גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: חבלי משיח - האם הפעם הקפיטליזם יתמוטט?

מרקסיסטים, מלאים או חלקיים, חושבים כי כעת הגיע המשבר הסופני של הקפיטליזם, שהובטח להם עוד ב-1848 ● אולי, אבל אפילו טרוצקי לא היה מאמין

טרוצקי / צילום: AP
טרוצקי / צילום: AP

למרכיב המשיחי בפוליטיקה אין כל קשר עם דת, לפחות לא דת מאורגנת. אינן דומות הציפיות המשיחיות של אמונות דתיות לאלה של אמונות פוליטיות. אבל הנכונות להתאזר בסבלנות כי-בוא-יבוא מלמדת אותנו די הרבה על רצינות הממתינים ועל מידת דבקותם במטרה.

קחו למשל את המרקסיסטים. הם ממתינים זה 170 שנה למשבר הסופני של הקפיטליזם. מרקס ואנגלס הבטיחו אותו עוד ב-1848. אבל ההיסטוריה הערימה עליהם. הידיעות על גילוי הזהב בקליפורניה, ושנתיים אחר כך גם באוסטרליה (1851-1849), שכנעו אותם שחורבן הקפיטליזם יצטרך להידחות.

כל זה לא ריפה את ידי המאמינים. דורות גדלו על ברכי "דאס קפיטל", פיתחו הבנה מדעית של מהלך ההיסטוריה, והתעניינו רק בעובדות האובייקטיביות שלה. הן הוליכו אותם פעם אחר פעם אל המסקנה, שזהו זה.

אבל זה לא היה זה. אחת לעשר שנים התמוטטו הבורסות. פה ושם הוכרז "שפל", עם אבטלת המונים. דא עקא שהקפיטליסטים תמיד מצאו איזה סידור: אוצר טבע חדש, מושבה חדשה, מלחמה חדשה. הם תמיד נשארו בחיים, ועוד הייתה להם החוצפה לטעון לפני 30 שנה שהם בכלל ניצחו. חכמים נגד המונים מנוצלים. נראה אותם נגד וירוסים.

הידיעה הדחופה על התמוטטותו הממשמשת ובאה של הקפיטליזם חוזרת ומתדפקת על דלתותינו. ניאו-מרקסיסטים, קוואזי-מרקסיסטים וסתם גנבים ספרותיים אינם מדברים עוד על קפיטליזם, לפחות לא באותה התכיפות. זה זמן מה שהם מעדיפים לטווח את האש על "גלובליזם" ובייחוד על "ניאו-ליברליזם". הסדר הניאו-ליברלי, הם מודיעים, הגיע אל קיצו.

האבטלה בארה"ב עמדה בשבוע שעבר על 14.7%. ב-130 השנה האחרונות ראינו אבטלה גדולה ממנה רק בשנות ה-30 של המאה ה-20. בבריטניה, המשבר הנוכחי הוכרז ל"גרוע ביותר זה 300 שנה". קשה להשוות, כי למי עוד מן השחקנים הנוכחיים הייתה מדינה מסודרת ב-1720.

מותר למרקסיסט, לרבע-מרקסיסט או אפילו למרקסיסט של אסוציאציות לחשוב שמשבר מן הגודל הזה אומנם ניחן בתכונה המבוקשת: סופניות. גם הטור הזה הביע דעות סופניות בשבועות האחרונים, והוא אינו מתכחש להן.

פח הזבל? לאו דווקא

אבל מן המרתף בלום-האוצרות של יוטיוב בקע בימים האלה נאום בן כמעט 90 שנה של טרוצקי (התאריך הנקוב הוא אחד בדצמבר 1932). הוא כבר היה בחזקת מי-שהיה, גולה נרדף במקסיקו, עוד מעט ישיג אותו גרזינו של מתנקש בשירות סטאלין.

טרוצקי הציע תחזית על עתיד העולם. היא לא מילאה את ציפיותיו של מרקסיסט מצוי. טרוצקי היה האיש שהשמיע ב-1917 את המליצה המפורסמת על מקומם של מתנגדי המהפכה ב"פח הזבל של ההיסטוריה". בתחילת שנות ה-30 הוא היה יכול לשלוח לשם במצפון שקט את כל העולם ורכושניו.

סוף-סוף, הקפיטליזם עמד בעיצומו של המשבר הגדול ביותר מאז ומעולם: ירידה של 33% בתפוקה התעשייתית העולמית וירידה של 60% בסחר. בארץ העשירה והיצרנית ביותר בעולם, ארה"ב, המנועים השתנקו או כבו. מיליונים רעבו ללחם. בדצמבר 1932, שלושה חודשים לפני השבעת פרנקלין רוזוולט לנשיא, המערכת הבנקאית עמדה על סף התמוטטות, ולממשלה לא היה מושג מה לעשות.

"אירופה חדלה להיות מרכז העולם, ושטות תהיה להניח שהיא תוכל לחזור וליהנות מן המעמד הזה", אמר טרוצקי, באנגלית. "המשבר האיום הנוכחי, על אף השפעותיו ההרסניות על ארה"ב, יוסיף וישנה את יחסי הכוחות, לא לטובת אירופה, אלא לטובת ארה"ב".

זו הייתה תחזית מדהימה למדי, כמעט מנוגדת לשכל הישר. למרבה הצער, הווידיאו של יוטיוב נקטע מיד לאחר המילים המצוטטות, ולא הייתה לי ההזדמנות למצוא את ההסבר המלא. בכתבי טרוצקי לא מצאתי עדיין את המילים החסרות.

125 אלף מטוסי קרב בשנה

שנות ה-30 היו מלאות הערכות קודרות על עתידה של אמריקה. לא רק מרקסיסטים משיחיים ציפו לנפילת שיטתה הכלכלית, אלא גם פשיסטים וסתם לאומנים האמינו שחבלי משיח יפטרו אותם מעונשה. אלה גם אלה רחשו בוז לאמריקה, לפעמים מסיבות מפתיעות בקרבתן (מטריאליזם, פלוטוקרטיה), לפעמים מסיבות מנוגדות בהחלט, או מנוגדות לכאורה.

תשע שנים לאחר תחזיתו הנועזת של טרוצקי, גרמניה הנאצית ויפן המיליטריסטית אסרו מלחמה על ארה"ב. היא לא הייתה מוכנה, וזמן מה היה נדמה לאוסרות שתוקפנותן תעלה יפה. איש לא העלה בדעתו שאיזושהי ארץ תוכל לייצר בשנה 125 אלף מטוסי קרב או 60 אלף טנקים; שצבא של 50 אלף שסוסים גררו את קני הארטילריה שלו, יתרחב במהירות לכוח רב יבשתי של 7 מיליון.

למען האמת, ההיסטוריה של ארה"ב מלאה דוגמאות של זרים שהמעיטו מערכה לרעת יכולתם להבין את העולם. אפשר למצוא ביטויים של זלזול וביטול (מצד אירופים) עוד בשנים הראשונות של המאה ה-19. כותב צרפתי מפורסם, שסיפק לימים השראה לפשיסטים, חשב ש"צחנת מוות" בוקעת מפיה. אמריקה, כנראה יותר מכל מעצמה גדולה לפניה, הצליחה לחזור ולתקן מסלול בשעת סערה.

קריאת ייאוש

אין זאת אומרת שהיא תצליח הפעם. ביום כתיבת הרשימה הזו (יום שלישי בבוקר) שמענו כי שש מדינות של ארה"ב, כולל קליפורניה, פנו בקריאת ייאוש לממשלה הפדרלית להעניק להן בדחיפות טריליון דולר כדי שיוכלו לשלם שכר לספקי שירותים בסיסיים, כולל צוותי אמבולנסים, שוטרים וכבאי אש. כל הדמוקרטיות התעשייתיות העשירות יורדות בשבועות האלה מנכסיהן, ולא ברור כלל מה קשה או ארוכה תהיה הדרך חזרה.

כמו לפני 80 שנה, מעצמות עולות, דינמיות ומעוטות-עכבות, שוחרות את רעת הדמוקרטיה. כמו לפני 80 שנה, קו ההגנה של הדמוקרטיה עובר באמריקה. במקרה שאיש לא שם לב, אנחנו חיים בזמנים גורליים.

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים