גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המסיבה עוד תיגמר בבכי: סימני השאלה סביב חזרת הספורט הולכים ומתרבים

ארגוני הספורט דחפו, השרה התערבה והממשלה אישרה להחזיר את הליגות במתכונת מצומצמת ● אלא שסימני שאלה רבים מרחפים מעל הפתיחה המחודשת: האם יש טעם לקיים את המשחקים ללא קהל, כיצד יגיבו קבוצות שהזרים שלהן לא יחזרו ומה יקרה לכסף הגדול שמגיע מהטלוויזיה

אוהדי מכבי תל אביב באיצטדיון בלומפילד / צילום: אביחי טבק
אוהדי מכבי תל אביב באיצטדיון בלומפילד / צילום: אביחי טבק

ההצלחה להחזרת הספורט המקצועני לפעילות נראתה במבט ראשון כמו ניצחון, אבל כעת מתברר שלא מעט היו מעדיפים לוותר עליו. לא יהיו אוהדים ביציעים, הצפייה בטלוויזיה לא תהיה דומה לשום דבר שמזכיר אירוע ספורט, ומי יודע איך ייראו הביצועים של השחקנים אחרי שלושה חודשים ללא משחקים תחרותיים במגרש.

אבל אולי יותר גרוע מזה - החזרת הליגות באופן שבו הן יתקיימו תיצור הרבה מאוד סוגיות כלכליות ובעיות משפטיות. גם אחרי שיצליחו לסיים את העונה היא תתגלגל לבתי משפט, לבתי דין לעבודה וכו'. אל הבעיות הללו מצטרפות בעיות לו"ז שמדליקות עוד חיכוכים בין הליגות המקומיות למארגני המפעלים היבשתיים, כשכל מהם בטוח שהמפעל שלו הוא החשוב יותר ומנסה לדאוג לקיים אותו.

את הדוגמה הראשונה לכך שהחזרה לא עוברת בשקט קיבלנו השבוע: לפי פרסומים באנגליה, הפרמיירליג שצפויה לחזור לפעילות תידרש להחזיר לזכייני השידור כ-340 מיליון ליש"ט, למרות שהם ישדרו את המשחקים והליגה תתקיים.

למה? כי הזכיינים מבינים שהחזרת המשחקים לא באמת משחקת עבורם. המשחקים שייכנסו ללוח זמנים לחוץ יתקיימו בשעות בעייתיות ויגלשו לאמצע השבוע, חוויית הצפייה הטלוויזיונית בבית תיפגם בשל היעדר קהל ביציעים. ובאופן כללי, מוצר הפרימיום האנגלי הנוצץ שעליו משלמות רשתות טלוויזיה ברחבי העולם 3.1 מיליארד ליש"ט לעונה יהיה הכול חוץ מנוצץ.

גם בישראל אף אחד לא יודע בינתיים איך תתפתח הגזרה בין צ'רלטון לבין מינהלת ליגת העל בכדורגל. גם אם מינהלת הליגה משדרת בשיחות כלפי חוץ שיש לה ביטחון מלא שחוזה הטלוויזיה שלה הוא חזק כמו ברזל מבחינה משפטית - זה לא אומר שזאת הגישה של צ'רלטון.

לצ'רלטון, ואולי בצדק, עשויות להיות השגות על 126 מיליון שקל שעליהם התחייבו לעונה עבור זכויות השידור של הליגה הישראלית. ומשם והלאה זהו מדרון חלקלק בין זכיינים וליגות שבו לכל אחד יהיו השגות: ערוץ הספורט עם המשחק המרכזי בליגה בכדורגל ושידורי הליגה בכדורסל, ובעצם כמעט כל ערוץ טלוויזיה בעולם.

בעיות נוספות שהתבררו בימים האחרונים קשורות לעניינים חוזיים. למשל, במינהלת הליגה בכדורגל ניסו למצוא פיתרון לסוגיית החיילים, ויש כאלה לא מעט שמשחקים בליגה. ההנחיות של חזרה לפעילות דרשו מהשחקנים בליגה להיות בבידוד מוחלט - או שהם במסגרת הקבוצתית או שהם בבית. אבל מה לגבי החיילים שנדרשים להגיע לבסיס במסגרת השירות הצבאי. בצה"ל לא היו מוכנים לוותר, וכך אחרי לא מעט מלחמות הושג הסדר לפיו ההגעה של השחקנים-חיילים לבסיס תוגדר ככזו שעומדת בהנחיות הבידוד. החשיפה של השחקנים למקום נוסף היא לקיחת סיכון מחושב, שרק בדיעבד כמובן יתברר אם היה כדאי לקחת אותו.

והיו עוד בעיות שנוצרו, למשל עם החוזים של השחקנים. כמעט כולם חתומים על הסכמים מול הקבוצות עד 31 במאי, המועד הקבוע בחוזים שמשקף את סיום עונת הכדורגל - ממנה והלאה השחקנים כבר לא תחת חוזים. להארכת החוזה לתקופה נוספת, לא לגמרי ידועה, יש השלכות משפטיות.

הסיכון שבבחירה של מכבי ת"א

על כל אלו יש את ענייני הלו"ז. אולי הבעיה המרכזית בכל העניין של החזרה לפעילות. החשש הגדול ביותר של השחקנים הוא נושא הפציעות. אחרי שלושה חודשים ללא משחקים הם נדרשים לחזור לשיא של העונה, למשחקי ההכרעה. אין פה זמן לחזרה הדרגתית - החזרה היא ישר למשחקי אליפות, מאבקי ירידה, כאשר המשחקים צפויים להיות מהיום הראשון בקצב רצחני של שני משחקים בשבוע. אלו שבכו על החום של משחקים בסוף חודש מאי יצרכו להתרגל לשחק את כל חודש יולי. וכשיסיימו את העסק, בתקווה בריאים, תדפוק להם עונת 2020/21 בדלת.

מאחר שההחלטה אם ואיך לחזור לפעילות שונה ממדינה למדינה - נוצר עיוות בתוך היבשת. בהולנד ובצרפת למשל הוחלט לסיים את העונה, וכך ייווצר מצב מוזר שבו חלק מהשחקנים הבכירים בעולם ייראו את חבריהם משחקים בעוד שהם יישבו כחצי שנה ללא פעילות.

החזרה לפעילות שיצרה צפיפות בלוח הזמנים הציפה מחדש את המתחים בין הליגות המקומיות לבין המפעלים היבשתיים. מכבי ת"א בכדורסל שכבר מזמן רואה את הליגה בישראל כנטל הודיעה כי ההתנגשות בין ליגת העל למשחקי היורוליג לא מותירה לה ברירה אלא להעדיף את היורוליג. שם נמצאים האינטרסים הכלכליים שלה.

גם באופ"א מנסים למצוא פורמט לליגת האלופות, לדחוס אותו איכשהו בתוך הלוז הצפוף גם ככה של הליגות. אבל מאחר שכל מדינה חווה אחרת את משבר הקורונה זה לא כל כך פשוט.

למשל, ביורוליג לא כולם להוטים לחזור כמו מכבי ת"א ומכירים במציאות שחוותה אירופה בחודשים האחרונים. בראיון שנתן השבוע הג'נרל-מנג'ר של אנדולו אפס הטורקית, אלפר יילמז, הוא הזכיר שביורוליג משחקות קבוצות מ-10 מדינות שונות. לכל אחת מהן יש הנחיות שונות לגבי טיסות ולגבי חזרה לשגרה, ו"גם אם המצב בטורקיה עכשיו מבחינת כמות הנדבקים הוא יותר טוב, הרי שברוסיה (ממנה מגיעות צסק"א מוסקבה, חימקי וזניט) יש בכל יום יותר ויותר חולים".

כך שייתכן שהריצה של מכבי ת"א לשרוף עוד קצת את מה שנותר כאן ביחסים שלה מול הליגה המקומית, הייתה בחירה רעה ולא מודעת.

עורכי הדין מכינים את התביעות

העובדה שאין האחדה באירופה לגבי החזרה לפעילות מייצרת גם חוסר שוויון מבחינת התנאים להמשך העונה. למשל, הליגה הצרפתית בכדורגל הופסקה. אבל מה תעשה פאריז סן ז'רמן - תגיע למשחק רבע גמר ליגת האלופות שלה באוגוסט (המועד המתוכנן לחזרה) אחרי חמישה חודשים ללא משחקים?

ליון תגיע למשחק הגומלין שלה בשמינית הגמר בטורינו באוגוסט ללא פעילות של כמעט חצי שנה, מול יובנטוס שדווקא כן צפויה לחזור לליגה האיטלקית. "אולימפיק ליון מצרה על כך שאנו נאלצים להתמודד עם הכנה שונה מזו של יריבותינו באירופה, שרובן כבר חזרו לאימונים", מסר המועדון בהודעה לתקשורת, שכוונה כנגד ההחלטה של ראשי הליגה הצרפתית להפסיק את העונה.

וגם אם קבוצות יחזרו, מי יודע איזה קבוצות כדורסל יחזירו את הזרים מארצות הברית, איזה יוותרו, מי יחליט לסיים את העונה במינימום הוצאות ולהשאיר את העסק על מנת החמצן הדרושה בלבד.

העיוותים וחוסר השוויון הזה יעסיקו סוללות של עורכי דין חודשים ארוכים אחרי שהעונה הזאת תסתיים. כל אליפות, כל זכייה בתואר תהיה עם כוכבית.

וממבט על כל העסק כולו, יכול להיות שדילוג לעונת 2020/21 הייתה ההחלטה הטובה ביותר שהיה אפשר לקחת. 

עוד כתבות

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?