גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה ניצחה את עבירות הבנייה: אור ירוק לפתיחת סניף איקאה ליד בית שמש

על אף שבוצעו עבירות בנייה במבנה סניף איקאה שליד בית שמש, ועדת הערר המחוזית ירושלים החליטה כי בימים אלה שיקולי הפרנסה של מאות עובדים שגויסו לחנות גוברים על שיקולי ענישה בתחום התכנון והבנייה

איקאה בצומת אשתאול / צילום: שלומי יוסף, גלובס
איקאה בצומת אשתאול / צילום: שלומי יוסף, גלובס

תתחילו לשנן את השם איקאה אשתאול: ועדת הערר המחוזית ירושלים החליטה לאשר את הפעלת חנות איקאה החמישית בישראל, שממוקמת במושב אשתאול שליד בית שמש, זאת למרות עבירות בנייה שנמצאו בשטח.

"המשך סגירת החנות, כאשר הסחורות כבר על המדפים, משמעותה גזר דין קשה למאות המשפחות שסיכוייהם למצוא עבודה במצב המשק היום אפסיים", כתבה ועדת הערר שהחליטה להנפיק היתרים בדיעבד לעבודות לא חוקיות שבוצעו במקום.

עוד קבעה ועדת הערר, בראשות עו"ד בנימין זלמנוביץ, כי התכנון שהנחה את העבירות היה תכנון טוב, וכי האישורים שהנפיקה הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה היו חוקיים.

המבנה המקורי של סניף איקאה אשתאול, ששטחו כ-17 אלף מ"ר, הושלם ברובו כבר בסוף השנה שעברה. לפני מספר חודשים אישרה הוועדה המקומית מטה יהודה לשנות את החלוקה הפנימית בתוך המבנה ולהוסיף לו כ-8,600 מ"ר שטחים ללוגיסטיקה ואחסנה, בתמורה לצמצום בנייה במגרש סמוך (ניוד זכויות), בצורה שלא הגדילה את כלל הבנייה בפרויקט.

היזמית, חברת פארק מסחר ותעשייה אשתאול בע"מ לא המתינה לקבלת היתרים, ומיהרה לבצע את עבודות החלוקה. לפני כשלושה חודשים הדבר נודע לוועדה המחוזית, ומתכננת המחוז, שירה תלמי-באבאי, הגישה ערר נגד החלטת הוועדה המקומית. עמדתה הייתה שהתוכנית שאושרה סותרת את התכנון המחוזי והארצי, ואף לא היה בסמכות הוועדה המקומית.

לפני כשלושה חודשים ביטלה ועדת הערר בראשות עו"ד בנימין זלמנוביץ' את אישור תוכנית החלוקה, וזאת כהחלטת ביניים. לאחר מכן הוועדה קיימה דיון, וחבריה סיירו במקום.

עניינית, הוועדה הגיעה למסקנה כי לוועדה המקומית מטה יהודה כן הייתה סמכות לאשר את ניוד השטחים שנכלל בתוכנית החלוקה, וכי זו נעשתה בהתאם לתמ"מ (תוכנית מתאר מחוזית) שתקפה במקום זה. ועדת הערר ביקרה את התנהלות מתכננת המחוז במהלך הדיונים וכתבה בהחלטתה כי "משעה שנגלו לעוררת עבירות הבנייה, הרי שזנחה היא את שאר טיעוניה והתמקדה בעבירות הבנייה, אלא שעבירות הבנייה הן שיקול משיקולי מוסד התכנון בשאלה לאשר או לא לאשר, אך אין זה בסמכותנו לאכוף את דיני המקרקעין".

אשר לתוכנית החלוקה עצמה, ועדת הערר כתבה כי מדובר בתכנון המנצל את הקרקע בצורה הטובה ביותר, ועל כן אין בעבירות הבנייה בכדי לשנות מההחלטה. בדיקות שערכה ועדת הערר העלו כי התכנון האלטרנטיבי היה גרוע יותר מזה הקיים.

הוועדה השתמשה בין היתר במבחן המשפטי המכונה "מבחן המגרש הריק", שאומר כי על גוף התכנון להתעלם מהבנייה בלתי חוקית שבוצעה במקום ולשאול את עצמו האם היה מאשר תוכנית כזו במצב שבו המגרש היה ריק, והתשובה במקרה זה הייתה חיובית.

עבירות הבנייה לא נכללו בערר המקורי של מתכננת המחוז, אלא הועלו בפברואר השנה לאחר גילויים. במהלך הדיונים התברר כי קיים פער גדול בין אומדן החריגות שהציגו אנשי הוועדה המחוזית, שהגיעו לכעשרת אלפים מ"ר, לבין זה שהציגו באי-כוח פארק התעשייה אשתאול, שהגיעו לאלפי מ"ר בודדים.

על כך כתבה ועדת הערר כי "מבחינתנו, שעה שיש הסכמה בין הצדדים שאלפי מ"ר נבנו ללא היתר, אין נפקות בכמה אלפי מ"ר מדובר; אלה כאלה חמורים הם". ולמרות שבסופו של דבר אישרה להוציא היתר לסניף, הוועדה קבעה כי "עבירות הבנייה הן מהעבירות החמורות ביותר בספר החוקים שבסיסן החשש מאנרכיה, שתחילתה בגזל וסופה באובדן חיי אדם. אלא שלא הר האזרח הקטן שסגר את מרפסת ביתו בשל הרצון למצוא קורת-גג לבני ביתו, כהרי היזם הגדול שמבצע את עבירות הבנייה כאשר לצידו פרקליטים רמי-מעלה; חומרתו ואחריותו של האחרון גבוהות וחמורות יותר".

לאור הביקורת הקשה על החברה היזמית, שסותרת לכאורה את ההחלטה הסופית לאשר את התוכנית ולאשר את פתיחת הסניף, נראה כי חברי הוועדה צפו שיספגו ביקורת על החלטתם. לכן כנראה כתבו כי "מציעים אנו לכל מי שיבקר החלטה זו, שייצא לשטח. למעשה, כל מי שייסע על כביש 38 בואכה העיר בית שמש, לא יבין על מה זעקה העוררת (מתכננת המחוז, א"מ) זעקה גדולה ומרה. על המקרקעין בנוי בהיתר מבנה הנישא לגובה של 14 מטר האמור לשמש כחנות איקאה. כל מה שמבקשת התוכנית לעשות זה לנצל את המקרקעין טוב יותר, כך שבמקום מבנה הנישא לגובה של 14 מטרי ובתוכו 17 אלף מ"ר עיקרי, יהיו בתוכו 25 אלף מ"ר, וזאת באמצעות חלוקת החלל הקיים בהיתר באופן שונה; הא ותו לא".

הוועדה הדגישה בעניין העבירות כי היא אינה גוף אוכף ואינה אמורה לנקוט הליכים פליליים נגד עברייני בנייה. "מוסדות התכנון אינם גופי ענישה ואכיפה. הדין והפסיקה מנחים לשקול שיקולי אי-עידוד עבריינות, אך שעה שהגענו למסקנה כי התוכנית ראויה ונכונה תכנונית בנסיבות העניין, לרבות מופע עבירות הבנייה, הזכויות המוקנות ועוד, סבורים אנו כי החלטתנו היא ההחלטה הנכונה, וכל החלטה אחרת תביא לתוצאה תכנונית פחות טובה", כתבו חברי הוועדה.

וכאן הגיעו "שיקולי הקורונה": במסגרת דיון ועדת הערר בחודש פברואר הופיע יו"ר ועד עובדי איקאה, עידן מעוז. מעוז סיפר כי כ-300 עובדים קשורים לסניף אשתאול של איקאה, וכי בחודשים האחרונים עברו הכשרות, כהכנה לפתיחת החנות. "בימים האחרונים העובדים משוחחים איתי עשרות שיחות ביום על הלחץ על העננה שמרחפת מעליהם, על חוסר הוודאות של מה יהיה יום המחר", סיפר מעוז.

מאז הגיעה מגפת הקורונה לארץ, וכפי שכותבת הוועדה, "הדברים קיבלו משמעות אחרת". "איש אינו יודע עדיין כמה אפלה ועמוקה תהיה תחתית חבית המיתון שמגפת הקורונה הביאה לעולם. מאות אלפי איבדו את מקור פרנסתם, משקי-בית רבים נפגעו כלכלית, עד כי ניתן לומר שאין בית שאין בו מובטל", כתבה בהחלטתה, וסיכמה כי נדמה שגם לטוענים כי יש להחמיר יותר בעבריינות בנייה מעבר לדברים הנוקבים שלנו בהחלטה זו, הרי שתקופה זו היא בבחינת 'עת לעשות לה' הפרו תורתך' (תהילים מזמור קי"ט, פסוק קכ"ו), ופרנסתם של המשוועים לפרנסה על העליונה", סיכמה הוועדה את ההיבט התעסוקתי.

לאור כל זאת, הוועדה החליטה כעת לתת תוקף לחלוקה הפנימית, והתירה לוועדה המקומית להוציא היתרי בנייה לחברת פארק אשתאול, מכוחה.

את הוועדה המקומית ייצג עו"ד אייל מאמו ממשרד צבי אגמון ושות', ואילו את פארק אשתאול ייצג עו"ד שלום זינגר.

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים