גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאבקים, טענות ורוטשטיין: מה עומד מאחורי קרב המהלומות בין שר הבריאות היוצא ומנכ"ל משרדו

משבר הקורונה מתחיל לדעוך ובמשרד הבריאות קרב ההאשמות בין השר והמנכ"ל היוצאים עולה מדרגה • לאחר שליצמן אמר כי הייתה "בהלת יתר" בטיפול במגפה וכי נתניהו "נענה לפחדיו של בר סימן טוב", גורמים נוספים בתחום הבריאות מותחים ביקורת חריפה על הניהול הריכוזי של המשבר

בזמן שמשבר הקורונה דועך והמשק מנסה לחזור לשגרה תחת המגבלות הנוקשות של משרד הבריאות, שר הבריאות היוצא יעקב ליצמן אמר כי במהלך משבר הקורונה נענה ראש הממשלה בנימין נתניהו "לפחדים של מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב", וכי הוא סבור שהייתה בהלת יתר בזמן ההכנות למשבר.

"ברגע שהמנכ"ל שלי אמר שהוא חושש מעשרת אלפים מתים, צעקתי בישיבת הממשלה שאני חולק על זה, שזה לא יהיה וזה סתם מוגזם", אמר ליצמן בראיון לכאן ב’. "ראש הממשלה קיבל את ההגזמה הזו ונענה לפחדים של המנכ"ל. אני לא יכול לבוא אליו בהרבה טענות, כי בסך הכול המצב מצוין. על כל נפש שאבדה אנחנו בוכים, אבל סך הכול (נפטרו) 250".

בתגובה לדברים הללו, אומר בר סימן טוב: "אני מכבד מאוד את השר ליצמן וגם את דעותיו ותרומתו המאוד רבה למלחמה בנגיף, ואני מאמין שלאורך כל הדרך פעלנו בחוכמה וגם הצלנו חיים של אלפים רבים. בנוסף - הצעדים מנעו משבר כלכלי גדול הרבה יותר".

ליצמן עוזב את משרד הבריאות לאחר כהונה ארוכה, ועובר לכהן כשר השיכון. בשבוע שעבר הודיע המנכ"ל, משה בר סימן טוב, שאף הוא פורש לאחר חמש שנות כהונה. לאורך המשבר, כיהן בר סימן טוב כשר הבריאות דה פקטו וניהל את המשבר לצד רה"מ. בזמן שהוא נחשב לפנים של ניהול המשבר עבור הציבור, השר ליצמן נדחק לצד ובמהלך התקופה נדבקו הוא ואשתו בקורונה.

גורמים במערכת הפוליטית כי ליצמן "פגוע ונעלב" מכך שהצלחות הטיפול במשבר הבריאותי הגדול שגולגל לפתחו של משרד הבריאות, נזקפות לזכות משה בר סימן טוב, ולא לזכותו, אף שהוא זה שדחף לצעדים המהירים שנקבעו בראשית הדרך.

בסביבתו של ליצמן אומרים עוד כי הוא פגוע מכך שהצלחת המאבק בקורונה, ובלימת ההתפשטות של המגפה, נזקפים לזכות המנכ"ל בעוד הוא נתפס כתלוש ולא מעורב. ליצמן היה זה שקבע את הצעדים הראשונים של סגירת הטיסות וההחלטות שעוררו בתחילה ביקורת אך בהמשך התברר כי היו הסיבה העיקרית למניעת ההתפשטות.

לטענת אותם גורמים, הבעיות שהיו עם החברה החרדית נזקפו לחובתו של ליצמן, אף שחסידות גור הייתה מהמקפידות ביותר על ההנחיות. אחד ממקורביו של שר הבריאות לשעבר אמר ל"גלובס" כי ליצמן חושד כי ברסי תידרך נגדו שהוא מנותק ולא מעורב ואף היה מעורב בהדלפת הידבקותו של ליצמן והשתתפותו בתפילה עם עוד אנשים. "שכחו לספר אז שהתפילה ההיא הייתה בטרם הוצאו ההנחיות הגורפות שאסרו תפילות משותפות", אמר.

גורמים במשרד הבריאות הביעו תמיהה על האקורד הצורם איתו מסיימים השניים את כהונתם, אף שלאורך הדרך עמד בר סימן טוב לצידו של ליצמן באופן מלא, גם במחיר מאבקים בתוך המשרד. גם כאשר התעוררו בין השניים מחלוקות, המנכ"ל הגן פומבית על עמדתו של השר באופן בלתי מתפשר.

"סתימת פיות"

לאורך ניהול המשבר, הוטחה בבר סימן טוב ביקורת מכל עבר; מגורמים בממשלה, מהמגזר העסקי ומתוך משרד הבריאות. אחד ממבקריו החריפים ביותר היה מנכ"ל הדסה פרופ’ זאב רוטשטיין - שלא חשש להביע ביקורת גלויה באמצעי התקשורת על הניהול הריכוזי של בר סימן טוב, ועל היעדר הסתמכות על נתונים לאורך המשבר.

"בר סימן טוב ניהל את משבר הקורונה בצורה ריכוזית, כולל סתימת פיות של מי שחשבו אחרת בתוך ומחוץ למשרד, והתאהב בתפקיד ה"לוחש על אוזנו של ראש הממשלה". כך מאמין מנכ"ל הדסה, פרופ’ זאב רוטשטיין.

לטענת רוטשטיין, החלטותיו של בר סימן טוב הושתתו על היעדר תשתית של מידע, בשל קונספציה שגויה שהתבססה על מיעוט בדיקות, והעדר דיגום של התחלואה במדינה. התוצאה הייתה שהוא השתמש במודל ללא נתונים, והעביר בשם משרד הבריאות מסרים מפחידים לראש הממשלה. רוטשטיין: "מי דיבר על מיליון חולים, כשבכל העולם היה אז רק 800 אלף חולים? מי דיבר על 5,000 מונשמים ואלפי מתים?"

לדברי רוטשטיין, ליצמן נפגע כנראה מהתקרבותו של בר סימן טוב לראש הממשלה, ומידורו שלו ממערך קבלת ההחלטות. "ראיתי את ליצמן והבחנתי שהוא לא בטוב. הבנתי באותה הזדמנות שהוא נפגע מהתקרבותו של בר סימן טוב לראש הממשלה, וחשבתי שזו הסיבה לדכדוך שלו. בדיעבד, התברר שכבר אז הוא גם היה חולה בקורונה".

לדבריו, ליצמן מינה את בר סימן טוב למנכ"ל המשרד, על אף שאינו רופא, שכן הכיר אותו כסגן ראש אגף התקציבים באוצר בתקופת שביתת הרופאים, שם הייתה להם היסטוריה של עבודה משותפת. ליצמן היה בטוח שבר סימן טוב יביא תקציבים למערכת הבריאות בזכות קשריו באגף התקציבים. בדיעבד התברר שיחסיו של בר סימן טוב עם אנשי אגף התקציבים לא כאלה טובים ומי שנאלץ להשיג את התקציבים היה ליצמן עצמו.

לדברי רוטשטיין, שעתו הגדולה של בר סימן טוב הייתה צריכה להיות בניהול המגפה, וזאת הוא נכשל ביצירת מערכת ריכוזית, שמנעה מתן פתחון פה לקולות אחרים, כמו עמדתו של רוטשטיין עצמו. תחת הקונספציה השגויה והריכוזית הוא הפך את האילוץ למדיניות: התנגד להרחיב משמעותית כבר בתחילת המגפה את מספר הבדיקות, כדי לקבל מידע על היקף התחלואה ומקומות יצירת ההדבקות, זאת כדי שיהיה ניתן לקיים את הפעילות במשק ולמנוע את המשבר הכלכלי ההרסני על אף המגפה.

לדבריו, הוא מבין לחלוטין את כך שבר סימן טוב "התאהב" בעמדת הקירבה לראש הממשלה, וכשנוצר הקשר "עוקף ליצמן", כמו שרוטשטיין מכנה אותו, ליצמן זז הצידה.
לשאלה האם אין זו היתממות לבוא בטענות לבר סימן טוב, בה בשעה שמקבל ההחלטות הוא ראש הממשלה, אומר רוטשטיין: "בר סימן טוב הוא למעשה ה’כליא ברק’ של ראש הממשלה. שהעביר בעצמו את עמדת משרד הבריאות הריכוזית לראש הממשלה. הוא אדם ראוי. אף אחד לא מצפה ממנו שיהיה רופא ולהבין את רזי הניהול של משרד כה מורכב, אך מצפים ממנו שיהיה לו ראש פתוח שיעודד פתיחות והתייעצויות ולא סגירות, שיידע להתייעץ.

"למרות שהיו הנחיות נכונות למשרד הבריאות, כמו ההיגיינה והמרחק האנושי, התחזיות שלו היו מוגזמות. עמדת משרד הבריאות הייתה צריכה להיות עמדה מאוזנת, בהינתן שראש הממשלה מצטט את העמדה הזו" .


"לא מעטים עזבו בגללו"

אך הביקורת לאורך הדרך הגיעה מגורמים רבים, רובם לא מסכימים להיחשף בשמם, מפני שהם חוששים שהביקורת תעלה להם במשרתם. "יש אך ורק דעה אחת: דעתו של בר סימן טוב", אמר ל"גלובס" גורם במערכת הבריאות. "יש אדם כמו גרוטו, אדם מקצועי עם ניסיון של עשרות שנים, ובר סימן טוב, כלכלן שאין לו שום מושג. כשהוא הולך לראש הממשלה, מי שצריך להיות שם זה מי שיש לו עמדה מקצועית. יש כאן מצב של פקיד מול רופא. בר סימן טוב מתעסק בפוליטיקה ובאגו, הוא לא מבין איך לנהל את האירוע. נתניהו איש חכם וידען ומסוגל להרבה דברים, אבל הוא לא רופא מומחה לבריאות הציבור. וכך נוצרת בעיה".

הביקורת באה על רקע הטענות שבר סימן טוב החליש את אנשי המקצוע במשרד, למרות שבראש משרד הבריאות עמד עד תקופתו אדם בעל הכשרה רפואית, ולאור העובדה שניהול משבר בריאות צריך להסתמך באופן מדוקדק על עובדות, נתונים וניתוחים אפידימיולוגיים.

לטענת גורמים במערכת הבריאות, "לא מעט אנשים טובים עזבו את המשרד בגלל בר סימן טוב וההתנהלות שלו. חבל שדברים מתנהלים בצורה לא עניינית. בציר קבלת ההחלטות - משה בר סימן טוב הזיז את כל מי שלא איתו. האחידות המחשבתית בחדרי ניהול המלחמה היא מסוכנת. הידיים על ההגה, הן של האנשים שמבינים הכי פחות בנושא. המשמעות היא להחליף את אלוף פיקוד צפון בזמן מלחמה. במקום לחזק את ההחלטות המקצועיות, עשו ההפך".

גורמים במשרד הבריאות מדגישים שבסופו של דבר, גם לאחר שורת הטענות והטוענים כנגד המנכ"ל, המבחן הוא מבחן התוצאה; מספר החולים בישראל נמוך, וללא הפעולות שנעשו בנחישות ובזריזות - הפגיעה הכלכלית הייתה יכולה להיות חמורה וגבוהה בהרבה, כך גם ברור לכלכלנים.

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק