גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש בבית הלבן יותר ליברטריאנים מאשר בכל אוניברסיטה בעולם"

הפרופ' קייסי מוליגן, מומחה לרגולציה ועד לאחרונה הכלכלן הראשי של מועצת היועצים של טראמפ, נותן הצצה לתובנות שרכש בוושינגטון בראיון ל"גלובס" שנערך בשיתוף מכון פרידברג ● "טראמפ מתעל חלק מהתסכול של הבוחרים שלו לכיוונים פוריים"

"בזרוע המבצעת בארצות הברית יש רק שני נבחרי ציבור. ואלה הם הנשיא טראמפ וסגן הנשיא פנס. כל האחרים לא צריכים להתייצב בפני הבוחרים. הם כן". החשיבות של העובדה הזאת, מסביר פרופ' קייסי מוליגן בראיון ל"גלובס", מתגלה במשבר הקורונה. טראמפ וסגנו "מודעים לעלויות האדירות" של מדיניות הסגר על אזרחי ארצם, ומכירים בהן - להבדיל מפקידי בריאות הציבור. "יש כאן אתגר עבור נבחרי הציבור: האם הם יכולים להביא את אנשי מדיניות בתחום הבריאות להכיר בעלויות האלה, שהן אמיתיות. פקידי הרגולציה הם פקידים מקצועיים, ונבחרי הציבור נמצאים בתפקיד לזמן קצוב. זה המאבק שמתחולל עכשיו, והוא מתחולל כבר שנים".

מוליגן, כלכלן המתמחה ברגולציה ומלמד באוניברסיטת שיקגו, אמר את הדברים בראיון שנערך בפני משתתפי תכנית הרצאות של מכון פרידברג לכלכלה. את הבית הלבן הוא מכיר היטב מבפנים: מוליגן שימש בתור הכלכלן הראשי של מועצת היועצים הכלכליים לנשיא טראמפ, בין השנים 2018־2019. את המינוי לתפקיד, הוא מספר, הוא קיבל בין היתר בזכות שני ספרים שכתב: האחד מבקר את תוכנית הסיוע הפדרלית אחרי המשבר הפיננסי של 2008־2009, והשני מבקר את תוכנית הבריאות של הנשיא אובמה. "הייתי פחות או יותר מומחה לביקורת על המדיניות של הממשל הקודם, ואני משער לעצמי שזה משהו שהם אהבו".

אבל בנוסף לכך, מוליגן, מבקר עקבי של מה שהוא מכנה 'המדינה הרגולטורית', מדגיש את המומחיות שלו בנושא הרגולציה. "כולם באמריקה מודעים עכשיו לרגולציה בנושא הבריאות, כי הם תקועים בבית שלהם בגלל רגולציות כאלה. אבל זה תחום שאפילו הרבה אקדמאים לא מכירים היטב. אני הכרתי אותו, ואני הייתי אומר שזו העדיפות מספר אחת של הנשיא. אולי הוא היה אומר שהיא במקום הראשון לצד עוד דברים - אבל מה שהוא עשה בתחום, זה מדהים".

בין הדוגמאות שמוליגן נותן למלחמה של טראמפ ברגולציה אפשר למצוא את נושא תקנות יעילות המים של מדיחי כלים. מוליגן מספר שמבעד לחלונו הוא יכול לראות את אגם מישיגן - המכיל 10 טריליון גלוני מים, ומסביר שהמים גם חוזרים אליו אחרי השימוש. "אבל הנשיא הקודם לא נתן לי להשתמש במדיח שיצרוך יותר מ־2 גלוני מים לשטוף את הכלים שלי. ולכן זה לקח 6 שעות". מבחינת מוליגן מדובר בבזבוז זמן "שערורייתי. אבל וושינגטון חשבה שזה קול. להם זה לא היה אכפת. אבל לתומכים של טראמפ כן אכפת מזה. וטראמפ אפילו דיבר על 'להחזיר את מדיחי הכלים לגדולה' ("Make Dish Washers Great Again").

מדיחי כלים הם לא נושא זוהר, מוליגן מודה, אבל הדוגמה הזו ממחישה בעיניו לא רק את המחויבות של טראמפ למלחמה ברגולציה, אלא גם את משמעות התואר 'פופוליסט', כפי שהוא מכתיר את טראמפ בספרו על הנשיא, העתיד לצאת בהמשך השנה. כשהוא אומר שטראמפ פופוליסט, הוא לא מתכוון לזה כתיאור גנאי.

שבחים לפופוליזם של טראמפ

השבחים של מוליגן לפופוליזם של טראמפ בולטים במיוחד לאור העובדה שהוא עצמו מלמד באוניברסיטת שיקגו, מוסד אליטיסטי בפני עצמו. "אני מסכים", אומר מוליגן, ומתוודה שאולי בעבר גם התנשא קצת על נבחרי הציבור, למשל על פוליטיקאים שמדברים בטלוויזיה ומפגינים חוסר הבנה בכלכלה. "אבל אנחנו האינטלקטואלים", הוא מתאר את התובנה החדשה שלו, "לא נושאים באחריות. וזה מביא לכך שכאשר אנחנו עושים טעויות, אנחנו מתקשים להודות בהן, שלא לומר לתקן אותן". נבחרי הציבור, להבדיל, "צריכים לעמוד במגע עם אנשים, לזכות בקולות שלהם, ובתמיכה שלהם. אז הם מביאים הרבה ערך לשולחן".

דונלד טראמפ / צילום: Evan Vucci, Associated Press

'אסכולת שיקגו' מזוהה לא רק עם ההתנגדות לרגולציה, אלא גם עם האמונה בכוחו של השוק. איך זה מסתדר עם מגבלות הסחר של טראמפ? "יש אנשים במספרים משמעותיים שנפגעו מתחרות בינלאומית. אלה אנשים אמיתיים ומותר להם להצביע. לאדם סמית ואחרים הייתה את הדעה שלהם בנושאים האלה. אבל אם אנחנו חיים בדמוקרטיה, ואתה מתעלם מחלקים גדולים של האוכלוסייה, אל תתפלא כשאתה מפסיד בבחירות".
טראמפ, אומר מוליגן, מנסה לתעל חלק מהתסכול של הבוחרים לכיוונים פורים יותר, כמו למשל סוגיית הקניין הרוחני, שהיא 'בעיה רצינית' כהגדרתו, במיוחד בנוגע לסין.
ומה באשר לעבודה בבית הלבן? מוליגן מספר על חששות שהתבדו. הנשיא טראמפ התברר "כמדהים. אדם מדהים. אהבתי להקשיב לו, לסכם, וללמוד. זה היה כמו להיות סטודנט שוב. והאנשים שעבדו עבורו היו מאוד מרשימים. והייתי אומר שיש יותר ליברטריאנים בבית הלבן מאשר בכל אוניברסיטה בעולם. מאוד נהניתי לעבוד עם האנשים שם, והיה עצוב לחזור".

"אבטלה נדיבה באופן לא ייאמן"

בתקופת המשבר של 2008 מוליגן זכה ללא מעט ביקורת על עמדתו לפיה חבילת הסיוע למשק האמריקאי רק האטה את ההתאוששות. אבל גם עכשיו, הוא מסביר שתכניות הסיוע שהועברו בקונגרס יעכבו את היציאה מהמשבר. תחת התוכנית הנוכחית, שתהיה בתוקף עד יולי, "יש לנו תקנות אבטלה נדיבות באופן לא ייאמן". מוליגן מתמקד בתוכנית הסיוע שהועברה בקונגרס ומעניקה באופן זמני דמי אבטלה מוגדלים, שנועדו להגיע לגובה השכר הממוצע. אלא שבמדינות רבות בארה"ב, רוב המובטלים אינם מגיעים בשגרה לשכר הממוצע, ולכן דמי האבטלה גבוהים מהשכר הרגיל שלהם (עובדה שעולה גם מניתוח של עמיתיו באוניברסיטת שיקגו).

"במיתון שעבר אחרי משבר 2008־2009 היו לנו אולי 4־5 מיליון אנשים במצב הזה", אומר מוליגן, "ועכשיו יש לנו עשרות מיליוני אנשים. אז אני לא רואה את הכלכלה עושה יותר מדי לפני סוף יולי. אנשים פשוט לא יהיו מעוניינים לשלם כסף כדי ללכת לעבוד, שזה מה שהם יעשו בפועל".

"אחרי יולי, אני יכול לראות התאוששות נחמדה. אני לא יודע אם היא תהיה בצורת V" - כלומר חזרה מהירה לפעילות. מוליגן מסביר חשש נוסף שלו: עסקים לא ימהרו לקחת את הסיכון להיות הראשונים שייפתחו מחדש. "כולם יעדיפו לחכות ולתת לאחרים להיכשל". כך שגם בראשון לאוגוסט, הוא אומר, זה "לא שפשוט נשוב חזרה לאן שהיינו. לאנשים לוקח זמן להסתגל. גם אם הממשלה לא כופה עליהם להישאר בבית, חלק מהם עדיין יעשו את זה".

מי שהשמיע בשבוע שעבר עמדה מנוגדת לזו של מוליגן הוא יו"ר הפד ג'רום פאוול, שנשא נאום ובו קרא לקונגרס להעביר עוד סיוע תקציבי כדי להימנע ממיתון חמור יותר. "בואו נגיד שאני לא מבין לאן הוא חותר", אומר מוליגן. כל עוד יש מגבלות על הפעילות הכלכלית, "אני לא רואה איך זה שהממשלה מדפיסה צ'קים ישנה את המצב". הוא מזכיר פעולות שהמחוקקים כן יכולים לעשות, למשל להבהיר את כללי הנזיקין בימי הקורונה: "מי אחראי אם מישהו חולה בעבודה או בבית ספר. האם זה בית הספר, האם זה התלמיד. זה יסייע להחזיר אנשים לעבודה ולקצר את המיתון. אולי פאוול חשב בכיוון הזה, אני לא בטוח. אבל להדפיס צ'קים ולגבש נוסחאות מי מקבל את הצ'קים וכמה הם גדולים? אני לא רואה הרבה התאוששות אם בכלל מגיעה מזה".

ומה באשר לגירעון הפדרלי התופח ולזינוק בחוב הלאומי? דווקא כאן מוליגן לא מודאג במיוחד, והוא חוזר לתובנה של מילטון פרידמן, ממייסדי 'אסכולת שיקגו', לפיה כאשר התחייבויות הממשלה יקרות זה אומר שאין מספיק מהן. "אגרות החוב של ממשלת ארצות הברית עדיין מאוד יקרות. ולכן אני נוטה לכיוון של עוד חוב". המיקוד שלו, הוא מסביר, הוא על מה מוציאים את הכסף. ובינתיים, הוא אומר, הוא מאוכזב מתכנית הסיוע. כאמור, מוליגן היה מעדיף לראות דמי אבטלה נמוכים יותר. "לא הייתי רוצה שאנשים ייגוועו ברעב וגם לא קרוב לכך. אבל כאשר הם והמעסיקים שלהם יבינו איך אפשר לחזור לעבוד, זה צריך להיות משתלם עבורם".

קייסי מוליגן

פרופ' לכלכלה באוניברסיטת שיקגו ● השלים דוקטורט לכלכלה בשיקגו בשנת 1993 ● כיהן ככלכלן הראשי של מועצת היועצים הכלכליים בבית הלבן בין השנים 2018-2019 ● נבחר לתפקיד לאחר שביקר את רפורמת הבריאות של אובמה וביקר את תוכנית החילוץ של המגזר הבנקאי אחרי משבר 2008 ("הכלכלה חזקה ממה שחושבים")

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"