליחים של חברות המסחר האלקטרוני חבילות שהזמינו לקוחות. מאוחר יותר הלקוחות יכולים לשחרר את החבילות בעזרת קוד או זיהוי פנים.

בשבועיים האחרונים מצאה עצמה החברה בקו האש של הצרכנים הסינים, לאחר שהחלה לגבות תשלום מלקוחות שאיחרו לאסוף את החבילות. בסוף אפריל גילו המשתמשים שאם לא לקחו את החבילה בתוך 12 שעות, הם חויבו בחצי יואן (כ-25 אגורות) על כל חצי יממה נוספת של אחסון. כדי להימנע מחיובים על איחורים הציעה החברה ללקוחות לקנות מנוי חודשי לשירות בגובה 5 יואן (2.5 שקל).

בזמנים רגילים ייתכן שהחלטה זו הייתה מעוררת מחאה רפה בסין, אבל בימי הפוסט קורונה הסוערים חיוה מצאה עצמה מתמודדת עם חרם צרכני נרחב. עד עתה הודיעו עשרות מתחמי מגורים ברחבי סין כי הם מפסיקים להשתמש בלוקרים של החברה במחאה על החלטתה. חלק מהמתחמים פשוט ניתקו מהחשמל, בצורה חד צדדית, את הלוקרים שנמצאים בשטחם.

רשת המסעדות האהובה התנצלה על ההתייקרות

גם אם חיוה לא יכלה לחזות את עוצמת התגובה נגדה, היא הייתה אמורה לנחש שעכשיו אולי לא יהיה זמן אידאלי לגבות תשלומים חדשים מלקוחות, אחרי ששורת חברות סיניות מצאו עצמן תחת מכבש לחצים כשנתפסו מעלות מחירים. הראשונה מביניהן הייתה רשת המסעדות האהובה האידילאו (Haidilao). האידילאו, שמתמחה ב"הוט פוט", ארוחה המבוססת על בישול בציר מרק במרכז השולחן, צברה במהלך השנים מוניטין בזכות שירות מופתי ומחירים הגונים.

אלא שבתחילת אפריל, כאשר מסעדות הרשת שבו ונפתחו מחדש אחרי תקופת הסגר, שמו לב הלקוחות הסינים נאמנים להתייקרות גורפת של המרכיבים בתפריט. מנה קטנה של קוביות דם ברווז קרוש התייקרה מ-16 ל-23 יואן (12.5 שקל), מחיר קערת אורז קפץ מ-4 ל-7 יואן ובסך הכול החשבון כולו עלה ב-6% בממוצע.

להאידילאו היו סיבות עסקיות לגיטימיות לכאורה להעלות מחירים. סניפי הרשת היו סגורים לסועדים לאורך כמעט חודשים מסוף ינואר עד אמצע מרץ, תקופה בה האידילאו הפסידה כ-11 מיליון דולר מדי יום. גם כשנפתחו מחדש המסעדות, הותר להושיב בהן פחות סועדים כדי לשמור על כללי הריחוק החברתי הדרושים. אלא שהצרכנים הסינים לא גילו אמפתיה לבעיות הרשת.

הרשתות החברתיות בסין ידועות במערב בעיקר בזכות הצנזורה הממשלתית עליהן, שחוסמת דיונים בסוגיות פוליטיות רגישות. אלא שעל אף הצנזורה, הרשתות הסיניות הן זירה שוקקת למחאות ומאבקים בסוגיות כלכליות וחברתיות. הגולשים הסינים ידועים ביכולתם להתארגן אונליין ולהשתמש בכוחם כדי לדחוק בחברות לבצע שינויים. כך קרה גם במקרה של האידילאו.

הגולשים הסינים טענו כי בזמן שהכלכלה במיתון, המשכורות במשק יורדות ועובדים רבים פוטרו, לא ראוי שמסעדות כמו האידילאו יעלו מחירים ויתעשרו על חשבונם. לפי הנתון הרשמי האבטלה העירונית בסין עמדה נכון לחודש מרץ על 5.9%, מספר שמשמעותו היא כ-27 מיליון מובטלים. אך מדובר לכל הדעות בהערכת חסר, כשמספר המובטלים האמיתי גבוה בעשרות מיליונים נוספים. גם עובדים סינים שלא פוטרו ספגו קיצוצי שכר והקטנת אחוזי משרה כתוצאה ממשבר הקורונה. בעוד התקווה של השלטונות הייתה כי אחרי סיום הסגר הממושך הצרכנים המקומיים ייצאו ל"שופינג נקמה" כדי להמריץ את הכלכלה המקומית החבולה, כעת נראה כי הסינים מעדיפים דווקא לחסוך ולקמץ בהוצאות ככל האפשר.

באווירה זו התגית "לאחר החזרה לפעילות האידילאו מעלה מחירים ב-6%" צברה בסינה וויבו, הגרסה הסינית לטוויטר, מעל חצי מיליארד צפיות. בסקר שנערך בוויבו הצהירו רוב של כ-80% מהמשיבים שלא יאכלו עוד בהאידילאו בשל העלאת המחירים. בסופו של דבר להאידילאו לא נותרה ברירה אלא להיכנע, להתנצל ולהודיע כי תחזור למחירי טרום הקורונה. בהאידילאו הגדירו את העלאת המחיר כ"החלטה שגויה" מצד ההנהלה שפגעה באינטרסים של הלקוחות.

נשבר מחסום ה-30 יואן לתה בועות

כמה ימים אחרי ההתנצלות של האידילאו, עבר המוקד לרשת פופולרית אחרת שנתפסה מעלה מחירים. עם 460 סניפים ברחבי המדינה, רשת "חיי תה" (Hey Tea) מובילה את השוק התוסס של תה בועות, משקה פופולרי להחריד בקרב צעירים סינים. כמו במקרה של האידילאו גם כאן היו אלו גולשים סינים זריזים שזיהו את השינוי בתעריפים ומיהרו לדווח.

מחאה בסין. האידילאו העלתה מחירים ב־6% / צילום: וויבו, רשת חברתית סינית

הרשת אמנם העלתה ב-2 יואן בלבד (שקל אחד) את מחירם של חמישה משקאות פופולריים מהתפריט, ביניהם תה בטעם ענבים וטעם תות, אך היא שברה מחסום שהרגיז את הצרכנים, כשלראשונה תמחרה כוס תה בועות ביותר מ-30 יואן (15 שקל). "יש לכם את הזכות להעלות מחירים ולנו יש את הזכות לא לבוא", כתב גולש מרוגז אחד לרשת. "הם לא מחכים לשופינג נקמה וכבר החלו להעלות מחיר בתור נקמה", התפלמס גולש סיני אחר. בניגוד להאידילאו רשת התה לא נשברה והמשיכה לדבוק במחירים החדשים, לוקחת את הסיכון לאבד לקוחות מאוכזבים שינטשו למתחרים.

גם חיוה בוקס מסרבת בינתיים לחזור בה. מול הביקורת העצומה נגדה, חיוה טענה כי התעריפים החדשים עוזרים לשפר את יעילות השימוש בלוקרים. במכתב פתוח שפרסמה החברה נטען שהמדינות החדשה כבר הגדילה את מספר התיבות הפנויות בלוקרים ב-5%. לעומת זאת, גולשים סינים רבים חשים כי החברה מנצלת באופן מושלם את תקופת הקורונה.

במהלך ימי המאבק בקורונה נאסר על שליחים להיכנס למתחמי מגורים ולחלק חבילות עד הבית, כך ששירותי הלוקרים הפכו לעסק חיוני. גם היום, כשכבר מותר להכניס שליחים למתחמי המגורים, מעדיפים סינים רבים להימנע ממגע אישי מיותר מפחד להידבק.
מה שהרגיז לא פחות את המשתמשים הסינים היה שחיוה הוסיפה את התעריף החדש במקביל להודעתה על רכישת המתחרה הגדולה ביותר שלה בשוק, בעסקה שמעניקה לה כוח מונופוליסטי. מתנגדי החברה טוענים כי היא בכל מקרה גובה כבר תשלום מהשליחים עצמם וכעת רוצה להרוויח פעם שנייה מהמשתמשים.

בחנויות של שאנל ודיור דווקא יש תורים

התייקרויות הן לא רק מנת חלקם של האנשים הפשוטים אלא גם של העשירים הסינים. בשבוע שעבר זיהו בלוגרי אופנה סינים כי בפעם השנייה מאז התפרצות המגפה העלו חנויות לואי ויטון בסין מחירים. אחרי לואי ויטון הודיעו מותגי יוקרה זרים נוספים על כוונתם לייקר את הקולקציה.

ברשת הביעו הגולשים אכזבה ונשמעה ביקורת על כך שהמזרח צריך לממן את ההפסדים של המערב, כאשר הנובורישים הסינים מתפקדים שוב בתור הקופה הרושמת של מותגי היוקרה. אלא שבחנויות שאנל, דיור וגוצ'י בבייג'ינג, שנחאי וחאנגג'ואו תועדו בסוף שבוע שעבר דווקא תורים ארוכים של לקוחות, שרוצים להספיק לרכוש רגע לפני ההתייקרות. עם כל הכבוד למיתון, כנראה שיש תעשיות שהמיתון תמיד יחלוף מעליהן וקהלים שתמיד יהיה להם כסף לקנות.

עוד כתבות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

פגיעה ישירה של כטב"ם באזור מטולה; צה"ל תקף בלבנון

חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח; מקור בחמאס לאל-מיאדין: "נוטים להפסיק את המשא-ומתן" • עדכונים בולטים

דורון כהן / צילום: איל יצהר

דורון כהן הוא המועמד המועדף על סמוטריץ' לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון על העסקה עם ווישור: "כמו לרכוש פרארי בלי מנוע"

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"