גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממורי הדרך ועד עובדי הלונה פארק: מה יישאר אחרי המשבר מענף האטרקציות התיירותיות

המלונאות מתחילה לחזור לשגרה, אך עבור המעגל השני של ענף התיירות, ההתאוששות אינה נראית באופק ● ומה יעלה בגורל האטרקציות המבוססות בעיקר על תיירים מחו"ל?

המצפה התת-ימי באילת / צילום: אביעד שמואל
המצפה התת-ימי באילת / צילום: אביעד שמואל

ענף התיירות היה הראשון להיפגע ממשבר הקורונה, והוא, כבר ידוע - יהיה האחרון להתאושש ממנו. אלא שגם בתוך הענף פועלים מעגלים שיתאוששו ראשונים וכאלה שההתאוששות שלהם אינה נראית באופק - אטרקציות, מורי דרך, ושלל עסקים שפזורים ברחבי הארץ, קטנים ובינוניים - מהמצפה התת-ימי באילת, עבור בלונה פארק ועד למתחם טרמפולינות או טיפוס. עשרות אלפי עובדים הוצאו לחל"ת, אחרים פוטרו והחזרה ההדרגתית לפעילות, נכון לעכשיו פוסחת על עסקים אלה.

"הצענו מתווה של תו סגול בדומה לעסקים אחרים, יש לנו שיח עם משרד התיירות והכלכלה, אלא שבינתיים כל משרד מגלגל את הנושא למשרד אחר, ואנחנו מחכים להחלטת ממשלה", אומר עו"ד עמיר עופר, מנהל התאחדות האטרקציות התיירותיות באיגוד לשכות המסחר. "גם אם מחר יגידו לנו לפתוח ללא עידוד לתיירי הפנים מטעם משרדי התיירות והבריאות - לא עשינו כלום. אנחנו מתעדכנים חדשות לבקרים וחוששים שבסוף תגיע הנחתה לפתוח מבלי שנוכל להיערך אליה מראש".

כמו המלונאים שממתינים להחלטת ממשלה שתאפשר להם לפתוח בריכות שחייה לפני חג השבועות, גם מבחינת העוסקים בענפי האטרקציות, שבועות ועיד אל פיטר הם מועדי יציאה שאליהם הם שואפים. יתרה מכך, הם מסתכלים ימינה ושמאלה ומציפים שאלות שאין עליהן תשובות. כך למשל בשעה שחלק מאתרי רשות הטבע והגנים ואתרי קק"ל נפתחו למבקרים (בכפוף להנחיות ולהרשמה מראש) אנשי האטרקציות לא מצליחים להבין למה אתרים דומים דוגמת החרמון - נותרו סגורים. "אתר החרמון מעסיק 450 עובדים - מתוכן 420 פוטרו ולא רק בגלל העונתיות. 10 עובדים מנהלים את האתר בשוטף, ו-20 הוצאו לחל"ת. אלו נזקים של עצומים. לא הגיוני שהרכבל במצדה עובד ובחרמון לא. זה אבסורד", אומר עופר. השאלות הן רבות, ואת כולן מאפיין חוסר היגיון או נימוק שמניח את הדעת. "קניון פותחים אבל כדור פורח בפארק הירקון לא, יש לנו מקומות סגורים ויש שפתוחים ובכולם אפשר ליישם את ההנחיות כמו בקניון. בכל התכתובת שלנו לממשלה אני מציף את חוסר ההיגיון הזה, אבל לא מקבל מענה. במשרד התיירות אומרים לנו שברגע שבתי המלון יפתחו נישען על זה. בתי המלון הם מוצר משלים שלנו לאטרקציות, אנשים יצאו לנופש רק שהם ידעו שיש להם מה לעשות באיזור".

הכדור הפורח בפארק הירקון, תל אביב / צילום: TLV Ballon

נזק המוערך ב-132 מיליון שקל בחודשיים 

באומדן שביצעה מחלקת מסים וכלכלה בלשכה, הוערך כי הנזק לענף עומד על 132 מיליון שקל לחודשים מרץ ואפריל. לפי עופר, "אין תוכנית סיוע לעוסקים בענף אלא לפי הנוסחה שפורסמה לעסקים. לא עשו התאמות נדרשות לעסקים קטגוריאליים. אנחנו ערוכים לפתוח בשבועות, אלא שבשלב זה אין אזכור לתאריך פתיחה לעסקים שלנו".

האטרקציות והמלונות אכן הולכים יד ביד, אלא שלכל אחד מהענפים הדאגות שלו. לובי המלונאים מפעיל לחץ לפתיחת בריכות שחייה וחדרי אוכל, ואף הציג מתווה לאישור הממשלה לפיו בבריכת שחייה יישמר מרחק של 10 או 6 מ"ר בין השוהים במים (למעט למשפחות גרעיניות) ובחדרי האוכל המזון יוגש לצלחות, ויישמר מרחק. עד כמה ישים לשמור מרחק למשכשכים בבריכת שחייה, לא ממש ברור אבל מה שברור למלונאים הוא שבלי בריכות הם לא ימהרו להרים את השאלטר לפני החג, עדיף להם להשאיר את העובדים בחל"ת ולכוון לתחנה הבאה: חופשת הקיץ. לענף האטרקציות אין גם את האופק הזה. 

"עוד לפני חודש העברנו מתווה של תו סגול שנשען על העסקים", אומרת רווי רז מהנהלת התאחדות האטרקציות התיירותיות, כשהיא מציגה תמונה דומה לזו של עופר. "עד כה רק זורקים אותנו ממקום אחד לשני כל אחד ובתכלס לא קורה כלום".

גם רז זועקת לחוסר היגיון בקו פתיחת העסקים. "אנחנו מוכנים לקבל כל הגדרה, כולל הזמנה מראש של מועד ביקור וכרטיסים. יש הרבה מקומות שיכולים לפעול במסגרת המגבלות".

קייאקים הגושרים / צילום: קייקי מעיין הגושרים

"אפילו בסין כבר פתחו את דיסני"

תיירות הפנים היא העוגן שאליו נשואות עיני המלונאים והתיירנים, לפחות לשלב הראשון. האתגר לא פשוט. ראשית, קיים חשש בציבור להתקהלות; ושנית, ההכנסה הפנויה של הציבור נפגעה. הרצון לנפוש קיים אבל היכולת תלויה גם במחירי החופשה בישראל. בד-בבד גם השמיים מתחילים להיפתח, והתחרות של התיירות הישראלית היא גם מול חבילת נופש בקפריסין. יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד יצא בקריאה לכל הוועדים לנפוש בארץ ולקיים כנסים במלונות בישראל. על הפרגון ההדדי הזה בונה גם רז. "הצענו לחייב את כל הגופים הציבוריים והממשלתיים לנפוש בארץ ולשכירים במקום לשלם דמי הבראה, לתת חופשה בישראל. ביקשנו שיעזרו לנו להוריד את מחירי הכניסה לאתרים על-ידי סבסוד חלקי כך שאם כרטיס כניסה מתומחר ב-70 שקל, שהממשלה תממן 20 שקל ונוכל למכור ב-50 שקל. אנחנו לא רוצים כסף כמענק אלא לצבוע אותו באופן שיעזור לנו לעודד את הפעילות העסקית. במקום לשלם מענקים של מאות אלפי אירו לחברות התעופה, שישקיעו את הכסף בעידוד תיירות פנים. אנחנו לא רוצים לשבת בבית ושיתנו לנו כסף. אפילו בסין כבר פתחו את דיסני. יש אתרים שאם לא ייפתחו מידית הלכה להם השנה, כמו קייאקים או פארקי מים".

בתוך מעגלי האטרקציות הללו נמצאים אלפי עוסקים קטנים שקולם כמעט שאינו נשמע "מתוך מיליון המובטלים במשק כרבע הם אנשים מהענף", אומרת אילנה סלום, משפטנית ומנהלת השיווק בחברת התיירות הנכנסת עמיאל טורס. "יש מעגלים שלא מקוטלגים כענף התיירות אבל גם הם נפגעו, זה רוכל בשוק, או סקיפר בכנרת שמשיט צליינים או חברה להשכרת סאגווי לסיורים. מרגע שהתחלנו את המחאה פונים אלינו עוד ועוד עוסקים".

ב-2019 נכנסו לישראל 4.55 מיליון תיירים שהשאירו בארץ לפי הערכות 23 מיליארד שקל. מספרים שעוד נתגעגע אליהם. לדברי סלום, "ההשפעה של הפסקת התיירות היא גדולה ממה שחושבים. זה ענף שהכפיל את עצמו ב-3 השנים האחרונות ולכן יותר סקטורים נכנסו למעגל".

מורי הדרך איבדו את הדרך

כ-8,000 מורי דרך רשומים במשרד התיירות, לפחות חצי מהם פעילים שהכנסתם ירדה לאפס בבת-אחת. "אנחנו לא בוכים על אכלו לי-שתו לי אלא רוצים להתקיים בכבוד ולתת שירות לעזור למנף את התיירות הנכנסת כפי שלא נעשה אף פעם", אומר יוני שפירא, מורה דרך מזה 40 שנה יו"ר מורשת דרך, ארגון מורי הדרך בתיירות נכנסת. "תיירות הקבוצות שבה הושקעו תקציבי השיווק לא תהיה רלוונטית בתקופה הקרובה, וצריך להשקיע במטיילים העצמאיים (FIT).

תיירים מגיעים לארץ אחרי ששילמו הרבה כסף ומה שהם צוברים זה חוויות שנותנים להם כ-25 אלף עסקים זעירים, ממורה הדרך ועד חוות הסוסים. הממשלה צריכה להבין שרוב התשתית התיירותית מתבססת על העסקים הקטנים ושהקבוצות, לפחות בשלב ראשון לא יבואו".

תגובת משרד הכלכלה: "משרד הכלכלה והתעשייה, באמצעות הסוכנות לעסקים קטנים, עומד בקשר רצוף עם מפעילי האטרקציות ופועלת, יחד עמם, להכנת תו סגול ייעודי שיתאים לפעילותם ובתיאום הנדרש מול משרדי הבריאות והאוצר. כל החלטה באשר ללוחות הזמנים מחייבת הסכמה של גורמי המקצוע במשרד הבריאות והחלטה של הממשלה".

לא התקבלו תגובות משרדי התיירות, הבריאות והאוצר. 

עוד כתבות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר