גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: כשחם בחוץ, לא אכפת לי מהממשלה

נמאס לי מרגעים היסטוריים וחסרי תקדים. מה קרה לרגעים השלווים? החום הגדול לקח אותם

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. שלוש שעות אחרי שחזרתי הביתה מהחוץ הלוהט כמיליון כבשנים, משיל פיסות גומי שנמסו מסוליות נעליי על המדרכה, עוד הרגשתי את הגוף מתבעבע מבפנים, ממשיך לשחרר את החום שהצטבר בעצמות. יכולתי ממש לחוש את הצלעות שלי מאדימות וזוהרות כסלילים בתנור ספירלה ואת בשרי מתבשל לדרגת רכות מקסימלית, נמס בפה ממש. המחשבות, אם היו לי כאלה, התאדו מזמן. גל חום היסטורי וחסר תקדים, געשו הכותרות במדורי מזג האוויר, וצריכת החשמל שברה את כל שיאי חודש מאי.

בשירות המטאורולגי אמרו שאת חריגות האירוע ניתן יהיה לסכם רק בסיומו (אמירה מפתיעה באחריותיות שלה, ובמיוחד בימים אלה), אולם לא עמדו בפיתוי והצהירו כי בהנחה שהתחזית הצפויה אכן תתממש, אנו צפוים לשבור שיא "חסר תקדים" - עד עכשיו לא נרשם מעולם רצף של שישה ימים עם טמפרטורה של יותר מ-38 מעלות בחוף ורצף של שישה ימים עם יותר מ-36 מעלות בהרים. אני מציע שבשעה שש ליום השישי ברצף הנ"ל נצא כולנו למרפסות החמות ונמחא כפיים לטכנאי המזגנים שעמדו בחוד החנית של חזית התחזית. זה המינימום שאנחנו יכולים לעשות.

איור: תמיר שפר

יש משהו משעשע ואפילו חמוד בסטטיסטיקציה של כל הדברים, לא? כאילו שהטמפרטורות משחקות בליגה, כאילו שלשמש אכפת מרצף של שישה ימים - מה זה בכלל שישה ימים לכוכב שקיים כבר ארבע וחצי מיליארד כפול שלוש מאות שישים וחמישה ימים ואין לו לוח שנה? אבל בסדר, אמרו היסטורי וחסר תקדים.

אכן אפשר לטעון שברמה מסוימת הכול היסטורי וחסר תקדים ואפילו חד פעמי, שהרי כל הדברים כולם בתהליך של הפיכה להיסטוריה וכל דבר קורה בפעם הראשונה והאחרונה; השנייה ה-17 ב-15:54 ביום שישי ה-22 בחודש מאי 2020 לא הופיעה מאז המפץ הגדול ולא תחזור על עצמה עד קץ כל הזמנים - זה בפני עצמו יכול להפוך כל רגע להיסטורי, אבל בחייאת - מי רוצה לחיות ככה? קצת נמאס לי מרגעים היסטוריים וחסרי תקדים, בינינו, היו לי קצת יותר מדי כאלה לאחרונה. מה קרה לרגעים הריקים, השלווים, אלה שמתערבלים להם בנעימות עד שאי אפשר להבחין בין רגע אחד למשנהו, הא? מה עם הרגעים האלה?

אתם יודעים טוב בדיוק כמוני איפה נמצאים כל הרגעים האלה: בחום הגדול, הממיס, המעלף שהופך את הכול לפחות רועש. כשחם, לא אכפת לי מהממשלה.

ב. באחת מאותן כתבות בריאות-לייט חביבות על מה עושה לנו החום, קראתי (שוב) על ההתאמה בין חום לעצבים ואלימות ומצאתי עניין בפסקה שציינה כי לא רק ההתנהגות אלא גם עצם ההכרה שלנו - כל מה שאנחנו - מושפעת מהחום, שיוצר מעין "ערפל מוחי" שמקשה עלינו לחשוב בבהירות ובחדות. אנשים שעברו מבחנים קוגניטיביים (שמודדים יכולות חשיבה כמותית, מילולית, הסקת מסקנות, מבחני צורות, זריזות, זיכרון, דיוק וכיו"ב) התקשו יותר ותפקדו לאט יותר כשהמבחן נערך בחום גבוה.

אתה קצת פחות אתה כשהחום עולה. השאלה היא, האם זה תמיד צריך להיות דבר רע? לא יודע מה אִתכם, על עצמי אני יכול להעיד בביטחון די מוחלט שמדי פעם זה לא רע להיות קצת פחות, לרבוץ כמו היפופוטם. אז נכון ש-43 מעלות בצל זו לא האווירה הכי טובה לעבור בה מבחן קוגניטיבי, אבל בואו - האם אי אפשר לטעון שזה שדווקא בחר לגשת למבחן כזה בחום הזה פסול מראש לעבוד במשרה שעליה חלם כל חייו? איפה הייתה הסקת המסקנות שלך כשהמזגן עבד, אידיוט?!

קחו את זה ממומחה: כשהחום פוגע בקוגניציה, מומלץ לעשות דברים שלא דורשים הרבה קוגניציה. הרי יש כל-כך הרבה דברים שאפשר לעשות שלא כוללים הבנה או זיכרון - דברים שדי נחמד בלעדיהם מדי פעם (אבל לא יותר מדי, הא?). כמו לדוגמה, לתת להכרה לשוטט חופשייה בתוך אותו "ערפל מוחי" כמו איזה מין יצור פלאי שחוקר יער קסום במרחב שלא קיים. בלי "לעשות" משהו או לנסות להגיע לאנשהו, פשוט לתעות רגועה וקלה בלי כל הזיכרונות שמכבידים עליה כשמזג האוויר סביר. גם היא צריכה חופש, תנו לה.

כשחם, קל יותר לדמיין דברים משונים והעיר נראית אחרת. אני למשל, בכל חציית כיכר בחום או גרוע מזה: מעבר בקרבת מגדלי הזכוכית והפלדה, מדמיין את עצמי כאחד המרכיבים במתכון של כוחות גדולים ורעבים ממני; אחרי שהשרו אותי במרינדה של עצמי למשך כחודשיים, עכשיו זורקים אותי ואתכם להיחרך על הפלנצ'ה. תיכף יבוא איש הגריל הענקי עם השפכטל העצום שלו (בשבילו הוא קטן) ויתחיל להפוך אותנו מצד לצד. כמו שאני רואה את זה, נותרה רק שאלה אחת: איך זה ייגמר, בפיתה או בלאפה?

ג. אני אוהב מאוד שחם לי וכמה שיותר חם יותר טוב. בחורף תמיד קר לי, כאילו מישהו הכניס לי קוביות קרח מתחת לעור. כשחם, אני סובל כמו כולם, כן, אבל זה טוב לי. במקום להתכווץ בפינת החדר אני מתיישב על כורסה בסלון של העולם. החום אולי מרדים את הגוף, אבל מעורר את הנפש. אין לי בעיה גם עם הלחות, להרגיש את הנקבוביות זה משהו-משהו. תנו להזיע את הכול, זה מה שאני אומר! אבל - ויסלחו לי כל אלי השמש העתיקים, מאפולו ועד בעל חמון, מרא ועד מיטרה - יש לי בעיה עם השמש. אני מהאנשים האלה שבולטים כאשת טאליבן בחוף נודיסטים. בין כל האנשים החשופים אפשר לזהות אותי בקלות: אני לבוש ועטוף כאילו דצמבר. הבדים אולי דקים, כן, אבל ארוכים. יש לזה גם יתרונות אם יושבים בחבורה: כשנגמר על מה לדבר, תמיד אפשר לפנות אליי ולשאול אם לא חם לי ולמה, ואז אני צריך לספר את כל הסיפור מהתחלה.
אני יכול לחוש את קרני השמש, חוצות מרחק של מאה וחמישים מיליון קילומטר ודוקרות אותי אחת-אחת. זה כואב. הקנאה שלי לאנשים החשופים הייתה אולי מעבירה אותי על דעתי, אלא שכאמור, לקראת היום השלישי של רצף החום חסר התקדים, לא נותר הרבה ממנה.

ד. יכול להיות שהשמש מנסה לומר לנו משהו? אולי לא שמתם לב, אבל לאחרונה נכנסנו כולנו למה שנקרא Solar minimum. מינימום שמש. במחזורים של כל 11 שנים לערך, מתחלף השדה המגנטי של השמש וקרינתה דועכת או מתעצמת, בהתאמה - ועכשיו היא מתחילה לדעוך ומופיעים פחות ופחות כתמי שמש. השנה הזו נרשמו שיאי (שוב שיאי) מינימום בהופעת כתמי השמש. הדבר גורם לעלייה בקרינת הרקע הקוסמית - אם את אסטרונאוטית, אל תשכחי להתמרח לפני היציאה לחלל.

אומנם יש כבר חוקרים רואי שחורות שטוענים (בלי אינדיקציות חותכות) שאנחנו עשויים להיות בתחילתו של "מינימום ארוך עמוק במיוחד", ואולי אפילו ל"גראנד מינימום", מיני-עידן קרח שהתרחש במאה ה-17 - אבל הרוב מרגיע וטוען שלמחזור המינימום שמש לא תהיה הרבה השפעה עלינו - אולי תזוזה של כעשירית המעלה בסך הכול. ובכל זאת, אני לא יכול שלא לדמיין את כל האלים הישנים דופקים רגע לפני שהשדה המגנטי מתהפך עוד מכת חום כבד על אחיכם העטוף בבגדים ארוכים, כולו שלוק מהשמש ובראשו מיני דמיונות משונים. למה? כי הם יכולים, זה למה.

הרהור: כשחם, אני סובל כמו כולם, אבל זה טוב לי. במקום להתכווץ בפינת החדר, אני מתיישב על כורסה בסלון של העולם. החום אולי מרדים את הגוף, אבל מעורר את הנפש.

עוד כתבות

יקי נוימן, מנכ''ל קבוצת דוראל / צילום: מיכה לובטון

המיזם הסולארי החדש שנבנה בתוך מטע אבוקדו

הפרויקט המשותף לחברת דוראל ולקיבוץ רבדים עושה שימוש כפול בקרקע שחוסך מקום והשקעה בהולכה ● גם האבוקדו מרוויח: הפאנלים הסולאריים המותקנים מעל המטע מעניקים לצמח את תנאי ההצללה והאור המדויקים עבורו ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד 

מימין: שלומי בן חיים, גל קרובינר, אלי גליקמן / צילום: ג'ייפרוג, ענבל מרמרי, איתי רפפורט

המניה הישראלית שקפצה ב-90% מהשפל והדוחות שהזניקו את פאגאיה

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • ג'יי פרוג הציגה דוחות חזקים אך המניה צללה ● פאגאיה זינקה בחדות לאחר שעקפה את התחזיות בתוצאות הכספיות ● וצים סיכמה זינוק של כ-20% בשני ימי מסחר בעקבות עלייה במחירי התובלה הימית

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אדם סליפסקי, מנכ"ל שירותי הענן של אמזון פורש מתפקידו

סליפסקי: "זהו זמן טוב עבורי לבלות זמן רב יותר עם משפחתי, להיטען מעט, וליצור לעצמי מרחב מנטלי כדי לשקף ולבחון את האפשרויות שלי" ● מאט גרמן, סגן נשיא למכירות ושיווק של שירותי האינטרנט של אמזון, יחליפו ● ברבעון האחרון, שירותי הענן יצרו לאמזון הכנסות של 25 מיליארד דולר, מעל ציפיות האנליסטים

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

שני בנייני ענק שיאכלסו 9 מיליון איש: כך נקלע לסחרור הפרויקט הגדול בעולם

התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה ● אפילו אדריכל בריטי המעורב בפרויקט כינה אותו "תמוה ובלתי סביר, אפילו עבור מי שעוסק בתכנונו"

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

סם אלטמן, מנכ''ל OPEN AI / צילום: ap, Patrick Semansky

אירוע החשיפה של Open AI: דגם חדש של ChatGPT

OPEN AI חשפה הערב מספר יכולות חדשות במוצריה ● סם אלטמן כתב בחשבון ה-X שלו: "לא GPT-5, לא מנוע חיפוש, אבל אנחנו חושבים שאנשים יאהבו"

מודל ראש שהדפיסה סטרטסיס / צילום: באדיבות בילינסון וחברת סטרטסיס

מדפיסים אפילו חלקי גוף: השוק שהעלה הילוך דווקא בנסיבות קשות

ריבוי הפציעות ומקרי הקטיעות במלחמה הנוכחית הזניק את השימוש בהדפסות תלת ממד, שמאפשרות ייצור בזמן אמת של חלקי גוף וכלי עזר ייחודיים ● במרוץ לרפואה מותאמת אישית, המעבדות להדפסת תלת־ממד עוקפות את עולם התרופות

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

דירות / צילום: Shutterstock

העסקאות באשקלון זינקו יותר מפי 2: כמה דירות חדשות נמכרו ברבעון הראשון?

על פי נתוני הלמ"ס, מספר העסקאות ברבעון הראשון קפץ ב-90% לעומת רבעון המלחמה הראשון ● באשקלון כמות העסקאות קפצה ב-155% ● מלאי הדירות החדשות למכירה עומד על כ-66,700 יחידות דיור סך הכל, כשליש ממנו מרוכז במחוז תל אביב וכרבע במחוז המרכז ● המשמעות: אזורי הביקוש הפכו גם לאזורי ההיצע

דני טוקטלי ואסף גולדברג / איור: גיל ג'יבלי

המשפחות ששולטות בשוק ההון אך פועלות מתחת לרדאר, וההסתבכות

אי הסדרים שנתגלו לאחרונה בחברת ניהול הגמל סלייס, חושפים לאור הזרקורים את בעליה - משפחות גולדברג וטוקטלי, שמחזיקות במכונת מזומנים משומנת המספקת לגופים פיננסיים את מערכות המסחר ושירותי התפעול ● כיצד הפכו שתי המשפחות לדומיננטיות בשוק ההון הישראלי, ומדוע החליטו להיכנס לתחום הפעילות שהסתבך

הציבור לווה החודש משכנתאות בשווי 5.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: Shutterstock, Yuri Dondish

שוק המשכנתאות חוזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי הציבור לווה 5.91 מיליארד שקל בחודש אפריל האחרון ● הסקירות של הלמ"ס, בנק ישראל והכלכלן הראשי באוצר מורות על התאוששות משמעותית שחלה בשוק הדירות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

עליות קלות בוול סטריט; פאוול: "אני כבר לא בטוח שהאינפלציה תרד"

נאסד"ק עולה בכ-0.2% ● פאוול: "היו סבלניים בקשר להורדת הריבית" ● גיימסטופ ו-AMC מזנקות שוב בעשרות אחוזים ● מלחמת הסחר: ביידן מעלה מכסים על היבוא הסיני, מכוניות חשמליות, שבבים ועוד - טסלה מזנקת ב-3.5% ● מדד מחירי הייצור בארה"ב עלה מעל הצפי ● הום דיפו יורדת בעקבות דוח מאכזב ● שינויים פרסונליים באמזון: אדם סליפסקי, מנכ"ל שירותי הענן, פורש

אברהים קאלין, ראש סוכנות הביון הטורקית / צילום: ap, Emrah Gurel

מתווכת על מלא: ראש סוכנות הביון הטורקית נפגש עם הנייה בדוחא

ברקע המשבר בין ירושלים לאנקרה, ראש סוכנות הביון הטורקית נועד בבירת קטאר, דוחא, עם ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמעיל הנייה ● בפגישה בין השניים עסקו במו"מ, בניסיון הטורקי להביא להפסקת אש ובסוגיית הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה

מטה ARM בסן חוזה, קליפורניה / צילום: Shutterstock, Tada Images

דרמה בענף השבבים: ארם תשיק מעבדי בינה מלאכותית משלה

ארם צפויה להקים חטיבת פיתוח שבבי בינה מלאכותית שעשויה גם להתפצל ממנה לחברה נפרדת בשנה הבאה, לפי דיווח ביפן ● מדובר בחדשות רעות לאנבידיה ששולטת בענף מעבדי הבינה המלאכותית וחדשות טובות לסופטבנק - בעלת 90% ממניות ארם

קייטנה של הקרן לנפגעי טרור / צילום: הסוכנות היהודית

מאז פרוץ המלחמה הצטרפו כ־8,500 משפחות לנתמכי הקרן לנפגעי טרור

הקרן העניקה בשבעת החודשים האחרונים סיוע בהיקף כולל של 36 מיליון שקל ● לצד מענקי חירום כספיים למשפחות שבתיהן נפגעו מטילים, ניתנים גם טיפולים אישיים וקבוצתיים, וקייטנות לילדים נפגעי טרור

נקודת טעינה חשמלית ברמת גן. הטבת האגרה השנתית לכלי רכב חשמליים כבר בוטלה / צילום: Shutterstock

בגלל ה"בור" בתקציב, באוצר בוחנים את ביטול הטבת מס הקנייה על רכב חשמלי

במסגרת הצעדים לצמצום החריגה מיעד הגירעון, נבחנת באוצר האפשרות לבטל את הטבת מס הקנייה על רכב חשמלי מ־2025 ● איך השתנתה האג'נדה הממשלתית ומה המודל של גרמניה מלמד על מה שיקרה לביקוש לרכב חשמלי בישראל עם מס קנייה של 83%

רידא מסארווה / צילום: אינטל

הוא בן לאחת המשפחות הגדולות בחברה הערבית ואחראי על בניית המפעלים של אינטל בארץ ובעולם

רידא מסארווה, שאחראי על הנדסת הבינוי באינטל בעשרות מיליארדי דולרים, הגיע לפסגה כשהוא אחד מאנשי המפתח שאמונים על ההתרחבות הגדולה ביותר של החברה בכל שנותיה ● דרך לקיחת אחריות אישית, חוש הומור מפותח וחשיבה טכנית, כך הוא עשה זאת ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

ג'ים סימונס / צילום: Reuters, Reuters

"המשקיע הטוב בעולם" הלך לעולמו. מה למדנו ממנו?

ג'ים סימונס, המשקיע האגדי ומייסד חברת מחקר השווקים רנסנס, הלך לעולמו בסוף השבוע האחרון כשהוא בן 86 ● גלובס צולל לסיפורו של משקיע העל היהודי, שניצח את התשואות של וורן באפט, המציא שיטה חדשה לניהול השקעות, ובכלל חלם בילדותו להיות רב. "מזל שזה בא והלך", סיפר באחד מראיונותיו

עימאד חבקה באירוע ב''גלובס'' לזכר בנו סלמאן ז''ל / צילום: תמר מצפי

סא"ל סלמאן חבקה ז"ל: הצעיר שהתעקש ללכת למכינה קדם צבאית והקשר האמיץ עם המדינה

סא"ל סלמאן חבקה ז"ל, עליו סיפר נשיא המדינה בערב יום הזיכרון, נפל ברצועת עזה בתחילת נובמבר ● במפגש מיוחד שנערך לזכרו במערכת גלובס, לקראת יום הזיכרון, סיפר אביו, עימאד, על הצעיר שהתעקש ללכת למכינה קדם צבאית, הורי החיילים שהגיעו לנחם והקשר האמיץ עם המדינה

הריסת הבניין הישן / צילום: קטה גרופ

3 שנים בלבד להריסה: כך קידמתי פרויקט תמ"א במהירות שיא

גיא ליברמן עמד למכור את הדירה שלו בפתח תקווה אך שיחה מיזם שינתה את דעתו והוא החליט לקדם פרויקט התחדשות עירונית בבניין ● מה הוא למד ומה חשוב שאתם תדעו לפני שאתם חותמים ליזם ● האזינו