גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נפתח המרוץ לאישור תקציב 2021: מגדילים את הגירעון ומכוונים להפחתת שכר במגזר הציבורי

אחרי שיסתיימו החגיגות של השבעת הממשלה, יעמדו לנתניהו ולשר האוצר כ"ץ 100 ימים להגיש את תקציב 2021 • השבר הגדול שהותירה הקורונה יחייב צעדים דרסטיים - עימות חזיתי מול המגזר הציבורי, הגדלת חוב והרחבה תקציבית והתמודדות מול מארבים של השרים

מתוך מליאת הכנסת / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
מתוך מליאת הכנסת / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

העברת תקציב 2021 בממשלה ובכנסת תהיה המבחן הגדול של הצמד בנימין נתניהו-ישראל כ"ץ בשנה הקרובה. התקציב הזה ייאלץ אותם להתמודד עם שרי ממשלה מתנגדים וחברי כנסת סוררים, ויצריך כנראה גם מאבק גדול מול ההסתדרות על הפחתת שכר במגזר הציבורי. מאבק כזה עלול להעמיד את ראש הממשלה נתניהו ואת שר האוצר כ"ץ בעימות פנימי בממשלה, ששניים מהשרים בה - עמיר פרץ ואבי ניסנקורן - הם יושבי ראש הסתדרות לשעבר.

תקציב 2021 צפוי להיות אחד המאתגרים ביותר שנעשו בישראל עד היום. כדי להבין עד כמה, נצטרך לחזור אחורה בזמן לא יותר משלושה-ארבעה חודשים במונחים קלנדריים, לא פחות מעידן במונחי תודעה.

המהפך: הלך התקציב המרסן

שר האוצר היוצא משה כחלון השאיר את המשק עם גירעון מבני גבוה. תקציב המדינה הבא, התקציב הראשון של ממשלה נכנסת, היה אמור להיות "תקציב מרסן" - כלומר תקציב של צמצום וגזירות שיטפל בהקטנת הגירעון. באוצר הכינו רשימות של מסים שצריכים לעלות והוצאות שחייבים לקצץ.

הייתה שם חבילה פשוטה ואפקטיבית של העלאת המע"מ, מס חברות ומס הכנסה - כל אחד באחוז. והייתה חבילה חלופית ומתוחכמת יותר של תיקון עיוותים, ביטול פטורים וסתימת פרצות מס שנוצרו ברשת, למשל על רכישות באינטרנט או אפליקציות במובייל.
אבל אז הגיעה הקורונה וטרפה את כל הקלפים מחדש. הממשלה שהתחילה את השנה עם תקציב זמני, מרסן, עברה למצב של שפיכת כסף כדי לסייע לכלכלה להיחלץ מהמיתון.

במספרים זה אומר, שבמקום להוציא השנה 400 מיליארד שקל הממשלה תוציא 465 מיליארד. מדובר, אם תרצו, בתקציב ביטחון שלם שנוסף להוצאה בתוך שנה אחת.

הגירעון יזנק מסביבות ה-3% לסביבות ה-10%. וזו רק ההתחלה. המשק נכנס למשבר בגירעון גבוה מדי והבעיה הזו תישאר איתנו גם אחרי המשבר ותחכה לפיתרונה, אבל כל עוד המשבר נמשך - הטיפול בגירעון יחכה. כרגע הכלכלה הישראלית נראית כמו מכונית שירדה לשוליים. הנהג חייב ללחוץ על דוושת הדלק כדי שהמכונית תחזור לכביש ותמשיך בנסיעה. המשך הנהיגה יחייב שמירת איזון עדין בין ברקס לגז.

לוח זמנים: 100 ימים להגשה

שעון העצר מתחיל לרוץ מסוף השבוע הנוכחי. בתוך 55 יום מרגע השבעתה של הממשלה החדשה, אמור שר האוצר להניח את הצעת תקציב 2020-2021 על שולחנה. לפי לוח השנה הנוכחי זה יוצא בסביבות ה-8 ביולי. אחרי אישור התקציב בממשלה יזדקק האוצר ל-45 יום נוספים כדי להכין את התקציב המפורט להצבעה בקריאה ראשונה בכנסת. משם יעבור התקציב לוועדת הכספים להכנה לקריאה שנייה ושלישית.

כ"ץ שמר את הקלפים צמודים חזק לחזה. הוא לא דיבר על תוכניותיו ולא נקב בשמות האנשים שיביא איתו לתפקיד החדש. אבל הכל צפוי להשתנות מרגע שייכנס ללשכת שר האוצר - בין אם זה יהיה כבר בסוף השבוע או בתחילת השבוע הבא. אנשי אגף התקציבים יבקשו להציג לשר האוצר את תמונת המצב הכלכלית, את מסגרות התקציב של 2021 ואת רשימת ההמלצות לצעדים הנגזרים ממנה. כ"ץ ישלח את הפקידים להשלמות ותיקונים, ולאחר שמסגרת התקציב תגובש היא תוצג לראש הממשלה בסדרת דיונים שייערכו לקראת האישור בממשלה.

השיטה: הולכים על הגדלת החוב

תמונת המצב הכלכלית שתוצג לכ"ץ היא הגרועה ביותר שהוצגה לשר אוצר נכנס, אולי מאז 1985. האבטלה שהגיעה בשיא המשבר ל-26% מכוח העבודה במשק, איננה צפויה לרדת לרמות סבירות לפני סוף 2021. שנת 2020 שהתחילה עם שפל של 3.4% באבטלה תסתיים כנראה עם אבטלה של 8%. הגירעון התקציבי יעמוד על כ-10% תוצר, כ-140 מיליארד שקל במספרים מוחלטים, והמשק יסיים את 2020 בצמיחה שלילית יותר מ-5% תוצר.

שנת 2021 כבר אמורה להיראות הרבה יותר טוב, אבל בדרך לשם יש קאץ’ לא-קטן. התחזיות המקרו-כלכליות אינן מביאות בחשבון תרחיש של התפרצות שנייה ונרחבת של הקורונה בתחילת החורף. התפרצות כזו עלולה לגרור את המשק לגל סגרים שני, שידרדר את מצבו הכלכלי עמוק למטה. גם אם תרחיש האימים הזה לא יתממש, ההיערכות אליו עלולה לגבות תקציבים נוספים, והחששות ממנו עלולים לפגוע בציפיות שמניעות את הכלכלה ולעכב את התאוששות מהמשבר הנוכחי.

תקציב 2021 יהיה תקציב של משבר, שבו ההוצאה תגדל, הגירעון יישאר גבוה ויחס החוב של ישראל יזנק בחזרה לרמות של לפני עשור. ב-2020 הכסף הממשלתי הוזרם לרשתות ביטחון. לחמצן לעסקים ולעזרה ראשונה למפוטרים וליוצאים לחל"ת. ב-2021 המדינה תצטרך להשקיע גם בתמיכה בפעילות הכלכלית כדי לעזור למשק לחזור כמה שיותר מהר למסלול הצמיחה. זה אומר הגדלת ההשקעה בתשתיות, לא רק בתשתיות תחבורה, מים ואנרגיה אלא גם למשל בבניית כיתות לימוד או של שיפוץ בתי מלון מיושנים.

ההשקעה בהכשרות מקצועיות תורחב בצורה ניכרת, והמדינה תידרש להעניק ערבויות ביד רחבה. ייתכן שנראה גם צעדים לא-שגרתיים לעידוד הצריכה, כמו היתר למשיכת חסכונות בקרנות השתלמות וצעדים לא-שגרתיים לעידוד התעסוקה, כמו ויתור זמני על הפרשות המעסיק לפנסיה ולביטוח הלאומי של עובדיו.

מאיפה יגיע הכסף? הרוב מהגדלת גירעון, כלומר מהלוואות וגיוסי חוב, אבל גם מהפחתות שכר וקיצוצים בהוצאות לא חיוניות של משרדי הממשלה. במסמך ההמלצות שגיבשה ועדת המומחים שייעצה למועצה הלאומית לכלכלה מדובר על קופסה תקציבית של כ-35-40 מיליארד שקל, למימון תוכניות הממשלה להחזרת הצמיחה.

המומחים שכתבו את הפרק הזה במסמך, בכירי האוצר לשעבר אודי ניסן וירום אריאב, העריכו כי שני שלישים מהכסף בקופסה יגיע מהגדלת חוב, אך היתר יחייב את הממשלה לבצע "הסטות" בתוך התקציב עצמו, כלומר קיצוצים בתקציבי משרדים וביטול פעילויות לא חיוניות. זה אומר למשל צמצום הרכש הממשלתי בחו"ל, כולל רכש ביטחוני. זה אומר קיצוצי שכר זמניים כפי שהיו ב-2003 - אז הסכימה ההסתדרות להפחתת שכר מדורגת שבמסגרתה ויתרו בעלי שכר גבוה על שיעור משכרם.

מאבקים כאלה לא יוכלו להצליח ללא התגייסות מלאה של ראש הממשלה ושר האוצר. כרגע נראה שהממשלה החדשה משדרת מסר הפוך: במקום צמצום - הרחבה. מספר שיא של שרים ומשרדי ממשלה. עד אמצע יולי לא יישאר הרבה מהחגיגיות של מעמד השבעת הממשלה, ותמונות המובטלים יכניסו את השרים לאווירה אחרת.

כ"ץ מסתמן כשר האוצר החזק ביותר מבחינה פוליטית שהתמנה לתפקיד בשנים האחרונות, אך הוא יזדקק למלוא הגיבוי של ראש הממשלה כדי להעביר את התקציב בממשלה. בהמשך כ"ץ יידרש להטיל את כובד משקלו לצורך העברת התקציב בכנסת, ולוודא שאף חבר כנסת מהקואליציה לא מתכנן לו מארב. אם הכל יעבור כמתוכנן, יהיה לישראל תקציב מדינה מאושר לשנים 2020-2021 לקראת סוף חודש נובמבר.
אירוע דומה היה לקודמו של כ"ץ משה כחלון שאישר את התקציב הראשון שלו ל-2015-2016 בנובמבר 2015 - אבל זו תהיה כנראה נקודת הדמיון היחידה. 

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?