גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא צריך בתי ספר וגנים: הערים שרוצות לבנות שכונות לצעירים באזורי תעשייה

תוכנית חדשה בכפר סבא מוסיפה דירות מגורים קטנות באזור התעסוקה, וערים נוספות כבר מתכננות מהלכים דומים ● כדי להבטיח שמשפחות לא יעברו לגור באזור התעסוקה, הדירות יהיו קטנות והתוכניות אינן כוללות מבני חינוך

אזור התעשייה בכפר סבא / צילום: שלומי יוסף, גלובס
אזור התעשייה בכפר סבא / צילום: שלומי יוסף, גלובס

בשבוע שעבר אישרה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בכפר סבא תוכנית חדשה שתשנה ללא היכר את אזור התעשייה המיושן שבמזרח העיר. במקום בתי מלאכה ותעשייה כבדה, מבקשת היוזמה החדשה להכניס למתחם, ששטחו 743 דונם, שימושים של מסחר ומקומות בילוי.

אלא שמסמכי התוכנית כוללים שימוש נוסף ולא טריוויאלי כלל - מגורים, והרבה. בתוכנית נכללת אפשרות לבניית 1,360 דירות, כלומר שכונה שלמה וכלל לא קטנה. כל הדירות מיועדות להיות קטנות - שטחן לא יעלה על 50 מ"ר - והגודל צפוי להשפיע ישירות על זהות האוכלוסייה שמיועדת לגור באותן דירות.

ראש עיריית כפר סבא, רפי סער, אמר ל"גלובס" כי, "מדובר ברובע עירוני לכל דבר. כל הבניינים שיהיו שם יהיו מעורבים: גם תעסוקה, גם מסחר וגם דירות קטנות. הדירות האלה נותנות מענה לזוגות צעירים בתחילת דרכם, לסטודנטים וגם למבוגרים".

אבל השכונה לא תהיה כמו שכונה חדשה רגילה - בעירייה לא כללו בתוכנית מבני חינוך. ההנחה היא שהדירות הקטנות בלב אזור תעשייה ומסחר יהיו זולות יותר מדירות סטנדרטיות בעיר, מה וימשכו יחידם, אן משפחות קטנות עם ילדים צעירים.

התוכנית מעניקה זכויות בנייה נרחבות בטווחים שבין 300% ל-780%, בהתאם לגודל המגרש ולקרבה לתוואי המטרו המתוכנן. כן הסבירו בעירייה שהם יראו בעין יפה איחודי חלקות קטנות. גובה הבנייה באזור התעשייה ישתנה וממבנים בגובה ממוצע של שתי קומות תאפשר התוכנית בניית מגדלים בגובה של עד 30 קומות.

מהנדסת העיר כפר סבא, עליזה זיידלר-גרנות, הוסיפה כי "זה תכנון שעונה על הסוגיה שעלתה על הפרק רק לאחרונה, כתוצאה ממשבר הקורונה, והיא העבודה בסמיכות לבית. אנו יוצרים רובע חדש המשלב תעסוקה, מגורים ובילוי, כך שתושבי העיר יוכלו להשתמש במקום בכל שעות היממה בסביבה איכותית, בסמיכות לשתי תחנות מטרו מתוכננות".

עליזה זיידלר גרנות, מהנדסת העיר כפר סבא / צילום: איל יצהר, גלובס

לסטארט-אפיסטים של הרצליה

היוזמה של כפר סבא היא חלק ממגמה יותר גדולה. בימים אלה מקדמות גם הערים הרצליה, חולון ואשדוד תוכניות שמציעות בנייה אינטנסיבית כולל מגורים באזורי מלאכה ותעשייה ישנים.

בהרצליה מקודמת בימים אלה תוכנית סטטוטורית שתהפוך את אזור התעשייה הרצליה פיתוח לרובע עירוני מעורב שימושים, שיאפשר בנייה לגובה של עד 30 קומות. על פי מסמך מדיניות שאושר ב-2019, לכל בניין קיים ניתן יהיה להוסיף שטחים בנויים בהיקף של 20% מהשטחים הקיימים וכן תהיה הקצאה של 7.5% של שטחי ציבור. בהרצליה מדברים על לא פחות מ-2,500 דירות, וכמו בכפר סבא, גם כאן מדובר על דירות קטנות בשטח עיקרי של 40-45 מ"ר.

"אנחנו מבקשים להחיות את האזור בכל שעות היממה", אומרת מהנדסת העיר, האדריכלית חנה חרמש. "כולנו מכירים אזורי תעשייה כמו הבורסה ברמת גן, שהיו מתרוקנים אחר הצהריים ונתנו פתח לכל מיני פעילויות שליליות. יש פה גם שימוש יעיל יותר בקרקע. בהרצליה זה מסתדר טוב, כי האזור איכותי ונמצא סמוך לשכונת מגורים, למוקדי תחבורה ולים".

אתם רואים ילדים שפתאום יסתובבו במתחם הזה?

"הקהל הפוטנציאלי הוא של הייטקטיסטים, אנשים מבוגרים ואולי גם משפחות צעירות עם ילד אחד. זו לא תהיה שכונת מגורים, אלא קודם כל אזור תעסוקה".

מתכננת הערים שרון בנד אינה שותפה להתלהבות של ראשי הערים ממגורים בלב המתחמים הללו. "התחדשות של אזורי תעסוקה היא מהלך רצוי - הבעיה מתחילה כשמשלבים במתחמים כאלו מגורים.

"חוקי המדינה וחוקי העזר של הרשויות המקומיות מצדדים בזכותם של התושבים לשקט ולהגבלת פעילות סביבם, ועל כן יש הגבלות שונות על פעילות עסקית בתחומי הרעש, חניה ועוד. במצב שייווצר הרשויות יהיו חייבות להתאים את חוקי העזר, ובכך יובהר לאוכלוסיות שיבואו להתגורר במרחבים הללו שהן בוחרות במודע להיות דיירי משנה שייאלצו מראש לוותר על סילוק שימושים טורדניים בסביבתם הקרובה".

"זו אמירה חברתית ולא ברמת הקלישאה"

גם באזור התעשייה של חולון עומדים לשלב מגורים. המתחם התפתח אזור בשנות ה-50, והוא משתרע על שטח גדול במיוחד שגובל בכביש 44 בצפונו. החלק הצפוני של המתחם מאופיין בבתי מלאכה מיושנים, מוסכים ומגרשים למכירת רכבים משומשים, אבל לפי התוכניות החדשות (תוכנית ח/152/3) גם לכאן צפויים להגיע מגורים.

אזור התעשייה חולון. ציר הרכבת הקלה ישנה את התמונה / צילום: איל יצהר, גלובס

"אנחנו מזליגים את התעסוקה לתוך העיר ואנחנו מזליגים את המגורים לתוך אזור התעסוקה", אומרת מהנדסת העיר חולון, האדריכלית מימי פלג. "אני לוקחת ציר של רכבת קלה, או מטרו, ובונה עליו, במקומות מסוימים, מוקדים של תעסוקה ומגורים".
באשדוד מקדמים בימים אלה תוכנית לשינוי רובע התעשייה הכבדה בעיר, המכונה "קרית איתנים". גם כאן התכנון העתידי מבקש לשלב מגורים.

מימי פלג, מהנדסת עיריית חולון / צילום: תמר מצפי, גלובס

העיקרון המשמעותי בתוכנית ההתחדשות לאזור התעשייה הכבדה הוא "הקצאה דינמית" של זכויות הבנייה. כלומר, מכיוון שהתחדשות המתחם מבוססת על כדאיות ויוזמה פרטית, ויש כמות מוגבלת של זכויות בנייה, הוחלט על הקצאת אחוזי בנייה רבים יותר ליזמים שיקדימו לפעול, תוך עידוד מיוחד לכאלה שיפעלו לפינוי מפגעים סביבתיים. יש לציין שמדובר במסמך מדיניות ולא בתוכנית סטטוטורית (תב"ע) ולכן, יקח עוד זמן עד שניתן יהיה לממש את התכנון המוצע.

מהנדס העיר אשדוד, דורון חזן, רואה בתוכנית את פרויקט הדגל של העיר: "כשאתה לוקח אזור תעשייה, שמספק לך תעסוקה וארנונה, ואתה מקבל החלטה אסטרטגית שאתה מוסיף בו יחידות דיור, זה לא מובן מאליו. ראש העיר אשדוד אמיץ ואומר שמבחינתו דירה היא לא בהכרח גירעונית. זו אמירה חברתית ולא ברמת הקלישאה". 

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר