גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יעקב הלפרין נ' קשת: ניצלה מעמדה בשוק הפרסום; בקשת מכחישים בחריפות

בעלי אופטיקה הלפרין פנה לממונה על התחרות בטענה כי התנהלותה של קשת 12 בלתי כלכלית באופן קיצוני ומהווה ניצול לרעה של מעמדה בשוק הפרסום ● זאת לאחר שנסיונותיו לפרסם בערוץ בתקופת הקורונה עלו בתוהו עקב דרישת קשת ל"עסקה שנתית" ● בקשת מכחישים: "הלפרין מוזמן כפי שהיה מוזמן תמיד לרכוש זמני פרסום"

יעקב הלפרין /    צילום:  יהונתן הלפרין
יעקב הלפרין / צילום: יהונתן הלפרין

יעקב הלפרין - בעלי אופטיקה הלפרין ומי שנחשב סוחר מדיה ממולח - מוריד את הכפפות מול הגורם החזק ביותר בשוק הפרסום בישראל, קשת 12. הלפרין עשה את מה שכנראה מהווה את האיום המשמעותי על הערוץ ופנה לממונה על התחרות מיכל הלפרין בדרישה להכריז על קשת 12 כעל מונופול.

במכתב, שנשלח באמצעות משרד עורכי הדין יגאל כהן, מבקש הלפרין מהממונה לקבוע כי קשת מפירה את התחרות הכלכלית, ולתת לערוץ הוראה בדבר הצעדים שיש לנקוט כדי למנוע פגיעה בציבור המפרסמים.

אופטיקה הלפרין נחשבת ליוצאת דופן מבחינת ההתנהלות המדיה שלה. תחת ניהולו של יעקב הלפרין הייתה החברה כמעט היחידה שהמשיכה לפרסם לאורך כל מבצע צוק איתן - גם כשכל שוק הפרסום דמם. שיתוף הפעולה העיקרי שלה היה באמצעות הסכמים בלעדיים ברשת, אך מהפנייה לממונה נחשף כי לאחרונה בחברה בקשו לפרסם גם בקשת - זאת מאחר וכיום לקשת נתח שוק משמעותי ביחס למתחרים ברשת 13.

המכתב חושף את ההתנהלות דרך עיניו של הלפרין כמפרסם שמבקש לעלות באמצעות חברת המדיה יוניברסל מקאן, חברת המדיה הגדולה בישראל, שלה מערכת יחסים הדוקה עם קשת.

לטענת הלפרין, עד לאחרונה נאלצה החברה לפרסם את מוצריה ולתת חסות ברשת 13. זאת לאחר שניסתה בעבר לפרסם גם בקשת "אלא שניסיונותיה נדחו על ידי קשת שלא כדין".

הלפרין טוען כי לאחרונה, בעקבות הצעה של יוניברסל מקאן להסיט חלק מהפרסום לקשת, נכרת הסכם בין הלפרין ליוניברסל לפיו בהתאם להסכמים שיש לקאן עם קשת, הלפרין תעלה לאוויר מערב ליל הסדר לעשרה ימים שונים.

הלפרין טוען כי הפרסום כוון לזמן הזה כי כל המדינה הייתה תחת סגר, ואחוזי הצפייה בטלוויזיה בכלל ובשידורי קשת בפרט היו גבוהים, "עובדה שאפשרה לערוץ זה לשלוט למעשה כמעט באופן מוחלט בתחום הפרסומת במדיה האמורה ואך למעלה מכך".

עפ"י המכתב, ביום הפרסום המיועד קיבל הלפרין הודעה מנציג מקאן לפיה הפרסומים לא יעלו, מכיוון ש"קשת עושים בעיות". בעקבות ההודעה נודע להלפרין כי סמנכ"ל השיווק של קשת, צביקה ליבליך, "מתעקש על עסקה שנתית" ובהעדר עסקה מסוג זה "הלפרין לא יעלו". עסקה שנתית היא עסקה בה מתחייבת החברה לסכום כולל שיוקדש לפרסום בערוץ למשך שנה.

במכתב נטען כי לאחר שהלפרין פנה למנכ"ל קשת אבי ניר, הובהר לו כי הוא מוזמן לבצע עסקה ישירה מול קשת גם ללא התחייבות שנתית או באמצעות מקאן. אולם, כשניסו שוב לרכוש פרסום באמצעות מקאן, "סירובה של קשת לבצע עסקה סבירה, בלא כל התניות ובלא ניצול כוחה המשמעותי בשוק נותרה בעינה".

עוד נטען כי "נציגי קשת הציבו את התנאי לפיו החברה תתחייב לשלם לקשת סכום השווה לחלקה היחסי של קשת בתחום הפרסומת במדיה זאת שעומד על כ-60%. ואם לא כן לא יתאפשר לחברה לרכוש פרסום כלשהו".

אופטיקה הלפרין טוענים שמדובר בהתניה לא חוקית, שהדרישה איננה מתחשבת במשאלותיה של החברה, לא מאפשר לה לבצע עסקה חד פעמית או בסכום שנקבע על ידה ולמעשה ההחלטה האם החברה תזכה לקבל אפשרות לפרסם בקשת הותנתה בשאלה האם בהלפרין יסכימו לעסקה כוללת ושנתית. 

בהלפרין סבורים כי ההתניה של קשת בלתי סבירה, בלתי כלכלית באופן קיצוני ומהווה ניצול לרעה של מעמדה בשוק הפרסום באופן שעולה כדי הפרת חוק התחרות.

הלפרין כאמור טוען כי יש לראות בשידורי קשת כבעל מונופולין שניצל לרעה את מעמדו בשוק ומבקש מהממונה להכריז על קשת ככזאת.

בקשת, לעומת זאת, מציירים תמונה אחרת. לטענתם, דווקא הלפרין מנסה לנצל את קשת כדי לקבל מחירים זולים במיוחד. שלא לייחוס, מספרים בערוץ כי כל התקשרות של הלפרין הייתה מול מקאן ולא ישירות מול קשת, ומי שרצה עסקה שנתית היה דווקא הלפרין - שביקש לעשות עסקת חסויות לכל השנה, אבל במחירי אפריל.

נזכיר כי באפריל היה משבר הקורונה בעיצומו, וקשת, שניסתה להשאיר את המפרסמים, נקטה אסטרטגיית הוזלות מחיר שלא עשתה מעולם. התוצאה הייתה מחירים הנמוכים ב- 30% מהמקובל בתקופה זאת, ובקשת לא התכוונו להמשיך עם המחיר הזה לאורך זמן.

בקשת הגיבו בחריפות על האשמות הלפרין. לאחר המכתב ששיגר לאבי ניר חזרה אליו היועצת המשפטית של הערוץ, והגדירה את מכתבו כ "אינו נכון, בלשון המעטה". לטענת קשת, הלפרין התיימר לתאר חילופי דברים ועניינים אשר קשת כלל לא הייתה צד להם והכיל האשמות חריפות מבלי שהלפרין ניסה ליצור קשר עם קשת ולשמוע את עמדתה.

"מבלי להיכנס לדיון המהותי", נכתב במכתב התשובה, "אסב רק את תשומת לבך לכך שמופרך מאוד לקרוא טענה של מרשתך כאילו לקשת יש "מונופולין", בשעה שמרשתך עצמה הרי מוכיחה זה שנים שאין כל הכרח עסקי להשתמש בפרסום בקשת אלא די לחלוטין בפרסום בערוצים אחרים ובאמצעי מדיה אחרים".

היועצת הבהירה שהחברה מוזמנת לרכוש זמני פרסום בהתקשרות ישירה עם קשת (גם ללא התחייבות לסכום שנתי) או באמצעות חברת רכש המדיה מקאן (כפי שווידאנו מול מקאן היום). "רק אבהיר שהתנאים והמחירים הם עניין לסיכום עם מקאן, ככל שההתקשרות תהיה עם מקאן".

הלפרין קיבלו הצעת מחיר מחברת מדיה נוספת (מדיה קום של אדלר חומסקי), ולאחריה פנו כאמור במכתב לממונה. במכתב טענו כי הם אינם מקבלים את תשובת היועצת המשפטית של קשת לפיה קשת אינה מונופולין, ולכן היא רשאית לנהוג כפי שנהגה.

לטענת הלפרין, החוק קובע כי "בעל מונופולין ייחשב גם כמי שמחזיק כוח שוק משמעותי ביחס לאספקת נכסים או רכישתם, או ביחס למתן שירותים או רכישתם". במכתב מוזכרת קביעתה של הממונה עצמה לפיה הכוח לקבוע כי תנאי אספקה או רכישה הם פחות טובים באופן משמעותי מהתנאים שהיו נקבעים בשוק תחרותי - כוח שלטענת הלפרין נוצל לרעה בעניינם.

עוד נטען במכתב כי נתח השוק של קשת גדול משמעותית מזה של רשת, שלקשת אין גורמים מרסנים מצד הביקוש ושאין שום אפשרות לרסן או להרתיע את קשת. עוד נטען כי למעשה אפשרות המעבר לספק אחר איננה אפשרית שכן למעט רשת 13 לא קיים ספק אחר.

הלפרין כאמור טוען כי יש לראות בשידורי קשת כבעל מונופולין שניצל לרעה את מעמדו בשוק, ומבקש מהממונה להכריז על קשת ככזאת.

מקשת נמסר: ״בניגוד למתואר בפנייה, יעקב הלפרין מעולם לא היה בקשר ישיר עם קשת בנושא.

"מר הלפרין מוזמן, כפי שהיה מוזמן תמיד, לרכוש זמני פרסום בהתקשרות ישירה עם קשת ללא התחייבות, או באמצעות חברות רכש המדיה בשוק. מעולם לא היתה כל מניעה לכך.
אין באמור כדי למצות את טענות קשת ואת תגובתה לנושא לרבות הדיבה הכלולה בו".

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה עמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבאה, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלו מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנהלים הישראליים שמרוויחים יותר מ-10 מיליון דולר

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעיתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן? מדוע אחר העדיף לקבל הכל במניות? ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה