גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיין סטריט .Vs וול סטריט: השאלה הכי מטרידה בשוק בימי הקורונה

מגפת הקורונה היא אירוע בינלאומי, שסביר להניח כי נראה את השפעותיו על הכלכלה עוד זמן רב ● לכן מומלץ למשקיעים להתרכז באלוקציה ענפית, ופחות באלוקציה עולמית, כפי שרבים מהם רגילים

בורסת ניו יורק / צילום: Lucas Jackson , רויטרס
בורסת ניו יורק / צילום: Lucas Jackson , רויטרס

השאלה שהכי מטרידה את המשקיעים בימים אלה, היא איך ייתכן שנוצר פער גדול כל כך בין הכלכלה הפיננסית לכלכלה הריאלית.

הראלי בשוק המניות שאנו רואים כעת, מתעלם מהעובדה, למשל, שחלקים מארה"ב ואירופה עדיין נתונים בסגר; שמספר המובטלים בכל העולם קרוב למספרים שראתה ארה"ב סביב השפל הגדול של שנות ה-30 במאה שעברה; ושחברות המפרסמות נתונים כספיים, ממשיכות להוריד תחזיות רווח.

חלק מההסברים לפער נעוצים ברמת הריבית הנמוכה, בצעדים המהירים והאגרסיביים של הבנקים המרכזיים להבטיח את היציבות הפיננסית, וגם בנכונות הממשלות, מי יותר ומי פחות, לגשר על תקופת הסגר עם ביטחון תעסוקתי ותמריצים לעסקים ולאזרחים.

הסבר נוסף, לא פחות חשוב, נובע מהאופי של השווקים לגלם ציפיות קדימה. כפי שבירידות החדות של מרץ גילמו אי-ודאות והיעדר יכולת לצפות את ההתפתחויות הצפויות, כעת מסתכלים השווקים קדימה לטווח של מספר חודשים, נותנים משקל גבוה יותר לחזרה לשגרה ומתמלאים אופטימיות.

הטכנולוגיה ממשיכה להיות השקעה מועדפת

הסתכלות מקרוב אחר ההתאוששות של השווקים מעלה כי קיימת שונות ענפית חזקה מאוד בתוך התיקון הנוכחי. אז השאלה העיקרית היא מה צפוי קדימה?

מגפת הקורונה היא אירוע בינלאומי, שסביר להניח כי נראה את השפעותיו על הכלכלה ועל ההתנהגות של עסקים ואנשים עוד הרבה זמן. לכן, ההסתכלות כמשקיעים צריכה להתרכז במידה רבה באלוקציה ענפית, ואולי פחות באלוקציה עולמית, כפי שרגילים להסתכל משקיעים רבים. הביצוע היחסי של שוק מנייתי בארה"ב, באסיה או באירופה ייגזר במידה רבה מההרכב הענפי שלו.

להערכתנו ב-IBI, תחום הטכנולוגיה ממשיך להיות התחום המועדף כיום להשקעה. העבודה מרחוק, הלמידה מרחוק, התייעצות אונליין עם רופא והקניות המקוונות, כל אלה הפכו להיות חלק בלתי נפרד מחיינו בתקופה האחרונה, והם כאן כדי להישאר. גם חברות מבינות מצדן שהשקעות בתחום התשתיות הדיגיטליות ושדרוג מערכות המידע הקיימות הכרחיים, בוודאי בעולם של "ריחוק חברתי". ביקוש לשירותים אלה יוצר שרשרת של ביקושים לשירותי ענן, אבטחה, צורכי רוחב פס, אחסון דאטה וניתוחו, וכל אל הופכים את תתי הסקטורים האלה להשקעות מעניינות להמשך. תחומים אלה דומים במידה מסוימת להשקעה בתשתיות פיזיות, שמקדמות ממשלות לצורך האצת היציאה מהמשבר.

גם תחום הבריאות ממשיך להוות מוקד מעניין קדימה. הגדלת תקציבי בריאות, ציוד רפואי והשקעות במחקר ופיתוח, באמצעות הגדלת תקציבים ממשלתיים, ייהנו להערכתנו מרוח גבית לנוכח לקחי ההתמודדות עם משבר הקורונה וההבנה שמערכות אלה הוזנחו בסדרי העדיפויות בכל העולם.

בהסתכלות על הסקטורים שנשארו מאחור, עשוי סקטור הפיננסים בארה"ב להוות הזדמנות מעניינת, גם בהשוואה ביחס לענף הבנקאות הישראלי. בעולם של ריבית אפסית, שילווה אותנו בשנים הקרובות, עם מרווחים נמוכים ועלייה בהפרשות, פועל הענף כיום בסביבה מאתגרת יותר. עם זאת, המחירים של המניות מגלמים כבר חלק גדול מהשפעות אלה. מכפיל הון של סביב 0.7%-0.8% על הבנקים האמריקאים, שכבר בדוחות האחרונים הציגו עלייה חדה ברמת ההפרשות לחובות בעייתיים, עדיפים על מחירים דומים בבנקים המקומיים.

כדאי להיזהר מהשקעה באנרגיה

אף כי תחום האנרגיה נראה חבוט, כדאי להיזהר מהשקעה בו קדימה. מבחינה כלכלית, הירידה בביקושים לנפט וגז על רקע מגבלות התנועה בעולם, פוגשת עודף היצע עולמי, שעדיין לא ביצע התאמה של חברות מפיקות ומלאים. עד למחירי שיווי משקל, במצב הנוכחי, נצטרך לראות תחילה קונסולידציה של חברות, שלא כדאי להן להפיק במחירי הנפט הנוכחיים ומתקשות לעמוד בנטל החוב.

גם מבחינת כלי ההשקעה, יש להבחין בין השקעה בסחורה עצמה, בחוזים עתידיים על הנפט לטווחים שונים, ובין השקעה במניות של חברות אנרגיה. קניית הסחורה עצמה אינה אופציה למשקיעים פיננסיים, ואילו השקעה בחוזים עשויה לייצר מצבים קיצוניים בעת גלגולי החוזים הקרובים לרחוקים, ולהסב למשקיע הפסדים גם אם הנפט עלה באותה תקופה. השקעה בחברות אנרגיה יכולה להיות אופציה מועדפת, אבל מחיר הנפט המגולם במחירי חברות אלה גבוה בהרבה ביחס למחיר הנפט.

אי הוודאות בשווקים עדיין קיימת, גם אם תחושת החזרה לשגרה גורמת לרבים להרגיש ביטחון יחסי. לכן, בפן ההשקעות יש לנקוט גישה זהירה קדימה. צריך רק לזכור שבעולם שבו בנקים מרכזיים וממשלות שופכים כסף ותוכניות סיוע, ואלטרנטיבת הריבית תיוותר נמוכה לאורך זמן, ההשקעה בשווקים כדאית.

עכשיו כשנרגע הצונאמי בשווקים, חשוב שהמשקיע יגדיר, יחד עם איש מקצוע, את רמת הסיכון המתאימה לו - וידבוק בה, גם כשהסביבה רועשת. זה יבטיח התאמה של תיק השקעות בצורה מלאה לצרכים האמיתיים של המשקיע, וזה ימנע ממנו לבצע בלחץ תנועות חדות החוצה ופנימה מהשווקים ולתוכם - טעויות שיכול לקחת שנים לתקן. 

הכותבת היא מנהלת השקעות ראשי ב-IBI ניהול תיקים. IBI בית השקעות מנהלת תיקי השקעות. לחברה ו/או לחברות הקשורות לה עשויות להיות אחזקה ישירה/עקיפה במניות ובחברות המוזכרות בכתבה. האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ או שיווק המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

סמ''ר עפרי יפה ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הותר לפרסום: סמ"ר עופרי יפה, לוחם בסיירת צנחנים, נהרג מאש כוחותינו בעזה

באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● "הלכנו להיהרג": מוקד המחאות החדש באיראן והירי על מפגינים ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● הצמצום באבטחת הבכירים - בעקבות עימות בין צה"ל לשב"כ ● עדכונים שוטפים

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה ג'י סיטי נופלת בכ-10%?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 30% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש