גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: לילותיו הקצרים של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט

ככל שקרב מועד תחילת משפטו של רה"מ, מחריפה המתקפה המשולבת על היועמ"ש • היא כוללת ניסיון לשים את חלקו בפרשת הרפז באותה רמת חומרה עם פרשות נתניהו • את המחיר של מתקפות אוהדי רה"מ נגד מנדלבליט ומערכת המשפט, נשלם גם לאחר שהמשפט יוכרע

היועמ"ש אביחי מנדלבליט / צילום: אמיל סלמן-הארץ
היועמ"ש אביחי מנדלבליט / צילום: אמיל סלמן-הארץ

1. 

ככל שהולכים וקרבים הימים לפתיחת משפטו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ב-24 במאי, כך הולכים ומתקצרים לילותיו של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט. המשורר יהודה עמיחי כתב ש"עָצוּב הוּא לִהְיוֹת רֹאש הָעִיר יְרוּשָׁלַיִם, נוֹרָא הוּא. אֵיךְ יִהְיֶה אָדָם רֹאשׁ עִיר כָּזֹאת? מַה יַּעֲשֶׂה בָּהּ? יִבְנֶה וְיִבְנֶה וְיִבְנֶה. וּבַלַּילָה יִקְרְבוּ אַבְנֵי הֶהָרִים מִסָּבִיב אֶל הַבָּתִּים, כּמוֹ זְאֵבִים הַבָּאִים לְיַלֵּל עַל כְּלָבִים שֶׁנַּעֲשׂוּ לְעַבְדֵי בְּנֵי הָאָדָם".

מנדלבליט שרוי היום בתחושה די דומה. בודד, מבודד, במשרדיו בירושלים ובתל אביב, או בדירתו בפתח תקווה. מוקף להרגשתו "זאבים" שהולכים וקרבים כדי לפגוע בו.

המתקפה על מנדלבליט משולבת. היא כוללת הצהרות פומביות נגדו, לחישות בחדרי חדרים, השמצות ברשתות החברתיות, ובימים האחרונים גם קללות וגידופים בטלפון שכוללים איחולי מוות לו ולבני משפחתו, כגון: "תמות, אתה והילדים שלך", "נגיע אליך בהפגנה" ו"תזכור שאתה פגיע ועוד נגיע אליך". טלפונים שהביאו את המשטרה לחקור את האיומים על היועמ"ש.

מעל המתקפה המתוזמרת שמתרחשת ובאה בימים אלה על היועמ"ש מתנוסס דגל שעליו הכתובת "תופר תיקי ראש הממשלה". הציבור שמתקיף את מנדלבליט ורואה בו אויב, מאמין באמת ובתמים לטענה של ראש הממשלה נתניהו שהיועמ"ש ובכירי הפרקליטות "תפרו" לנתניהו תיק במטרה להדיח אותו מהשלטון. מאמין לדברי נתניהו בעת הגשת כתב האישום ב-28 בינואר, כי "מדובר בניסיון של הפיכה שלטונית בעלילות שווא ובתהליך חקירות מזוהם ומגמתי".

המתקפה נגד היועמ"ש כוללת גם איסוף והעלאת חומרים מהעבר וניסיון, מוצלח למדי מבחינת חורשי רעתו של היועמ"ש, לשים את התנהלותו של מנדלבליט בפרשת הרפז מלפני עשור במישור אחד של חומרה עם אלה שבהם מואשם היום נתניהו. הניסיון הזה מצליח, בין היתר, כי מנדלבליט לא היה טלית שכולה תכלת בפרשת הרפז. הוא יכול וצריך היה לפעול אחרת מול הרמטכ"ל לשעבר, גבי אשכנזי. הוא אכן נחקר במשך ימים ארוכים בחשד לביצוע עבירות של הפרת אמונים ושיבוש מהלכי חקירה. הוא מצליח גם כי חלק גדול מהשיחות בין מנדלבליט לאשכנזי נותרו חסויות. הציבור לא נחשף אליהן ובג"ץ דחה עתירה של ערוץ 13 והעיתונאי ברוך קרא להסיר את צו איסור הפרסום מעליהן. כאשר מידע רלוונטי אודות התנהלות היועמ"ש נותר חסוי, זה לכל הפחות מעורר חשד בקרב הציבור שיש לו מה להסתיר.

אבל בסופו של דבר, הציבור צריך לזכור שהפרקליטות, היועמ"ש יהודה וינשטיין, וחמישה שופטים של בג"ץ סברו כי בהתנהלותו של מנדלבליט באותה עת לא דבק אבק של פלילים. שההסתבכות שלו בפרשת הרפז, לא צריכה הייתה למנוע מבעדו להתמנות ליועמ"ש.

צחוק הגורל הוא שאותם אלה שהתנגדו בחריפות למינוי של מנדלבליט ליועמ"ש על ידי שרת המשפטים לשעבר, איילת שקד, ובעידוד נתניהו ועתרו לבג"ץ נגד המינוי, הם אלה שלאחרונה עתרו לבג"ץ נגד מתן האפשרות לנתניהו להרכיב ממשלה, בשל כתב האישום שמנדלבליט הגיש נגדו. גופים כמו התנועה לאיכות השלטון ואנשים כעו"ד אליעד שרגא שעומד בראשה.

ב-1 במרץ 2016 דחו חמשת שופטי ביהמ"ש העליון, סלים ג'ובראן, יורם דנציגר, יצחק עמית, צבי זילברטל ונעם סולברג, את העתירות נגד מינוי מנדלבליט ליועמ"ש. אחת הטענות המרכזיות נגד המינוי הייתה כי מנדלבליט אינו מתאים לתפקיד בשל התנהלותו בפרשת הרפז.

התשתית הפסיקתית שלאורה בחנו השופטים את התאמתו של מנדלבליט לכהונה הציבורית בהיבט המהותי-נורמטיבי, התבססה על השאלה האם מעשיו בפרשת הרפז מעידים על "דופי ערכי מובנה, היורד לשורש יכולתו למלא את המשרה הציבורית המיועדת", או "מקרינים על דמותו הערכית של השירות הציבורי בעיני הציבור במידה המחייבת את פסילתו מכהונה". חמשת השופטים ציינו כי הם בחנו את ההיבט הערכי-נורמטיבי בהתנהגותו של מנדלבליט למרות שהוחלט שלא לפתוח בחקירה פלילית או משמעתית נגדו.

השופט יצחק עמית כתב כי "אינני סבור כי בהתנהלותו ב'פרשת הרפז' דבק בו דופי המעיד על פגם ערכי-נורמטיבי. במקרה שלפנינו, היועץ המשפטי לממשלה וינשטיין נמנע מלציין את סיבת הסגירה (של תיק החקירה נגד מנדלבליט. ח',מ') במפורש, אך למקרא החלטתו לסגירת תיק החקירה, דומה כי התיק נסגר, בין היתר, משיקולי חוסר אשמה".

עמית לא הסתפק בכך ונכנס לחשדות שנחקרו נגד מנדלבליט לגופן וכתב כי מנדלבליט נהג כשורה שעה שהשהה בזמנו את החלטתו בדבר העברת אותו מסמך מזויף שמכונה "מסמך הרפז" לידי היועץ המשפטי לממשלה וינשטיין למשך זמן קצר, כדי לשקול את העניין במהלך הלילה. "עת אדם נתקל בסוגיה כה רגישה ובעייתית, מצופה ממנו לשקול את הדברים בכובד ראש ולקבל החלטה מושכלת, ולא 'לשלוף מהמותן' החלטות פזיזות. ייתכן כי היו בנמצא החלטות נכונות יותר, אולם כאמור, אין ענייננו בבחינת ההחלטה הנכונה ביותר אלא בבחינה האם נפל פגם בהחלטה שהתקבלה. על כן, בנסיבות העניין, סבורני כי החלטתו של מנדלבליט לשקול את הנושא במשך הלילה היוותה החלטה סבירה ונטולת דופי ערכי-נורמטיבי".

השופטים התייחסו בהחלטתם גם לטענות כי מנדלבליט לא דייק (שלא לומר שיקר) בחקירותיו במשטרה. "אי-הדיוקים הנטענים בחקירות במשטרה - שנערכו כארבע שנים לאחר אירועי "פרשת הרפז" והוכחשו לחלוטין על ידי מנדלבליט - אין בהם, לדידי, כדי להעיד על פגם ערכי-נורמטיבי ברמה הפוסלת את מנדלבליט מלשמש בתפקיד היועץ המשפטי לממשלה", כתב השופט עמית. השופט הוסיף: "לכל היותר, מדובר בפגם שעוצמתו נמוכה בנסיבות המקרה, ואין בו כדי לגרוע מהתאמתו לתפקיד. אשר על כן, סבורני כי גם היבט זה אינו מגלה עילה המצדיקה את התערבותנו במינוי".

הטענה של נתניהו כי כתב האישום כולל עלילות שווא נגדו, שתפרו לו תיק, היא משוללת יסוד. האישומים נגד נתניהו מגובים בעדויות וראיות רבות. כפי שכבר כתבנו בעבר. זה לא אומר שלנתניהו אין טענות הגנה טובות. זה לא אומר שהוא לא יכול לנהל קרב משפטי ראוי שיביא לו הישגים בבית המשפט המחוזי בירושלים. זה לא אומר שבסופו של ההליך נתניהו בהכרח יורשע בשוחד. אבל אם ראש הממשלה, או אוהדיו, ימשיכו לנהל את הקרבות שלהם מחוץ לכותלי בית המשפט, באופן לא ענייני ותוך הכפשה של ראשי מערכת התביעה או חלילה גם של השופטים, המחיר עלול להיות כבד. מחיר של פגיעה במערכת המשפט כולה.

2.

אם יש היום מקור לעידוד עבור צמרת משרד המשפטים, הוא מגיע מכיוון מינויו של ח"כ אבי ניסנקורן (כחול לבן) לתפקיד שר המשפטים. החודשים שבהם כיהן ח"כ אמיר אוחנה (ליכוד) כשר משפטים היו לא פשוטים, בלשון המעטה, עבור בכירי הפרקליטות ומשרד המשפטים.

קודמתו של אוחנה בתפקיד, ח"כ איילת שקד, ביקרה לעתים את המערכת בחריפות, אך היא עשתה זאת תוך ששמרה על יחסים מצוינים עם היועמ"ש ועם פרקליט המדינה הקודם, עו"ד שי ניצן. אוחנה פעל בסגנון אחר. הביקורת שלו על הפרקליטות ומשרד המשפטים לוותה ביחסים אישיים לא פשוטים עם ראשי המערכת. הקונפליקט הגיע לשיאו במינוי ממלא מקום פרקליט המדינה, דן אלדד, בניגוד גמור לעמדת המערכת. במשרד המשפטים ובפרקליטות נשמו לרווחה כשהתברר שאוחנה לא ימשיך בתפקיד ומקווים שניסנקורן ידאג לתת גיבוי למערכת ולא רק להתנגח בה. 

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר הגשת כתב האישום נגדו, ראש הממשלה בנימין נתניהו מכחיש את המיוחס לו, לא הורשע בביצוע עבירה, ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי