גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כדי שחדשנות תצליח בארגון, צריך לבנות אמון בתהליך בקרב העובדים"

מה ההבדל בין חדשנות ליזמות, מה ארגון צריך לעשות כדי להטמיע תרבות של חדשנות ואיך מנטרלים התנגדויות לאימוץ כלים חדשניים • תוכנית עבודה: סדרת שידורי הלייב של "גלובס"

מה זאת חדשנות?

ד"ר אייל בנימין, הפקולטה לניהול ע"ש קולר, אוניברסיטת תל אביב: "צריך להבחין בין ארבעה מושגים שנוטים לבלבל ביניהם: יצירתיות, שהיא היכולת ליצור כל דבר, לא בהכרח תועלתי; המצאה, שמחייבת רמה של חידוש ושימושיות, אבל אין בה בהכרח תועלת כלכלית; חדשנות, שהיא מוצר, שירות או תהליך חדשים, שימושיים ובעלי תועלת כלכלית; ויזמות, שהיא הוצאה מהכוח אל הפועל של חדשנות. התוצר של הפעילות היזמית יהיה ישות כלכלית חדשה.

"אפשר לעשות חדשנות בכל סוגי הארגונים. אפשר ליצור פעילויות חדשות, שימושיות וכלכליות כמעט בכל תחום בפירמה, לדוגמה, ייצור, שיווק, אספקה".

מה זה אומר להיות מנהל חדשנות בארגון?

ד"ר תומר סיימון, סמנכ"ל טכנולוגיות לאומיות, מיקרוסופט: "מהניסיון שלי, יש שני סוגים עיקריים של מנהלי חדשנות - כאלה שמובילים תהליכי חדשנות ארגונית, כלומר, עוסקים ביצירת חדשנות, וכאלה שעוסקים בביורוקרטיה של חדשנות, כלומר, מביאים תהליכים של חדשנות ויזמות לארגון ועוזרים לאחרים להיות יצירתיים וחדשניים בתוכו, עוסקים בהטמעת תרבות של חדשנות".

פרופ' דפנה קריב, מנהלת המחלקה ליזמות וחדשנות, המכללה למינהל: "הכנסת חדשנות לארגון נעשית על ידי יזמות פנים-ארגונית. זה יכול להיות דרך עידוד של עובדים בארגון להפוך ליזמים, או דרך חדשנות פתוחה, כלומר, הבאת יזמות חיצונית אל הארגון באמצעות תחרויות, למשל".

סיימון: "כדי שחדשנות תצליח בארגון, המנהלים וההנהלה צריכים לבנות אמון בתהליך הזה בקרב העובדים. לפעמים אנחנו רואים 'תיאטרון של חדשנות' - עושים איזה אירוע, שמים במצגת פאוור פוינט. לפני שפונים לחדשנות פתוחה, צריך ליצור תשתית ארגונית שתדע להכיל את זה, ולזכור שהפנייה החוצה עלולה להתקבל כהבעת אי-אמון בארגון".

רן בר סלע, Corporate Innovation, אלביט: "לאסטרטגיה שלנו יש רגל אחת חיצונית - חדשנות פתוחה, שמשמעותה שיתופי פעולה עם סטארט-אפים, ורגל אחת חדשנות פנימית, הממוקדת בסט הכלים והרעיונות שיש בארגון. פרסנו לכל אורך הארגון מנהלי חדשנות, ואם יש למישהו רעיון בודקים אם יש בו צורך עסקי וסיבה להקצות לו משאבים.

"ב-2019 עשינו תהליכים של אקסלרציה שבמסגרתם מתוך מאות רעיונות הגיעו 30 לכדי תקצוב. הרעיונות קשורים גם לתפעול ולמשאבי אנוש, לא רק למוצרים".

האם אפשר לייצר חדשנות בארגון בזמן משבר?

בנימין: "חדשנות במהותה היא מסוגלות, יכולת, אגרגציה של כלים ומנגנונים. כשלמישהו בארגון יש רעיון, הוא צריך לפנות למישהו אחר באותו ארגון כדי שיקצה לכך משאבים. הסבירות שארגון עסקי גדול יוכל להתחיל לייצר חדשנות בזמן משבר היא מאוד נמוכה. זה לא בלתי אפשרי, אבל בדרך כלל צריך שתהיה תרבות של חדשנות שמושרשת בארגון ותורגלה עוד לפני המשבר עצמו.

"אני רוצה להזהיר מפני אשליית החדשנות. זה מסוכן, כי אתה מעריך שיש לך מסוגלות והיא לא אמיתית. מסוכן לארגון להגיע כך למצב משבר".

קריב: "לא סתם זוכרים לצ'רצ'יל את האמירה 'לעולם אל תבזבז משבר טוב', כי משבר מצמיח חדשנות ויזמות. יש מיזמים שפתאום פרחו לכיוון אחר. לדוגמה, מיזם סופי שנועד במקור לילדים בהודו, לשטיפת ידיים. עכשיו המוצר נפתח לכל השוק, לא רק למי שחסרה לו היגיינה. באמצעות שינוי קטן, הוא הצליח להגדיל את השוק בצורה מיטבית.

"יש תופעה מעניינת נוספת, שמצביעה על הגמישות של הכלכלה. ארגונים גדולים מתחילים עכשיו לגייס את העובדים שהוצאו לחל"ת או פוטרו. הארגונים הקטנים יצטרכו לאט לאט להיפרד לתמיד מאותם עובדים. זה גם תהליך שדרכו מכניסים חדשנות לארגונים הגדולים. זה יחולל שינוי נוסף, בווייב, במיינד סט".

בר סלע: "במשבר יש שינוי קיצוני של התנאים הפנימיים והחיצוניים באופן שאתה לא שולט ולא יודע, ולכן ההתכוננות היחידה היא כמו כושר, התכוננות לא ספציפית אלא יכולת להגיב מהר לשינויים, להביא רעיונות מהר ולבדוק אותם במהירות. מדובר בסט כלים, שברמה של תרבות ארגונית, מי שיידע ללמוד מצליח להתמודד טוב יותר מהמתחרים".

ד"ר מירי מזרחי ראובן, סמנכ"לית חדשנות, מכבי שירותי בריאות: "ראינו כמה חשוב להיות מסוגלים לעשות מעברים מהירים בין שגרה לחירום, תהליכי חדשנות ושינויים במודל אספקת השירות. למדנו שניתן לעשות את זה מהר, המשבר פתר הרבה מאוד חסמים".

סיימון: "הזינוק בטלה-רפואה היה ב-800%. אם לא הייתה תשתית לפני כן, לא היה ניתן להטמיע את זה".

איך המשבר ישפיע על חטיבות חדשנות?

סיימון: "ב-2013 התפרסם מאמר שלפיו במשברים כלכליים ארגונים חותכים במחלקות חדשנות, למרות שזה אד המנועים שיכולים להוציא את הארגון מהמשבר. הפעם נראה שינסו להימנע מזה. ארגונים כבר מבינים טוב יותר איך עושים את זה, ונקווה שהתגובה הפבלובית שראינו במשבר של 2008-2009 לא תקרה שוב".

בר סלע: "האירוע הזה הוא אתגר בהרבה רבדים. כלים של חדשנות משמשים אותנו גם כדי להתמודד עכשיו. העיסוק בנושאים חדשים, זה דבר שהוא בליבת הארגון. אנשים העוסקים בפעילויות מהסוג הזה צריכים לשאול אם זה ניצול נכון של המשאבים מבחינה עסקית".

מזרחי ראובן: "כל הנושא של טלה-רפואה הולך להעמיק. אנחנו מאמינים ביכולת של בינה מלאכותית לייצר כלים לקבלת החלטות, הטכנולוגיה היא איש צוות נוסף שמטרתו למקסם את פוטנציאל הבריאות".

איך מתמודדים עם התנגדויות בארגון?

מזרחי ראובן: "שבועת הרופא מדברת על 'ראשית אל תזיק', וזה אנטיתזה לחדשנות. לכן אנחנו צריכים ללכת לאור הערכים האלה. אנחנו בודקים את הסיכונים. אנחנו מבינים שחוויית המטפל והעובד חשובה גם היא, אנחנו מנסים להפחית ביורוקרטיה. תהליכים שאינם מביאים בחשבון את חוויית העובד לא יצליחו. זה מה שלמדנו.

"ברגע שהצד העסקי מחובר לצד הפיתוח מההתחלה של שלב הרעיון, כף מאמצים אותו יותר בקלות. כשזה בא מהשטח זה מאוד חזק ומקבל את ההד הנכון".

בר סלע: "אם לא הייתה התנגדות, לא הייתה לנו עבודה. אנחנו עוסקים בלעזור לאנשים, דרך התנסות, לאבד את הפחד לקחת סיכונים.

"ארגונים שהיסטורית עבודה מהבית נחשבה אצלם צלם בהיכל וגיששו את דרכם לאט לאט, תוך יום לא הייתה להם ברירה. עכשיו השאלה היא לא אם אלא איך עושים את זה. הכלכלה שלנו בנויה על ייצור, רוב הלקוחות בחו"ל, נצטרך ללמוד איך עושים את זה. יש לפנינו תקופה של למידה, ומי שיהיה יותר מהיר באדפטציה, מצבו יהיה טוב יותר".

סיימון: "זה הטבע האנושי שלנו להתנגד, אנחנו לא אוהבים שמשנים לנו משהו בחיים. מחקר מ-2009 הראה שלוקח לנו 66 יום לאמץ מנהג חדש. ואנחנו כבר אחרי 88 ימים של עבודה מהבית. זה כבר מוטמע בנו וזה מנהג שהולך להישאר".

כלי עבודה

5 דברים שמנהלים צריכים לדעת על חדשנות

1. בנו אמון בתהליכי החדשנות בארגון. מדובר בתהליך מתמשך שדורש מחויבות מההנהלה.
2. היזהרו מאשליית החדשנות. חדשנות היא מסוגלות, אוסף של כלים ומנגנונים. מסוכן לארגון להגיע לזמן משבר עם הערכת מסוגלות לא אמיתית.
3. הביאו בחשבון את חוויית העובד שצריך לבסוף להשתמש בכלי החדשנות
4. חברו בין הצד העסקי לצד הפיתוח כבר משלב הרעיון כדי להקל את אימוץ הכלים החדשניים בהמשך.
5. לפי מחקר מ-2009, לוקח לנו 66 יום לאמץ מנהג חדש.

(מומחי הפאנל על חדשנות)

5 דרכים לנצל הזדמנות בזמן משבר


1. תחשבו קדימה. הרוב עוסקים בשאלה איך מנווטים כאן ועכשיו, אבל לא פחות חשוב להתחיל לייצר את הדפוס של מה שיהיה ביום שאחרי
2. פנו לאנשים שקשה להשיג אותם בזמנים רגילים כדי לקדם יוזמות. עכשיו הם פנויים יותר. וכמובן, הגיעו מוכנים.
3. שקלו לתת שירותים בחינם או במודלים של פרימיום כדי לבסס אמון עם גורמים שהייתם רוצים לעבוד איתם בעתיד. הם יזכרו אתכם לטובה.
4. הסבו פלטפורמה קיימת כך שתתאים לתוכן של עסק אחר שנחוץ כרגע
5. צרו כבר עכשיו אקוסיסטם סביב היוזמה שלכם. זה מקום שמייצר חדשנות ולכידות, והוא יכול להמשיך אחר כך.

(פרופ' דפנה קריב, מנהלת המחלקה ליזמות וחדשנות, המכללה למינהל)

*** גילוי מלא. שידורי הלייב מתקיימים בשיתוף ובחסות מיקרוסופט

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-14%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס