גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוטף פלוס: רשות המסים ממליצה לשנות את תנאי המענק לעצמאים כך שיתחשבו במוסר התשלומים

"גלובס" טיפל בהרחבה בסוגיה שמנעה מעצמאים רבים את מענק הסיוע המיוחל, לאחר הלחץ הציבורי נענו ברשות המסים והם ממליצים כעת לממשלה על תיקון תנאי המענק לעצמאים כך שעסקים העובדים בשיטת "שוטף פלוס" לא יפגעו

הפגנת העצמאים / צילום: כדיה לוי, גלובס
הפגנת העצמאים / צילום: כדיה לוי, גלובס

עצמאים המגישים בקשה למענק במסגרת "הפעימה השלישית" לסיוע לעסקים בצל משבר הקורונה, יוכלו לבחור האם לבסס את בקשתם על השוואה בין הירידה במחזור בחודשים מרץ עד יוני ב-2020 לעומת 2019, ולא רק על בסיס החודשים מרץ עד אפריל - זאת בעקבות המלצה של משרד האוצר ורשות המסים לממשלה על הקלה במענק לעסקים עבור הוצאות קבועות למדווחים למע " מ על בסיס מזומן . הבחירה תתאפשר רק לעסקים שמחזורם לא נפגע מעל 60% בחודשים מרץ עד אפריל.

מדובר בפתרון לבעיה אותה חשף "גלובס" לאחרונה, הנוגעת למסורת התשלומים המפוקפקת המכונה "שוטף פלוס", במסגרתה עסקים מעניקים שירות או תשלום אך מקבלים את שכרם חודשיים או שלושה לאחר סיום העבודה. שיטת ה"שוטף פלוס" גררה רבים מהעצמאים מהם אל מחוץ לתחום הזכאות למענק. אותם עסקים קיבלו - ועודם מקבלים - בחודשי המשבר הקשים ביותר תשלומים בגין עבודות ושירותים שניתנו טרום המשבר - אותם תשלומי "שוטף פלוס", ועל כן אינם יכולים להצהיר כי הכנסתם בחודשים אלה ירדה בהשוואה ל-2019. זאת, מאחר שאל חשבונם נכנסים תשלומים עבור עבודות שביצעו לפני מספר חודשים. התוצאה: הם אינם זכאים למענק מהמדינה, הגם שבחודשי המשבר הפעילות שלהם היא אפסית. את המשבר החמור ביותר הם ירגישו ביוני או יולי, כאשר יגמרו תשלומי השוטף פלוס וחשבונם יהיה ריק.

בעניין זה אף הוגש השבוע בג"ץ נגד המדינה, בטענה כי מדובר באפליה מובנית בין עוסקים המדווחים על "בסיס מצטבר" לבין אלו המדווחים על "בסיס מזומן", ובעיקר ציבור "בעלי המקצועות החופשיים".

ראשי המגזר העסקי קיימו דיונים רבים על בעיה זו עם מקבלי ההחלטות - והמאבק צלח. משרד האוצר ורשות המסים הודיעו היום כי ימליצו לממשלה לתקן את החלטת הממשלה בעניין המענק, כך שהזכאות למענק בעד השתתפות בהוצאות קבועות תותאם לגבי בעלי עסקים שהדיווחים התקופתיים שלהם למע"מ משקפים באופן תדיר מחזורים של חודשים קודמים וזאת לאור הדיווח על בסיס מזומן.

בהתאם להמלצה, שגובשה לאחר שיח שקיים מנהל רשות המסים, ערן יעקב, עם ראשי לשכת רואי חשבון, לשכת יועצי המס ולה""ב, חישוב שיעור ירידת המחזורים, בהתייחס לעוסקים אלה, יתבסס על ירידת המחזורים בגין החודשים מרץ עד יוני 2020 בהשוואה לחודשים המקבילים בשנת 2019, ובלבד ששיעור ירידת המחזורים שנרשמה בחודשים מרץ ואפריל 2020 אינה עולה על 60%.

בשורות נוספות: דחיית מע"מ ומענק למשפחתונים

עוד הודיעה רשות המסים היום על מתן ארכה עד ל-25.5.2020 למועדי הדיווח והתשלום למע"מ עבור החודשים מרץ ואפריל 2020. בהודעה נמסר, כי "לאחר שיח שקיים, מנהל רשות המסים ערן יעקב עם ראשי לשכת רו"ח, לשכת יועצי המס ולה"ב, הוא החליט על מתן ארכה לדיווח ולתשלום למע"מ עבור החודשים מרץ-אפריל 2020, ועבור חודש אפריל 2020 למדווחים חד חודשי, עד ל-25.5.2020 (במקום 18.5.2020)".

ההחלטה נועדה להקל על ציבור העוסקים והמייצגים, לאור הצטברות מועד הדיווח, בעקבות ארכה שניתנה בעבר עבור חודשי ינואר פברואר.

כמו כן, נפתחה היום באתר רשות המסים האפשרות להגשת בקשות לקבלת הפעימה הראשונה והשנייה של מענק הסיוע למשפחתונים שטרם קיבלו מענק פעימה ראשונה או השנייה בעקבות התפשטות נגיף הקורונה. הגשת הבקשות למענק תבוצע באמצעות טופס מקוון באתר רשות המסים והתשלום יופקד תוך ימים ספורים בחשבון הבנק.

יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, מסר כי "התנהל שיח מכבד מול רשות המסים ומנהל רשות המסים, ערן יעקב, שנענה לבקשות בנוגע למדווחים על בסיס מזומן, מאחר לא יעלה על הדעת שעסקים שהיו סגורים במרץ אפריל לא יזכו לקבל פיצוי, רק מאחר שקיבלו כספים בגין פעילות של חודשים קודמים.

"בנוסף, אנחנו נמשיך לפעול בנוגע לשאר העיוותים שנשארו בפעימה השניה והשלישית, כמו האפשרות לקבל מענק על בסיס שנת 2019 לכל מי שהפסיד בשנת 2018, מענה לעסקים חדשים ומענה למדווחים באיחוד עוסקים". רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי חשבון, מסרה כי היא "מברכת על ההחלטה של רשות המסים, לדחות את תשלומי המע"מ בשבוע נוסף, בהמשך לבקשה ולפעילות הענפה של לשכת רואי חשבון, לטובת דחיית תשלומי המע"מ, על מנת להקל על העצמאים והעסקים הנמצאים בקשיי תזרים מזומנים. כל דחייה היא הקלה נוספת.

"ההודעה על הדחייה התקבלה בפגישה של ראשי הארגונים עם מנהל רשות המסים ערן יעקב, היום אחה"צ ובהשתתפות רו"ח איריס שטרק נשיאת הלשכה ורו"ח ועו"ד ליאת נויבירט, סגנית הנשיאה ויו"ר משותף ראשות ועדת המסים לענייני מע"מ בלשכה".

עוד התייחסה שטרק נשיאת להחלטת רשות המסים להמליץ על הקלות במענק הפעימה השלישית לעסקים המדווחים על בסיס מזומן ואמרה כי "פעילותנו הנמרצת נשאה פרי, ואנו שמחים שערן יעקב, מנהל רשות המסים וצוות הרשות הבינו את עומק הבעייה עבור עסקים המדווחים על בסיס מזומן, אשר החישוב הקודם הוציא אותם מהזכאות למענק, חישוב שיתוקן כעת עם הרחבת התקופה לחודשים מרץ עד יוני. אנו מברכים על כך שהוסר חסם משמעותי זה".

ההודעה של הרשות בנושא התקבלה בפגישה של ראשי הארגונים עם מנהל רשות המסים ערן יעקב, היום אחה"צ ובהשתתפות רו"ח איריס שטרק נשיאת הלשכה ורו"ח ועו"ד ליאת נויבירט, סגנית הנשיאה ויו"ר משותף ראשות ועדת המסים לענייני מע"מ בלשכה.

עוד כתבות

רחוב רבי עקיבא בבני ברק / צילום: Shutterstock

גן ילדים בבני ברק שביהמ"ש הורה לפנותו ממשיך לפעול ונאבק נגד תשלום שכירות

כמה שופטים קבעו בשורה של החלטות כי על הגן שהוקם על חלק מגג שבבעלות פרטית להתפנות, ובינתיים לשלם דמי שכירות - אך החברות המפעילות את הגן סירבו להתפנות ● מפעילי הגן: "מדובר בהחלטות טכניות, אנחנו פועלים בהתאם לפסקי הדין"

גלופה של שטרות של חמש דולר במטבעה של ארה''ב בוושינגטון הבירה / צילום: Reuters, Gary Cameron

קריסת הדולר מגלה לאמריקאים שהם לא המעצמה שעליה פינטזו

התחזיות סברו שהעשור הנוכחי יטלטל את העולם, ובינתיים הוא מקיים את המצופה ממנו ● תהיות על מצב הדולר האמריקאי מול סל המטבעות, ציפיות הריבית וגם האפשרויות שיוצרת הבינה המלאכותית - כל אלה ישפיעו עמוקות על הכלכלה בשנה הקרובה ● כתבה ראשונה בסדרה

לירון אייזנמן (סיליקום), יהוא עופר (אודיסייט) / צילום: ברצי גולדבלט, שלומי יוסף

הישראלית שקפצה במעל 30% בשבוע, וזו שירדה לשפל של שנתיים וחצי

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● סיליקום קפצה במעל 20% בעקבות פרסום תוצאותיה הכספיות ותחזית חיובית לרבעון הראשון של 2026 ● אודיסייט טיפסה במעל 30% בשבוע, לאחר שדיווחה על שתי הזמנות פיילוט חדשות מלקוח ביטחוני גדול ● ורוניס ירדה לשפל של שנתיים וחצי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את המלצתם למניה

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

נכסי אנרגיה ונמל אסטרטגי: האזורים שבהם התחוללו הפיצוצים באיראן

הפיצוצים באהוואז ובבנדר עבאס אירעו באזורים אסטרטגיים במיוחד - משדות הנפט הגדולים של איראן ועד לנמל המרכזי במיצר הורמוז ● בטהרן מנסים להציג את האירועים כ"תקלות", אך הרגישות של המוקדים שנפגעו מעוררת תהיות בזירה הבינלאומית

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

המנכ"ל שמכר מניות ב-200 מיליון דולר ורוצה לצאת מהבורסה בניו יורק: "זה נהיה לא נעים"

בעיצומו של מאבק שליטה בחברת האסתטיקה הרפואית שהקים, מספר מזרחי על התלאות והמשקיעים שהכבידו עליו בשנים האחרונות ● לאחר שמניית אינמוד צללה ב–84% בשל ירידה בעסקיה, והועמדה למכירה, חבר מזרחי למאיר שמיר בניסיון לרכוש אותה ולהפכה לפרטית, "גם כדי להוריד אותם מהגב שלנו" ● לצורך זה הוא מוכן להשקיע את 200 מיליון הדולר שהרוויח בשוק

ענת אגמון. ''קשה מאוד להרוויח'' / צילום: כדיה לוי

ממאסטר שף ועד ההתאהבות בכרם: ראיון עם ענת אגמון

ענת אגמון חלמה להיות מהאימהות המייסדות של הקולינריה המקומית, חלום שנדחק הצידה עד שהלכה ל"מאסטר שף" ● בראיון לגלובס היא מספרת על חוויית ההשתתפות ("השתדלתי להיות בשליטה") על קשיי המסעדנים ("חיים כהן נסע לחפש עובדים בתאילנד") ועל הריפוי: "אתה לא באמת יכול להיות בסטרס אם אתה מנקה הר של טימין"

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

הזיגזג ההולנדי: חברת התעופה שהודיעה על חידוש הטיסות לישראל

שינוי מגמה? חברת התעופה ההולנדית KLM מודיעה על חידוש הטיסות לישראל, זאת לאחר היסוס שנרשם בשבועות האחרונים

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

קטאר נוקמת באיראן, כך זה נראה

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מוחמד ספורי / איור: גיל ג'יבלי

פס הייצור של עו"ד ספורי: כך הפכו התביעות הייצוגיות למנגנון שכר טרחה

עמותת "היבה" הוקמה כדי לסייע למשפחות במצוקה, אך בית המשפט העליון קבע כי נעשה בה "שימוש פיקטיבי" לתביעות ייצוגיות של עו"ד מוחמד ספורי ● כעת מתנהלת נגדו קובלנה משמעתית של ועדת האתיקה ● מודל הפעולה: הגשת עשרות הליכים, הסתלקות שיטתית מוסכמת וקבלת שכר טרחה - בלי דיון מהותי ובלי פיצוי לציבור ● ספורי בתגובה: "אין שחר לטענות, זה ניסיון ניגוח"

בודקים את המיתוס. חוק 3 שניות / צילום: Shutterstock

לא 3 שניות: תוך כמה זמן החיידקים מגיעים לאוכל שנפל?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: החיידקים לא ממתינים לפני שהם מסתערים על אוכל שנפל. ועדיין, זו לא סיבה להילחץ

האינפלציה שוחקת את הכסף שבעו''ש. אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

כך "מתאדה" הכסף שלכם בעו"ש: "הסיכון האמיתי הוא מזומן ולא מניות"

1.5 טריליון שקל מכספי הציבור מונחים בחשבונות עו"ש ובפיקדונות ● בשוק מסבירים כי "להשאיר את הכסף בבנק" היא החלטה על הפסד בטווח הארוך, ומייעצים כיצד לשמור על ערכו ואף להרוויח ● מתן שטרית, הפניקס: "הסיכון המרכזי למשקי הבית הוא לאבד כוח קנייה"

השבוע. לנצח את הפחד עבור מעסיק / צילום: באדיבות נטפליקס Skyscraper Live

איך סיכון חיים הפך לפורמט

השבוע נטפליקס שידרה אתגר אקסטרים: המטפס אלכס הונולד טיפס בלייב וללא אמצעי הגנה על מגדל טאייפי 101 שבטיוואן ● הקהל צפה מרותק, אבל מהקריינות ומהספונסרים עבר מסר אחר - לא מדובר בתיעוד של הישג, אלא הפקה שממירה סיכון לפורמט ● בעידן שבו AI יכולה לייצר כל פעלול בצורה מושלמת, נטפליקס מהמרת על הדבר היחיד שעדיין לא ניתן לשכפול: האפשרות לאסון מול המצלמה

בית זיקוק לנפט בדרום־מערב איראן / צילום: Reuters, WANA

איראן מוכרת יותר נפט, אך מרוויחה פחות כסף

מתווכים וקונים מנצלים את האפשרויות המוגבלות של המשטר למכירת נפט גולמי

צינוק העינויים הסודי של אגדת הוול סטריט / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מה שהתגלה בצינוק של הכוכב מוול סטריט אף אחד לא יכול היה לדמיין

הווארד רובין נודע לשמצה ככוכב שוק ההון האמריקאי בשנות ה־80, שאהב לקחת סיכונים וגם הפסיד רבע מיליארד דולר למריל לינץ' ● אלא שאיש לא ציפה למה שנחשף בפנטהאוז שלו במנהטן: מנגנון משומן של התעללות מינית קשה בנשים, חלקן דוגמניות, שגייסה עבורו שותפה תמורת מיליונים ● כעת הוא עשוי להישלח למאסר עולם

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

מודי'ס מעלה את תחזית הדירוג של ישראל

חברת הדירוג הבינלאומית הודיעה הלילה כי היא משנה את התחזית מ"שלילית" ל"יציבה" ● הטיעונים של מודי'ס להחלטה הם בראש ובראשונה ירידת הסיכון הביטחוני

עקב אכילס של חמינאי שעשוי להוביל אותו להפסד מול ארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ההבדלים הגדולים בין טראמפ לחמינאי, איך מתמודדים צעירי עזה עם המשבר הכלכלי ברצועה, והארגונים העשירים שרוצים להשפיע על בחירות האמצע בארה"ב • כותרות העיתונים בעולם

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

חברת הביטוח מנורה שילמה שכר גבוה לבכירים - ולא תיהנה מקיזוז המס

בית המשפט דחה את ערעור מנורה ושומרה וקבע כי שכר בכירים מעבר לתקרה של 2.5 מיליון שקל אינו מוכר לצורכי מס ● נקבע כי בקיזוז הפסדים יש להביא בחשבון גם החזרי מס צפויים, ולא רק את המס ששולם בפועל

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

עדי שלג / צילום: אלון רון

עד המדינה בפרשת אי.די.בי: כולם "שיפצו" אז מחירי מניות, בדיעבד הבנתי שזו עבירה

עדי שלג העיד כי ביצע את הפעולות סביב הרצת מניות אי.די.בי ב-2012 לפי הנחיותיו של איתי שטרום, וכי הפך לעד מדינה אחרי שגילה כי שטרום ונוחי דנקנר "מפילים עליו הכול" ● הוא טען כי הוא "הוכה בתדהמה" מכך שדנקנר מייחס לו אחריות לפרשה, ולגבי פעולותיו הסביר כי "היום ברור לי שזה אסור, אבל אז זה היה אחרת"