גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיטת "השוטף פלוס אף פעם לא תקבל מענק" מגיעה למבחן בג"ץ

רו"ח עופר מנירב עתר לבג"ץ נגד נוסחת הפיצוי ב"פעימה השלישית" לעסקים בעלי מחזור של 1.5-20 מיליון שקל, בשל אי-התחשבות בשיטת התשלומים הנהוגה בארץ והמכונה "שוטף פלוס" שפוגעת בגובה המענק ● לאחרונה דיווח "גלובס" על הבעיה העומדת בלב העתירה

הפגנת העצמאים בישראל / צילום: טל קירשנבאום
הפגנת העצמאים בישראל / צילום: טל קירשנבאום

מנגנון ונוסחת החישוב לצורך בחינת עצם הזכאות של עוסקים למענק "הפעימה השלישית" והיקף שיעורו יוצרים אפליה מובנית בין עוסקים המדווחים על "בסיס מצטבר" לבין אלה המדווחים על "בסיס מזומן", ובעיקר ציבור "בעלי המקצועות החופשיים", בהם עורכי דין ורואי החשבון - כך טוען רו"ח עופר מנירב, נשיא לשכת רואי החשבון לשעבר ובעל משרד רואי חשבון עצמאי, בעתירה שהגיש אתמול (ד') לבג"ץ נגד משרד האוצר ורשות המסים.

השבוע נפתחה האפשרות להגשת בקשות למענק סיוע לעסקים להשתתפות בהוצאות קבועות, המהווה "פעימה שלישית" של תשלום המענקים לעצמאים. למענק זה, בסכום של עד 400 אלף שקל, יכולים להגיש בקשה עסקים בעלי מחזור של 18 אלף שקל עד 20 מיליון שקל בשנה, אשר חלה ירידה של 25% במחזור הפעילות שלהם בחודשים מרץ-אפריל 2020 ביחס לתקופה המקבילה בשנת 2019.

לטענת מנירב בעתירה, מנגנון ונוסחת החישוב לצורך בחינת הזכאות למענק "הפעימה השלישית" יוצרים עיוות חמור בנתונים ומשקפים באופן חלקי וחסר ביותר, אם בכלל, את היקף הנזקים שנגרמו לאותם עוסקים המדווחים על בסיס מזומן על-פי חוק עקב מגפת הקורונה.

בראשית החודש דיווח "גלובס" על הבעיה העומדת כעת בלב העתירה, הנוצרת בעקבות מסורת התשלומים המפוקפקת הנהוגה בארץ, המכונה "שוטף פלוס".

גם בימים כתיקונם עולות לא מעט טענות נגד השיטה הזו, במסגרתה נותנים עסקים שירות או מוצר אך רואים את כספם רק לאחר 30, 60 או 90 יום; אך בתקופה המשברית הנוכחית שיטת התשלומים הזו גורמת נזק כלכלי ממשי לעסקים, עד כדי כך שהיא גוררת חלק מהם אל מחוץ לתחום הזכאות למענק.

אותם עסקים מקבלים בחודשים אלה תשלומים בגין עבודות ושירותים שניתנו טרום המשבר - אותם תשלומי "שוטף פלוס", ואינם יכולים להצהיר כי הכנסתם בחודשים מרץ עד יוני ירדה ב-25% בהשוואה ל-2019, מאחר שאל חשבונם נכנסים תשלומים עבור עבודות שביצעו לפני מספר חודשים. התוצאה: הם אינם זכאים למענק מהמדינה, הגם שבחודשי המשבר הפעילות שלהם היא אפסית. את המשבר החמור ביותר הם ירגישו ביולי, כאשר ייגמרו תשלומי "השוטף פלוס", וחשבונם יהיה ריק.

הטענות בנוגע לשיטת "השוטף פלוס" הועלו בפני הגורמים הרלוונטיים פעם אחר פעם בישיבות שנערכו לגיבוש תנאי המענק, אך הבעיות לא תוקנו.

10% מענק במקום 35%

על הרקע הזה הוגשה עתירתו של רו"ח מנירב, הטוען כי נפגע אישית מאופן חישוב המענק, ללא התחשבות בשיטת "השוטף פלוס". מנירב מסביר כי משרדו עונה להגדרת "עוסקים גדולים" - עסקים בעלי מחזור של בין 1.5 מיליון ל-20 מיליון שקל, לגביהם נקבע כי שיעור הזכאות למענק יחושב כפונקציה של ירידת מחזור העסקאות בין מרץ-אפריל 2019 לבין מרץ-אפריל 2020.

לטענת מנירב, בעוד הירידה בהכנסות במשרדו, על-פי היקף חשבונות העסקה בתקופת הבסיס ב-2019 (החשבונות לתשלום שהוצאו ללקוחות המשרד בתקופה זו), הייתה בשיעור של 61.2% לאור המשבר - הרי שכשבוחנים את הדברים לפי אופן החישוב בהתאם למתווה הקיים בהחלטה, הירידה הייתה בהיקף של 28.3% בלבד.

כך, נטען, במקום שהוא יזכה לקבל מענק בהיקף של 35% ממקדם ההשתתפות בהוצאות, כפי שמגיע לו בהתבסס על הנתונים לעיל - הרי שהוא יזכה לקבל מענק בגובה 10% בלבד.

עופר מנירב / צלם: איל יצהר

על-פי העתירה, נוסחת החישוב הקבועה בהחלטת הממשלה לצורך בחינת הזכאות והיקף שיעור המענק, יוצרת אפליה בין עוסקים המדווחים למע"מ על בסיס מזומן לעוסקים המדווחים על בסיס מצטבר, כאשר מן העבר האחד, העוסקים המדווחים על בסיס מצטבר יזכו לקבלת מענק במתאם מקסימלי לירידת הכנסותיהם, שעה שהעוסקים אשר מדווחים למע"מ על בסיס מזומן, לא יזכו לקבל מענק קורלטיבי לירידת הכנסותיהם (אם בכלל).

"הותרת מנגנון ונוסחת החישוב לעצם הזכאות למענק ושיעורו במתכונתם הנוכחית, כפי שנקבעה בהחלטה, תעקר מתוכן את מטרתה הנעלה של הממשלה בהחלטתה, קרי, לסייע לעוסקים עקב המשבר במענקים כלכליים, ותוביל בסופו של יום לפגיעה קשה בזכויות עוסקים המדווחים על בסיס מזומן, לרבות אף בזכות היסוד של אותם עוסקים המעוגנת בחוק יסוד: חופש העיסוק, בדמות העמדת אותם עוסקים בפני סיכון ממשי ביחס ליכולתם להמשיך ולנהל את עסקם לאור המשבר ואי-קבלת המענק באופן מלא ומותאם להיקף הפגיעה בהתאם למדרגות שנקבעו בהחלטה", נכתב בעתירה.

רו"ח מנירב מסביר בעתירתו כי באופן כללי, קיימות שתי שיטות דיווח שונות על הכנסות לרשויות מע"מ ומס הכנסה: דיווח על בסיס מזומן ודיווח על בסיס מצטבר. בשיטה הראשונה, דיווח על בסיס מזומן, מועד ההכרה בהכנסה או בהוצאה נקבע לפי מועד התשלום בפועל, ובשיטה השנייה עיתוי ההכרה בהכנסה או בהוצאה הוא לפי המועד שבו התגבשה הזכות לקבלת ההכנסה או החובה לתשלום ההוצאה, וללא קשר לביצוע התשלום עבורם בפועל.

לטענת מנירב, אופן קביעת "מחזור העסקאות" לצורך חישוב המענק, כמחזור לצורך מע"מ, יוצר עיוות קיצוני כאשר מדובר בעוסקים המדווחים על בסיס מזומן. "מאחר שאותם עוסקים שמדווחים על בסיס מזומן - בניגוד לעוסקים אחרים המדווחים על 'בסיס מצטבר' - מחויבים על-פי הוראות ניהול ספרים להנפיק חשבוניות עסקה (חשבוניות לתשלום) עם ביצוע העבודה, ורק במועד התשלום בפועל הם נדרשים להנפיק חשבונית מס ולדווח למע"מ, הרי שהמחזור שלהם לצורכי מע"מ, ביחס לתקופת המענק, בהכרח לא ישקף את מחזור הפעילות המלא שלהם באותו החודש, שכן מדובר בהכנסות שמקורן בעסקאות שבוצעו בחודשים עובר למועד הדיווח בגינן, ובעניינו בחודשים אשר קדמו למגפת הקורונה", נכתב בעתירה.

לטענת רו"ח מנירב, יישום ההחלטה במתכונתה הנוכחית תוביל לעיוותים קשים בחישוב גובה המענק לו זכאים עוסקים המדווחים על בסיס מזומן, וזאת בהיעדר קורלציה בין מחזור העסקאות שידווח על-ידם בגין תקופת המענק לבין העסקאות שבוצעו על-ידם בפועל במהלך תקופה זו.

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו