גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה לא הכסף, זו הביורוקרטיה: כשהממשלה החדשה תצא לדרך, השירות הציבורי יהפוך למבוך סתום

משרדים מומצאים ומספר שיא של שרים הם תוצר הלוואי של הממשלה ה-35 שהושבעה • כשהיא תצא לדרך, יתברר כי השירות הציבורי יהפוך למבוך אינסופי ומייאש של משרדים, סמכויות ותחומי אחריות חופפים • וזה קורה דווקא לנתניהו, שהמאבק בנטל הביורוקרטי הוא אחד מדגליו

ראש הממשלה בנימין נתניהו בהשבעת הכנסת ה-35 / צילום:  עמוס בן גרשום, דוברות הכנסת
ראש הממשלה בנימין נתניהו בהשבעת הכנסת ה-35 / צילום: עמוס בן גרשום, דוברות הכנסת

הממשלה ה-35 של מדינת ישראל הושבעה בכנסת, על-רקע ביקורת ציבורית חריפה בשל מספר שיא של שרים ומשרדים. 34 שרים ו-16 סגני שרים יכהנו בממשלה החדשה, ומעבר למספרם התמקדה תשומת הלב במשרדים שנבנו עבור כמה מהם, שכבר זכו לכינוי חדש "משרדים מומצאים". מדובר בין היתר במשרדים שנתפרו במיוחד עבור זאב אלקין (המשרדים להשכלה גבוהה ומשאבי מים) וציפי חוטובלי (התיישבות).

במעמד נאומי ההשבעה של הממשלה החדשה אמר נתניהו כי "העלות הנוספת של ממשלת האחדות נמוכה לאין-שיעור מהעלות של בחירות נוספות, הגיע הזמן שכל מי שמאמין בצדקת זכויותינו בארץ ישראל יצטרף לממשלה".

כבר בתקופת הממשלה הקודמת הובילה ישראל במספר משרדי הממשלה שלה ובפער ניכר: 27 משרדי ממשלה פעלו כאן בתקופת הממשלה היוצאת לעומת 20 משרדים בדנמרק שהגיעה למקום השני. כעת מגדילה ישראל את הפער ומבצרת את עצמה בקטגוריה הבעייתית. האירוניה נעוצה בעובדה שראש הממשלה בנימין נתניהו, שהמאבק בנטל הביורוקרטי הוא אחד מדגליו - הוא אדריכל המהלכים שהופכים את השירות הציבורי למבוך אינסופי ומייאש של משרדי ממשלה, סמכויות, תחומי אחריות חופפים ומשולבים שאיש אינו מוצא בהם יד ורגל.

העיסוק התקשורתי מתמקד בעלות התקציבית של לשכות השרים, סגני השרים והוצאות האבטחה, שיגיעו לסכום כולל של כ-300 מיליון שקל לשנה. נזק עמוק יותר צפוי להיגרם לתפקוד השירות הציבורי בחודשים הקרובים, כתוצאה מהערבוב מחדש של יחידות הממשלה לצורך יציקת התוכן למשרדים המומצאים. בין התוכניות שצפויות להתעכב כתוצאה מכך אפשר למנות את המאבק באלימות נגד נשים, ההגנה על ילדים מפני עבריינות ברשת, תוכניות לקידום השכלה ועידוד תעסוקה בקרב ערבים, יוצאי אתיופיה ומבוגרי, והרשימה עוד ארוכה.

תהליך הסידור מחדש של היחידות השונות מייצר כפילויות ובזבוזים, קשיים לוגיסטיים ותפעוליים, מאבקים על סמכויות, סכסוכי עבודה ושיתוק מערכות.

קצת מכאן וקצת משם -  כך יוצרים שרים ומרכיבים משרדי ממשלה

הח"כים: מי יעשה את העבודה הפרלמנטרית

ריבוי השרים כרוך בעלות תקציבית. כל לשכת שר עולה למשלם המסים 6.5 מיליון שקל לשנה, וכל לשכת סגן שר עולה 2.2 מיליון - אבל זה רק כסף קטן. סוגיה בעייתית אחרת שגם היא זוכה לתשומת לב נוגעת לשיתוק של הכנסת: כמות חברי הכנסת שממונים לשרים ולסגני השרים מותירה את הרשות המחוקקת עם מעט מאוד חברי כנסת במשרה מלאה, ואלה אינם מסוגלים להתמודד עם כמות העבודה הפרלמנטרית בוועדות הכנסת.
מבחינת האזרח הפשוט, הנזק העיקרי בהגדלת מספר השרים בממשלה נגרם לשירות שהממשלה אמורה להעניק לו. הנזק הזה הוא תוצאת לוואי של הצורך לנייד מספר עצום של יחידות ממשלתיות ממשרד אחד למשרד אחר על-מנת לצקת תוכן במשרדים המומצאים.

התוצאה: האפקטיביות של הממשלה צפויה לרדת, אפקטיביות שגם ככה איננה מן הגבוהות בעולם המערבי.

נתניהו עצמו התייחס לכך בנאום הגרזנים המפורסם שלו מ-2015. בעקבות הידרדרות ישראל במדד עשיית העסקים של הבנק העולמי, אמר אז ראש הממשלה בהתייחסו לרגולציה בישראל: "אנחנו פוגעים באזרחינו, אנחנו פוגעים קודם כל בשכבות החלשות, כשאנחנו פוגעים בצמיחה, ואנחנו פוגעים בכלל אזרחי ישראל על ידי רגולציה מבהילה. אנחנו במקום רע, ואנחנו נשפר את זה ונהייה במקום טוב. זה היעד הראשון, אחד משלושת היעדים הראשונים של הממשלה הזאת, והוא יושג הרבה יותר מהר ממה שחושבים, בשיתוף פעולה של כל השרים והשרות".

המומצאים: המשרדים שנולדו בין לילה

ניקח כדוגמה משרד שנולד רק הבוקר, ושמו בישראל המשרד להשכלה גבוהה ולמשאבי מים בראשות השר זאב אלקין. על-פי הודעת משרד ראש הממשלה, יועברו לתוך המשרד הזה הות"ת, המל"ג, החברה למתנ"סים ויד ושם (כולם תאגידים סטטוטוריים); אגף חינוך מבוגרים, אגף תרבות יהודית ואגף חברה ונוער (יחידות בתוך משרד החינוך); אגף בכיר לקשרי חוץ ואונסק"ו (יחידות מתוך משרד החינוך); רשות המים, מקורות, תאגידי מים וביוב (יחידות מתוך משרד האנרגיה).

תופעה דומה מתרחשת במשרדים מומצאים אחרים שנולדו בימים האחרונים, כמו המשרד לחיזוק וקידום חברתי שבראשו תעמוד אורלי לוי-אבקסיס. אחת היחידות שתעבור לידיה של לוי-אבקסיס היא יחידה 105 - המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת.

"לקח שנים עד שהקימו את היחידה הזו, בגלל ויכוחים מטורפים בין המשרד לביטחון פנים לבין משרד הרווחה לבין המשרד לשוויון חברתי", נזכר תומר לוטן, מומחה לממשל ומדיניות ציבורית ולשעבר מנכ"ל המרכז להעצמת האזרח וראש מטה מפלגת העבודה. על מה התווכחו? "על מי יפעיל, איפה יפעיל, האם התקנים יושבים פה או יושבים שם, מה דרגות השכר של העובדים, איזה הסכם קיבוצי חל עליהם. עד שזה סוף-סוף עובד - עכשיו זה יעבור למשרד חדש, מנכ"ל חדש ושר חדש", אומר לוטן.

"הבעיה הכי גדולה והכי סמויה מן העין זה מה שקורה בשירות הציבורי. קודם כל יש בלאגן סמכויות אחד גדול. המון תחומים חופפים ולוקח המון זמן להחליט, למשל, מי עכשיו מטפל בתעסוקת ערבים? משרד המיעוטים, המשרד לשוויון חברתי, או הממונה על התעסוקה או המשרד לנגב והגליל. ככל שיש לך ערבוב בין תחום לאוכלוסיה - גמלאים בסיכון, יוצאי אתיופיה בהשכלה הגבוהה - זה רק הולך ומסתבך".

דוגמה אחרת שמציין לוטן היא בטיפול באלימות נגד נשים. "הייתה החלטת ממשלה שהטילה על משרד הרווחה לייסד תכנית רב-שנתית למאבק בנשים, אבל היישום מתעכב בגלל שצריך לקום מאגר גברים אלימים. בשביל להקים מאגר כזה צריך לקבל מידע ממשרד המשפטים, המשרד לביטחון פנים, משרד הרווחה, המשרד לשוויון חברתי - ולכל אחד מהם יש את היועץ המשפטי שלו עם המדיניות שלו בנוגע לפגיעה בפרטיות - ועכשיו זה עובר לאורלי לוי-אבקסיס".

הפתרון: שרים נוספים בתוך משרדים קיימים

ועדת המשילות שהוקמה ב-2013 בעקבות המלצות ועדת טרכטנברג לאירועי המחאה החברתית, חילקה את החלטות הממשלה הביצועיות לכאלה שהיישום שלהן נמצא בתחום האחריות של משרד ממשלתי אחד, שני משרדים ויותר. הוועדה מצאה שהנתח הגדול ביותר של ההחלטות מחייב יישום של חמישה משרדים ומעלה.

המציאות הזו מעניקה למעשה לכל משרד זכות וטו, המאפשרת לו לטרפד כל מהלך. הפיתרון הרצוי למציאות כזו הוא הקמת מנגנון הכרעה במחלוקות בין משרדים - מנגנון שיכול לקום למשל במסגרת משרד ראש הממשלה, אלא שמנגנון כזה אינו נראה באופק.
ומה באשר לבעיית המשרדים וריבוי השרים? "הבעיה שיש צורך פוליטי אמיתי למצוא פיתרון לנבחרי הציבור ואין טעם להתעלם מכך", אומר לוטן. הפיתרון שהוא מציע הוא מינוי מספר שרים בתוך משרדים קיימים.

בדומה למודל הבריטי של חלוקה בין Minister ו-Secretary, יהיו בממשלה שרים בתוך משרדי ממשלה שיקבלו אחריות על יחידה מרכזית: במשרד התשתיות המורחב יהיו לפי הצעת לוטן שרים לענייני הגנת הסביבה, תכנון ובינוי, אנרגיה ומים ותחבורה; במשרד החינוך המורחב יהיו שרים לענייני תרבות, ספורט, מדע וטכנולוגיה. ההצעה הזו מאפשרת לספק משרות לנבחרי ציבור מבלי לשנות בכל פעם את המבנה הארגוני הפנימי של הממשל.

בהזדמנות הזו ניתן יהיה גם לבצע הליך קבלת החלטות שיאפשר לבחור בצורה מושכלת אלו תחומים חשובים לתפקוד הממשל כיום - ואלו פחות.   

כיצד פוגע ריבוי השרים והמשרדים המומצאים

תקציבית - עלויות גבוהות של לשכות ומשרות. כך המשרד לשוויון חברתי הגיע לתקציב של חצי מיליארד שקל
ביצועית - כדי להוציא תוכניות מהכוח אל הפועל, דרוש שיתוף פעולה בין המשרדים. בגלל מחלוקות אינסופיות פרויקטים נדחים שוב ושוב
תפעולית - העברת יחידה ממשרד למשרד (משרדים פיזיים וטכנולוגיה) מחייבת תהליך ארגוני ולוגיסטי שאורך בין שנה לשנתיים

עוד כתבות

ד''ר זואי צ'אנס / צילום: איאין כריסטמן

"קודם כול תגידו לא": ד"ר זואי צ'אנס רוצה ללמד אותנו איך להשפיע על אחרים

כמומחית לשיווק וחוקרת של קבלת החלטות, צ'אנס הבינה שמערכות יחסים יותר אפקטיביות מטיעונים כשמנסים לשכנע אחרים ● הקורס שלה באוניברסיטת ייל כבר הפך לאחד המבוקשים בקרב מנהלים וקובעי מדיניות ● בראיון לגלובס, עם יציאת רב המכר שלה "התנין והשופט" בעברית, היא מסבירה איך כל אחד יכול לחולל שינוי

מנכ''ל וויזאייר ג'וזף וראדי ומירי רגב / צילום: צילום מסך

מנכ"ל וויזאייר בפגישה עם שרת התחבורה: "מתכננים להקים בסיס בישראל באפריל"

בפגישה בין מנכ"ל חברת התעופה ההונגרית ג'וזף וראדי ושרת התחבורה מירי רגב, הודיע המנכ"ל שוויזאייר מתכוונת להקים בסיס כבר באפריל הקרוב ● עם זאת, לא כל הפערים נפתרו והתנגדות ועדי העובדים הישראליים וההסתדרות עשויים להרים קשיים

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

וויז אייר והגדלת הפטור על חבילות: הניסוי הכלכלי הגדול יוצא לדרך

בכנסת מפילים את הגזירות על הרשויות המקומיות ● הציבור ממהר למשוך כספים מהפנסיה ● והצעדים הכלכליים משחקים לטובת המתחרים מחו"ל ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל שיכון ובינוי, עמית בירמן

דוחות שיכון ובינוי: מספר העסקאות של מכירות דירות צנח, אך הרווח זינק

למרות צניחה חדה במכירות הדירות, שיכון ובינוי מציגה זינוק ברווח הנקי - שהגיע ל־55 מיליון שקל ברבעון ו־325 מיליון שקל מתחילת השנה ● העלייה מיוחסת בעיקר לצמיחה במגזרי התשתיות והנדל”ן בחו”ל ● בחברה מעריכים כי אי־הוודאות בענף תתמתן ותחזיר את הביקושים ב־2026

שבע המופלאות / צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אחד האנליסטים המשפיעים בוול סטריט ממליץ על 10 מניות ומשוכנע: חברות ה־AI עוד יזנקו

בעוד דמויות בולטות כמו סם אלטמן וריי דליו מזהירות מבועה בענף ה-AI, האנליסט דן איבס מציג תמונה אחרת ואופטימית ● בראיון ל-Yahoo Finance העריך שההשקעות בתחום יזנקו למעל חצי טריליון דולר בתוך שנתיים, המליץ על 10 מניות טכנולוגיה מועדפות, וקבע: אין בועת AI

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

הבנקים הגדולים בארה"ב מעריכים: מה יקרה ל-S&P 500 בשנה הבאה?

בנקי השקעות בארה"ב ובעולם מפרסמים את תחזיותיהם העדכניות למדד הדגל האמריקאי - ורבות מהן חיוביות באופן ניכר ● בג'יי. פי. מורגן מאמינים כי ייתכן שה-S&P 500 יחצה את רף 8,000 הנקודות - מה שישקף עבורו אפסייד של מעל 17% ● מנגד, בבנק אוף אמריקה צופים "תשואות צנועות" ומזהירים מפני "כיס אוויר" בתחום ה-AI

כוחות צה''ל בגבול לבנון (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

צה"ל חשף תיעודים דרמטיים ממצלמת הגוף של הלוחמים

משפחות פונו, בסוריה מדווחים על 13 הרוגים - ולכודים תחת ההריסות ● מנהיג איראן ח'אמנאי: "ארה"ב לא ראויה שהרפובליקה האיסלאמית תפנה אליה או תהיה איתה בקשר" ● דיווח: איראן העבירה בשנה האחרונה לחיזבאללה מאות מיליוני דולר באמצעות בתי עסק שונים בדובאי ● עדכונים שוטפים

איראן מנסה לשכנע את המדינה הגרעינית: תתמכי בנו מול ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: בעולם חושבים שהפסקות האש בלבנון ועזה עלולות לקרוס, איראן רוצה להבטיח שפקיסטן תפעל איתה נגד ישראל אבל לא בטוח שזה יקרה, מה ישראל רוצה בסוריה, ואיך נשיא סוריה עוזר לסכל הברחות נשק של חיזבאללה ● כותרות העיתונים בעולם

פינוי בינוי בתל אביב / צילום: שי אשכנזי

לשכת עוה"ד מזהירה מפני הקשחת תנאי ערבות חוק המכר בהתחדשות עירונית

לשכת עורכי הדין פנתה לבנק ישראל בטענה כי הערבויות שניתנות לדיירים בפרויקטי התחדשות עירונית הלכו והורחבו מעבר לחוק בשנים האחרונות, מכבידות על היזמים ומסכנות פרויקטים ● וגם: איך ההגנות הללו עלולות לפגוע גם בדיירים עצמם?

הסכמי מתנה / איור: לירון בר עקיבא

אחות נתנה לאח את הדירה שירשו, ואז התחרטה. מה קבע ביהמ"ש?

אחות העבירה לאחיה את כל זכויותיה בנכסים שירשו יחדיו מהוריהם המנוחים ללא תמורה ● לאחר שהאח העביר את הזכויות בנכסים לבתו ללא תמורה, הגישה האחות תביעה נגד אחיה ובתו בטענה כי החוזים היו למראית עין בלבד ● מה קבע בית המשפט?

מוצרי סוגת בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנפקת סוגת מתקרבת: תגייס 300 מיליון שקל, לפי שווי של 850 מיליון שקל

חברת המזון, שבשליטת פורטיסימו, ממשיכה לקדם את הנפקתה שצפויה לצאת לדרך עד סוף השנה ● הנהלת סוגת, בראשות המנכ"ל גיא פרופר, תחזיק מניות בהיקף של כ-28 מיליון שקל

א.ל.מ / צילום: אייל טואג

לא רק בנקים וחברות תעופה: א.ל.מ נכנסת לעולם סוכני ה-AI

רשת מוצרי החשמל משיקה סוכן AI שלומד את העדפות וצרכי הלקוח, משווה דגמים ועונה על שאלות ● מהנדסי ישראל קוראים להאצת פרויקטי תשתיות לאומיים ● סטודיו באובאב יוצא במכירת אמנות פומבית למען נפגעי המלחמה ● וגם: המינויים החדשים של הח"כ ומנהל רשות המסים לשעבר ● אירועים ומינויים

פיצה / צילום: איל כהן

מהלול המשפחתי לפיצרייה מצליחה: מסעדה שהיא סיפור אהבה לאדמה

הפיצות הן הלב של העסק הנעים והטעים הזה במודיעין, ומלבדן יש פה ביסים פשוטים וטובים שמגיעים בעיקר מחומרי הגלם של האזור

אנה זק ואילנית בקמפיין דיסקונט / צילום: צילום מסך

יד ביד עם הארנק הירוק, הפרסומת של דיסקונט מתברגת במקום הראשון בזכירות

הפרסומת של ביטוח 9 מתברגת במקום הראשון באהדה זה השבוע השלישי, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● אחרי כוכבה, רמזי ואחרים, גם ניסים מ"קופה ראשית" מקבל קמפיין - עם חברת הביטוח מגדל

חיילי מילואים בחוף עזה / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

רגע לפני מועד התשלום, מאות קצינים עלולים לאבד מענק של אלפי שקלים

כחלק ממתווה הסיוע למשרתי המילואים, הממשלה הבטיחה לפני כחצי שנה מענקים מיוחדים למפקדים לוחמים עבור שירותם במלחמה ● המענקים, בגובה של עד 20 אלף שקל אמורים לעבור ללוחמים ב-1 בדצמבר, אולם כעת מתברר שעשרות עד מאות מפקדים נשמטו מהרשימה למרות זכאותם ● היום יתכנסו נציגי משרד האוצר ומערכת הביטחון בניסיון לפתור את הסוגייה

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה בשופרסל / צילום: יונתן בלום

נתון אחד מעלה את השאלה: האם הלקוחות נוטשים את שופרסל בגלל העלאות המחירים

מניית רשת המזון צנחה ב–7% לאחר שדיווחה על רבעון שלישי רצוף של ירידה במכירות בחנויות זהות ● גם אצל המתחרות ניכרה חולשה, אך בשוק חוששים שהמצב בשופרסל קשה יותר ונובע ממהלכי ההתייעלות והעלאות המחירים: "המשך הירידה בהכנסות עלול לקרב הרשת להפסד"

מייק פומפאו, מזכיר המדינה האמריקאי וראש ה־CIA לשעבר / צילום: Reuters, Nina Liashonok/Ukrinform

"חמאס לא יפורז, איראן לא למדה את הלקח": מזכיר המדינה האמריקאי לשעבר בראיון בלעדי

מייק פומפאו, מזכיר המדינה האמריקאי וראש ה־CIA לשעבר, היה מעורב עמוקות בעיצוב הסכמי אברהם • בראיון מיוחד לגלובס הוא מדבר על הסיכויים לנורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית, מתייחס ליחסים עם טראמפ, וחושף: "האיראנים עדיין מנסים לחסל אותי"

המשקיעים שבים לשוק הנדל''ן? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

כש-93% לא יודעים מה קרה למחירי הדירות בשנה האחרונה

מחירי הדירות נוגעים לכל אחד: מי ששוכר ומי שגר בדירה בבעלותו, מי שקנה ומי שמחפש עסקה, ומי שרק מנסה להבין אם הוא "יצא פראייר" - ובכל זאת, בנתון הבסיסי ביותר, רוב האנשים מבולבלים ● הסיבה טמונה גם בנתוני הלמ"ס וגם בזיכרון האנושי

לב לבייב / צילום: תמר מצפי

המחוזי קבע: חברת היהלומים של לבייב תשלם עשרות מיליונים במס

שנים לאחר שחברת היהלומים ארגנה מחדש את פעילותה בחו"ל ומכרה את חלקה בחברות בארה"ב, קובע המחוזי כי העסקאות ההן יובילו כעת לחיוב מס בישראל

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווח: איראן העבירה סכומי עתק לחיזבאללה במהלך השנה דרך דובאי

הוול סטריט ג'ורנל חושף את מנגנון העברת הכספים מאיראן לחיזבאללה בשנה האחרונה ● דיווחים בלבנון: צה"ל ממשיך את התקיפות ● כוח של צה"ל ומג"ב ירה בשני מבוקשים במהלך מעצר - האירוע תחת חקירה ● דיווח: צוות של הצלב האדום והזרוע הצבאית של חמאס מחדשים את החיפושים אחר חלל חטוף ● הרמטכ"ל זמיר אישר את גרף הלחימה של צה"ל לשנת 2026, במסגרתו משרתי המילואים צפויים לבצע כ-60 ימים ● עדכונים שוטפים