גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד חזית לסכסוך בכלל ביטוח: תביעה נגד אקירוב בטענה ללחץ פסול על החברה

בבקשה לקבלת מסמכים בטרם הגשת תביעה נגזרת שהוגשה נגד אלפרד אקירוב וחברת אלרוב שבשליטתו, נטען כי רכישת המניות בכלל ביטוח ע"י אלרוב בלתי חוקית, בהיותה עסקת בעלי עניין ● לפי הנטען, המניע לעסקה היה סירובה של כלל לשמש "חותמת גומי" בעסקאות בעלי עניין שבין אלרוב לבין אקירוב ובני משפחתו

אלפרד אקירוב, בעל השליטה באלרוב / צילום: איל יצהר
אלפרד אקירוב, בעל השליטה באלרוב / צילום: איל יצהר

"אלפרד אקירוב החליט לנצל לרעה את משאביה של אלרוב נדל"ן ומלונאות, החברה הציבורית שבשליטתו, לשם יצירת השפעה ולחצים פסולים על כלל ביטוח, ובעיקר כדי שהדבר יטיב עימו ועם בני משפחתו באופן אישי. התנהלות פסולה זו הגיעה לשיאה כאשר אקירוב גרם לכך שאלרוב תרכוש מניות בכלל ביטוח, בשיעור משמעותי של כ-5% מהון המניות של כלל ובעלות של כ-180 מיליון שקל, וזאת למרות שיש לאקירוב ולבני משפחתו עניין אישי בעסקה זו, לאור העובדה שכלל ביטוח היא זו המאשרת את עסקאות בעלי העניין באלרוב" - כך טוען בעל מניות מהציבור של אלרוב, בבקשה לקבלת מסמכים בטרם הגשת בקשה לאישור תביעה נגזרת שהוגשה הבוקר (ד') למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל-אביב נגד חברת אלרוב נדל"ן ומלונאות ונגד בעל השליטה בה, אלפרד אקירוב.

לפי הנטען בבקשה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין שלומי מושקוביץ ונתי פולינגר, רכישת המניות בכלל ביטוח על-ידי אלרוב לפני כחצי שנה היא תולדה ישירה של החזקות כלל ביטוח במניות אלרוב, ורצונו של אקירוב להשפיע על החלטותיה של כלל בקשר לענייניו באלרוב. זאת, לאחר חילוקי דעת שהתגלעו בין אקירוב לכלל.

"כלל סירבה להיות חותמת גומי"

אקירוב הוא בעל השליטה באלרוב בהיותו מחזיק ב-72.6% ממניות החברה כשילדיו מחזיקים בעוד 5.2%, אך לכלל המחזיקה 12.8% מהון המניות של אלרוב משקל מכריע בקבלת ההחלטת בחברה, שכן היא נחשבת לבעלת הרוב מקרב המיעוט באלרוב, כמי שמחזיקה ב-60% מהמניות באלרוב שאינן קשורות לבעל השליטה.

כבעלת הרוב מקרב המיעוט, באפשרותה של כלל לסכל עסקאות שלבעל השליטה באלרוב יש בהן עניין אישי. זאת, מאחר שחוק החברות דורש כי כל עסקה או החלטה שנוגעת לעניין אישי של בעל השליטה תאושר גם על-ידי אסיפה של בעלי המניות המיעוט, שם כאמור נהנית כלל מבכורה. "ביכולתה של כלל ביטוח, לבדה, להכריע את תוצאתה של כל הצבעה בעסקת בעלי עניין המובאת לאישורה של האסיפה הכללית של אלרוב", נכתב בבקשה.

המניע של אקירוב ברכישת כלל, לפי מה שנטען בבקשה, נבע בעיקר מכך ש"במהלך השנים האחרונות התגלעו חילוקי דעות בין בעל השליטה באלרוב לבין כלל ביטוח, הנוגעים לאישור עסקאות בעלי עניין באלרוב, כאשר כלל ביטוח הגנה על זכויותיהם של בעלי המניות מן המיעוט באלרוב, וסירבה לאשר, ככתבן וכלשונן, את עסקאות בעלי העניין הנוגעות לתנאי כהונתם והעסקתם של אקירוב ובני משפחתו, ותוך שהיא דורשת להפחית את תנאי העסקאות ומנהלת משא ומתן לגביהן". העובדה כי כלל ביטוח לא שימשה "חותמת גומי" לעסקאות בעלי העניין שבין אלרוב לאקירוב ובני משפחתו, נטען, "לא נשאה חן בעיניו של אקירוב".

בין יתר העניינים שמוזכרים בבקשה בהקשר זה, ניתן למצוא את סירובה של כלל ביטוח להצביע בעד עסקאות בעלי עניין הנוגעות להסדרי התגמול של אקירוב ובנו באלרוב, וכן תיאור הניסיונות של אקירוב לרכוש את מניות כלל באלרוב על-מנת להביא לנטרול השפעתה על מהלכי החברה.

אחת הדוגמאות המרכזיות בבקשה לאותם חיכוכים בין כלל לאלרוב, נוגעת לעסקת בעלי עניין "חריגה" בין אלרוב לבין בנו של אקירוב, ג'ורג'י, שהיוותה קרקע לסכסוך בין בכירים בכלל לבין דירקטוריון אלרוב.

אותה עסקה גם הובילה בעבר להגשת בקשה לאישור תביעה נגזרת על-ידי אותו בעל מניות שיוצג גם אז על-ידי מושקוביץ ופלינגר, בטענה כי אלרוב העמידה ל-Locka, חברה בת בה היא מחזיקה יחד עם ג'ורג'י מימון חיצוני בהלוואות ובערבויות בהיקף ממוצע של כ-2.4 מיליארד שקל בשנה, מה שהטיב ישירות עם בנו של אקירוב אך מעולם לא עבר את אישור האסיפה הכללית של אלרוב.

מה שמעניין במיוחד באותה בקשה נגזרת, הא הטענה כי אלרוב מימנה במשך שש שנים גם את השקעתו של ג'ורג'י בחברה, בסך 340 מיליון שקל. עסקה זו כאמור לא אושרה באסיפה הכללית, וגם לא תאושר בדיעבד כל עוד כלל תמשיך להתנגד לה בהיותה עסקת בעלי עניין. לפי הנרמז בבקשה, אקירוב נחוש בדעתו לאשר את עסקת בעלי העניין הזו, ומניע זה היה אחד המרכזיים שעמדו בבסיס החלטתו לרכוש את מניות כלל.

"רכישת מניות לא חוקית והפסדית"

לפי הנטען בבקשה, גם רכישת המניות של אלרוב בכלל הייתה צריכה לקבל את האישורים הנדרשים לפי החוק החברות, לאור העניין האישי של אקירוב ובני משפחתו בכלל ביטוח.

בפועל, הדברים היו אחרת. "עסקה בלתי חוקית זו לרכישת מניות כלל ביטוח על-ידי אלרוב, לא הובאה לאישור אסיפת בעלי המניות של אלרוב כנדרש בדין, ולמרבה הצער הניבה הפסד כספי ניכר לאלרוב, הנאמד במועד הגשת בקשה זו ב- 69.5 מיליון שקל, והכל כדי לשרת את האינטרסים האישיים של אקירוב ובני משפחתו, על חשבונה של אלרוב", נכתב בבקשה.

ברקע הדברים נמצא כמובן הסכסוך המתוקשר בין יו"ר דירקטוריון כלל ביטוח, דני נוה, שביקש לפטר את מנכ"ל החברה, יורם נוה. סכסוך זה חושף, לטענת מגישי הבקשה, את "מניעו ומוערבותו של אקירוב" בעסקת רכישת מניות כלל.

לפני כשבועיים שלח יורם נוה מכתב אל חברי הדירקטוריון שכותרתו היתה "ניסיון הדחתי מתפקידי כמנכ"ל הקבוצה", במסגרתו טען לפי הבקשה כי אקירוב הוא זה שגרם לאלרוב לרכוש את מניות כלל ביטוח לשם קידום ענייניו האישיים והשתמש במשאבי אלרוב לצרכים פסולים.

לפי הבקשה, ממכתבו של נוה אף ניתן להבין כי לאחר רכישת המניות אקירוב "התחיל ליישם את תוכניתו 'לנער את ההנהלה' של כלל ביטוח, בין היתר תוך משלוח מכתבי איום משפטיים, במטרה לגרום לכך שאורגנים של חברת כלל ביטוח יצביעו בעד עסקאות בעלי עניין באלרוב, ובפרט בנוגע לעסקת בעלי שליטה בה מוצעת הטבה לבנו".

נוכח כל זאת, מבקש בעל המניות מהציבור לעיין במסמכי אלרוב בקשר לעסקת רכישת מניות כלל ביטוח, בטרם יגיש בקשה לאישור תביעה נגזרת נגד החברה. בין יתר המסמכים שמתבקשים אלרוב ואקירוב למסור, נמנים כל הפרוטוקולים של ישיבות הדירקטוריון וישיבות ההנהלה של אלרוב אשר עסקו, במישרין או בעקיפין, בהחלטה של אלרוב לרכוש חלק ממניותיה של חברת כלל ביטוח, וכל תרשומות או התכתבויות העוסקות בהצבעות של כלל ביטוח בעסקאות בעלי עניין בחברת אלרוב ומכתבים שנשלחו מאלרוב לכלל ביטוח בנוגע לכך.

מטעמם של אלרוב ואקירוב נמסר: "הדברים אינם נכונים. מעבר לכך אין לנו מה להוסיף". 

ההתכתשות בין יו"ר כלל למנכ"ל כלל שזיעזעה את החברה

בתחילת מאי פרצה הסערה שמזעזעת עד היום את כלל ביטוח, מקבוצות הביטוח הגדולות בישראל, אז התברר כי יו"ר החברה מאז 2013, דני נוה, קרא למנכ"ל החברה בשנתיים האחרונות, יורם נוה (אין קשר משפחתי), ואמר לו כי אינו מרוצה מהובלתו את החברה וביקש לתאם את עזיבתו. ההדחה אותה התניע היו"ר אמורה הייתה לפנות מקום למנכ"ל המיועד רונן אגסי, מנהל חטיבת שוקי הון בבנק לאומי.

אולם, יורם נוה לא ראה עין בעין עם היו"ר, שלגביו נטען כי הוא פועל כך כי אחרת הוא עצמו היה מודח. במכתב חריף וחריג ששלח יורם נוה לדירקטוריון החברה ולרגולטור, הוא טען כי היו"ר עושה זאת במצוות בעלי מניות בחברה שאין בה גרעין שליטה, תוך שהוא פירט כי אייל לפידות מנכ"ל שיכון ובינוי, ואלפרד אקירוב יו"ר ובעל השליטה באלרוב, לוחצים עליו ועל גורמים נוספים בהנהלת כלל בגלל שהחברה שבניהולו לא קידמה עסקאות שלשניים היו בהן אינטרס חיצוני.

חלופת המכתבים החריגה בין גורמים שונים בחברה המשיכה במהלך השבועיים האחרונים, כאשר השבוע חשף רון שטיין ב"גלובס" את המשכה. במכתב ששלח עורך דינו של יורם נוה לאלרוב הוא סירב להתנצל בפני אקירוב על הטענות שהעלה כלפיו, אך ציין כי "ככל שלא פעלתם באופן ישיר להדחתו של המנכ"ל - נאמנים עלינו דבריכם". בתגובה השיב אלרוב במכתב משלו, בו נכתב כי "טוב עשה יורם נוה שסייג את דבריו, ואולם אין בכך די".

כל זאת, נזכיר, זמן קצר לאחר שמונה שופט בית המשפט העליון בדימוס יורם דנציגר לבודק החיצוני בכלל ביטוח. דנציגר החל כבר בבדיקתו לגבי טענות המנכ"ל יורם נוה בדבר התנהלות לא ראויה לכאורה, וביחס לטענתו שהובילה לרצון יו"ר החברה להדיח אותו. 

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"