גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זהירות, זאבים לוחמים: הדיפלומטיה הסינית מתחילה לגבות מחיר במדינות הדמוקרטיות

סין או ארה"ב ומערב אירופה? ● לראשונה זה 70 שנה ישראל נקראת לבחור לעצמה מקום במערכת הבינלאומית ● האם היא רוצה להוסיף ולהיות שייכת לעולם החופשי, או שיתרונות כלכליים יפתו אותה לעבור אל הצד השני?

שי ג'ינפינג / צילום: AP - Li Xueren
שי ג'ינפינג / צילום: AP - Li Xueren

70 שנה הייתה ישראל פטורה מן הצורך לבחור. הנסיבות בחרו בשבילה. היא הייתה קשורה בטבורה במחנה הדמוקרטיות המערביות, "העולם החופשי". במרוצת השנים הסתפחו כל מיני לוויינים לא רצויים אל המחנה הזה. דיקטטורות צבאיות ומשטרי מיעוט גזעניים תבעו את הזכות להשתתף במלחמת ההתגוננות של העולם החופשי נגד הקומוניזם. נוכחותם הוזילה את ההתיימרות הקיבוצית של הדמוקרטיות האותנטיות.

אבל גם אם האפיון הזה אינו מדויק, וגם אם הוא העניק כסות נוחה לממשלות לא ראויות, החברות בעולם החופשי הייתה מקור של כבוד ושל עידוד.

ישראל נולדה בימים הראשונים של המלחמה הקרה. הסובייטים הטילו את המצור על מערב ברלין ביוני 1948, בדיוק 40 יום לאחר הכרזת העצמאות, וקירבו בזה את המלחמה הקרה אל שיאה. אמנת ברית נאט"ו נחתמה עוד לפני שמלאה שנה לישראל. מלחמת קוריאה פרצה זמן קצר לאחר שמלאו לישראל שנתיים.

"עולם המחר"

בישראל היה גוש פוליטי גדול שהעדיף לקשור את המדינה החדשה במה שקראו אז "עולם המחר", זאת אומרת, ברית המועצות וגרורותיה. הגוש הלא-פורמלי ההוא, של מפ"ם הציונית-סוציאליסטית ושל מק"י הקומוניסטית, החזיק 23 מושבים בכנסת הראשונה.

דוד בן-גוריון חשב את העימות על האוריינטציה הבינלאומית של ישראל לחלק מן המערכה על דמותה הפוליטית והרוחנית. שלמה נקדימון גילה פעם את הפרוטוקולים של שיחת בן-גוריון עם מנהיגי מפ"ם, ב-1949, אם אינני טועה. המאמר המקורי אינו נמצא תחת ידיי, ואני מצטט מזיכרוני.

אחד מראשי מפ"ם המאוחדת (לפני שחזרה והתפלגה) היה ישראל גלילי, לימים שר רב השפעה בממשלת גולדה מאיר. ב-1949 גלילי התריע, שארה"ב היא "בית העבדים של העולם". בן-גוריון השיב לו בחומרה יתרה. עליכם לבחור "בין ציון לעגל הזהב", אמר להם, זאת אומרת, בין הדמוקרטיה המערבית לזו שהתחילה לכנות את עצמה "הדמוקרטיה העממית".

ב-1949 עדיין היה נדמה שאפשר לבחור. ב-1950 ישראל אפילו הכעיסה את ארה"ב, כאשר הכירה במשטר הקומוניסטי החדש בסין (המשטר הזה חיכה 40 שנה לפני שגמל בהכרה תחת הכרה). ב-1950 ישראל עדיין השתעשעה בטיפה קטנה של אקרובטיקה דיפלומטית, כאשר יצאה ביוזמה משלה לסיום מלחמת קוריאה (מאז, ישראל פחות או יותר חדלה ליזום יוזמות ליישוב סכסוכים-לא-לה).

אבל זה היה הסוף. במערכת השמש הסובייטית לא היה מקום לישראל. עד מהרה יתחיל מסע אנטישמי רצחני ממוסקבה עד פראג, וגם מפ"ם תיפרד מן הערגה הנוסטלגית.

הלנו אתם? שאל פומפיאו

70 שנה אחר כך, פתאום יש לישראל בררה, לפחות לכאורה. מותר לישראל להתברך בעצם הבררה. פירושה הוא שהיא הגיעה אל פרקה, ואף אחת מן המעצמות הגדולות אינה חושבת עוד שהריסת ישראל, או איבה פעילה כלפיה, מזמנת יתרונות ראויים לניצול באיזשהו מקום.

אבל כשיש בררה, לפעמים אין בררה אלא לבחור. זה פחות או יותר מה שארה"ב דורשת עכשיו מישראל. בסימן התנהגותה של סין בשלבים הראשונים של משבר הקורונה, בסימן הדיפלומטיה הבינלאומית האגרסיבית של סין ובסימן צרכיו האלקטורליים של טראמפ, ארה"ב רוצה שישראל תעשה מעשה בן-גוריון ותעדיף את ציון על פני עגל הזהב. זה היה המסר, מינוס הפואטיקה והדימויים התנ"כיים, שמזכיר המדינה מייק פומפיאו העביר לבני שיחו בירושלים בשבוע שעבר.

ב-1949 היה ברור לבן-גוריון שמקומה של ישראל לצד המערב אף כי בימים ההם עמד בעינו אמברגו צבאי אמריקאי, וסיוע כספי מארה"ב היה שולי למדי. מחלקת המדינה בוושינגטון הייתה קן ערביסטים, דמוקרטים ורפובליקאים, שחשבו את ישראל לתופעה חולפת ומזיקה.

מבלי להגזים באידיאליזציה של מניעי בן-גוריון, הם היו מיוסדים על הבנה אסטרטגית ועל בחירה מוסרית. ההבנה והבחירה אפשרו את כל מה שקרה אחריהן. בהדרגה, ולא בלי קשיים, ישראל נעשתה חלק מן המחנה הדמוקרטי. צריך לזכור ולהזכיר שהיא לא נולדה שם, ושום דבר לא הבטיח לה מלכתחילה את המקום הזה.

לחדור, להשפיע לרכוש, לכוון, לחנוק

עכשיו העולם חוזר ומתחלק. מחנה דמוקרטי מפולג, מסוכסך וחסר הנהגה מתייצב נגד מעצמה טוטליטרית יהירה, המשווקת את הדגם השלטוני שלה כסיפור הצלחה, הצריך חיקוי והראוי להערצה. המעצמה הזו מנהלת עכשיו מאמץ כביר לחדור, להשפיע, לרכוש, לכוון, לחנוק ויכוח חופשי על דמותה ועל מהותה, להטעות, להסיח את הדעת ולחבל באינטרסים האסטרטגיים של ארה"ב ושל מערב אירופה.

מנמלי אשדוד וחיפה ועד הרכבת הקלה של גוש דן היא מפתה את ישראל להצטרף אליה, וממילא לפנות עורף לתרבות הדמוקרטית שישראל חבה לה הרבה משיורה.

מפעם לפעם נשמעות אזהרות בישראל מפני מהלך העניינים הזה. אבל האזהרות אינן מספיקות כדי להניב ויכוח ציבורי נוקב, בין השאר מפני שהן מתנגשות בקואליציה ספקנית של פוליטיקאים, אנשי עסקים ואנשי אקדמיה, שלפחות חלקם חותים את הגחלים בשביל סין.

דיפלומטים סינים בכל העולם לובשים בימים האלה אצטלות של "זאבים לוחמים", ברוח סרט-רמבו פופולרי בסין מלפני חמש שנים. הם עושים כן במצוות הנשיא שי ג'ינפינג, המנסה להעמיד פנים שהוא יורשו של מאו, ומעמיד את עצמו במרכז פולחן אישיות מגוחך. (הביקורת הזו אינה נוגעת בשום פנים לשגריר סין בישראל, שנמצא מת למרבה העצב בביתו בתחילת השבוע).

הסאנדיי טיימס נגד "הדיפלומטים הזאבים" / צילום מסך מתוך הסאנדיי טיימס

הטונים והצורה של הדיפלומטיה הסינית מתחילים לגבות מחיר בארצות הדמוקרטיות. קולניותה של סין, תובענותה וחוסר סובלנותה מעוררות מחשבות שניות באירופה. השבוע למשל שמענו על יוזמה אירופית למנוע את סין מלנצל את משבר הקורונה, כדי להשתלט על חברות מסחריות במצוקה.

אולי הגיע הזמן לשקול קווים אדומים גם בישראל. אבל הם לא יוכלו להישקל כל זמן שלא יתפתח ויכוח רחב, אולי גורלי, על מקומה של ישראל במערכת הבינלאומית.

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות