גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה לא הכסף, זו הביורוקרטיה: כשהממשלה החדשה תצא לדרך, השירות הציבורי יהפוך למבוך סתום

משרדים מומצאים ומספר שיא של שרים הם תוצר הלוואי של הממשלה ה-35 שהושבעה • כשהיא תצא לדרך, יתברר כי השירות הציבורי יהפוך למבוך אינסופי ומייאש של משרדים, סמכויות ותחומי אחריות חופפים • וזה קורה דווקא לנתניהו, שהמאבק בנטל הביורוקרטי הוא אחד מדגליו

ראש הממשלה בנימין נתניהו בהשבעת הכנסת ה-35 / צילום:  עמוס בן גרשום, דוברות הכנסת
ראש הממשלה בנימין נתניהו בהשבעת הכנסת ה-35 / צילום: עמוס בן גרשום, דוברות הכנסת

הממשלה ה-35 של מדינת ישראל הושבעה בכנסת, על-רקע ביקורת ציבורית חריפה בשל מספר שיא של שרים ומשרדים. 34 שרים ו-16 סגני שרים יכהנו בממשלה החדשה, ומעבר למספרם התמקדה תשומת הלב במשרדים שנבנו עבור כמה מהם, שכבר זכו לכינוי חדש "משרדים מומצאים". מדובר בין היתר במשרדים שנתפרו במיוחד עבור זאב אלקין (המשרדים להשכלה גבוהה ומשאבי מים) וציפי חוטובלי (התיישבות).

במעמד נאומי ההשבעה של הממשלה החדשה אמר נתניהו כי "העלות הנוספת של ממשלת האחדות נמוכה לאין-שיעור מהעלות של בחירות נוספות, הגיע הזמן שכל מי שמאמין בצדקת זכויותינו בארץ ישראל יצטרף לממשלה".

כבר בתקופת הממשלה הקודמת הובילה ישראל במספר משרדי הממשלה שלה ובפער ניכר: 27 משרדי ממשלה פעלו כאן בתקופת הממשלה היוצאת לעומת 20 משרדים בדנמרק שהגיעה למקום השני. כעת מגדילה ישראל את הפער ומבצרת את עצמה בקטגוריה הבעייתית. האירוניה נעוצה בעובדה שראש הממשלה בנימין נתניהו, שהמאבק בנטל הביורוקרטי הוא אחד מדגליו - הוא אדריכל המהלכים שהופכים את השירות הציבורי למבוך אינסופי ומייאש של משרדי ממשלה, סמכויות, תחומי אחריות חופפים ומשולבים שאיש אינו מוצא בהם יד ורגל.

העיסוק התקשורתי מתמקד בעלות התקציבית של לשכות השרים, סגני השרים והוצאות האבטחה, שיגיעו לסכום כולל של כ-300 מיליון שקל לשנה. נזק עמוק יותר צפוי להיגרם לתפקוד השירות הציבורי בחודשים הקרובים, כתוצאה מהערבוב מחדש של יחידות הממשלה לצורך יציקת התוכן למשרדים המומצאים. בין התוכניות שצפויות להתעכב כתוצאה מכך אפשר למנות את המאבק באלימות נגד נשים, ההגנה על ילדים מפני עבריינות ברשת, תוכניות לקידום השכלה ועידוד תעסוקה בקרב ערבים, יוצאי אתיופיה ומבוגרי, והרשימה עוד ארוכה.

תהליך הסידור מחדש של היחידות השונות מייצר כפילויות ובזבוזים, קשיים לוגיסטיים ותפעוליים, מאבקים על סמכויות, סכסוכי עבודה ושיתוק מערכות.

קצת מכאן וקצת משם -  כך יוצרים שרים ומרכיבים משרדי ממשלה

הח"כים: מי יעשה את העבודה הפרלמנטרית

ריבוי השרים כרוך בעלות תקציבית. כל לשכת שר עולה למשלם המסים 6.5 מיליון שקל לשנה, וכל לשכת סגן שר עולה 2.2 מיליון - אבל זה רק כסף קטן. סוגיה בעייתית אחרת שגם היא זוכה לתשומת לב נוגעת לשיתוק של הכנסת: כמות חברי הכנסת שממונים לשרים ולסגני השרים מותירה את הרשות המחוקקת עם מעט מאוד חברי כנסת במשרה מלאה, ואלה אינם מסוגלים להתמודד עם כמות העבודה הפרלמנטרית בוועדות הכנסת.
מבחינת האזרח הפשוט, הנזק העיקרי בהגדלת מספר השרים בממשלה נגרם לשירות שהממשלה אמורה להעניק לו. הנזק הזה הוא תוצאת לוואי של הצורך לנייד מספר עצום של יחידות ממשלתיות ממשרד אחד למשרד אחר על-מנת לצקת תוכן במשרדים המומצאים.

התוצאה: האפקטיביות של הממשלה צפויה לרדת, אפקטיביות שגם ככה איננה מן הגבוהות בעולם המערבי.

נתניהו עצמו התייחס לכך בנאום הגרזנים המפורסם שלו מ-2015. בעקבות הידרדרות ישראל במדד עשיית העסקים של הבנק העולמי, אמר אז ראש הממשלה בהתייחסו לרגולציה בישראל: "אנחנו פוגעים באזרחינו, אנחנו פוגעים קודם כל בשכבות החלשות, כשאנחנו פוגעים בצמיחה, ואנחנו פוגעים בכלל אזרחי ישראל על ידי רגולציה מבהילה. אנחנו במקום רע, ואנחנו נשפר את זה ונהייה במקום טוב. זה היעד הראשון, אחד משלושת היעדים הראשונים של הממשלה הזאת, והוא יושג הרבה יותר מהר ממה שחושבים, בשיתוף פעולה של כל השרים והשרות".

המומצאים: המשרדים שנולדו בין לילה

ניקח כדוגמה משרד שנולד רק הבוקר, ושמו בישראל המשרד להשכלה גבוהה ולמשאבי מים בראשות השר זאב אלקין. על-פי הודעת משרד ראש הממשלה, יועברו לתוך המשרד הזה הות"ת, המל"ג, החברה למתנ"סים ויד ושם (כולם תאגידים סטטוטוריים); אגף חינוך מבוגרים, אגף תרבות יהודית ואגף חברה ונוער (יחידות בתוך משרד החינוך); אגף בכיר לקשרי חוץ ואונסק"ו (יחידות מתוך משרד החינוך); רשות המים, מקורות, תאגידי מים וביוב (יחידות מתוך משרד האנרגיה).

תופעה דומה מתרחשת במשרדים מומצאים אחרים שנולדו בימים האחרונים, כמו המשרד לחיזוק וקידום חברתי שבראשו תעמוד אורלי לוי-אבקסיס. אחת היחידות שתעבור לידיה של לוי-אבקסיס היא יחידה 105 - המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת.

"לקח שנים עד שהקימו את היחידה הזו, בגלל ויכוחים מטורפים בין המשרד לביטחון פנים לבין משרד הרווחה לבין המשרד לשוויון חברתי", נזכר תומר לוטן, מומחה לממשל ומדיניות ציבורית ולשעבר מנכ"ל המרכז להעצמת האזרח וראש מטה מפלגת העבודה. על מה התווכחו? "על מי יפעיל, איפה יפעיל, האם התקנים יושבים פה או יושבים שם, מה דרגות השכר של העובדים, איזה הסכם קיבוצי חל עליהם. עד שזה סוף-סוף עובד - עכשיו זה יעבור למשרד חדש, מנכ"ל חדש ושר חדש", אומר לוטן.

"הבעיה הכי גדולה והכי סמויה מן העין זה מה שקורה בשירות הציבורי. קודם כל יש בלאגן סמכויות אחד גדול. המון תחומים חופפים ולוקח המון זמן להחליט, למשל, מי עכשיו מטפל בתעסוקת ערבים? משרד המיעוטים, המשרד לשוויון חברתי, או הממונה על התעסוקה או המשרד לנגב והגליל. ככל שיש לך ערבוב בין תחום לאוכלוסיה - גמלאים בסיכון, יוצאי אתיופיה בהשכלה הגבוהה - זה רק הולך ומסתבך".

דוגמה אחרת שמציין לוטן היא בטיפול באלימות נגד נשים. "הייתה החלטת ממשלה שהטילה על משרד הרווחה לייסד תכנית רב-שנתית למאבק בנשים, אבל היישום מתעכב בגלל שצריך לקום מאגר גברים אלימים. בשביל להקים מאגר כזה צריך לקבל מידע ממשרד המשפטים, המשרד לביטחון פנים, משרד הרווחה, המשרד לשוויון חברתי - ולכל אחד מהם יש את היועץ המשפטי שלו עם המדיניות שלו בנוגע לפגיעה בפרטיות - ועכשיו זה עובר לאורלי לוי-אבקסיס".

הפתרון: שרים נוספים בתוך משרדים קיימים

ועדת המשילות שהוקמה ב-2013 בעקבות המלצות ועדת טרכטנברג לאירועי המחאה החברתית, חילקה את החלטות הממשלה הביצועיות לכאלה שהיישום שלהן נמצא בתחום האחריות של משרד ממשלתי אחד, שני משרדים ויותר. הוועדה מצאה שהנתח הגדול ביותר של ההחלטות מחייב יישום של חמישה משרדים ומעלה.

המציאות הזו מעניקה למעשה לכל משרד זכות וטו, המאפשרת לו לטרפד כל מהלך. הפיתרון הרצוי למציאות כזו הוא הקמת מנגנון הכרעה במחלוקות בין משרדים - מנגנון שיכול לקום למשל במסגרת משרד ראש הממשלה, אלא שמנגנון כזה אינו נראה באופק.
ומה באשר לבעיית המשרדים וריבוי השרים? "הבעיה שיש צורך פוליטי אמיתי למצוא פיתרון לנבחרי הציבור ואין טעם להתעלם מכך", אומר לוטן. הפיתרון שהוא מציע הוא מינוי מספר שרים בתוך משרדים קיימים.

בדומה למודל הבריטי של חלוקה בין Minister ו-Secretary, יהיו בממשלה שרים בתוך משרדי ממשלה שיקבלו אחריות על יחידה מרכזית: במשרד התשתיות המורחב יהיו לפי הצעת לוטן שרים לענייני הגנת הסביבה, תכנון ובינוי, אנרגיה ומים ותחבורה; במשרד החינוך המורחב יהיו שרים לענייני תרבות, ספורט, מדע וטכנולוגיה. ההצעה הזו מאפשרת לספק משרות לנבחרי ציבור מבלי לשנות בכל פעם את המבנה הארגוני הפנימי של הממשל.

בהזדמנות הזו ניתן יהיה גם לבצע הליך קבלת החלטות שיאפשר לבחור בצורה מושכלת אלו תחומים חשובים לתפקוד הממשל כיום - ואלו פחות.   

כיצד פוגע ריבוי השרים והמשרדים המומצאים

תקציבית - עלויות גבוהות של לשכות ומשרות. כך המשרד לשוויון חברתי הגיע לתקציב של חצי מיליארד שקל
ביצועית - כדי להוציא תוכניות מהכוח אל הפועל, דרוש שיתוף פעולה בין המשרדים. בגלל מחלוקות אינסופיות פרויקטים נדחים שוב ושוב
תפעולית - העברת יחידה ממשרד למשרד (משרדים פיזיים וטכנולוגיה) מחייבת תהליך ארגוני ולוגיסטי שאורך בין שנה לשנתיים

עוד כתבות

הדיון בוועדת הכלכלה על הוזלת תעריפי ביטוחי הרכב / צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

חברי הכנסת נגד רשות שוק ההון: "חוסר נחישות מול חברות הביטוח"

בדיון שהתקיים הבוקר בוועדת הכלכלה של הכנסת, תקפו חברי כנסת את רשות שוק ההון על הזינוק במחירי ביטוחי הרכב ועל חוסר נחישות מול חברות הביטוח ● לטענת הח"כים, הרגולטור פועל באיטיות - בעוד הרווחיות של החברות מזנקת ורמת התחרותיות מוטלת בספק ● דיון המשך צפוי בעוד שלושה וחצי חודשים

ריטייל מדיה / צילום: צילומי מסך

קנייה בתוך קנייה: כך הפך הריטייל מדיה לתעשייה של מיליארדי דולרים

קמעונאיות גלובליות ענקיות - מאמזון ו–וולמארט ועד זלנדו וקרפור - מציעות למותגים אחרים להשתמש באתרים שלהן כבמה, ולמעשה מובילות שינוי בשוק הפרסום המסורתי ● בארץ מובילות את התחום וולט וסופר פארם, שנוגסות בשטחי הפרסום הדיגיטליים ה"מסורתיים"

ארכיון / צילום: Shutterstock

כוננות לסופת "ביירון": צפי לכמויות גשמים גדולות והצפות

יחד עם כמות המשקעים צפויים להיות גם פרצי רוח של עד 80 קמ"ש ● בארגוני החירום מזהירים כי אין לחצות שיטפונות או אזורי הצפה בכביש, גם אם נראה שהדבר אפשרי, ולא לטייל באפיקי נחל ● בחברת החשמל תגברו את צוותי השטח

מונית שעובדת עם TAXIGO / צילום: טקסיגו

המיזם החדש שמאיים על נתח השוק של גט טקסי

פלטפורמת המוניות והשירותים החדשה TAXIGO יוצאת לדרך וכבר גייסה 4,000 נהגים ● בשיבא מוקמת חטיבת חדשנות ע"ש איל מאיר ברקוביץ וגל מאיר איזנקוט שנפלו בעזה, המשלבת סטארט־אפים וצוותים קליניים ● אוני' רייכמן פתחה קליניקה משפטית חדשה לייצוג וסיוע לנכי צה"ל ● וגם: עשרות דיפלומטים ובכירים בתעשייה נפגשו באירוע שהוקדש לכלכלה הישראלית ● אירועים ומינויים

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

עסקת הענק עומדת לצאת לדרך: הושגו הסכמות על מתווה יצוא הגז למצרים

השותפות במאגר לוויתן ומשרד האנרגיה הגיעו לסיכום שיאפשר יצוא גז למצרים בתמורה ל-35 מיליארד דולר ● ראש הממשלה נתניהו צפוי לחתום על ההסכם ביממה הקרובה ● לגלובס נודע כי טראמפ ובכירים נוספים בממשל האמריקאי היו מעורבים בניסיונות להביא את ההסכם לאישור

דירה במתנה / אילוסטרציה: Shutterstock

להגן על ההון המשפחתי: האם דירה שאדם קיבל במתנה יכולה להיות על תנאי?

בית המשפט הורה לגבר להחזיר להורי אשתו לשעבר את הסכום שנתנו להם לצורך רכישת דירה ● זאת מכיוון שחתם על "כתב התחייבות" שבו הסכים כי אם יתגרש ישיב להורים את הכסף שקיבל לקניית הדירה

יאכטה / צילום: Shutterstock, Sven Hansche

בצל הסופה: חיפושים אחרי יאכטה ישראלית שנותק עימה הקשר באזור קפריסין

ברשות הספנות בודקים מדוע לא נוצר קשר עם הספינה, שיצאה מאשדוד לכיוון האי לפני יומיים • זאת, על רקע הסופה "ביירון" שהכתה גם בקפריסין - והגיעה הערב לישראל • ביאכטה נמצאים 4 בני אדם, שלא ידוע מה מצבם

"איום ממשי": המדינה האירופית שעל הכוונת של חמאס

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: באירופה מזהים סיכון משמעותי שחמאס יבצע פיגועים ביבשת, איראן לועגת לארה"ב לאחר שזו הודיעה שתפרוס כטב"מים שמבוסס על כטב"ם איראני, ואיך בקשת החנינה של נתניהו תשפיע על הדמוקרטיה הישראלית ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

יציבות באירופה ובוול סטריט לקראת החלטת הריבית

הפד צפוי להוריד הערב את הריבית, אך צפוי לשדר שתהליך הפחתות הריבית יוצא להפסקה • ענקיות הטכנולוגיה מגבירות את המרוץ שלהן בשוק בהודו - אל מיקרוסופט ואלפאבית, הצטרפה הבוקר אמזון ● אורקל תפרסם הלילה את תוצאות הרבעון, למרות הנפילה במניה, אנליסטים אופטימיים לגביה • ג'יי.פ.מורגן: הראלי בשוק צפוי להעצר לאחר הורדת הריבית

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי / צילום: יוסי זמיר

ההשקעות הזרות עלו או ירדו? דוח האוצר מדגיש את הנתונים האופטימיים

בעוד שבדוח הכלכלן הראשי של האוצר המבוסס על נתוני OECD נראה זינוק בהשקעות הזרות במחצית הראשונה של 2025, מאגר העסקאות העצמאי של המשרד מספר סיפור אחר לחלוטין ● השוני במועד התיעוד, לצד השפעה חריגה של עסקת אינטל, יצר פער בין נתוני האוצר לנתונים שהוא עצמו בחר להדגיש

דיוויד קוסטמן / צילום: נועם גלאי

בפעם השנייה השנה: אאוטבריין מפטרת כ-180 עובדים

Teads (לשעבר אאוטבריין) מבצעת עוד תוכנית רה-ארגון שכוללת פיטורי 10% ממצבת העובדים שלה, וצופה חיסכון של 35-40 מיליון דולר בשנה ● מניית החברה זינקה אתמול -20.6% לאחר שבתחילת השבוע היא נסחרה בשפל של כל הזמנים, ולאחר הזינוק במניה שווי החברה מגיע ל-67.5 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט לקראת החלטת הריבית; הביטקוין זינק

נעילה מעורבת באירופה ● מיקרוסופט תשקיע 17.5 בבינה מלאכותית בהודו ● האיחוד האירופי חוקר את גוגל בחשד להפרה של חוקי תחרות ● הנשיא טראמפ אישר לאנבידיה למכור שבבי AI לסין תחת תנאים מסוימים ● הביטקוין מזנק ב-4% ל-94,000 דולר, האתריום קופץ ב-8% ● מחירי הנפט יורדים על רקע המגעים המתמשכים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Andrew Harnik

בשוק בטוחים מה הפד יעשה הערב. אבל מה יקרה ב-2026?

בעוד שטראמפ מחפש לו מחליף נוח, יו"ר הפד, ג'רום פאוול צפוי להכריז הערב על הורדת הריבית בארה"ב ● הסקרנות האמיתית היא לגבי תחזיות הריבית ל-2026, הפד צפוי לשדר שתהליך הפחתות הריבית יוצא להפסקה ● בתוך כך, ההתנגדות בין חברי הוועדה גוברת: חלקם מודאגים מהאינפלציה העיקשת, ושהריבית הנוכחית לא מספיקה כדי להחזיר אותה ליעד ● טראמפ לוחץ על הורדה חדה: "פאוול לא אוהב אותי"

אוניברסיטאות העילית האמריקאיות שקיבלו ציון נכשל בהתמודדות עם אנטישמיות

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: חמאס ממשיך להתחזק בעזה, ניתוח חדש של האו"ם קובע כי "בעזה יש 68 טון של פסולת בניין", והדוח שמעניק ציונים למוסדות אקדמיים בארה"ב על התמודדות עם אנטישמיות ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, בכנס ''בילד'' שנערך בשבוע שעבר / צילום: צילום מסך

17.5 מיליארד דולר: השקעת הענק של מיקרוסופט בהודו

עוד צעד להגשמת חזונה של הודו הפוך למוקד בינלאומי מוביל בתחום ה-AI, הענן והשבבים ● מיקרוסופט מצטרפת לאלפאבית שהודיעה על השקעה של 15 מיליארד דולר במדינה

סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: ap, Jose Luis Magana

קרע פנימי ולחץ של טריליון דולר: מאחורי מצב החירום ב–OpenAI

הכרזת ה"קוד האדום" של סם אלטמן לאחר השקת מודל ה־AI החדש של גוגל, חשפה מחלוקת עמוקה לגבי זהות OpenAI ● כעת, בחברה מנסים לשמור על צמיחה בזמן שהמתחרות מחזקות מעמדן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בת"א; נקסט ויז'ן עולה בכ-3%, נאוויטס ב-2%

השקל נחלש הבוקר, 3.23 שקלים ● הראל: גירעון מתון יאפשר לבנק ישראל להוריד את הריבית בקצב מהיר ● IBI ממליץ על נאוויטס: "אפסייד של 29%" ● הפד צפוי להוריד הערב את הריבית, אך המשך ההורדות בספק ● אלקטרה נדל"ן ו-IBI מכרו מקבץ דיור בטמפה בכ-80 מיליון דולר●  אורקל תפרסם הלילה את תוצאות הרבעון, למרות הנפילה במניה, האנליסטים אופטימים

מחבלי חמאס בעזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

המסר של ישראל לחמאס: השבת החלל החטוף רן גואילי – תנאי להתקדמות בהסכם

באל-ג'זירה מדווחים על משט חדש שמתכונן לצאת לכיוון עזה בקרוב ● ישראל העבירה למתווכות מידע: "יש בג'יהאד מי שיודע איפה רן גואילי מוחזק" ● עדכונים שוטפים

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בונים בית פרטי? ממחר אתם חייבים לבנות מערכת סולארית על הגג

השבוע נכנסה לתוקף חובת התקנה של גגות סולאריים על בתים פרטיים ועל חלק מהמגדלים ● כמה זה יעלה, מה תרוויח המדינה ומה ירוויחו בעלי הגגות? ● גלובס עושה סדר

איגודי עובדים מפגינים בלונדון / צילום: Reuters, PA Images

ממשלת בריטניה מקדמת חוק שיעשה מהפכה בזכויות עובדים

הממשלה הבריטית משיקה את "חוק זכויות העובדים", המוגדר כ"שדרוג המשמעותי ביותר מזה עשור" בתחום ● "סוכנות לעבודה הוגנת" תאכוף את החוקים ● בין היתר, תוענק זכות לחופשת מחלה מהיום הראשון, ותוכניות להתמודדות עם הפסקת המחזור יוצעו לנשים בגיל המעבר